EUROLEAGUE

Μπερτομέου: "Ο Γιαννακόπουλος είναι ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού"

Μπερτομέου: "Ο Γιαννακόπουλος είναι ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού"
2015 EUROLEAGUE BASKETBALL

Ο Τζόρντι Μπερτομέου συνομίλησε με τους δημοσιογράφους που βρίσκονται στη Μαδρίτη για όσα αφορούν την Euroleague. Παράλληλα αναφέρθηκε στον Παναθηναϊκό και στην ευρωπαϊκή προοπτική της ΑΕΚ.

Λίγες ώρες πριν από το τζάμπολ του τελικού στο Barclaycard Center, ο Τζόρντι Μπερτομέου μίλησε στα ΜΜΕ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, δίνοντας απαντήσεις στα θέματα της FIBA, αλλά και σε αυτά που αφορούν το Δημήτρη Γιαννακόπουλο, τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ.

Κατ' αρχάς, ο πρόεδρος και CEO της Euroleague Basketball αναφέρθηκε στη διαμάχη με τη FIBA: "Για εμάς δεν υπάρχει πρόβλημα. Είναι καλεσμένοι μας στο Final Four. Η FIBA ζητάει κάποια λεφτά κι είναι αλήθεια πως υπάρχει μία οφειλή, αλλά με υπαιτιότητα δική της ". Για την ιστορία, στο συμβόλαιο που είχε υπογράψει η Euroleague με τη FIBA, κύριος όρος ήταν να μην "πέσουν" οι διοργανώσεις της μίας, στο καλεντάρι της άλλης. Όταν η FIBA αποφάσισε για τους αγώνες των εθνικών ομάδων μέσα στη σεζόν, κατά τη Euroleague "έσπασε" τη συμφωνία που περιλάμβανε και το ποσό των 400.000 ευρώ προς την παγκόσμια ομοσπονδία, για κάθε σεζόν. Χρήματα που δεν έχει δώσει η Euroleague την τελευταία διετία.

Εν συνεχεία εξήγησε πως υπάρχει συμφωνία κατά 95% για το καλεντάρι ώστε οι διεθνείς αγώνες των εθνικών ομάδων να μην διεξάγονται κατά τη διάρκεια της σεζόν. Στα της επισήμανσης της FIBA πως έχει να δώσει 150.000.000 ευρώ (για την ακρίβεια, η πληροφορία είναι ότι αυτό το ποσό θα διατεθεί για όλα τα έξοδα δημιουργίας νέας λίγκας -από το ενοίκιο κτιρίων και μισθούς υπαλλήλων έως τα έσοδα των ομάδων) ο Μπερτομέου είπε "αν κάποιος έχει αυτή τη διάθεση, να δώσει δηλαδή στους οργανισμούς 150 εκατ. ευρώ, τότε θα πω στις ομάδες να τα πάρουν, χωρίς να το σκεφτούν. Είναι πολύ μεγάλο ποσό, ειδικά στους δύσκολες καιρούς που ζούμε. Δεν θέλω να φανταστώ ότι μπορούμε να φτάσουμε στον πόλεμο του 2000. Η Turkish Airlines Euroleague μπορεί να γίνει καλύτερη. Δουλεύουμε πάνω στο θέμα των εσόδων κι ήδη το λιγότερο που καλύπτουν οι ομάδες από τα έσοδα είναι το 39% του μπάτζετ τους. Στο εξής, το μίνιμουμ μπάτζετ των ομάδων μας θα είναι 4 εκατ. ευρώ και οι μισθοί των παικτών δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 65%. Επιπροσθέτως, θα παρακολουθούμε την οικονομική ισορροπία. Αυτός είναι ο κύριος στόχος μας. Έχουμε πρόσβαση στα οικονομικά δεδομένα και έτσι θα καταφέρουμε την επιτήρηση".

Εξήγησε πως μελετούν το ενδεχόμενο ενός SuperBowl, που θα είναι η συνάντηση του νικητή της Euroleague με αυτόν του Eurocup "α λλά το σημαντικό είναι να βρούμε και χώρο στον προγραμματισμό". Σε ερώτηση των Ρώσων, αν υπάρχει περίπτωση οι τελικοί να γίνουν σειρά αγώνων, απάντησε " όχι, δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, στο εγγύς μέλλον. Το υπάρχον format είναι πιο θελκτικό στα μάτια των φιλάθλων, γιατί είναι απρόβλεπτο. Σε σειρά αγώνων, η ΤΣΣΚΑ πιθανότατα θα νικούσε τον Ολυμπιακό, αλλά στο νοκ άουτ παιχνίδι το όποιο αουτσάιντερ μπορεί να επιτύχει το θαύμα. Και αυτή είναι η ομορφιά του Final Four".

Παράλληλα τέθηκε επί τάπητος το θέμα των προστίμων σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό: "Για εμάς έχει μεγάλη σημασία η ασφάλεια του κόσμου και των παικτών. Το πρόστιμο του Ολυμπιακού είναι μεγάλο, υπήρξε όμως παράβαση. Δεν συνέβη κάτι σοβαρό, αλλά τέθηκε εν αμφιβόλω η ασφάλεια των παικτών της Μπαρτσελόνα".

Συνέχισε με την περίπτωση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου: "Ο κος Γιαννακόπουλος λειτούργησε πέρα από τους κανονισμούς. Ο Παναθηναϊκός δεν φταίει για το τι κάνει ένας άνθρωπος. Έχει τη δύναμη και την εξουσία για να το κάνει. Δεν μπορούμε λοιπόν, να τιμωρήσουμε χιλιάδες φιλάθλους για έναν άνθρωπο. Η νομική διαδικασία κατά του Γιαννακόπουλου έχει ξεκινήσει. Οι δικηγόροι ετοιμάζουν τη δίκη σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία για να τιμωρηθεί εκτός των αθλητικών νόμων για όσα έκανε. Και φυσικά είναι ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού. Είναι χωρίς αμφιβολία ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού. Το ξέρω ότι είναι ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού. Όλοι γνωρίζουν ότι είναι ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού.

Θα έχει συνέπειες και εκτός αθλητισμού. Η Turkish Airlines Euroleague δεν είναι ευχαριστημένη με τα αρκετά άσχημα περιστατικά που έγιναν στα γήπεδα ορισμένων ομάδων. Αν οι σύλλογοι δεν μπορούν να παρέχουν ασφάλεια στις περιοχές της ευθύνης τους, αν οι οπαδοί εισβάλουν στο γήπεδο στο τέλος του αγώνα και αν τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των παικτών, των διαιτητών και των άλλων παραγόντων, θα πρέπει να τιμωρούμε τέτοιες συμπεριφορές. Είναι άλλο πράγμα τα επεισόδια έξω από το γήπεδο, όπως έγινε στο Βελιγράδι. Εκεί πρωτίστως είναι ευθύνη των αρχών της πόλης. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε συλλογικά το πρόβλημα της βίας".

Τέλος, ο Μπερτομέου αναφέρθηκε και στην ΑΕΚ, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει ένα πρότζεκ που έχει πιθανότητες να πάρει τη wild card για το EuroCup. "Δεν υπάρχει πρόθεση να εγκαταλείψουμε το Final Four για το εγγύς μέλλον. Η τρέχουσα δομή της διοργάνωσης είναι πιο ελκυστική, γιατί είναι απρόβλεπτη και πιο εμπορική. Ξέρετε καλά πως η ΤΣΣΚΑ είναι πιο πιθανό να νικήσει τον Ολυμπιακό σε μια σειρά αγώνων, αλλά σε έναν νοκ άουτ αγώνα ο Ολυμπιακός κατάφερε να κάνει αυτό το θαύμα. Εκεί έγκειται η ομορφιά του Final Four".

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ