EUROLEAGUE

Οι παίκτες για τα δύσκολα

Οι παίκτες για τα δύσκολα

To Sport24.gr παρουσιάζει βάσει στατιστικής ποιοι είναι οι... go-to-guys της Euroleague. Αυτοί που πρέπει να έχουν τη μπάλα στα χέρια τους στα κρίσιμα τελευταία λεπτά. Ποιοι παίκτες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού κάνουν την εμφάνιση τους στη λίστα;

Πρόθεση μας δεν είναι να θίξουμε υπολήψεις και ονόματα. Αλλά μια που φτάσαμε εδώ που φτάσαμε (στις δυο τελευταίες αγωνιστικές του ΤΟΡ16 που θα κρίνουν τα πάντα -εξαιρουμένης της πρωτιάς στον ΣΤ' Ομιλο, όπου «κάθεται» η Μπαρτσελόνα), είναι χρήσιμο να ξέρετε... ποιών παιδιών το λέει η ψυχή τους.

Ποιοι είναι αυτό που στην Αμερική ονομάζουν ως «go to guys» και που σε μια πολύ ελεύθερη μετάφραση, σημαίνει ποιοι είναι οι παίκτες που ξέρουν τι να κάνουν την μπάλα, σε ματς που είναι «κλειστά». Tου τύπου να κρίνεται η νίκη στις τελευταίες επιθέσεις. Πάμε λοιπόν, να δούμε ποια είναι η πραγματικότητα, με τη βοήθεια του Gigabasket .

Δεν... του φαίνεται, αλλά είναι

Ο κύριος που έχει βάλει τους περισσότερους πόντους στο τελευταίο πεντάλεπτο αγώνων που η διαφορά ήταν μικρότερη των πέντε πόντων, από την αρχή της φετινής Ευρωλίγκας, είναι ο Νίκολα Μίροτιτς, της Ρεάλ. Στα δέκα ματς που ήταν αυτού του... τύπου, έχει δώσει σε αυτές τις καταστάσεις 35 πόντους, με 6/8 διπ., 3/5 τριπ. και 14/14 βολές, συν 12 ριμπάουντ. Ακολουθεί ο Τζόρνταν Φάρμαρ, της Αναντολού Εφές, ο οποίος σε επτά ματς είχε 30π., με 2/4 διπ., 5/9 τριπ. και 11/12 βολές, συν 10 ριμπ., αλλά και 5 λάθη, με τον Τζέισι Κάρολ, της Ρεάλ να συμπληρώνει την πρώτη τριάδα (29π., 2/6 διπ., 7/11 τριπ. και 4/4 βολές, συν 3 ασίστ και 6 ριμπ.).



Η ελληνική πραγματικότητα

O πρώτος εκπρόσωπος ελληνικής ομάδας εμφανίζεται στο Νο15 και είναι ο Μάρκους Μπανκς των πέντε αγώνων του ΠΑΟ που κρίθηκαν στο τελευταίο πεντάλεπτο και ήταν εκείνος στο παρκέ (16π., 1/3 τριπ., 13/17 βολές) και ο επόμενος είναι ο Βασίλης Σπανούλης, στο Νο17, με 15π., που αφορούν 3/4 διπ., 1/2 τριπ. και 6/6 βολές, αλλά και 4 ασίστ, στα 5 ματς του Ολυμπιακού που κρίθηκαν στο τελευταίο πεντάλεπτο και αφορούσαν τη συμμετοχή του στην πεντάδα.



Η απειλή... από μακριά

Αν η όλη ιστορία καταλήξει στο σημείο που μια ομάδα θα χρειαστεί τρίποντο, για να πανηγυρίσει, ο πιο επικίνδυνος από αυτή τη γραμμή -βάσει πάντα των όσων έχουν συμβεί μέχρι τη σήμερον ημέρα- είναι ο Τζέισι Κάρολ, της Ρεάλ. Εχει 7/11 τρίποντα (63.6%), σε ματς με διαφορές έως πέντε πόντους που έχουν κριθεί στο τελευταίο πεντάλεπτο και ηγείται της σχετικής λίστας. Για την ιστορία, δεν έχει επιχειρήσει τα περισσότερα όλων: υπάρχουν τα 14 του Σέρχιο Ροντρίγκεθ, αλλά έχει βάλει μόνο τα 3. Εν αντιθέσει με τα 7 του Κάρολ που είναι και τα περισσότερα.

Ο Τζόρνταν Φάρμαρ, της Αναντολού Εφές, με 5 εύστοχα σε 9 προσπάθειες (55.4%), ενώ ο συμπαίκτης του Ντούσκο Σαβάνοβιτς, είναι τρίτος, με 4 εύστοχα σε ισάριθμες προσπάθειες. Ποσοστιαία, δηλαδή ο Σέρβος είναι καλύτερος. Από 4 εύστοχα τρίποντα έχουν και οι Ντεσόν Γουντ (Αλμπα), Μπόστιαν Νάχμπαρ (Μπάμπεργκ) και Μάρκους Ουίλιαμς (Μάλαγα).



Η ελληνική πραγματικότητα

Ο Μάικ Μπράμος, του Παναθηναϊκού είναι στο Νο20 της σχετικής λίστας, με 2/4 τρίποντα, στα 6 ματς που είχαν σασπένς στο φινάλε και εκείνος συμμετοχή και ο Εϊσι Λο είναι στο Νο21, επίσης με 2/4 στις... τέσσερις εμπειρίες που είχε. Η διαφορά τους στην κατάταξη, έγκειται σε άλλα στοιχεία (με πρώτο το ρεκόρ των ομάδων, καθώς οι «πράσινοι» έχουν 5-1 και οι «ερυθρόλευκοι» 2-2).

Και η ρώσικη ρουλέτα

Με 14/14 βολές, στο τελευταίο πεντάλεπτο των ματς που ήταν στην... ούγια, ο Νίκολα Μίροτιτς αποδεικνύει πως είναι η τελευταία επιλογή της αντίπαλης ομάδας, όταν θέλει να σταματήσει το χρονόμετρο -και η υπόθεση οδηγείται σε αυτό που όλοι ξέρουμε ως «ρώσικη ρουλέτα». Στο Νο2 είναι ο Τζόρνταν Φάρμαρ, της Εφες, με 11/12 (91.7%) και στο Νο3 ο Μπόμπι Μπράουν, της Σιένα, με 11/13 (84.6%).

Η ελληνική πραγματικότητα

Ο Μάρκους Μπανκς συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα (13/17, 76.5%), σε τουλάχιστον από δέκα προσπάθειες. Οι επόμενοι εκπρόσωποι της χώρας έχουν 100% μεν, σε λιγότερες από δέκα προσπάθειες, δε. Είναι οι Βασίλης Σπανούλης και Κώστας Σλούκας, που έχουν μετρήσει από 6/6 βολές.

Τα σωστά τα χέρια...

Αν αυτό που θέλεις για να νικήσεις, είναι ένα ριμπάουντ, ο άνθρωπος σου είναι ο Νίκολα Μίροτιτς (Ρεάλ) των 17. Σου κάνει και ο Κάιλ Χάινς, που έχει δώσει στον Ολυμπιακό 13, ενώ ο Ρούντι Φερνάντεθ (έκπληξη;) έχει «κατεβάσει» 12.

Στα επιθετικά, της λίστας ηγείται ο Χάινς (με 7), ενώ οι Μίροτιτς, Φελίπε Ρέγιες (Ρεάλ) και Πολ Ντέιβις (Χίμκι) έχουν από 5. Στα αμυντικά, κυριαρχεί ο Μίροτιτς (με 12), ο Φερνάντεθ (Ρεάλ) έχει 10 και ο Τζόρνταν Φάρμαρ (Εφες) έχει 9.

...και οι πιο επιρρεπείς

Αν φτάσατε έως εδώ, θα διαπιστώσατε πως ο Τζόρνταν Φάρμαρ έχει μεγάλη συμβολή στα όσα ζει η Αναντολού Εφές. Μάθετε πως είναι και ο έχων τα περισσότερα λάθη, στο τελευταίο πεντάλεπτο αγώνων που η διαφορά ήταν μικρότερη των πέντε πόντων: έχει υποπέσει σε 5, ένα περισσότερο από τους Σέρχιο Ροντρίγκεθ και Φελίπε Ρέγιες (έχουν από 4), ενώ οι Σπανούλης, Ντζέντοβιτς (Αλμπα), Πλάνινιτς, Ντέιβις (Χίμκι), Οχαγιόν (Μακάμπι) και Πόποβιτς (Ζάλγκιρις) έχουν από τρία.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ