EUROLEAGUE

Μπαρτζώκας: "Το μυαλό μέσα στο κεφάλι μας"

Μπαρτζώκας: "Το μυαλό μέσα στο κεφάλι μας"
INTIME SPORTS

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου των προπονητών πριν τον μεγάλο τελικό της Κυριακής (12/5, 10μ.μ.) ο Γιώργος Μπαρτζώκας αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόκληση που έχει μπροστά ο Ολυμπιακός, τα όπλα της ομάδας του που είναι η ομαδικότητα και η άμυνα, καθώς στο παιχνίδι επί ίσοις όροις που αναμένεται...

Αποστολή στο Λονδίνο, Στέφανος Τριαντάφυλλος

Το μεσημέρι του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου εν όψει του μεγάλου τελικού της Κυριακής, με παρόντες τους Γιώργο Μπαρτζώκα, Γιώργο Πρίντεζη, Πάμπλο Λάσο και Φελίπε Ρέγιες.

Οι πρωταγωνιστές του μεγάλου τελικού της Κυριακής (12/5, 10μ.μ.) ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Ρεάλ Μαδρίτης, μίλησαν για το παιχνίδι που θα κρίνει τα πάντα για τη φετινή σεζόν. Οι δύο ομάδες έφτασαν στο σημείο που η κούπα θα κριθεί σε μία αναμέτρηση 40 λεπτών λοιπόν...

Στις αρχικές τοποθετήσεις, πρώτος το λόγο πήρε ο Φελίπε Ρέγιες ο οποίος σχολίασε: "Παίζουμε με μια πολύ καλή ομάδα, που παίζει επιθετική άμυνα. Δεν θα είναι εύκολο παιχνίδι για μας. Όπως όλοι οι τελικοί, αναμένεται να είναι ένας αμφίρροπος αγώνας. Εμείς έχουμε κίνητρο. Ελπίζω να μην είμαστε αρκετά νευρικοί και να σηκώσουμε το τρόπαιο".

Στη συνέχεια, ο Πάμπλο Λάσο εγκωμίασε τη φετινή εξαιρετική πορεία του Ολυμπιακού σχολιάζοντας: "Θέλω να επαναλάβω αυτά που λέω πάντα: είναι ένας τελικός απέναντι στον πρωταθλητή, ο οποίος μάλιστα πέρσι φάνηκε να κάνει την έκπληξη, αλλά απέδειξε την αξία του. Εφτασε και πάλι στον τελικό. Έχει τον ιδιο κορμό και έναν προπονητή που έχει κάνει πολύ καλή δουλειά. Έχουν μεγάλη επιτυχία όλη τη σεζόν κι αν εμείς θέλουμε να πετύχουμε κάτι καλό, θα πρέπει να κάνουμε ένα καλό παιχνίδι".

Ο λόγος στους Έλληνες πρωταγωνιστές εν συνεχεία... Ο Γιώργος Πρίντεζης μιλάει για την πρόκληση της ερχόμενης Κυριακής στον μεγάλο τελικό: "Είναι πολύ σημαντικό ότι βρισκόμαστε και πάλι στον τελικό. Δεν τυχαίνει πολύ συχνά στην καριέρα ενός αθλητή να διεκδικεί δύο σερί χρονιές τον τίτλο. Παίζουμε απέναντι σε έναν αντίπαλο που μπορεί να έχει καλύτερο υλικό από την ΤΣΣΚΑ. Έχει ψηλά κορμιά και είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα στην Ευρωλίγκα. Μας περιμένει ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Αν θέλουμε να έχουμε ελπίδες, θα πρέπει ως αουτσάιντερ να δείξουμε τα ίδια στοιχεία που δείξαμε και χθες".

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μπαρτζώκας υπογράμμισε: "Προφανώς η πρόκληση που έχουμε αύριο παίζοντας έναν τελικό κυπέλλου Ευρώπης είναι τεράστια. Και το κίνητρο μας το ίδιο. Παίζουμε με την ομάδα που έχει τα περισσότερα ευρωπαϊκά. Ένα τεράστιο κλαμπ. Παίζουμε μια ομάδα τελείως διαφορετική από αυτό που αντιμετωπίσαμε χθες. Τρέχει το γήπεδο, έχει πολύ καλό επιθετικό ριμπάουντ και παίζει με μεγάλη ταχύτητα.

Πρέπει να προετοιμαστούμε με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο. Όσο σημαντική είναι η προετοιμασία στην τακτική, το ίδιο είναι και αυτό του μυαλού. Άλλωστε στο φάιναλ-φορ αυτό είναι το σημαντικότερο με δύο παιχνίδια μέσα σε λίγες ώρες. Δεν ξέρω πως θα πάει το παιχνίδι, αν θα πάει σε υψηλό σκορ ή χαμηλό, αυτό που ξέρω είναι ότι και οι δύο ομάδες έχουν πολύ υψηλό κίνητρο".

"Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός ή απογοήτευση"

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ρωτήθηκε για όσα πρέπει να κάνει, προκειμένου να ρίξει τους τόνους και να παρουσιαστεί ο Ολυμπιακός το ίδιο συγκεντρωμένος και στον τελικό της Κυριακής: "Ευχαριστώ για την ερώτηση. Καταρχήν ένας εύκολος τρόπος είναι να πω στους παίκτες μας να μην διαβάζουν τα ΜΜΕ. Είναι δέκτες της πληροφορίας και ξέρουν πολύ καλά τι λένε στην Ελλάδα. Στη χώρα μας δεν υπάρχει μετριοπάθεια.

Υπάρχει μόνο μεγάλος ενθουσιασμός ή απογοήτευση. Έτσι είμαστε σαν λαός. Πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά. Οι παίκτες μας είναι πολύ καλοί δέκτες. Φτάσαμε εδώ γιατί όλοι είναι μετρημένοι, αλλά και φιλόδοξοι. Δεν συμφωνώ ότι δεν έχουμε πετύχει τίποτα ως τώρα. Το κύπελλο είναι μεγάλη πρόκληση, αλλά εγώ πιστεύω ότι η πρόκριση από μόνη της είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα. Θα έχουμε το μυαλό μας μες στο κεφάλι μας. Και εμείς θα βοηθήσουμε τους παίκτες προς αυτή την κατεύθυνση".

Πέρσι, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς είχε επιλέξει μία βαρκάδα στο Βόσπορο για να "χαλαρώσει" τους παίκτες του πριν τον μεγάλο τελικό, αλήθεια ο Γιώργος Μπαρτζώκας τι σκέφτεται; "Η διαφορά είναι ότι υπάρχει άλλος προπονητής. Δεν θα κάνουμε προπόνηση, αυτό είναι σίγουρο γιατί οι αποστάσεις είναι μεγάλες στο Λονδίνο. Σίγουρα θα κάνουμε κάτι όλοι μαζί. Μας ενδιαφέρει πρώτα τι θα κάνουμε σήμερα στην προπόνηση και μετά θα αποφασίσουμε για το τι θα κάνουμε αύριο", σχολίασε ο Έλληνας προπονητής .

Σε ερώτηση για την ψυχολογική προσέγγιση του ημιτελικού και την τακτική προσέγγιση εν όψει της Ρεάλ, ανέφερε: "Χθες είχαμε ένα αμυντικό πλάνο που δεν περιελάμβανε μόνο τον Τεόντοσιτς. Παίκτες οπως ο Κρστιτς, ο Κριάπα και ο Ουίμς απαιτούν εξίσου μεγάλη προσπάθεια για να εξουδετερωθούν. Ναι σταματήσαμε τον Τεόντοσιτς, αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Σταματήσαμε και τους άλλους. Η Ρεάλ έχει ένα γεμάτο ρόστερ, με έτοιμους παίκτες. Δεν είναι μόνο ο Γιουλ, ο Ροντρίγκεθ και ο Φερνάντεθ. Είδαμε τι παιχνίδι έκανε ο Ρέγιες και οι ψηλοί. Εδώ μας έφερε η ομαδικότητα μας και οι καλές μας συνεργασίες και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και αύριο".

Όσον αφορά το πόσο δύσκολο είναι μια ομάδα να κατασκοπεύσει την άλλη, δεδομένου ότι δεν έχουν παίξει παιχνίδι μεταξύ τους επισήμανε: "Άρα μιλάμε για ένα παιχνίδι επί ίσοις όροις. Η ομάδα μας είχε προετοιμάσει βίντεο και για τους δύο άλλους αντιπάλους, πέρα από αυτό με την ΤΣΣΚΑ. Προσθέσαμε στην ανάλυση μας και το χθεσινό παιχνίδι. Θα κάνουμε δύο μίτινγκ με τους παίκτες για να τους δείξουμε εικόνα και πληροφορίες για τον αντίπαλο που θα συναντήσουμε. Δεν υπάρχει πιστεύω ούτε μειονέκτημα, ούτε πλεονέκτημα. Πλέον με τις πληροφορίες που υπάρχουν και εμείς ξέρουμε τη Ρεάλ και αυτοί εμάς".

Για το πως θα είναι που θα παίξουν στον τελικό δύο ρούκι προπονητές: "Συμφωνώ απόλυτα με τον κόουτς. Δεν παίζει ο ένας προπονητής εναντίον του άλλου. Παίζουν στο φάιναλ-φορ τέσσερα μεγάλα κλαμπ και είναι λάθος να προσωποποιούμε καταστάσεις. Ούτε οι προπονητές που είναι στον μικρό τελικό είναι χειρότερο και εμείς είμαστε οι καλύτεροι. Σημαίνει απλά ότι τη συγκεκριμένη ημέρα έγινε μια πολύ καλή δουλειά καταρχήν από τους παίκτες. Ελπίζουμε το ίδιο να γίνει και την Κυριακή".

Λάσο: "Μεγάλο σεβασμό για τους πρωταθλητές Ευρώπης"

Ο Πάμπλο Λάσο υπογράμμισε πως η Ρεάλ Μαδρίτης τρέφει μεγάλο σεβασμό για τους πρωταθλητές Ευρώπης, εξέφρασε την πεποίθηση του πως η ομάδα του θα είναι προετοιμασμένη κατάλληλα και σχολίασε πως σέβεται όλους τους προπονητές γιατί γνωρίζει πόσο δύσκολη δουλειά είναι...

"Δεν αισθάνομαι την πίεση. Προσπαθώ τουλάχιστον. Υπάρχει βέβαια από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα. Ξέρω τι σημαίνει να είσαι στον τελικό. Ξέρουν και οι παίκτες μας. Ξέρουν ποιον αντιμετωπίζουμε. Έχουμε μεγάλο σεβασμό για τους πρωταθλητές Ευρώπης. Χθες κοιμηθήκαμε πολύ καλά και μετά από αυτό νιώθω ενθουσιασμένος. Ελπίζουμε να είναι η καλύτερη μας στιγμή στη σεζόν", υποστήριξε ο Λάσο σχετικά με την επιστροφή της Ρεάλ μετά από 18 χρόνια σε τελικό...

Για το πόσο δύσκολο είναι μια ομάδα να κατασκοπεύσει την άλλη: "Θα μελετήσουμε τον αντίπαλο επισταμένα. Είναι Μάιος και έχουμε αρχίσει να δουλεύουμε από τον περασμένο Αύγουστο. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε πολλά μέσα σε μια βδομάδα. Όλες οι ομάδες μπορούν να αλλάξουν μόνο μερικές λεπτομέρειες. Θα φανεί αύριο το τι θα γίνει, εμείς πιστεύω ότι θα προετοιμαστούμε κατάλληλα".

Για την καλή δουλειά του Σλότερ στον Τόμιτς και το αν υπάρχει άλλο καθοριστικό μαρκάρισμα: "Πιστεύω ότι έχουμε δύο ολοκληρωμένους με τόσους ποιοτικούς παίκτες είναι πολύ δύσκολο να δεις ποιος θα είναι το κλειδί. Ο Σλούκας και ο Σπανούλης είναι η βάση της ομάδας. Στα γκαρντ και στα φόργουορντ έχουν μεγάλη δύναμη, όπως και η ομάδα μου πιστεύω. Μέσα στο καλάθι έχουμε παρόμοιους παίκτες τον Σλότερ και τον Χάινς.

Ο Γιώργος (Πρίντεζης) και ο Φελίπε (Ρεγιες) είναι ο συνδετικός κρίκος τον δύο ομάδων Μπορούν να δημιουργούν πολλά ματς-απ μεταξύ των δύο ομάδων. Στο τέλος, όμως, αυτό που μετράει είναι το ομαδικό πνεύμα. Δεν είναι ένας-εναντίον-ενός. Θα κερδίσει η καλύτερη ομάδα".

Για το ότι θα παίξουν στον τελικό δύο ρούκι προπονητές: "Νομίζω ότι η εμπειρία είναι πολύ σημαντική γιατί σου δίνει σοφία. Όσο περισσότερο πας στο σχολείο, τόσα περισσότερα μαθαίνεις. Μερικοί βέβαια έχουν πάει πολλά χρόνια στο σχολείο , αλλά δεν έμαθαν τίποτα. Αυτό βέβαια δεν αφορά τον Πασκουάλ ή τον Μεσίνα, που είναι καταπληκτικοί προπονητές. Δεν νομίζω ότι κερδίσαμε εμείς τους συναδέλφους μας, αλλά εμείς τη Μπαρτσελόνα και ο Ολυμπιακός την ΤΣΣΚΑ. Σέβομαι όλους τους προπονητές που αντιμετωπίζω, γιατί ξέρω πόσο δύσκολη είναι αυτή η δουλειά".

Για το ότι η Ισπανία έχει την πιο πετυχημένη εθνική ομάδα και το καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ, αλλά έχει μόνο μια κατάκτηση Ευρωλίγκας: "Δεν ξέρω αν είναι αυτή ερώτηση για μένα. Σέβομαι την ομοσπονδία της Ισπανίας. Η επιτυχία του ισπανικού μπάσκετ είναι δουλειά που ξεκινά από τα μικρά παιδιά. Νομίζω ότι οι παίκτες παίρνουν το ανταγωνιστικό γονίδιο απο μικροί. Οι Ισπανοί το έχουν στο αίμα τους αυτό το πράγμα.

Στις ομάδες υπάρχει διαφορετική χημεία και παίκτες από άλλες χώρες και κάθε παίκτης είναι διαφορετικός. Είναι διαφορετικό να παίζεις για την Εθνική και διαφορετικό να παίζεις για ένα κλαμπ. Οι παίκτες μας γνωρίζουν πολύ καλά ο ένας τον άλλον και εμείς προσπαθούμε να κάνουμε αυτή τη χημεία να δουλέψει καλά. Για μένα είναι σημαντικό να πετυχαίνουμε αυτή τη χημεία".

Πρίντεζης: "Το δυνατό μας σημείο είναι η άμυνα"

Για την εμπειρία των τελικών που έχει ο Ολυμπιακός σχολίασε ο Γιώργος Πρίντεζης: "Η εμπειρία παίζει μεγάλο ρόλο σε ένα φάιναλ-φορ, αλλά παίζει μεγαλύτερο ρόλο το ένστικτο και η μέρα που θα βρεθούν οι ομάδες. Οι παίκτες της Ρεάλ μπορεί να μην έχουν τελικό, αλλά είναι πολύ έμπειροι, ειδικά σε διεθνές επίπεδο και είναι έτοιμοι".

Όσο για το στοιχείο που πρέπει να διατηρήσει ο Ολυμπιακός στο παιχνίδι του, προκειμένου να νικήσει και τη Ρεάλ, είναι η άμυνα, σύμφωνα με τον Έλληνα φόργουορντ: "Το δυνατό μας σημείο ήταν η άμυνα μας. Δώσαμε μεγάλη ενέργεια. Δείξαμε ότι αφού ήμασταν συγκεντρωμένοι στην άμυνα και ελέγχαμε τα ριμπάουντ, είχαμε το πάνω χέρι. Αν μπορούσα να κρατήσω κάτι, θα ήταν το συγκεκριμένο κομμάτι, από το οποίο ξεκινούν και πολλά άλλα θετικά, όπως το να τρέξουμε τον αιφνιδιασμό και να βρούμε ρυθμό στο παιχνίδι μας".

Ρέγιες: "Να πιάσουμε το όνειρο!"

Τέλος, ο Φελίπε Ρέγιες υπογράμμισε για το πως θα επηρεάσει τη Ρεάλ η εμπειρία του Ολυμπιακού από τελικούς: "Όπως είπε και ο Γιώργος πήγαμε καλά και πέρσι. Μπορεί να μην έχουμε παίξει σε φάιναλ-φορ, αλλά έχουμε πολλούς τελικούς με την εθνική ομάδα και στο πρωτάθλημα. Έχουμε αυτή την εμπειρία που απαιτεί ένας τελικός. Ο νικητής θα είναι αυτός που θα συγκρατήσει τα νεύρα του".

Στην ερώτηση για την επιστροφή της Ρεάλ σε τελικό μετά από 18 χρόνια και το αν αισθάνεται η ομάδα πίεση υπογράμμισε: "Κοιτάξτε... Την πίεση την βάζουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας. Θέλουμε να πιάσουμε αυτό το όνειρο που είναι να πιάσουμε αυτό το τρόπαιο, δεν θέλουμε να μας πει κάποιος ότι δεν έχουμε πετύχει κάτι όλα αυτά τα χρόνια.

Προσπαθούμε να συγκεντρωθούμε σε αυτό που θέλουμε να κάνουνε και να αγνοήσουμε ότι μας λέτε εσείς. Αυτό μπορεί να μας αποσπάσει. Ξέρω όμως ότι όλοι μας θα δουλέψουμε σκληρά για να παίξουμε καλά και να σηκώσουμε το τρόπαιο. Ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολο γιατί ο Ολυμπιακός παίζει πολύ καλά, αλλά αυτός είναι ο στόχος όλων μας".

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ