EUROLEAGUE

Καθεστώς η διπλή πρόκριση

Καθεστώς η διπλή πρόκριση
INTIME SPORTS

Λίγες ώρες πριν ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίσει τη Λιέτουβος και ο Ολυμπιακός την Φενέρμπαχτσε, το Sport24.gr θυμάται που βρίσκονταν βαθμολογικά οι "αιώνιοι" την τελευταία οκταετία πριν τα πέμπτα τους παιχνίδια στο TOP-16

Μάλιστα, με δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός είχε πέρσι ήδη αποκλειστεί με 0-4 ήττες φέτος τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, καθώς αμφότεροι οι εκπρόσωποι του ελληνικού μπάσκετ βρίσκονται μια ανάσα από τα προημιτελικά.

Για να ακριβολογούμε δηλαδή ο Ολυμπιακός έχει ήδη προκριθεί στα πλέι οφ της διοργάνωσης και θα παλέψει για την πρωτιά κόντρα στην Φενέρμπαχτσε, ενώ ο Παναθηναϊκός με νίκη επί της Λιέτουβος μέσα στην έδρα του θα πάρει κι αυτός ένα από τα οκτώ εισιτήρια που οδηγούν στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Φέτος, θα είναι η 4η φορά που και οι δύο ελληνικές ομάδες θα προκριθούν στους "8" της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης του μπάσκετ, κάτι που τείνει να γίνει καθεστώς.

Ας πάρουμε όμως μία μία τη σεζόν για να θυμηθούμε σε τι βαθμολογική κατάσταση βρίσκονταν τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο Παναθηναϊκός πριν δώσουν τα πέμπτα τους παιχνίδια στο TOP-16 της Ευρωλίγκας.

Σεζόν 2002-03 (αποκλεισμός και των δύο)

Όπως και φέτος, έτσι και τότε ο Ολυμπιακός βρισκόταν στο 3-1. Μόνο που φέτος έχει προκριθεί και τότε έμεινε τελικά εκτός καθώς δεν υπήρχαν πλέι οφ και ο πρώτος του κάθε ομίλου προκρίνονταν απευθείας στο Final 4. Την πρόκριση πήρε τελικά η Μπαρτσελόνα που είχε ξεχωρίσει από τον όμιλο. Ο Παναθηναϊκός που είχε απολογισμό 2-2 στα τέσσερα πρώτα ματς πάλεψε στα δύο ματς που απέμεναν αλλά την πρόκριση πήρε η Σιένα.

Σεζόν 2003-04 (αποκλεισμός και των δύο)

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είχαν ήδη από τρεις ήττες στο ενεργητικό τους και είχαν ουσιαστικά αποχαιρετίσει την πρόκριση από τη στιγμή που και πάλι δεν υπήρχαν πλέι οφ από την διοργανώτρια αρχή. Έτσι, λοιπόν, η υπερδύναμη της εποχής ΤΣΣΚΑ Μόσχας "καθάρισε" την πρόκριση από τον όμιλο του Ολυμπιακού, ενώ η Σιένα και πάλι προκρίθηκε στο Final 4 αφήνοντας έξω εκτός από τον Παναθηναϊκό και την Μπαρτσελόνα.

Σεζόν 2004-05 (πρόκριση Παναθηναϊκού)

Τη σεζόν αυτή, ο Ολυμπιακός δεν είχε παρουσία στην Ευρωλίγκα, καθώς τη θέση του είχε η ΑΕΚ. Ο Παναθηναϊκός με απολογισμό 3-1, καλή ώρα όπως τώρα, δεν χρειάστηκε παρά να κάνει άλλη μία νίκη στα δύο τελευταία παιχνίδια του TOP-16 για να προκριθεί στα πλέι οφ. Νίκησε την Κλιμάμιο Μπολόνια με 78-55 και έχασε από την Ταού Κεράμικα, με την οποία και ισοβάθμησε στο τέλος με 4-2 νίκες και πήραν την πρόκριση στα προημιτελικά. Η ΑΕΚ από την πλευρά της αποκλείστηκε στην τριπλή ισοβαθμία με Μπενετόν και Εφές Πίλσεν.

Σεζόν 2005-06 (διπλή πρόκριση)

Απολογισμός για τους "αιώνιους" δύο νίκες και ισάριθμες ήττες την αγωνιστική περίοδο 2005-06 μετά την 4η αγωνιστική του TOP-16 της Ευρωλίγκας. Για την 5η αγωνιστική, ο Παναθηναϊκός επικράτησε 66-56 της Εφές Πίλσεν, ενώ ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από την Μπαρτσελόνα. Τελικά και οι δύο ομάδες προκρίθηκαν στα προημιτελικά της διοργάνωσης, ο Ολυμπιακός ως δεύτερος και ο Παναθηναϊκός ως πρώτος και με απολογισμό 3-3, μετά από μία απίστευτη τετραπλή ισοβαθμία στον όμιλο με Εφές, Μπενετόν και Τσιμπόνα.

Σεζόν 2006-07 (διπλή πρόκριση)

Ο Παναθηναϊκός είχε "καθαρίσει" την πρόκριση τη σεζόν 2006-07 στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές, έχοντας νικήσει όλους τους αντιπάλους του. Από την άλλη, ο Ολυμπιακός ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας έχοντας απολογισμό 2-2. Πάντως και οι δύο ελληνικές ομάδες πήραν την πρόκριση και βρέθηκαν στις 8 καλύτερες ομάδες. Στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός πέρασε και το εμπόδιο της Ταού Κεράμικα και βρέθηκε στο Final 4 που φιλοξένησε η Αθήνα, κατακτώντας το βαρύτιμο τρόπαιο.

Σεζόν 2007-08 (πρόκριση Ολυμπιακού)

Και πάλι απολογισμός 2-2 για τους δύο εκπροσώπους μας. Ο Ολυμπιακός είχε από πάνω στη βαθμολογία δύο υπερδυνάμεις του μπάσκετ, τη Ρεάλ και τη Μακάμπι, ωστόσο με δύο νίκες στα τελευταία ματς του TOP-16 κόντρα σε Ζαλγκίρις (61-52) και Ρεάλ Μαδρίτης με 72-63 πανηγύρισε την παλικαρίσια πρόκριση με απολογισμό 4-2. Σε ανάλογη δυσχερή κατάσταση και ο Παναθηναϊκός που ήταν πίσω από Σιένα και Παρτίζαν. Στο πέμπτο ματς νίκησε τη Σιένα στον πόντο (77-76), όμως στο τελευταίο παιχνίδι δεν τα κατάφερε μέσα στο Βελιγράδι και γνώρισε οδυνηρό αποκλεισμό.

Σεζόν 2008-09 (διπλή πρόκριση)

"Καθαρή" πρόκριση και για τις δύο ομάδες προέβλεπε το σκηνικό τη σεζόν 2008-09 μετά την 4η αγωνιστική του TOP-16. O Παναθηναϊκός με 4-0 είχε ουσιαστικά "καθαρίσει" ενώ και ο Ολυμπιακός έχοντας 3 νίκες και 1 ήττα ισοβαθμούσε στην κορυφή του ομίλου του με την Ταού Κεράμικα. Αμφότεροι προκρίθηκαν στα πλέι οφ έχοντας το πλεονέκτημα της έδρας, καθώς πήραν το εισιτήριο ως πρώτοι και με τον ίδιο απολογισμό (5-1). Στο 5ο ματς, ο Ολυμπιακός νίκησε 84-81 την Αρμάνι και ο Παναθηναϊκός έχασε από την Παρτίζαν με 63-56. Την τελευταία αγωνιστική και οι δύο ομάδες έκλεισαν με νίκες με τον Ολυμπιακό να κερδίζει στην Ισπανία την Ταού και τον Παναθηναϊκό τη Μάλαγα στο ΟΑΚΑ.

Σεζόν 2009-10 (πρόκριση Ολυμπιακού)

Την περσινή σεζόν, ο Ολυμπιακός έκανε το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα. Μετρούσε ήδη τέσσερις νίκες στις ισάριθμες πρώτες αγωνιστικές του TOP-16. Αντίθετη πορεία για τον Παναθηναϊκό ο οποίος με απολογισμό 0-4 ήταν ήδη εκτός στόχων και συνέχειας της διοργάνωσης. Τελικά, έκανε δύο νίκες χωρίς αντίκρισμα στο τέλος (με Παρτίζαν και Μαρούσι) και αποκλείστηκε. Ο Ολυμπιακός αφού νίκησε στο 5ο ματς την Κάχα Λαμποράλ με 102-85, ηττήθηκε στο τελευταίο παιχνίδι με αντίπαλο την Κίμκι (96-83), αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε ούτε να προκριθεί στα πλέι οφ ούτε φυσικά στη συνέχεια να φτάσει μέχρι το Final 4 της Βαρκελώνης.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ