EUROLEAGUE

Γκιστ: "Το πήρα προσωπικά που έχασα τις βολές"

Γκιστ: "Το πήρα προσωπικά που έχασα τις βολές"
INTIME SPORTS

Ο Τζέιμς Γκιστ αναφέρθηκε στις χαμένες βολές που είχε στον πρώτο αγώνα με την Μπαρτσελόνα, στο τι θα πρέπει να προσέξει ο Παναθηναϊκός την Πέμπτη και την καλή άμυνα που χρειάζεται η ομάδα του για να νικήσει

Μετά την ήττα στον πρώτο αγώνα, ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στο "Παλάου Μπλαουγκράνα" για να αγωνιστεί την Πέμπτη και πάλι με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς.

Σε μία μίνι συνέντευξη Τύπου που έγινε στο ξενοδοχείο που διαμένει η αποστολή του Παναθηναϊκού, ο Τζέιμς Γκιστ αναφέρθηκε στις δικές του χαμένες βολές στο τέλος της παράτασης, που δεν ισοφάρισαν για την ομάδα του.

Μάλιστα, τόνισε ότι το έχει πάρει προσωπικά, ενώ μίλησε και για τον αγώνα της Πέμπτης που ακολουθεί ξανά στη Βαρκελώνη: "Το πήρα προσωπικά… Πιστεύω ότι είναι δικό μου λάθος, γιατί έχασα εκείνες τις δύο βολές. Δεν θα έπρεπε… Η ομάδα μου με χρειαζόταν. Ήταν ένα μεγάλο παιχνίδι, θα είναι εκπληκτική σειρά, πιστεύω ότι οι αγώνες θα είναι κλειστοί, αλλά αυτή η ήττα με πείραξε. Δεν μείναμε στο πλάνο του αγώνα.

Η Μπαρτσελόνα θα προσαρμοστεί σε πράγματα που κάναμε εμείς, όπως κι εμείς όμως αντίστοιχα. Είναι σημαντικό να προσαρμοστούμε και να μάθουμε από τα λάθη μας. Είναι μεγάλη διαφορά ότι τώρα –γενικότερα- ξέρουμε σε τι επίπεδο πρέπει να παίξουμε για να νικήσουμε. Τώρα είναι τα play offs… Είναι το… real thing! Παίζουμε για μια θέση στο Final Four. Θα δούμε το βίντεο, θα «διαβάσουμε» και τώρα όλοι θα είμαστε έτοιμοι. Κι εμείς και αυτοί".

Η δυσκολία του αγώνα δεν τρομάζει τον Γκιστ: "Γι’ αυτό είμαστε επαγγελματίες, γι’ αυτό σε πληρώνουν πολλά χρήματα. Παίζεις το παιχνίδι για ευκαιρίες σαν κι αυτή. Πρέπει να νικήσεις τον καλύτερο, για να είσαι ο καλύτερος! Πρέπει σε κάθε αγώνα να είσαι ο καλύτερος".

Το πρώτο χαμόγελο στο πρόσωπό του «σκάει» όταν του θυμίζει κάποιος την τάπα στον Τόμιτς που έστειλε τον αγώνα στην παράταση: "Για να πω την αλήθεια εξέπληξα τον εαυτό μου με αυτή την τάπα. Ήταν εκπληκτικό! Έδωσα την ευκαιρία στην ομάδα μου να διεκδικήσει τη νίκη στην παράταση. Δεν είναι μόνο τα μικρά αυτά που μετράνε, αλλά και αυτά που είναι 50-50… Μετράνε κι αυτά… Κάτι που έχεις 50-50 πιθανότητες να πετύχεις".

Η αλλαγή στον τρόπο παιχνιδιού του, που απαιτεί πλέον περισσότερη σκέψη τίθεται κι αυτή επί τάπητος: "Δεν είναι εύκολο… Έχω ακούσει πολλά μεγαλώνοντας, έχω ακούσει για το πώς θα πρέπει να συγκεντρώνομαι στη διάρκεια του αγώνα, για το πώς ένα play μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Δεν υπάρχει περιθώριο για λάθη όταν παίζουμε αγώνες σαν κι αυτούς. Θα γίνουν λάθη, αλλά όσο παίζουμε δυνατά και έξυπνα, δίνουμε στην ομάδα την ευκαιρία να νικήσει. Σίγουρα έχω αναθεωρήσει κάποια πράγματα ερχόμενος εδώ. Ίσως στα προηγούμενα χρόνια, στις προηγούμενες ομάδες μου το βάρος έπεφτε στην επίθεση. Ο Παναθηναϊκός στηρίζει το παιχνίδι του κυρίως στην άμυνα. Είναι το νούμερο ένα. Το έζησα ως αντίπαλος πέρυσι.

Όταν βιώσεις τι εστί Παναθηναϊκός καταλαβαίνεις γιατί βρίσκεται πάντα ψηλά. Είμαι ευχαριστημένος που βρίσκομαι πλέον από την άλλη πλευρά. Παίζουμε αθλητική άμυνα, με αλλαγές, περιστροφές που κάνουν τα πάντα δύσκολα για τους αντιπάλους μας. Υπάρχουν πολλοί παίκτες φέτος που μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά. Η επίθεση είναι εκεί, αλλά η άμυνα είναι κι αυτή εκεί και θα κερδίσει παιχνίδια για εμάς".

Όσο για τη συνύπαρξή του με έναν άλλο εκπληκτικό αμυντικό όπως ο Λάσμε; Χαμογελάει για δεύτερη φορά: "Είναι εκπληκτικός! Όπως είναι εκπληκτικό το να έχεις έναν τέτοιο παίκτη δίπλα σου. Θα καλύψει οποιονδήποτε συμπαίκτη του, θα είναι εκεί για μένα και θα κάνω το ίδιο γι’ αυτόν. Με κάποιον σαν κι αυτόν που «κρατά» τη ρακέτα, μπορούμε να έχουμε αθλητική άμυνα… Και υπάρχουν κι άλλοι που θα κάνουν το ίδιο και στους ψηλούς, αλλά και στην περιφέρεια. Έχουμε πλεονέκτημα στην άμυνα".

Πεδουλάκης: "Υπόσχεση η προσπάθεια"

Από την πλευρά του, ο Αργύρης Πεδουλάκης σχολίασε: "Για εμάς είναι μια καινούρια μέρα. Από σήμερα το πρωί κοιτάμε το επόμενο παιχνίδι. Έχουμε σε λίγη ώρα το μίτινγκ, να δούμε τα λάθη μας και να προσπαθήσουμε να είμαστε έτοιμοι για το αυριανό παιχνίδι. Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να διαχειριστούμε την ήττα, να αντιδράσουμε, να ενεργοποιήσει ακόμη περισσότερο το μέταλλο της ομάδας".

Σε ότι αφορά την κούραση για την οποία ρωτήθηκε δήλωσε: "Είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε πολύ βάθος. Το είχαμε πει από την αρχή ότι σε μια τέτοια σειρά αγώνων πρέπει να έχεις λύσεις και αυτή τη χρονιά δεν είμαστε όσοι θα έπρεπε να είμαστε, αλλά θα ζήσουμε με αυτό. Θα δούμε τη… βενζίνη μας και θα προχωρήσουμε. Θα είναι δύσκολο για κάποιους παίκτες να ξεπεράσουν την κούραση και τη σωματική, αλλά το ίδιο ισχύει και για παίκτες της Μπαρτσελόνα. Θα έχουν κι αυτοί το ίδιο πρόβλημα, παρά το ότι έχουν περισσότερες λύσεις. Δεν μπορεί να αλλάξει όμως τίποτα αυτή τη στιγμή. Δεν έχεις να κερδίσεις τίποτα σκεπτόμενος αυτά. Θα πρέπει να συζητήσεις τα θετικά".

Κάνοντας μια αναφορά στη χθεσινή εικόνα της ομάδας και σε σχέση με αυτήν τι θα αλλάξει, δήλωσε: "Έχουμε κάποια πράγματα στο μυαλό μας… Υπήρχαν στοιχεία στο παιχνίδι τα οποία δεν λειτούργησαν όπως θα έπρεπε και είναι λογικό. Αν δει κάποιος και τα δεκάλεπτα, ξεκινούσαμε καλά και μετά πέφταμε. Είναι κάτι που άπτεται των λύσεων, είναι παίκτες που κάνουν πράγματα για πρώτη φορά.

Στην αρχή ήμασταν συγκεντρωμένοι, αλλά μετά κάπου χάνουμε αυτή τη συγκέντρωση. Η λύση είναι η επανάληψη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Γκιστ. Έχει τόσο μεγάλα περιθώρια βελτίωσης! Είναι τρεις μήνες μαζί μας, για πρώτη φορά καλείται να παίξει σκεπτόμενα, αλλά ακόμη δεν έχει την απαιτούμενη αυτοσυγκέντρωση για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για να διαβάζει το παιχνίδι σε τόσο υψηλό επίπεδο".

Για το θέμα της διαιτησίας και την έντονη διαμαρτυρία του Παναθηναϊκού για τα σφυρίγματα, για τα οποία έκανε λόγο και ο ίδιος ξεκαθάρισε: "Θα πρέπει αυτή τη στιγμή να δούμε τα δικά μας λάθη. Αυτό κάνουμε πάντα. Και μέσα στα αποδυτήρια αυτό θα πούμε. Θα κοιτάξουμε να αλλάξουμε αυτό που μπορούμε. Το πρώτο και βασικότερο είναι να αλλάζει αυτό που μπορείς. Δεν μπορούμε να επέμβουμε σε ένα σφύριγμα. Ο Παναθηναϊκός είναι ομάδα που έχει κουλτούρα και με το που θα τελειώσει ένα παιχνίδι, είναι υποχρεωμένος να κοιτάξει τα δικά του λάθη, να δει πρώτα τον εαυτό του, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει".

Σημείο αναφοράς για μία ακόμη φορά γίνεται η άμυνα του Παναθηναϊκού: "Η άμυνα είναι κάτι γενικό. Νομίζω ότι όλη τη χρονιά είμαστε από τις δύο τρεις ομάδες που δουλεύουμε πάνω σε αυτό το κομμάτι πολύ. Η Μπαρτσελόνα έχει αυτοματοποιήσει πολύ καλά κάποια πράγματα. Τους το χαλάσαμε αυτό χθες. Ρισκάραμε και κάποια πράγματα. Σε κάποιες κινήσεις μας βρήκαν απαντήσεις.

Όπως με τον Σάρας, ο οποίος επειδή έχει περάσει από τον Παναθηναϊκό μπόρεσε να λειτουργήσει και να διαβάσει αρκετά πράγματα, τα οποία δεν ήταν «αυτοματοποιημένα» από την πλευρά της Μπαρτσελόνα. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Γκιστ τον έβγαλε από το παιχνίδι. Θα προσπαθήσουμε και πάλι να χαλάσουμε αυτά τα οποία λειτουργούν αυτοματοποιημένα και με ταχύτητα από την πλευρά της Μπαρτσελόνα. Σημαντικό ρόλο έπαιξε στον πρώτο αγώνα και ο Διαμαντίδης, ο οποίος έπαιξε ουσιαστικά ως «λίμπερο», πηγαίνοντας και στο λόου ποστ και στην άμυνα και είναι κάτι που τον κρατάει πιο ξεκούραστο".

Η σκακιέρα των προπονητών είχε αρκετές κινήσεις και ο Πεδουλάκης αναφέρθηκε και σε αυτό: "Ο Τσάβι Πασκουάλ είναι ένας προπονητής υψηλού επιπέδου. Για όλα αυτά έχω ένα μότο ζωής: Και τα καλά και τα κακά κρατάνε λίγο. Το ζητούμενο είναι να ελέγχεις την ομάδα σου με πειθαρχία και κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν είμαστε μια ομάδα που ιδιαίτερα σε ματς κρίσιμα δεν θα κάνουμε αυτό που έχουμε σχεδιάσει ως ομάδα.

Έχουμε προβλήματα, γιατί είμαστε μαζί για πρώτη χρονιά, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν έχουμε κρατήσει το χαρακτήρα μας. Αγωνιζόμαστε πάντα και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Και στο δρόμο δημιουργούμε μια καινούρια ομάδα. Ελκυστικότερη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα".

Ο λόγος έγινε και για τα γκαρντ, καθώς κάποια στιγμή ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε με τρία γκαρντ, τρία ψηλά γκαρντ με τον Μπράμος στο τρία: "Η Μπαρτσελόνα υπήρξε στιγμή που έπαιξε με τρία πόιντ γκαρντ στην πεντάδα και αυτό είναι μεγάλη διαφορά. Εμείς μπορούμε να παίξουμε μέχρι με δύο πόιντ γκαρντ και πολλές φορές μόνο με ένα. Είναι κάτι που δουλεύουμε στις προπονήσεις πάντως με τον Μπράμος στο τρία, για συγκεκριμένες καταστάσεις. Ο Σάρας στο πικ εντ ρολ είναι ένας από τους 3-4 κορυφαίους παίκτες. Και αυτό ο Γκιστ το χάλασε, γιατί έχει πολύ δυνατά πόδια και μπορεί να μαρκάρει από το 1 ως το 4".

Ο Πεδουλάκης ξέρει την ομάδα που έχει στα χέρια του, τους παίκτες του και μπορεί να δώσει και μια υπόσχεση: "Περπατάμε και βιώνουμε την εμπειρία. Ήταν ευκαιρία για εμάς, σίγουρα και νομίζω ότι η ομάδα έκανε ότι μπορούσε ότι περνούσε από το δικό της χέρι για να πάρει το διπλό. Θα πρέπει να δούμε πως θα είναι κάποια πράγματα. Η δική μας υπόσχεση είναι ότι θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε όλοι μας και οι παίκτες που είναι η προτεραιότητα, γιατί ο παίκτης είναι το μπάσκετ και εμείς όλοι θα πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας.

Είτε πριν από τον αγώνα, προετοιμάζοντας την ομάδα με την προπόνηση, τα μίτινγκ, τις συζητήσεις, είτε μέσα στις τέσσερις γραμμές. Λίγα παιδιά έχουν παίξει σε τέτοιο επίπεδο. Όπως ο Μπράμος για παράδειγμα. Έκανε εξαιρετική δουλειά στην άμυνα, αλλά στην επίθεση ήταν διστακτικός. Όσο προχωράμε όμως αυτά αλλάζουν, βελτιώνονται. Αλλιώς είναι να τα βλέπει κάποιος από απόσταση και αλλιώς τα βιώνεις όταν είσαι από μέσα".

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ