EUROLEAGUE

Νίλσεν: "Σεβασμός στον πρωταθλητή"

Νίλσεν: "Σεβασμός στον πρωταθλητή"
INTIME SPORTS

Οι της Χίμκι μελέτησαν πολύ το πώς παρέδωσαν το εντός έδρας αήττητο στον Ολυμπιακό. Την περασμένη εβδομάδα πρόσθεσαν στην… διδακτέα ύλη και το πώς έφυγε η Κάχα Λαμποράλ νικήτρια από το "Basketball Center of Moscow Region". Απόψε έχουν εξετάσεις. Με νίκη "περνούν". Με ήττα "κόβονται". Δηλώνουν διαβασμένοι. Είναι;

Να είναι το γήπεδο που του θυμίζει πως όλα μπορούν να συμβούν σε αυτήν τη ζωή (ο νυν κόουτς της Χίμκι ήταν παίκτης της Σοβιετικής Ενωσης, στον τελικό του Ευρωμπάσκετ, το 1987… αν θυμάστε). Να είναι το χουνέρι που έπαθε η ομάδα, την περασμένη αγωνιστική του ΤΟΡ16 (έχασε από την Κάχα Λαμποράλ και μαζί την ευκαιρία να έχει ήδη προκριθεί στα πλέι οφ); Ο,τι και αν είναι ο Ρίμας Κουρτινάιτις απέφυγε να πει τα λόγια τα μεγάλα, για απόψε.

Ενημέρωσε φυσικά πως «για εμάς είναι τελικός», εξηγώντας πως «το ίδιο φυσικά ισχύει εν πολλοίς και για τον Ολυμπιακό. Οποιος νικήσει προχωρά. Οποιος χάσει, σταματά εδώ η διαδρομή του. Αυτό που έχω να πω είναι ότι τα παιδιά είναι έτοιμα. Θα δώσουμε όλη την ενέργεια που έχουμε, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να νικήσουμε».

Πώς όμως,… έβγαλαν τα ματάκια τους πριν μια εβδομάδα; «Ισως να έφταιγε η πίεση του ότι παίζαμε στην έδρα μας, όπου όλη τη σεζόν είχαμε χάσει μόνο από τον Ολυμπιακό. Ισως το ότι τους είχαμε νικήσει στη δική τους. Ηταν λάθος να σκεφτόμαστε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Ξεκινήσαμε πολύ άσχημα, δεν κάναμε μποξ άουτ, πήραν τον έλεγχο του ρυθμού και όταν στα 8’ πριν το τέλος αρχίσαμε να κάνουμε το παιχνίδι μας, ήταν ήδη πολύ αργά. Αυτό δεν θα επιτρέψουμε να ξανασυμβεί».

Η Χίμκι ηγείται της λίστας των ασίστ, στη φετινή Ευρωλίγκα «γιατί παίζουμε λίγο διαφορετικά από τους αντιπάλους μας. Πιο ομαδικά. Ολοι τα κάνουν όλα και φυσικά όλοι πασάρουν. Για εμάς δεν είναι σημαντικό πόσους πόντους θα βάλει ο καθένας. Για παράδειγμα, ο Ζόραν (Πλάνινιτς) μπορεί να τελειώσει με 2 πόντους και να ‘χει δώσει 10 ασίστ. Το προτιμώ από το να έβαζε 20 πόντους και να είχε δώσει μια ασίστ. Γιατί τότε θα ήταν παιχνίδι του ενός παίκτη. Και δεν το θέλουμε αυτό».

"Μιλάμε την ίδια γλώσσα"

Πριν πολλά, πολλά χρόνια, όταν ακόμα είχε πλούσια κόμη (με εντυπωσιακή χαίτη) και… αρχοντικό μουστάκι, συνήθιζε να κάνει ό,τι γουστάρει, κάθε φορά που πατούσε στο παρκέ. Ανεξάρτητα από τι του έλεγε ο εκάστοτε προπονητής του. Οποιος προσπαθούσε να τον βάλει σε νόρμες, ήταν σαν να τον σκότωνε. Και επειδή «it takes one to know one» (μη φωνάζεις Φιλέρη, ΟΚ, λοιπόν ας πούμε… όμοιος ομοίω αεί πελάζει), όταν τα έφερε η ζωή να συνεργαστεί ο Κουρτινάιτις με τον Πλάνινιτς, ήξερε πολύ καλά τι έπρεπε να κάνει για να περάσουν όλοι καλά: να του παραδώσει τα κλειδιά!

«Μιλάμε την ίδια γλώσσα. Ημουν παίκτης. Είναι παίκτης (της ιδίας τρέλας, συμπληρώνουμε εμείς) και του έχω ανάψει το πράσινο φως να κάνει ό,τι κρίνει πως είναι το σωστό. Είναι αρκετά έξυπνος ώστε να ξέρει πώς να πάρει το ρυθμό του αγώνα στα χέρια του. Και υπάρχουν πολλές καταστάσεις που έχει χρειαστεί να πάρει μια απόφαση. Για αυτό τα τελευταία δυο χρόνια είναι ένας από τους καλύτερους πλέι μέικερ της Ευρώπης».

Νίλσεν: "Σεβασμός στον πρωταθλητή"

Δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι η πορεία του Ολυμπιακού δεν θα έχει ανάλογη εξέλιξη με την περυσινή «γιατί πριν ακριβώς ένα χρόνο, κανείς δεν περίμενε από αυτή την ομάδα ότι θα πάει έστω Φάιναλ Φορ». Εξηγεί πως είναι ανάγκη για τους προπονητές να ‘χουν έναν κόουτς μέσα στο γήπεδο ( «ό,τι είπε ο Ντόρσι πως κάνει ο Σπανούλης,…το κάνει και ο Πλάνινιτς σε εμάς και όλοι οι άλλοι ηγέτες στις ομάδες τους»), πριν καταλήξει ο Ματ Νίελσεν στο ότι αυτό που θέλει η Χίμκι είναι να δημιουργήσει αναμνήσεις απόψε, στο ΣΕΦ.

-Το νέο ΤΟΡ16 το λες και εξουθενωτικό, μαζί όμως και ενδιαφέρον, αφού φτάσαμε στην τελευταία αγωνιστική και όλα μπορούν να συμβούν

«Ο νέος τρόπος διεξαγωγής του ΤΟΡ16 ήταν καλύτερο για όλους, γιατί με το παλαιό σύστημα δεν υπήρχε χρόνος για τίποτα. Μια που άρχιζε και μια που τελείωνε. Δεν γινόταν να διορθώσεις τυχόν λάθος. Σου στοίχιζε ακριβά. Τώρα, πραγματικά «βγάζει» τις οκτώ καλύτερες ομάδες. Αυτές που ανταποκρίνονται σε βάθος χρόνου στις απαιτήσεις».

Αυτό είναι το καλύτερο μέρος του να είσαι μπασκετμπολίστας. Παιχνίδια σαν και αυτό με τον Ολυμπιακό είναι ο λόγος που παίζουμε μπάσκετ. Βρεθήκαμε σε μια θέση που πρέπει να αποδείξουμε ότι αξίζουμε να περάσουμε στην επόμενη φάση, κερδίζοντας αυτό το ματς. Αλλιώς θα πάμε σπίτια μας. Το ίδιο βέβαια, ισχύει και για τον Ολυμπιακό.

- Εσείς όμως, κάνατε τη ζωή σας δύσκολη όταν χάσατε από την Κάχα Λαμποράλ

«Αν θα προτιμούσα να έχουμε «πάρει» εκείνο το ματς και να είμαστε άνετοι και ήδη στα πλέι οφ; Φυσικά και θα το προτιμούσα. Η Κάχα έπαιξε πολύ καλύτερα από εμάς σε συγκεκριμένες περιοχές και άξιζε τη νίκη. Και δεν με εκπλήσσει η ρελάνς που έκανε, στις τελευταίες αγωνιστικές. Είναι μια από τις περιπτώσεις που βοηθήθηκαν από το νέο σύστημα του ΤΟΡ16. Είναι ομάδα που από την αρχή είχε ταλέντο, από την αρχή ήταν καλά «δουλεμένη», αλλά «χτίστηκε» ενώ ήταν σε εξέλιξη η φάση αυτή.

Από την άλλη, ματς σαν και αυτό με τους πρωταθλητές Ευρώπης δημιουργούν τις αναμνήσεις που θα ‘χω όταν πια κρεμάσω τη φανέλα μου και θα μιλάω για όσα έζησα. Όταν δε, κερδίζεις αυτά τα ματς… Ειλικρινά δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν αυτό το συναίσθημα».

- Έχεις παίξει σε αυτό το γήπεδο. Έχεις άποψη επί της ατμόσφαιρας που δημιουργούν οι φίλαθλοι

«Και όμως, πιστεύω πως η ατμόσφαιρα αυτή θα είναι… το καλό μέρος αυτού που έχουμε να κάνουμε! Ξέρεις τι είναι για εμάς να παίζουμε μπροστά στον κόσμο του Ολυμπιακού ένα ματς που μπορεί να μας «φτιάξει» ή να μας «καταστρέψει» και να ‘χουμε την ευκαιρία να το πάρουμε; Οι αναμνήσεις που σου έλεγα πριν».

- Ο Ολυμπιακός ήταν η μόνη ομάδα που σας νίκησε φέτος στην έδρα σας, μέχρι… την περασμένη εβδομάδα

«Ναι, και για να σου πω την αλήθεια δεν πιστεύω ότι παίξαμε τόσο άσχημα σε εκείνο το ματς. Ο Ολυμπιακός όμως, ήταν καλύτερος. Ολοι θυμόμαστε τι έγινε. Εχουμε μελετήσει πολύ όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ, γιατί νιώσαμε απογοητευμένοι από τους εαυτούς μας, που χάσαμε το αήττητο στο γήπεδο μας».

- Γενικά πώς βλέπεις φέτος τον Ολυμπιακό; Φαίνεται πιο αποδυναμωμένος από πέρυσι;

«Ποιος φανταζόταν πέρυσι, τέτοιο καιρό ότι όχι μόνο θα φτάσει στο Φάιναλ Φορ, αλλά και θα πάρει τον τίτλο; Κανείς. Ποιος λέει ότι αυτό δεν θα γίνει και φέτος; Οι γνώσεις που κέρδισαν πέρυσι ενδεχομένως να τους φανούν χρήσιμες και τώρα. Ξέρω πως ο κόσμος έχει δείξει ασέβεια στην ομάδα, αλλά εγώ ξέρω καλύτερα από το να κάνω το ίδιο… Ξέρω και για τι είναι ικανοί οι παίκτες του Ολυμπιακού. Ειδικά ο Billy (Σπανούλης)…»

- Μια που είπες «Σπανούλης», ο Τζόι Ντόρσι είπε σε συνέντευξη του, ότι ο Σπανούλης αποφάσιζε φέτος για το ρόλο του, ενώ αυτό είναι δουλειά του προπονητή

«Αυτό που ξέρω είναι όλοι οι πόιντ γκαρντ είναι οι κόουτς που… έχουν οι προπονητές μέσα στο παρκέ. Και πρέπει να τους έχουν, όπως είναι ανάγκη και να είναι πλήρως εναρμονισμένοι, στον τρόπο που λειτουργούν και σε αυτά που ζητούν. Οι πόιντ γκαρντ αποφασίζουν για την αντίδραση της ομάδας τους σε ό,τι εμφανίζει ο αντίπαλος. Και ο Πλάνινιτς τα ίδια κάνει σε εμάς. Εχω παίξει βέβαια, και με άλλους πολλούς που έκαναν ακριβώς αυτό: έδιναν συμβουλές στους υπόλοιπους. Και οι κόουτς το σέβονται αυτό. Τους αρέσει. Δεν είναι σαν να τους παίρνουν τη δουλειά. Όλα στο μπάσκετ αφορούν τις καλές συνεργασίες».

- Πώς θα νικήσετε τον Ολυμπιακό;

«Θα επικεντρωθούμε κυρίως στον Billy…».

- Πάντα όλα αφορούν τον Billy...

«Ξέρω ότι είναι βαρετό να μιλούν όλοι για εκείνον, αλλά… αυτή είναι η πραγματικότητα, γιατί έχει πολύ την μπάλα στα χέρια του και μπορεί να κάνει τόσα πολλά. Εμείς θέλουμε να παρουσιάσουμε ό,τι κάνουμε καλά. Να έχουμε αυτοπεποίθηση, να παίξουμε καλή άμυνα και να «βγάλουμε» από εκεί την επίθεση μας».

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ