EUROLEAGUE

Μπατίστ και Φώτσης στο Sport24.gr

Μπατίστ και Φώτσης στο Sport24.gr
INTIME SPORTS

Το Sport24.gr διαμόρφωσε το περίγραμμα και ο Αντώνης Φώτσης με τον Μάικ Μπατίστ «έραψαν» τα υπόλοιπα γράμματα, ώστε να ολοκληρωθεί το μεγάλο όνειρο του Παναθηναϊκού: να κατακτήσει το έκτο ευρωπαϊκό αστέρι στην ιστορία του!

"Δεν αρκεί να το λέμε, αλλά να το πράξουμε. Η Σιένα δεν αστειεύεται, αλλά κι εμείς ήλθαμε στη Βαρκελώνη για έναν στόχο", συμφωνούν οι δις πρωταθλητές Ευρώπης και ανυπομονούν για τον σημερινό (6/5) ημιτελικό.

" Το μόνο που σκεφτόμαστε είναι η Σιένα και όχι ο τελικός ή το τρόπαιο. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουμε στο Φάιναλ Φορ, έτσι λοιπόν δεν πρόκειται να κάνουμε το ολέθριο λάθος να πιστέψουμε ότι η κούπα είναι δική μας χωρίς να παίξουμε το μπάσκετ που μπορεί ο Παναθηναϊκός ", υποστήριξε ο "Batman" για να συμπληρώσει ο Μπατίστ: " Ο κόσμος μπορεί να νομίζει ότι είμαστε το φαβορί επειδή αποκλείσαμε την Μπαρτσελόνα, αλλά δεν είναι έτσι. Κλείνω τα αφτιά μου σε τέτοιου είδους σχόλια, γιατί όλες οι ομάδες που βρίσκονται στο Φάιναλ Φορ αξίζουν να είναι εκεί, έχουν την ποιότητα και σε καμία περίπτωση δεν αισθανόμαστε υπεροχή έναντι των άλλων φιναλίστ. Ο καλύτερος θα αποδειχθεί στο παρκέ".

" Ο κόουτς Ομπράντοβιτς μου έχει δώσει μια συμβουλή, η οποία θα με συντροφεύει σε όλη μου τη ζωή. ‘Για να παίξεις μπάσκετ υψηλού επιπέδου, πρέπει να έχεις κίνητρο. Εάν δεν έχεις κίνητρο, πρώτον δεν σέβεσαι τον εαυτό σου και δεύτερον, δεν θα είσαι επιτυχημένος, ούτε στην καριέρα σου, ούτε και στη ζωή σου’. Όταν αυτό σου το λέει ο καλύτερος, είναι φυσιολογικό να σου γίνεται βίωμα ", εκμυστηρεύεται ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ και βρίσκει απολύτως σύμφωνο τον Φώτση: " Ολοι ξέρουμε ποιος είναι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τι έχει πετύχει στην καριέρα του. Η μεγάλη αρετή του είναι η δικαιοσύνη και η συνύπαρξη μαζί του είναι εμπειρία για όλους μας. Είναι λογικό να αισθάνεσαι μια σχετική σιγουριά όταν πηγαίνεις μαζί του στο Φάιναλ Φορ, αλλά από την άλλη είναι δύο ματς και αν δεν τα δώσουμε όλα, το τρόπαιο θα κάνει φτερά".

" Εκσταση. Είναι η λέξη που μου έρχεται για την κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τίτλου μου με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Το 2000 το γήπεδο της Πυλαίας ήταν κατάμεστο από Ελληνες φιλάθλους και δεν θα ξεχάσω τη στιγμή που σήκωσα το κύπελλο στην απονομή. Χρειάστηκε να περάσουν εννέα ολόκληρα χρόνια για να ξανανιώσω αυτή τη μέγιστη χαρά, οπότε τώρα που έχουμε την ευκαιρία να βρισκόμαστε σε ένα Φάιναλ Φορ, πρέπει να την εκμεταλλευτούμε. Δεν λέω, και οι άλλες τρεις ομάδες είναι πολύ ποιοτικές, ωστόσο αν δεν πιστεύαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε δεν θα είχαμε φτάσει ως εδώ ", σχολίασε ο Φώτσης για να προσθέσει ο Μπατίστ τη λέξη "επιθυμία" στο Ε: " Η επιθυμία όλων των παιδιών να κατακτήσουμε την εφετινή Ευρωλίγκα είναι τεράστια. Οι περισσότεροι δεν μας πίστευαν, αλλά εμείς πιστεύαμε ότι μπορούμε να αποκλείσουμε την Μπαρτσελόνα και να διεκδικήσουμε το τρόπαιο στην πόλη της".

" Καταλαβαίνω ότι η επίθεση και οι θεαματικές φάσεις αρέσουν στον κόσμο, αλλά η άμυνα φέρνει τους τίτλους. Πιστεύω ότι η άμυνα είναι η αιτία που μας έχει βοηθήσει να επιβιώσουμε καθ’ όλη την εφετινή χρονιά και με αυτό το όπλο ενεργοποιημένο, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε. Αν παίξουμε την άμυνα, που μπορούμε, στη Βαρκελώνη, θα αντλήσουμε αυτοπεποίθηση και στο επιθετικό κομμάτ ι", μας είπε ο Μπατίστ, ενώ ο Φώτσης θυμήθηκε το… Κοκομπλόκο, που έπαθε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον τελικό του Φάιναλ Φορ το 2009 στο Βερολίνο: " Το λέγαμε τις προηγούμενες ημέρες και μου βγήκε αυθόρμητα. Αυτή τη φορά, δεν ξέρω ποια λέξη θα αποτελέσει το σλόγκαν στα αποδυτήρια, αλλά είμαι σίγουρος ότι κάτι θα βρω για να φτιάξω το κλίμα".

" Το θέμα είναι ποια ομάδα το θέλει περισσότερο. Μπορεί η τακτική να έχει την αξία της, αλλά υπάρχει μια μαγική λέξη, που μπορεί να μετακινήσει βράχους. Και αυτή η λέξη είναι η επιθυμία και η καρδιά. Το βλέπω στα πρόσωπα των συμπαικτών μου πόσο πολύ θέλουν να κατακτήσουν την κορυφή και μακάρι αυτή η φλόγα να βγει στο γήπεδο ", ευχήθηκε ο Φώτσης για να συμπληρώσει ο Μπατίστ: " Η επιθυμία για τίτλους βρίσκεται στο DNA του Παναθηναϊκού. Τα κατορθώματα αυτής της ομάς είναι αξιοζήλευτα, αλλά αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι έπειτα από τόσους τίτλους, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το επόμενο τρόπαιο που διεκδικεί με την ίδια και ακόμη μεγαλύτερη πείνα".

" Ο Διαμαντίδης είναι απίστευτος παίκτης. Είναι ο αρχηγός μας, ο ηγέτης μας και σίγουρα αποτελεί σημείο αναφοράς στον Παναθηναϊκός. Ειδικά όταν παίζει άμυνα, αισθάνεσαι ότι βρίσκεται παντού, εξ ου και το προσωνύμιο τρισδιάστατος. Και στην επίθεση, όμως, είναι βαρόμετρο. Μολονότι έχει μεγάλη ευχέρεια στο σκοράρισμα, κοιτάζει να δημιουργήσει περισσότερο για τους συμπαίκτες του και αυτό είναι μοναδικό χάρισμα για έναν ηγέτη, να ενδιαφέρεται πρωτίστως για τους άλλους, παρά για τον εαυτό του ", τόνισε ο Μπατίστ πλέκοντας το εγκώμιο του συμπαίκτη του. " Τι να πούμε για τον Μήτσο; Είναι τεράστιο κεφάλαιο για τον Παναθηναϊκό και είναι ο παίκτης που μας κάνει να του έχουμε τυφλή εμπιστοσύνη", τον αποθέωσε και ο Φώτσης.

" Αρχισαν το Top16 της Ευρωλίγκας με δύο ήττες σε ισάριθμους αγώνες, έχασαν το πρώτο ματς από τον Ολυμπιακό με 48 πόντους διαφορά στο ΣΕΦ, αλλά είδαμε τι είδους αντίδραση είχε η Σιένα. Είναι μια πολύ σκληρή ομάδα, με αρκετά μεγάλα κορμιά σε όλες τις θέσεις και σε όσα παιχνίδια την έχουμε παρακολουθήσει αγωνίζεται με καρδιά. Θα κάνουν τα πάντα για να μας κερδίσουν και να πάνε εκείνοι στον τελικό. Ο πιο σκληρός θα επιβιώσει ", δήλωσε ο Αμερικανός, ενώ ο διεθνής φόργουορντ υποστήριξε ότι " κάθε μικρό πράγμα μπορεί να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της μιας ή της άλλης ομάδας. Όλα θα μετρήσουν. Ένα λάθος, ένα ριμπάουντ, ένα κλέψιμο, μια τάπα. Ετσι είναι τα Φάιναλ Φορ"…

" Στον Παναθηναϊκό ήλθα παιδάκι, 16 ετών, και τώρα είμαι 30. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, αλλά ένα δεν έχει αλλοιωθεί ούτε στο ελάχιστο. Η αγάπη μου για το παιχνίδι. Με την ίδια λατρεία που έμπαινα στο γήπεδο όταν ήμουν πιτσιρικάς, αγωνίζομαι και τώρα και αυτό διατηρεί σε υψηλό επίπεδο την ανταγωνιστικότητά μου. Είμαι τυχερός που βρίσκομαι σε αυτό τον σύλλογο, στον οποίο μπασκετικά ανδρώθηκα και με βοήθησε να κατακτήσω τίτλους, που όταν ξεκινούσα να βλέπω μπάσκετ, δεν είχα καν ονειρευτεί ", εκμυστηρεύτηκε ο "Batman" για να συμπληρώσει ο Μπατίστ: " Ο βασικός λόγος που έμεινα όλα αυτά τα χρόνια στον Παναθηναϊκό είναι ότι η ομάδα κερδίζει τίτλους. Τα τρόπαια φέρνουν ευτυχία και κάνουν ευκολότερη την απόφαση του παίκτη να θέλει να επιστρέψει στην ομάδα του ως το επόμενο καλοκαίρι. Το δεύτερο είναι η οικογενειακή ατμόσφαιρα. Εχω άριστες σχέσεις με όλα τα μέλη της ομάδας, για αυτό και βρίσκομαι εδώ οκτώ χρόνια".

" Το 5-0 στα τρόπαια του Παναθηναϊκού έναντι της Μοντεπάσκι Σιένα δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα αποκλείσουμε και εύκολα την ιταλική ομάδα. Η γνώμη μου είναι ότι η εμπειρία παίζει ένα μικρό ποσοστό σε ένα Φάιναλ Φορ. Ξέρεις ποιο μονοπάτι πρέπει να ακολουθήσεις για να σκαρφαλώσεις ως την κορυφή. Η καρδιά, όμως είναι πιο σημαντική και εμείς –λίγες ώρες πριν από το τζάμπολ του ημιτελικού με τη Σιένα- αντιμετωπίζουμε το εφετινό Φάιναλ Φορ σαν το πρώτο και το τελευταίο στην καριέρα μας ", υπερθεμάτισε ο Μάικ Μπατίστ, ενώ ο Φώτσης ανάκαθεν δεν σκεφτόταν περισσότερο από όσο έπρεπε την Ιστορία. " Αλίμονο αν δεν αισθανόμασταν υπερηφάνεια για τα επιτεύγματα του Παναθηναϊκού. Στο παρκέ, όμως, δεν συγκρούονται ούτε οι τίτλοι, ούτε τα συμβόλαια, παρά μόνο δέκα διψασμένοι παίκτες, που θα τα δώσουν όλα για τον τίτλο. Τι να πω; Ισως να είμαστε αχόρταγοι στα τρόπαια"…

" Είμαστε ομάδα και με αυτό το σκεπτικό μπαίνουμε σε ακόμη ένα Φάιναλ Φορ. Ομάδα που θα είναι μαζί στα εύκολα και στα δύσκολα και ο ένας συμπαίκτης θα επιδιώκει να ανυψώσει το ηθικό του άλλου, έπειτα από ένα άστοχο σουτ, μια λανθασμένη ενέργεια, μια κακή άμυνα. Αν φημίζεται για κάτι ο Παναθηναϊκός, αυτό είναι ότι στα αποδυτήρια είμαστε μια γροθιά και αυτή την εικόνα θα επιχειρήσουμε να βγάλουμε στο παρκέ του Παλάου Σαν Τζόρντι ", υποσχέθηκε ο Φώτσης, ενώ ο Μπατίστ γνωρίζει πολύ καλά πως " μόνο αν μείνουμε ενωμένοι, θα καταφέρουμε να επιβιώσουμε στις δύσκολες συνθήκες και να διεκδικήσουμε το τρόπαιο, που όλοι θέλουμε να σηκώσουμε στα χέρια τους. Οι εγωισμοί είναι ξένη έννοια στον Παναθηναϊκό. Ολοι βάζουν την ομάδα πάνω από τα στατιστικά τους και εμείς οι παλαιότεροι παίκτες φροντίζουμε να μεταδώσουμε αυτές τις αρχές και στους νεότερους παίκτες της ομάδας".

" Ρε, μπας και το βλέπω στον ύπνο μου, είχα αναρωτηθεί, όταν είχα πιάσει στα χέρια μου το πρώτο πρωτάθλημα Ευρώπης σε ηλικίας 19 ετών. Όταν πλησιάζεις στην απονομή για να πάρεις το μετάλλιο και να σηκώσεις το κύπελλο, σε κυριεύει ένα ρίγος υπερηφάνειας και βλέπεις όλη τη χρονιά να περνά σαν φιλμ μπροστά από τα μάτια σου. Νίκες, ήττες, εμπόδια, τραυματισμοί, χαρές, μια αναπάντεχη ήττα, όλα αυτά είναι μέρος του παιχνιδιού και σφυρηλατούν τον χαρακτήρα ενός παίκτη ", εξήγησε ο Φώτσης για να πάρει τον λόγο ο Μπατίστ: " Για μένα οι απονομές των δύο ευρωπαϊκών τίτλων, που έχουμε κατακτήσει με τον Παναθηναϊκό, ήταν η μια καλύτερη από την άλλη. Το 2007 στην Αθήνα παίζαμε στο σπίτι μας και το γιορτάσαμε μαζί με 20.000 οπαδούς μας, που παραληρούσαν, ενώ και το 2009 στο Βερολίνο, είχαν φοβερό σασπένς και ο ημιτελικός με τον Ολυμπιακό και ο τελικός με την ΤΣΣΚΑ. Μακάρι να έχουμε την ίδια μοίρα και στη Βαρκελώνη".

" Ιδίως για μας τους μεγαλύτερους σε ηλικία παίκτες η αποστολή σε ένα Φάιναλ Φορ είναι διπλή. Ξέχωρα από την πνευματική και σωματική προετοιμασία, στην οποία υποβάλλει ο καθένας τον εαυτό του, οφείλει να δώσει τον σωστό προσανατολισμό στα νεότερα μέλη αυτής της ομάδας, που συμμετέχουν για πρώτη φορά σε αυτό το κορυφαίο ραντεβού του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Από τους μικρούς βγάζω το καπέλο στον Νικ Καλάθη, γιατί τον τελευταίο καιρό έχει γίνει πολύ σοβαρός, διαβάζει πολύ καλύτερα το παιχνίδι και έχει καταφέρει να είναι ουσιαστικός παίζοντας πίσω ή δίπλα από τον Διαμαντίδη ", είπε τα καλύτερα ο Μάικ Μπατίστ για τον Καλάθη, ενώ ο Φώτσης έκλεισε δίνοντας το στίγμα του ημιτελικού με τη Σιένα: " Ένα ματς είναι. Κερδίζουμε και πάμε τελικό".

Δες τι καιρό θα κάνει στη Βαρκελώνη, τις ημέρες του Φάιναλ Φορ.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ