EUROLEAGUE

Ο Σλούκας, το deja vu και ιστορίες τελικών

Ο Σλούκας, το deja vu και ιστορίες τελικών

Το κατόρθωμα του Σλούκα, το deja vu του 2009, το ρεκόρ του Ούντο και όλα τα ενδιαφέροντα στοιχεία του τελικού μεταξύ της ΤΣΣΚΑ και της Φενέρμπαχτσε.

Ένα άκρως ενδιαφέρον ζευγάρι. Ένα match-up που θα δούμε για πρώτη φορά. Με άκρως ενδιαφέρουσες ιστορίες να υποβόσκουν.

Είναι ο πρώτος τελικός για τη Φενέρμπαχτσε. Για την ακρίβεια είναι ο πρώτος τελικός final-four για οποιαδήποτε τουρκική ομάδα.

Αν κερδίσει η Φενέρ η Τουρκία θα κάνει το "1-2", καθώς μην ξεχνάμε ότι πριν από λίγες ημέρες η Γαλατάσαραϊ κατέκτησε το Eurocup. Η τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο ήταν το 2006. Τότε είχαν κερδίσει την Euroleague η ΤΣΣΚΑ και το Eurocup η Ντιναμό Μόσχας του Ντούσαν Ίβκοβιτς, του Βαγγέλη Αγγέλου, του Λάζαρου Παπαδόπουλο και του Αντώνη Φώτση. Επίσης σε επίπεδο Eurocup το ίδιο είχε συμβεί το 2003, με Μπαρτσελόνα και Βαλένθια αντίστοιχα.

Η ιδιαιτερότητα του τελικού είναι η αναμέτρηση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, με τον Δημήτρη Ιτούδη. Οι δυο τους πέρασαν 13 χρόνια ως συνεργάτες στον Παναθηναϊκό. Είναι κολλητοί φίλοι και κουμπάροι.

Μάλιστα στο Βερολίνο το 2009 οι δυο τους πανηγύριζαν τον τίτλο. Τώρα θα παλέψουν ο ένας απέναντι στον άλλον.

Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που θα αναμετρηθούν σε Final Four. Αυτό συνέβη πέρσι στον μικρό τελικό της Μαδρίτης με την ΤΣΣΚΑ να κερδίσει και να κατακτά την 3η θέση.

Η ΤΣΣΚΑ επιστρέφει σε τελικό μετά από 4 χρόνια και το 2012. Βέβαια είχε προκριθεί ξανά και το 2009 (στο ίδιο γήπεδο) και είχε χάσει στο τέλος λόγω του άστοχου σουτ του Ραμούνας Σισκάουσκας.

Για την ακρίβεια ο "Ζοτς" έχει 3/3 στο συγκεκριμένο γήπεδο, όλα μετά από άστοχο σουτ του αντιπάλου (Μπουρούσης, Σισκάουσκας, Άνταμς).

Για τον Κώστα Σλούκα αυτός είναι ο 4ος τελικός σε 5 χρόνια!

Ο Πέρο Άντιτς παραμένει αήττητος σε Final Four. Έχει 5/5 ματς (2012, 2013, 2015).

Για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς αυτός είναι ο 10ος τελικός. Έχει χάσει μόνο έναν στην καριέρα του, αυτόν του 2001 στο Παρίσι.

Αντίστοιχα το ποσοστό της ΤΣΣΚΑ δεν είναι τόσο υψηλό, έχει πάρει μέρος σε πέντε τελικούς και έχει κερδίσει μόνο τους 2 και τους δύο απέναντι στη Μακάμπι. Αντίθετα έχει χάσει δύο φορές από τον Παναθηναϊκό του Ομπράντοβιτς και μια φορά από τον Ολυμπιακό.

Οι μοναδικοί παίκτες που έχουν επιβιώσει από την τελευταία συμμετοχή της ΤΣΣΚΑ σε τελικό (στην Κωνσταντινούπολη) είναι οι Τεόντοσιτς, Χριάπα και Βοροντσέβιτς.

Αν ο Κάιλ Χάινς κατακτήσει το ευρωπαϊκό θα ισοφαρίσει τον Μάικ Μπατίστ στην πρώτη θέση της λίστας των Αμερικανών με τα περισσότερα τρόπαια (3).

Από τους παίκτες που θα αγωνιστούν στον τελικό τον τίτλο έχουν κατακτήσει μόνο οι Χριάπα, Χάινς, Κώστας Σλούκας , Πέρο Άντιτς και Ρίκι Χίκμαν.

Αν ο Έκπε Ούντο κατακτήσει την Euroleague θα είναι το υψηλότερο ντραφτ πικ του ΝΒΑ που το καταφέρνει στη σύγχρονη εποχή της διοργάνωσης (από το 2000) και ο τρίτος συνολικά (από το 1988). Το υψηλότερο πικ ήταν ο Μπομπ ΜάκΑντου (Νο2) που κατέκτησε τον πρώτο τίτλο το 1988 με το Μιλάνο και το δεύτερο ο Ντομινίκ Ουίλκινς (Νο3). Ο Ούντο έχει επιλεχθεί στο Νο6.

Αν η ΤΣΣΚΑ κατακτήσει τον τίτλο ο Μίλος Τεόντοσιτς θα πανηγυρίσει για πρώτη φορά μετά από έξι αποτυχημένες προσπάθειες.

Η ομάδα με τους περισσότερους τελικούς παραμένει η Μακάμπι (9). Ακολουθεί ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός με 7.

Θα είναι ο 7ος τελικός παρουσία Έλληνα προπονητή. Οι πρώτοι τρεις ήταν με τον Γιάννη Ιωαννίδη στην άκρη του πάγκου (1994, 1995 και 1998 με την ΑΕΚ), ακολούθησε ο Παναγιώτης Γιαννάκης το 2010, ακολούθησε ο Γιώργος Μπαρτζώκας το 2013 και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος το 2015. Σειρά του Δημήτρη Ιτούδη, που αν κατακτήσει τον τίτλο θα γίνει ο 2ος Έλληνας προπονητής που το καταφέρνει και ο πρώτος με ξένη ομάδα!

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ