EUROLEAGUE

Η Βαλένθια δεν συμβιβάζεται

Η Βαλένθια δεν συμβιβάζεται

Ο Τζάστιν Ντόλμαν -παίκτης που "κοιτούν" οι Ρεάλ και Μπαρτσελόνα- ήταν ο MVP της Βαλένθια, στη διαδρομή έως τους τελικούς του Eurocup. Τώρα, ενημερώνει πως η παρέα του δεν δέχεται άλλο σενάριο, πέραν αυτού που θα δώσει στην ομάδα τον τίτλο.

Στη διαδρομή της Βαλένθια, προς τους τελικούς του Eurocup, ο Τζάστιν Ντόλμαν ήταν ο MVP. Η σταθερή αξία. Ο παίκτης στον οποίον μπορούσαν πάντα να υπολογίζουν οι συμπαίκτες του. Και κάπως έτσι, μπήκε στο στόχαστρο ομάδων από όλη την Ευρώπη, με πρώτες και καλύτερες τη Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα.

Ο 29χρονος Αμερικανός φόργουορντ έδινε κάθε βράδυ (έπαιξε και στα 22 ματς, ενώ στα 19 ήταν starter) 14.5π., με 83.1% στις βολές, 58.2% στα δίποντα και 40% στα τρίποντα, 4.7 ριμπ., 2.1 ασίστ, 1.8 κλεψ. και μόλις 1.7 λλάθη, συν 0.5 τάπες, σε 25.50'' συμμετοχής. Για αυτούς τους λόγους, το 17.2 που είχε στο σύστημα αξιολόγησης, ήταν το καλύτερο όλων (ακολουθεί ο Μπόγιαν Ντούμπλεβιτς, με 16.4).

Λίγες ημέρες μετά το θρίαμβο της παρέας του στο "Palacio" της Μαδρίτης (έγινε η πρώτη ομάδα που υποχρέωσε τη Ρεάλ σε ήττα, στη φετινή Liga Endesa και η πρώτη που έφυγε με το διπλό, μετά την Μπαρτσελόνα, στο δεύτερο τελικό του 2013, στις 11/6) και στην τελική ευθεία για τον πρώτο τελικό του Eurocup, όπου η Βαλένθια θα συναντήσει την Ούνιξ Καζάν, μίλησε στο Euroleague Greece για την καλύτερη σεζόν της ζωής του.

Αν το όμορφο ταξίδι που κάνετε φέτος, τελείωνε αύριο, ποιες θα ήταν οι τρεις καλύτερες αναμνήσεις σου;

"Η πρώτη, όταν είδα τους συμπαίκτες μου τον Αύγουστο, μετά τις διακοπές, ημέρα που γνώρισα και τους νέους στην ομάδα. Η δεύτερη ότι καταφέραμε να βρεθούμε στους τελικούς του Eurocup και η τρίτη ότι κάναμε την καλύτερη εκκίνηση, στην ιστορία της ομάδας, στη Liga Endesa", χάριν της οποίας είναι στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Βαλένθια; Μπορούμε να δούμε κάποια, αλλά εσύ που τα ζεις θα ξέρεις καλύτερα

"Είναι ένας εκπληκτικός οργανισμός που φροντίζει τους παίκτες του, ενώ η πόλη είναι μοναδική. Έχει και εξαιρετικό καιρό. Έχουμε ήλιο το 95% των ημερών και αυτό μόνο αρκεί για να έχεις πάντα ένα χαμόγελο στα χείλη, ειδικά όταν επιστρέφεις από πόλεις που είναι μαύρες και κρύες".

Θεωρείς τον εαυτό σου late bloomer (που... άνθισε αργά);

"Θα έλεγα πως όλα συνέβησαν στην ώρα τους. Ο καθένας έχει διαφορετικό ταξίδι, για να φτάσει εκεί που είναι να φτάσει. Κάποιοι τα καταφέρνουν νωρίς, άλλοι πιο αργά. Το θέμα είναι πότε είναι η στιγμή σου. Πότε έρχεται η ώρα σου".

Συμφωνείς πως φέτος είσαι στο pick του παιχνιδιού σου;

"Συμφωνώ ότι έχω μια εξαιρετική σεζόν, αλλά καλή ήταν και η περυσινή αγωνιστική περίοδος για εμένα. Μόνο που φέτος, μετράμε περισσότερες νίκες".

Ποια ήταν η πιο δυνατή ομάδα που αντιμετωπίσατε φέτος, ο πιο δυνατός αντίπαλος;

"Πρέπει να είναι η Ρεάλ. Ήταν αήττητη, δηλαδή... αυτή που που έχεις κάθε κίνητρο για να νικήσεις".

Είστε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Αυτό στην πράξη τι σημαίνει και τι προϋποθέτει;

"Πρέπει να δείχνεις συνέπεια, με όσα κάνεις σε κάθε παιχνίδι, με τον καλώς εννοούμενο ανταγωνισμό που υπάρχει στις προπονήσεις κάθε μέρα, όπου αντιμετωπίζουμε εξαιρετικούς συμπαίκτες. Αυτό μας βοηθά να είμαστε αποτελεσματικοί και στα παιχνίδια. Η προσδοκία μας είναι να φέρουμε έναν τίτλο στη Βαλένθια. Τίποτα λιγότερο".

Πώς είναι να δουλεύεις υπό τις οδηγίες του Βέλιμιρ Περάσοβιτς, μέλος της θρυλικής Γιουγκοπλάστικα και οπαδό της πειθαρχίας, ενώ την ίδια ώρα δίνει ελευθερία στους παίκτες του;

"Κάθε μέρα δουλεύουμε πάρα πολύ σκληρά, για να γίνουμε η καλύτερη ομάδα που μπορούμε να είμαστε. Ξέρει πώς είναι να είσαι παίκτης και αυτό τον βοηθά να έχει πολύ καλή σχέση μαζί μας, όπως μας μεταδίδει αυτά που θέλει. Επίσης, όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά τι να περιμένουμε από εκείνον".

Όπως ισχύει και στην περίπτωση της Ούνιξ, έτσι και εσείς αν θέλετε να παίξετε στη Euroleague, o πιο -ας πούμε- σύντομος δρόμος είναι αυτός του Eurocup (ο δεύτερος είναι οι τελικοί των λιγκών σας). Δεν είναι λίγο άδικο αυτό; Ή όσο πιο μεγάλη είναι η πρόκληση, τόσο το καλύτερο για εσένα;

"Δεν υπάρχει παίκτης που να μη θέλει να παίξει στη Euroleague, αλλά οι θέσεις είναι συγκεκριμένες και δεν φτάνουν για όλους. Πολύ περισσότερο για λίγκες που έχουν 5-6 πολύ δυνατές ομάδες. Δεν θα έλεγα πως είναι άδικο. Είναι... όπως είναι. Σε κάθε περίπτωση, θα είναι απίστευτο να πάρουμε τον τίτλο στο Eurocup".

Έχετε ήδη παίξει με την Ούνιξ, οπότε έχετε ξεκάθαρη εικόνα του τι θα αντιμετωπίσετε (και τούμπαλιν). Τι θα κάνει τη διαφορά στους τελικούς;

"Γνωριζόμαστε πολύ καλά μεταξύ μας, οπότε θα γίνει μάχη. Πιστεύω ότι τον πρώτο λόγο θα έχει η ομάδα που θα παίξει καλύτερη άμυνα και θα βγάλει περισσότερους αιφνιδιασμούς".

Μετά τη Γαλλία, όπου έπαιξες τρεις σεζόν, από το 2010 ζεις και εργάζεσαι στην Ισπανία; Είναι το σπίτι μακριά από το σπίτι;

"Η Ισπανία είναι δίχως δεύτερη σκέψη, το δεύτερο σπίτι μου. Αυτή η χώρα έχει φερθεί εξαιρετικά σε εμένα και την οικογένεια μου. Εδώ που τα λέμε, η κόρη μου γεννήθηκε εδώ, ενώ εδώ θα γεννηθεί και ο γιος μου, τον Μάιο".

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έχει δώσει ποτέ κόουτς;

"Να μην σταματώ να δουλεύω και να μην αισθάνομαι ποτέ ικανοποιημένος με το πού βρίσκομαι. Να προσπαθώ πάντα να βελτιώνομαι".

Τι σημαίνει για εσένα το γεγονός ότι έχεις "τραβήξει" το ενδιαφέρον πολλών ομάδων της Euroleague; Οι φήμες σε θέλουν να είσαι στο στόχαστρο των Ρεάλ και Μπαρτσελόνα -μεταξύ άλλων. Ξέρω ότι τώρα έχεις άλλα ζητήματα να διαχειριστείς, αλλά... δεν μπορεί παρά να είναι κάτι όμορφο αυτό που συμβαίνει

"Υπάρχουν ομάδες που μου έχουν δείξει ήδη το ενδιαφέρον τους και ναι, είναι κάτι πολύ όμορφο. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και πέρυσι. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι έχω συμβόλαιο με τη Βαλένθια και για τη σεζόν 2014-2015".

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ