EUROLEAGUE

Οι παρουσίες του Ολυμπιακού στα Final-4

Οι παρουσίες του Ολυμπιακού στα Final-4

Ο Ολυμπιακός θα βρεθεί για όγδοη φορά σε φάιναλ-φορ. Διαβάστε στο Sport24.gr τι έκανε τις προηγούμενες επτά φορές που έφτασε μεταξύ των τεσσάρων κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης (VIDEOS).

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου σήμερα (10/05) θα αντιμετωπίσει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην όγδοη παρουσία του σε φάιναλ-φορ.

Οι Πειραιώτες έχουν καταφέρει να βρεθούν μεταξύ των κορυφαίων ομάδων της Ευρωλίγκας άλλες επτά φορές (1994, 1995, 1997, 1999, 2009, 2010, 2012).

SUPER BASKETBALL και σήμερα το βράδυ σε ρυθμούς Final-4! Ραντεβού, αμέσως μετά από τον πρώτο ημιτελικό του Final-4 μεταξύ του Ολυμπιακού και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Παρουσιάζουν οι Μ. Μίχαλος, Τ. Μαγουλάς και μεταδίδουν από το Λονδίνο οι Γ. Φιλέρης, Στ. Τριαντάφυλλος, Π. Διαμαντόπουλος και Ν. Μπάκουλη.

Τις δύο από αυτές έχει καταφέρει να φτάσει στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου (1997, 2012), τρεις φορές έχει ηττηθεί στον τελικό (1994, 1995, 2010) και δύο φορές δεν κατάφερε να περάσει στον τελικό, γνωρίζοντας την ήττα στα ημιτελικά (1999, 2009).

Το Sport24.gr σας θυμίζει τις παρουσίες των Πειραιωτών στα φάιναλ-φορ και το τι έκαναν εκεί...

Η πρώτη φορά του Ολυμπιακού και το δεύτερο του Ομπράντοβιτς

Ο Ολυμπιακός στο πρώτο φάιναλ-φορ της ιστορίας του το 1994 κατάφερε να επικρατήσει του Παναθηναϊκού στον ελληνικό "εμφύλιο" με 77-72, έχοντας σε εξαιρετική κατάσταση τους Πάσπαλι, Τάρπλεϊ, οι οποίοι σημείωσαν μαζί 43 πόντους. Στον τελικό οι παίκτες του Γιάννη Ιωαννίδη τέθηκαν αντιμέτωποι με την Μπανταλόνα, γνωρίζοντας την ήττα με 59-57.

Οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ στο τελευταίο λεπτό του τελικού, με τον Κορνίλιους Τόμπσον να ευστοχεί σε σουτ τριών πόντων και να γίνει το τρόπαιο της Ευρωλίγκας στην Μπανταλόνα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Στο τέλος, τα διαδοχικά λάθη των Πειραιωτών δεν κατάφεραν να τους οδηγήσουν στην κατάκτηση του τίτλου. Αυτή ήταν η δεύτερη Ευρωλίγκα για τον Σέρβο τεχνικό των Ισπανών.

Δεύτερη αποτυχημένη απόπειρα και Σαμπόνις...

Για δεύτερη φορά οι "ερυθρόλευκοι" κατάφεραν να φτάσουν μεταξύ των τεσσάρων κορυφαίων ομάδων της Ευρωλίγκας το 1995 στο φάιναλ-φορ της Σαραγόσα. Οι Πειραιώτες νικούν τον Παναθηναϊκό και πάλι στα ημιτελικά με 58-52, έχοντας τον Τζόνσον σε εξαιρετική κατάσταση (27 πόντους) και παίρνουν το "εισιτήριο" για τον τελικό της διοργάνωσης, όπου τέθηκαν αντιμέτωποι με την Ρεάλ Μαδρίτης του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Η Ρεάλ Μαδρίτης κατάφερε να ελέγξει την αναμέτρηση και με τον Άρβιντας Σαμπόνις να πετυχαίνει 23 πόντους έφτασε στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου με 73-61. Από τον Ολυμπιακό, οι Νάκιτς και Βολόφ πέτυχαν από 15 πόντους, χωρίς να καταφέρουν να οδηγήσουν την ομάδα τους στον τίτλο. Αυτό ήταν το όγδοο και τελευταίο τρόπαιο Ευρωλίγκας για τους Ισπανούς.

Πρωταθλητής Ευρώπης στη Ρώμη!

Ο Ολυμπιακός μετά από ένα... διάλειμμα το 1996 επέστρεψε σε φάιναλ-φορ το 1997. Στη Ρώμη, όμως έμελλε να στεφθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του πρωταθλητής Ευρώπης. Στα ημιτελικά οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς επικράτησαν της Ολίμπια Λουμπλιάνας με 74-65. Ο Ρίβερς σημείωσε 28 πόντους, πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση, ενώ για την Ολίμπια Λουμπλιάνας ο Στεπάνια να έχει 12 και ο Χάουπτμαν να προσθέτει 10.

Στον τελικό οι Πειραιώτες τέθηκαν αντιμέτωποι με την Μπαρτσελόνα, σε μία προσπάθεια να στεφθούν πρωταθλητές Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Και τα κατάφεραν. Ο Ολυμπιακός νίκησε τους Καταλανούς με 73-58, με τον Ντέιβιντ Ρίβερς να κάνει ακόμα ένα εξαιρετικό παιχνίδι, καθώς σημείωσε 26 πόντους, οδηγώντας τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του τροπαίου.

Έπεσε επάνω στην... διαστημική Ζαλγκίρις

Το 1999 ο Ολυμπιακός επιστρέφει σε φάιναλ-φορ και συγκεκριμένα στο Μόναχο. Αντίπαλος στα ημιτελικά η... διαστημική Ζαλγκίρις Κάουνας, η οποία αποδίδει πολύ όμορφο μπάσκετ κατά την διάρκεια της σεζόν. Οι Λιθουανοί κάνουν εξαιρετικό παιχνίδι και φτάνουν τη νίκη με 87-71 απέναντι στην ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Ο Μπούι είχε 19 πόντους από τους παίκτες του Γιόνας Καζλάουσκας, με τον Τάρλατς να έχει 15 για τους Πειραιώτες.

Στον "μικρό τελικό" της διοργάνωσης, ο Ολυμπιακός επικράτησε της Τιμσίστερ Μπολόνια και τερμάτισε στην τρίτη θέση του φάιναλ-φορ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Μόναχο ο Παναγιώτης Φασούλας έφτασε τα δέκα παιχνίδια σε τελική φάση Ευρωλίγκας τότε, ξεπερνώντας τους Αντρέ Χιμένεθ και Παναγιώτη Γιαννάκη που είχαν 9.

Τέταρτος στο Βερολίνο

Δέκα χρόνια έπρεπε να περιμένει ο Ολυμπιακός για να επιστρέψει σε ένα φάιναλ-φορ. Το 2009 στο Βερολίνο, οι "ερυθρόλευκοι" ηττήθηκαν στα ημιτελικά από τον Παναθηναϊκό με 84-82 και περιορίστηκαν στον "μικρό τελικό" της διοργάνωσης. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους από τους "πράσινους" ήταν εξαιρετικός, σημειώνοντας 18 πόντους με 4 τρίποντα, ενώ από τον Ολυμπιακό ο Γκριρ είχε 18.

Στον "μικρό τελικό" τελικό ο Ολυμπιακός του Παναγιώτη Γιαννάκη ηττήθηκε και από την Μπαρτσελόνα με 95-79, με τον Άντερσεν να έχει 20 πόντους από τους Καταλανούς. Για τον Ολυμπιακό, ο Γιάννης Μπουρούσης πέτυχε 17 πόντους.

Ανώτερη η Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός την αμέσως επόμενη σεζόν βρέθηκε και πάλι στο φάιναλ-φορ, αυτή την φορά στο Παρίσι. Στο Παλέ ντε Μπερσί οι Πειραιώτες ξεπέρασαν το εμπόδιο της εξαιρετικής εκείνη τη σεζόν Παρτίζαν με 83-80 και κατάφεραν να προκριθούν στον τελικό της διοργάνωσης, όπου αντιμετώπισαν την Μπαρτσελόνα.

Η Μπαρτσελόνα στον τελικό ήταν καλύτερη και κατάφερα να φτάσει στην κατάκτηση της Ευρωλίγκας για δεύτερη φορά στην ιστορία της, είχε προηγηθεί το 2003, καθώς νίκησε με 86-68. Ο Ναβάρο από τους Καταλανούς έκανε πολύ καλό παιχνίδι, πετυχαίνοντας 21 πόντους, με τον Πιτ Μάικλ να έχει 14. Για τον Ολυμπιακό, ο Τσίλντρες στον τελικό είχε 15 και ο Κλέιζα 13.

Πρωταθλητής Ευρώπης με επική ανατροπή!

Πέρυσι ο Ολυμπιακός στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε για έβδομη φορά σε φάιναλ-φορ. Στα ημιτελικά οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς απέκλεισαν την Μπαρτσελόνα, καθώς επικράτησαν με 68-64 και στον τελικό τέθηκαν αντιμέτωποι με την πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Οι Ρώσοι είχαν τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης, δημιουργώντας μάλιστα διαφορά 19 πόντων (53-34). Παρόλα αυτά, ο Ολυμπιακός κατάφερε 9 δευτερόλεπτα πριν το τέλος να πλησιάσει στον έναν πόντο (61-60).

Ο Σισκάουσκας αστόχησε σε δύο βολές, έπειτα από φάουλ του Βασίλη Σπανούλη, με τον Γιώργο Πρίντεζη να διαμορφώνει το τελικό σκορ στην εκπνοή και να δίνει στους "ερυθρόλευκους" τον δεύτερο τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης. Στον μεγάλο τελικό, ο Κώστας Παπανικολάου είχε 18 πόντους, ο Σπανούλης πρόσθεσε 15 και ο Γιώργος Πρίντεζης πέτυχε 12.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ