EUROLEAGUE

"Να αναλάβουν το μπάσκετ, οι άνθρωποι του αθλήματος"

"Να αναλάβουν το μπάσκετ, οι άνθρωποι του αθλήματος"

Η τελευταία "Super BasketBall" είχε καλεσμένο τον Γιώργο Καλαϊτζή, ο οποίος κατέθεσε την πιο ενδιαφέρουσα πρόταση που έχει ακουστεί και αφορά τα θεσμικά όργανα του μπάσκετ (video).

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις που έχουν γίνει ποτέ σε Super BasketBall απήλαυσαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (27/2), όσοι παρακολούθησαν την εκπομπή που είχε καλεσμένο τον Γιώργο Καλαϊτζή.

Ο βετεράνος άσος τόνισε πως "όταν δεν σέβεσαι την ιστορία, δεν υπάρχει ομάδα", πριν αποκαλύψει ότι γνωρίζει πολλούς παίκτες που έχουν κρεμάσει τη φανέλα τους και θα ενδιαφέρονταν να μείνουν στο χώρο, προσφέροντας γνώσεις και εμπειρίες (όπως συμβαίνει στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Σερβία, με πρώην μεγάλους παίκτες να έχουν αναλάβει θεσμικούς ρόλους), αλλά... δεν ξέρουν πώς μπορεί να γίνει αυτό.

Η αφορμή δόθηκε με τη βράβευση της ΚΑΕ Ολυμπιακών, σε παίκτες παλαιότερων εποχών, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά τους.

"Μου άρεσε πολύ αυτό που είπες για τον Ολυμπιακό, που τιμά αυτούς τους ανθρώπους. Αυτό ήταν το παράπονο όλων των ανθρώπων που ασχολούνται με το μπάσκετ και ξαφνικά τελειώνει και εξαφανίζονται. Δεν υπάρχει αυτή η σύνδεση. Όταν δεν σέβεσαι την ιστορία, δεν υπάρχει ομάδα. Όλες οι ομάδες στο εξωτερικό, κάπου βάζουν ανθρώπους που έχουν προσφέρει και τους θεωρούν σημαντικούς. Αναγνωρίζουν την προσφορά και προσβλέπουν στο να προσφέρουν και στη συνέχεια, εφ όσον έχουν τη γνώση".

Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος θύμισε πως στους "αιώνιους" οι μόνοι που έχουν απορροφηθεί είναι ο Μίλαν Τόμιτς και ο Φραγκίσκος Αλβέρτης.

" Φανταστείτε πως οι ομάδες ενδεχομένως να είναι και εκείνες που έχουν την μικρότερη ανάγκη, να απορροφήσουν τέτοιους παίκτες και τέτοιες προσωπικότητες. Γιατί σου λένε πως "εγώ έχω τα χρήματα, να πάω να πάρω τον καλύτερο από τους μάνατζερ. Ό,τι έκανε δηλαδή, φέτος ο κόουτς Ομπράντοβιτς, που πήρε τον Γκεραρντίνι, που είναι από τους κορυφαίους μάνατζερ στον κόσμο. Εκεί δεν βγήκε από τα "σπλάχνα" της ομάδας.

Εδώ όμως, στην Ελλάδα, για παράδειγμα ομάδες όπως η Πάτρα ή η Κηφισιά ή τα προηγούμενα χρόνια ο Πανιώνιος, ομάδες από τις οποίες πέρασαν τόσοι πολλοί παίκτες, δεν έχει μείνει κανένας. Άρα, μαθηματικά θα καταλήξουν εκεί που είναι ο Πανελλήνιος τώρα. Αν δεν έχεις σύνδεση με το παρελθόν, αν δεν έχεις ανθρώπους που να την περιβάλλουν και να ξέρουν τι πρέπει να γίνει, που να την αγαπάνε".

Ο Γιάννης Φιλέρης επισήμανε πως κάποιες φορές, οι παίκτες εξαφανίζονται από μόνοι τους, με τον Καλαϊτζή να εξηγεί ότι "επ ειδή δεν υπάρχει αυτό, η συνέχεια, εξαφανίζονται. Άλλοι το κάνουν γιατί είναι επιλογή τους. Ξέρω πάντως, πολλούς που περιμένουν να τους δοθεί κάτι, σαν λογική συνέχεια αυτού που κάνουν".

Ο Μάνος Μίχαλος πρόσθεσε ότι "θα περιμέναμε ανθρώπους του αθλήματος να υπάρχουν γενικά στο μπάσκετ, ακόμα και σε διοικητικό επίπεδο", ενώ έγινε αναφορά στους Νίκο Σταυρόπουλο, Νίκο Λινάρδο... " Κανείς από αυτούς όμως, δεν ήταν σε θέση που να παίρνει απόφαση. Όταν απλά ακολουθείς το ποτάμι, κάποια στιγμή ή θα αναποδογυρίσει η βάρκα ή θα κουραστείς να κάνεις κουπί και θα σταματήσεις", σχολίασε ο Καλαϊτζής.

"Να αναλάβουν το μπάσκετ, οι άνθρωποι του αθλήματος"

Έγινε μια... στάση στην Ομοσπονδία μπάσκετ "όπου τα πρόσωπα δεν έχουν αλλάξει 40 χρόνια", όπως είπε ο Φιλέρης, με τον Τριαντάφυλλο να προσθέτει "στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, σε 20 χρόνια, οι ιδιοκτήτες έχουν αλλάξει μια φορά".

" Θα έπρεπε λοιπόν, να απορροφούνται εκτός από τα διοικητικά και στα θεσμικά πόστα, είτε αυτό λέγεται Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, είτε λέγεται Ομοσπονδία, είτε λέγεται ΕΣΑΚΕ" είπε ο καλεσμένος της εκπομπής, "στον ΕΣΑΚΕ όλα τα χρόνια, υπάρχει κάποιος που είναι δικηγόρος. Αυτό δεν είναι μομφή εναντίον κάποιου, αλλά μιλάμε για ανθρώπους που είναι πάρα πολύ χρήσιμοι να σου κάνουν τη δουλειά. Ως προς την κατεύθυνση όμως, που παίρνει το άθλημα, θα πρέπει τις αποφάσεις να τις παίρνει ένας άνθρωπος που να απολαμβάνει του σεβασμού όλων για όσα έχει ήδη κάνει. Να είναι του αθλήματος".

Κάπου εκεί, ο Φιλέρης ανέφερε αυτό που αποκάλυψε το Euroleague Greece και θέλει τον Θοδωρή Παπαλουκά να αναλαμβάνει πόστο στη Euroleague . "Είναι θετικό για τον ίδιο, αλλά είναι αρνητικό για εμάς. Το αρνητικό σε εισαγωγικά, διότι πλέον δεν μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε εμείς.

Τελείωσε ο Ντικούδης, τελείωσε ο Τσαρτσαρής, θα τελειώσει ο Ζήσης, θα τελειώσει ο Σπανούλης, θα τελειώσει ο Διαμαντίδης και εμείς θα πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε τον καλύτερο... Είναι μεγάλη κουβέντα. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να μπουν και σε διοικήσεις ομάδων. Δεν είναι κακό. Κυρίως σε θεσμικούς φορείς".

Ο Φιλέρης επισήμανε πως "είναι πολύ ενδιαφέρουσα η πρόταση που κάνεις. Είναι η πρώτη φορά που την ακούω από κάποιον αθλητή. Οι περισσότεροι παίκτες, όταν εγκαταλείπουν σκέφτονται την προπονητική ή κάτι εφάμιλλο", με τον Τριαντάφυλλο να προσθέτει ότι υπάρχουν και περιπτώσεις που ασχολούνται με το μάνατζμεντ -αναφέροντας χαρακτηριστικά τους Λάζαρο Παπαδόπουλο και Δήμο Ντικούδη- πριν προσθέσει ότι "χωρίς να είναι δικαιολογία, στην Ελλάδα δεν έχουμε GΜ που θα βοηθούσε".

Ο Καλαϊτζής θύμισε πως "ο Ρεντζιάς είναι στα Τρίκαλα και κάνει αυτό το πράγμα. Θα πρέπει λοιπόν, τα Τρίκαλα να καταλάβουν ότι θα ήταν χρήσιμο να μην τον χάσουν. Αν τον βάλεις στη διοίκηση και του δώσεις έναν ρόλο... Δεν είπα να είναι ένας δικτάτορας και να λέει "θα κάνουμε αυτό και τέλος". Υπάρχουν 5-6 που αποφασίζουν. Τουλάχιστον όμως, να έχει και αυτός ένα λόγο. Όχι απλά να διεκπεραιώνει, να κλείνει τα αεροπορικά εισιτήρια κλπ.", κάτι για το οποίο όπως είπε ο Φιλέρης "δεν χρειάζεται να είσαι παίκτης, για να το κάνεις".

"Ο μάνατζερ στην Ελλάδα είναι ένας τύπος με κοστούμι που φωνάζει στους διαιτητές, για να μην τρώει τεχνική ποινή ο κόουτς ή να ακούει τα μπινελίκια το βράδυ από τον προπονητή, μαζί με τα παράπονα των παικτών", διευκρίνισε ο Καλαϊτζής, για να συμπληρώσει " είμαστε η μόνη χώρα, στην οποία συμβαίνει αυτό. Και είμαστε και η μόνη χώρα που έχει "βγάλει" τόσους καλούς παίκτες. Και για να απομυθοποιήσουμε και κάτι, ναι τα χρήματα είναι πολλά, ναι είναι πολλά, γιατί οι αθλητές είναι οι πρωταγωνιστές του αθλήματος και γιατί έτσι είναι η αγορά. Αυτοί ωστόσο, οι άνθρωποι έχουν ένα ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο, γιατί δεν πάνε κάπου για να "κλέψουν". Αν έχουν λύσει το βιοποριστικό τους, κάτι που απασχολεί 10 εκατομμύρια Έλληνες, δεν θα πάνε να "κλέψουν". Που δεν έχουν ανάγκη το μισθό του ΕΣΑΚΕ ή της ΕΟΚ για να ζήσουν. Βάλε εκείνους που θέλουν απλά να προσφέρουν. Το έχουμε συζητήσει αυτό με πολλά παιδιά, αλλά δεν ξέρουμε πώς αλλάζουν αυτά τα πράγματα".

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ