EUROLEAGUE

Ο Σβεντ "σκότωσε" την ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Ο Σβεντ "σκότωσε" την ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Ο Αλεξέι Σβεντ χάρισε τη νίκη στη Χίμκι απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας (91-89) στην πρεμιέρα του Top 16, σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι. Αστόχησε στην εκπνοή ο Μίλος Τεόντοσιτς.

Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, ετοιμαστείτε για ένα απίστευτο Top 16! Η Χίμκι επικράτησε εντός έδρας της ΤΣΣΚΑ Μόσχας (91-89) στον "ρωσικό εμφύλιο" της πρεμιέρας, για να ξεκινήσει με ιδανικό τρόπο τις υποχρεώσεις της στη β' φάση της Euroleague, απέναντι σε ένα εκ των φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη είχε τον πλήρη έλεγχο στο πρώτο ημίχρονο, αλλά όταν "ζεστάθηκε" ο Αλεξέι Σβεντ ήρθαν τα πάνω κάτω. Ο πλέον ακριβοπληρωμένος παίκτης της Ευρώπης (σ.σ.: εισπράττει 3.3 εκατ. ευρώ ετησίως) έδειξε γιατί υπάρχουν τόσα... μηδενικά στο συμβόλαιό του, όντας ο απόλυτος πρωταγωνιστής της ομάδας του. Δεν είναι μόνο το γεγονός πως ολοκλήρωσε τον αγώνα με 28 πόντους (με 4/7 δίποντα, 4/8 τρίποντα και 8/10 βολές), 2 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα, 5 ασίστ και μόλις 1 λάθος σε 30'09'' συμμετοχής, αλλά ότι πέτυχε το καλάθι που έδωσε τη νίκη στην ομάδα του με 1.1'' για το τέλος.

Ο Μίλος Τεόντοσιτς (σ.σ.: άποντος στο τέταρτο δεκάλεπτο) είχε την ευκαιρία να ισοφαρίσει και να στείλει το παιχνίδι στην παράταση, αλλά το σουτ που επιχείρησε -κάτω από δύσκολες συνθήκες- στην εκπνοή δεν βρήκε τον στόχο, με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας να ηττάται στην πρεμιέρα του Top 16.

Τα στατιστικά της αναμέτρησης

Οι δηλώσεις των προπονητών

Ο αγώνας

Ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε το παιχνίδι δεν έδειχνε πως θα έχουμε ντέρμπι στο Krylatskoye Sports Palace, αφού οι παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη μπήκαν φουριόζοι στο παρκέ. Αυτό έδειχνε τουλάχιστον το +12 (15-27) με το οποίο προηγήθηκαν στο 8ο λεπτό, έχοντας 8/10 δίποντα, 3/4 τρίποντα και 10 (!) ασίστ. Ο Μίλος Τεόντοσιτς ήταν ο παίκτης που "άπλωνε" ιδανικά το παιχνίδι των φιλοξενούμενων, την ώρα που οι γηπεδούχοι στηρίζονταν ως επί το πλείστον στις ατομικές εμπνεύσεις των Τάιρις Ράις και Αλεξέι Σβεντ.

Ό,τι κι αν έκαναν πάντως οι παίκτες της Χίμκι ήταν αδύνατο να πλησιάσουν στο σκορ την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ειδικά από τη στιγμή που ο Βιτάλι Φριντζόν (9π. στο πρώτο δεκάλεπτο) ένιωθε τόσο άνετα στο παρκέ, ενώ ο Κόρι Χίγκινς εξελισσόταν σε πρωταγωνιστή. Σταδιακά η διαφορά μειώθηκε, αλλά ο απίστευτο τρίποντο του Κόρι Χίγκινς στην εκπνοή του ημιχρόνου, έστειλε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια, με την "ομάδα του στρατού" να βρίσκεται στο +10 (41-51) και να έχει τον πλήρη έλεγχο όσων γίνονταν στο παρκέ

Μέσα σε τέσσερα λεπτά όμως, στο τρίτο δεκάλεπτο, η Χίμκι βρήκε τον τρόπο να πλησιάσει στο σκορ. Οι φιλοξενούμενοι έχασαν τον προσανατολισμό τους στο γήπεδο, ο Αλεξέι Σβεντ άρχισε να "ζεσταίνεται" και κάπως έτσι προέκυψε το -1 (55-56) του 25ου λεπτού. Αυτό ήταν, πλέον είχαμε ντέρμπι στη Μόσχα, με την ομάδα του Ρίμας Κουρτινάιτις να αποκτά ρυθμό και να προβληματίζει σοβαρά τον Δημήτρη Ιτούδη.

Ο head coach της ΤΣΣΚΑ Μόσχας δεν σταμάτησε να επισημαίνει στους παίκτες του πως θα πρέπει να είναι καλύτεροι στην προσωπική άμυνα, αλλά η αλήθεια είναι πως οι Τάιρις Ράις και Αλεξέι Σβεντ ήταν... ασταμάτητοι! Γι αυτό η διαφορά που χώριζε τις δύο ομάδες στο φινάλε της τρίτης περιόδου ήταν τέτοια (69-71), που επέτρεπε στους γηπεδούχους να ελπίζουν σε νίκη.

Κι από τη στιγμή που το πίστεψαν είχαν κάνει το πρώτο βήμα για την ανατροπή. Ποιο ήταν το δεύτερο; Τα τρίποντα! Οι Ζόραν Ντράγκις (2) και Πέτερι Κόπονεν (1) ευστόχησαν στα τρία πρώτα σουτ που έκαναν οι γηπεδούχοι πίσω από τα 6μ75, για να φέρνουν τα πάνω κάτω και να δώσουν στην ομάδα τους προβάδισμα οκτώ πόντων (80-72) στο 33ο λεπτό. Ο Νάντο Ντε Κολό δεν επρόκειτο όμως να αφήσει το παιχνίδι να ξεγλιστρήσει τόσο εύκολα από τα χέρια της ομάδας του.

Γι αυτό πήρε μαζεμένες επιθέσεις, όντας μαζί με τον Κόρι Χίγκινς ο λόγος που η ΤΣΣΚΑ Μόσχας προηγήθηκε με +2 (85-87) με δύο περίπου λεπτά να μένουν στο παιχνίδι. Την ίδια ώρα ο Μίλος Τεόντοσιτς ήταν... άφαντος, αφού ο Δημήτρης Ιτούδης επέλεξε να τον κρατήσει στον πάγκο στο μεγαλύτερο μέρος του τέταρτου δεκαλέπτου. Κι όπως αποδείχθηκε, καλά έκανε.

Εν τούτοις, οι Αλεξέι Σβεντ και Νάντο Ντε Κολό ήταν αυτοί που έκριναν το παιχνίδι, αφού πήραν σχεδόν όλες (!) τις επιθέσεις των ομάδων τους στο τελευταίο δίλεπτο, πότε με δίποντα, πότε με βολές. Ο Γάλλος κόμπο γκαρντ έκανε όμως το λάθος στο 39'37'', με τη Χίμκι να έχει την τελευταία επίθεση του αγώνα. Εκεί ήταν η ώρα που ο πλέον ακριβοπληρωμένος παίκτης της Ευρώπης δήλωσε "παρών"!

Προτίμησε να πάει σε ατομική ενέργεια, έχοντας απέναντί του τον Βιτάλι Φριντζόν. Και δικαιώθηκε! Ο πρώην παίκτης της "ομάδας του στρατού" ήταν αυτός που την "σκότωσε" αφού ευστόχησε σουτ -μετά από ντρίμπλα- με 1.1'' να μένουν για να "γράψει" το τελικό σκορ (91-89). Βλέπετε, ο Μίλος Τεόντοσιτς ήταν άστοχος στο τελευταίο σουτ του αγώνα, αδυνατώντας να στείλει το παιχνίδι στην παράταση.

Τα δεκάλεπτα: 21-29, 41-51, 69-71, 91-89.

Τα στατιστικά της αναμέτρησης

Δείτε το καλάθι του Αλεξέι Σβεντ

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ