EUROLEAGUE

Κρέντιτς, κριτήρια και προτάσεις

Κρέντιτς, κριτήρια και προτάσεις

Η στήλη του Euroleague Greece για το Fantasy Challenge, βάζει στο παιχνίδι νέα κριτήρια για να κάνετε τις αλλαγές σας, έχοντας πάντα ως βασικό άξονα την αύξηση του μπάτζετ.

Η τρίτη αγωνιστική της Euroleague είναι προ των πυλών (πρώτο ματς σήμερα Τετάρτη 19:45 μεταξύ Λιέτουβος Ρίτας και Λαμποράλ Κούτσα) και δε μένουν παρά μόνο λίγες ώρες για να κάνετε τις διορθωτικές κινήσεις στην ομάδα σας.

Του Νότη Φιλιππίδη

Η λογική που ακολουθούμε είναι ίδια με αυτή της δεύτερης αγωνιστικής, κυνηγάμε δηλαδή τα κρέντιτς, αλλά πλέον, με δύο αγωνιστικές να έχουν διεξαχθεί, έχουμε λίγο καλύτερη εικόνα σχετικά με τους παίκτες που θα πρωταγωνιστήσουν και αξίζει να επενδύσουμε. Έτσι, μπορούμε να κάνουμε πιο σίγουρες επιλογές και σ' αυτό θα μας βοηθήσουν ορισμένα οικονομικά και αγωνιστικά κριτήρια.

Τα παρακάτω βέβαια δεν ισχύουν μόνο για τη συγκεκριμένη αγωνιστική. Καλό είναι να τα έχετε υπόψη σας γενικότερα, κάθε φορά που κάνετε τις αλλαγές σας, ώστε να αξιολογήσετε τα πιθανά σενάρια που έχετε στο μυαλό σας για τους παίκτες που θα διώξετε και θα πάρετε και εν τέλει να καταλήξετε σε αυτό που σας συμφέρει περισσότερο.

Αναμενόμενα κέρδη: το πρώτο και σημαντικότερο κριτήριο αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι ο σκοπός είναι ν' αυξήσουμε το μπάτζετ της ομάδας. Μεταξύ δύο σεναρίων, επικρατέστερο πρέπει να είναι αυτό που δίνει τα πιο πολλά, σίγουρα κέρδη σε κρέντιτς. Η λέξη " σίγουρα" έχει σημασία εδώ, καθώς αν ο παίκτης χρειάζεται ένα 15 Index Rating, τότε δεν μπορεί να θεωρηθεί καθόλου δεδομένο ότι θα πάρει και το 15% της αξίας του, σ' αντίθεση με κάποιον που χρειάζεται ένα μικρό μονοψήφιο σκορ. Στην πρώτη περίπτωση, καλύτερο είναι να θεωρείται ο παίκτης ισορροπημένος και όχι υποτιμημένος, γιατί τα πιθανά κέρδη μπορεί να είναι μεγάλα, αλλά όχι αναμενόμενα απαραίτητα.

Καθαρή αγωνιστική αξία: ή απλά το λεγόμενο αγωνιστικό κριτήριο. Αν οι παίκτες που σκέφτεστε να πάρετε δίνουν πάνω κάτω τα ίδια κρέντιτς, τότε σαφώς υπερισχύει το σενάριο που περιλαμβάνει τους ποιοτικότερους. Σίγουρα κάποιο σενάριο θα υστερεί, είτε με έναν φθηνό, άγνωστο σχετικά παίκτη που έτυχε μια φορά να κάνει διψήφιο σκορ (Ντουπόρτ;), είτε με έναν ακριβό, που όμως δεν ενθουσιάζει όπως άλλα πρωτοκλασάτα στο φάντασι ονόματα (πχ ο Ινγκλς που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των περιφερειακών). Συνήθως εδώ βοηθάει και η σταθερότητα του παίκτη, ενώ πολλά εξαρτώνται κι από την ομάδα που βρίσκεται ο παίκτης και τον εσωτερικό ανταγωνισμό που έχει στη θέση του, αλλά και γενικά. Άλλος ο Μπουρούσης της Μιλάνο κι άλλος της Ρεάλ.

Δυσκολία παιχνιδιού: κάτι που θα αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία όσο προχωρά η χρονιά και δεν χρειάζεται περαιτέρω εξηγήσεις. Καμία φορά όμως μπορεί να γυρίσει και μπούμερανγκ, όταν το ματς παραείναι εύκολο και ο μεγάλος παίκτης ξεκουράζεται στον πάγκο για τις επόμενες υποχρεώσεις της ομάδας. Εδώ πρέπει να συνυπολογιστούν και οι τραυματισμοί που ενδεχομένως έχει η ομάδα του παίκτη, καθώς μπορούν να του ελευθερώσουν χρόνο που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα έπαιρνε.

Ανάγκη αλλαγής: κριτήριο συμπληρωματικό ουσιαστικά στην καθαρή αγωνιστική αξία, αναφέρεται στην εκ νέου αλλαγή που μπορεί να χρειαστεί ένας παίκτης, μετά την απόκτησή του. Λόγω του περιορισμού των τριών αλλαγών ανά εβδομάδα, πρέπει να γίνονται προσεκτικές κινήσεις και όσο το δυνατόν να μην ξοδεύονται αλλαγές για παίκτες που θα φύγουν αμέσως μετά το πρώτο τους παιχνίδι. Προφανώς, ποιοτικότεροι παίκτες είναι ευκολότερο να παραμείνουν στην ομάδα, ακόμα κι αν έχουν μείνει λίγο πίσω σε σκορ ή αξία.

Τρέχουσα αξία: σε περίπτωση που όλα τα παραπάνω δεν βοήθησαν ιδιαίτερα, ή έβγαλαν ...ισοπαλία, είστε ακριβώς στο 50-50 μεταξύ δύο πιθανών σεναρίων και στύβετε το κεφάλι σας για να βγάλετε μια απόφαση, δεν χρειάζεται να το βασανίζετε άλλο. Υπάρχει η τρέχουσα οικονομική αξία των παικτών σε κάθε σενάριο που μπορεί να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του φθηνότερου. Αντικειμενικά. Βέβαια πάλι αυτό που σας έχει καρφωθεί στο μυαλό από την πρώτη στιγμή και για κάποιο λόγο δεν το ...παραδέχεστε στον εαυτό σας θα επιλέξετε, αλλά λέμε τώρα... Φυσικά, εφόσον η διαφορά είναι σημαντική, αυτό το κριτήριο μπορεί να ληφθεί και πιο νωρίς υπόψη.

Γενικό στάτους ομάδας: αυτό είναι λίγο πιο αφηρημένο και σχετίζεται επίσης με την αγωνιστική αξία. Υπάρχουν διάφορες λεπτομέρειες που μπορείτε να συνυπολογίσετε, όπως η ισορροπία του ρόστερ σας βάσει κρέντιτς, αλλά και ανά θέση και πιθανώς ανά ομάδα. Αν όλοι οι ακριβοί σας παίκτες είναι ψηλοί και στην περιφέρεια έχετε βολευτεί με πιο φθηνές λύσεις, θα χρειαστείτε κάποια στιγμή περισσότερες αλλαγές, ενώ οι ανακατατάξεις του ρόστερ δεν θα είναι πάντα εύκολες. Επίσης, ένα κακό δείγμα ομάδας είναι με πέντε πολύ ακριβούς και πέντε πολύ φθηνούς παίκτες, καθώς με μια κακή αγωνιστική μπορεί να καταστραφεί εν μια νυκτί. Τέλος, καλό είναι να προσέχετε αν έχετε στο ρόστερ πολλούς παίκτες από τον ίδιο αγώνα, ειδικά αν πρόκειται για παίκτες που παίζουν στην ίδια θέση. Εν τέλει, το γενικό στάτους είναι και υποκειμενικό κριτήριο και για να το εκτιμήσετε, σκεφτείτε πόσο σας ενθουσιάζει η ομάδα σας όπως τη βλέπετε στην οθόνη σας, βάσει και όλων των παραπάνω.

Παράδειγμα

Ας πούμε ότι θέλετε να πάρετε έναν περιφερειακό στο 2-3 και δύο ψηλούς. Ένα πιθανό σενάριο (1) είναι οι Μπράμος, Μέλι και Ντραγκίσεβιτς, που αθροίζουν περίπου 139 κρέντιτς, ενώ την ίδια συνολική αξία έχουν πάνω κάτω και οι Παππάς, Χέντριξ και Μαριάνοβιτς (σενάριο 2). Είναι εύκολο για τους τρεις παίκτες του πρώτου σεναρίου να πάρουν το 15% έκαστος, επομένως τα αναμενόμενα κέρδη είναι 139,2*0,15 = 20,9 κρέντιτς. Στο δεύτερο σενάριο, Χέντριξ και Μαριάνοβιτς θα πάρουν πιθανότατα το 15%, ενώ αντιθέτως, ο Παππάς είναι υπερτιμημένος και λογικά θα χάσει εκ νέου το 15%. Τα αναμενόμενα κέρδη λοιπόν προκύπτουν 15,6 κρέντιτς. Σαφώς λιγότερα του πρώτου, αλλά όχι τόσο ώστε να μη συνεχίσουμε τη σύγκριση.

Στην αγωνιστική αξία, Χέντριξ και Μαριάνοβιτς φαίνεται πως θα είναι δύο από τους καλύτερους ψηλούς στο φάντασι, ενώ Μέλι και Ντραγκίσεβιτς έχουν σαφώς χαμηλότερο ταβάνι. Το ίδιο ισχύει και για τον Μπράμο, ενώ ο Παππάς, όσο κακός κι αν είναι στην πρώτη του σεζόν σ' αυτό το επίπεδο, έχει την κλάση να κάνει αρκετά παραπάνω από 0,5 Index Rating ανά αγώνα που έχει τώρα. Το δεύτερο σενάριο υπερτερεί.

Η δυσκολία του επόμενου αγώνα δεν βγάζει ξεκάθαρο νικητή, αφού όλοι, πλην του Ντραγκίσεβιτς, έχουν δύσκολο ματς και ειδικά ο Μέλι.

Ως προς την ανάγκη αλλαγής, το δεύτερο σενάριο, αναμενόμενα, υπερτερεί. Πιθανότατα κανένας εκ των τριών παικτών δεν θα χρειαστεί να φύγει άμεσα. Ο Χέντριξ ίσως και καθόλου, λόγω ποιότητας, ο Μαριάνοβιτς γιατί λογικά θα εξακολουθήσει να είναι υποτιμημένος και ο Παππάς γιατί ήδη θα έχει αποκτηθεί ως υπερτιμημένος και θα έχει πολύ χαμηλή τιμή. Απ' την άλλη, Μέλι και Ντραγκίσεβιτς πιθανότατα θα εξακολουθήσουν να είναι υποτιμημένοι, όμως θα είναι θέμα χρόνου να υποχωρήσουν σε χαμηλότερες τιμές, αμέσως μόλις ισορροπήσουν σε κρέντιτς, ενώ το ίδιο θα συμβεί και για τον Μπράμο και μάλιστα πιο σύντομα. Κοινώς, ο μοναδικός λόγος που μπορεί να βρεθούν στο ρόστερ είναι τα κρέντιτς. Αφού τα δώσουν, δεν θα έχουν να προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο.

Εν τέλει, μεταξύ των δύο πιθανών σεναρίων που ικανοποιούν το βασικό οικονομικό κριτήριο της αγωνιστικής και δίνουν και τα δύο αρκετά κρέντιτς, είναι προτιμότερο το δεύτερο, για αγωνιστικούς λόγους. Στην πράξη βέβαια, τα διλήμματα είναι πιο δύσκολα και συνήθως αφορούν δύο θέσεις του ρόστερ, όχι τρεις, αλλά αυτά θα τα αναλύσουμε αργότερα μέσα στη χρονιά.

Παίκτες για να αγοράσετε

Η λίστα των υποτιμημένων παικτών παραμένει πλούσια, πλην της θέσης των point guards, επομένως πιθανότατα μπορείτε και πάλι να κάνετε και τις τρεις σας αλλαγές, ώστε να βελτιώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την ομάδα σας.

Point Guards

  • Σεργκέι Μπίκοφ (Λοκομοτίβ) - 29,1: (24,7/29,1/33,5) - (-5,6/-2,4/0,9)
  • Μελίχ Μαχμούτογλου (Φενερμπαχτσέ) - 9,3: (7,9/9,3/10,7) - (-1,9/-0,8/0,2)

Μεγάλη έλλειψη υποτιμημένων point guards στην αγορά. Ουσιαστικά, ο μοναδικός είναι ο Μπίκοφ της Κούμπαν και αποτελεί μονόδρομο για τη θέση. Αν τον έχετε ήδη στην ομάδα σας, μπορείτε να κοιτάξετε τον Μαχμούτογλου, που λογικά θα ανεβαίνει αργά, αλλά σταθερά. Δεν είναι ο ορισμός του υποτιμημένου παίκτη στην τιμή που βρίσκεται, αλλά κάποια στιγμή θα δώσει και σκορ. Αν πάλι δε σας εμπνέει, μπορείτε ίσως να κοιτάξετε από τώρα για άλλες, σαφώς ποιοτικότερες, προσιτές, αλλά όχι υποτιμημένες επιλογές, εφόσον έχετε την άνεση, όπως ο Αρόγιο της Γαλατά στα 63,5 κρέντιτς, ο υπερτιμημένος για την ώρα, Πάργκο της ΤΣΣΚΑ στα 52, ο Χοτζ της Λαμποράλ στα 44,8 και ο Καλνιέτις της Κούμπαν στα 34.

Shooting Guards & Small Forwards

  • Τζο Ινγκλς (Μακάμπι) - 70,1: (59,6/70,1/80,6) - (-1,5/6,4/14,3)
  • Αντρές Νοτσιόνι (Λαμποράλ) - 68,4: (58,1/68,4/78,7) - (-2,4/5,3/13)
  • Σκότι Χόπσον (Εφές) - 66,1: (56,4/66,4/76,4) - (-9,5/-2/5,5)
  • Ντέιβιντ Μος (Μιλάνο) - 65,6: (55,8/65,6/75,4) - (3,7/8,6/13,5)
  • Εμίρ Πρέλτζιτς (Φενερμπαχτσέ) - 59,5: (50,6/59,5/68,4) - (-1,7/5/11,7)
  • Ντράγκαν Μιλοσάβλιεβιτς (Παρτιζάν) - 55,2: (46,9/55,2/63,5) - (-4,4/1,8/8)
  • Μάικ Μπράμος (Παναθηναϊκός) - 54,1: (46/54,1/62,2) - (-2,3/1,8/5,8)
  • Μίκα Ντόουνς (Μπουντιβέλνικ) - 41,4: (34,9/41,1/47,2) - (-1,8/2,8/7,5)
  • Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς (Παρτιζάν) - 37,2: (31,6/37,2/42,8) - (-2,5/1,7/5,9)
  • Τζέρεμι Λελούπ (Στρασβούργο) - 18,4: (15,6/18,4/21,1) - (-3,3/-1,2/0,9)

Μετά από δύο εξαιρετικές εμφανίσεις, ο Χόπσον αποτελεί την πιο ελκυστική περίπτωση ακριβού περιφερειακού, αφού με σκορ ανώτερο του -2 κερδίζει κρέντιτς. Τη δεδομένη χρονική στιγμή πάντως δεν είναι καθόλου άσχημη περίπτωση και ο "αφηνιασμένος" Νοτσιόνι, που έχει πάρει τη Λαμποράλ στις πλάτες του, ενώ η εντυπωσιακή νίκη της Παρτιζάν μας χαρίζει άλλες δύο ενδιαφέρουσες επιλογές. Αν σας φαίνονται περίεργα τα σκορ που χρειάζονται Μος και Μπράμος, είναι γιατί έχουν δώσει ένα ματς μόνο. Τέλος, υπάρχει πάλι μια φθηνή λύση από γαλλική ομάδα, αυτή τη φορά είναι ο Λελούπ του Στρασβούργου, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν βγει αυτές οι επιλογές.

Power Forwards & Centers

  • Σάσα Κάουν (ΤΣΣΚΑ) - 70,1: (59,6/70,1/80,6) - (-1,5/6,4/14,3)
  • Ρίτσαρντ Χέντριξ (Λοκομοτίβ) - 67,5: (57,4/67,5/77,6) - (-8,8/-1,2/6,4)
  • Μπόμπαν Μαριάνοβιτς (Ερ. Αστέρας) - 54,2: (46,1/54,2/62,3) - (-11,4/-5,3/0,7)
  • Ιβάν Ραντένοβιτς (Ερ. Αστέρας) - 52,9: (45/52,9/60,8) - (-1,3/4,7/10,6)
  • Νικ Κάνερ-Μέντλεϊ (Μάλαγα) - 48,9: (41,6/48,9/56,2) - (-0,6/4,9/10,4)
  • Νικολό Μέλι (Μιλάνο) - 46: (39,1/46/52,9) - (-11,5/-6,3/-1,1)
  • Βλάντιμιρ Ντραγκίσεβιτς (Ζ. Γκόρα) - 39,1: (33,5/39,4/45,3) - (-7,9/-3,5/1)
  • Ρομαίν Ντουπόρτ (Στρασβούργο) - 22,5: (19,1/22,5/25,9) - (-3,7/-1,1/1,4)

Most-bought player, τουλάχιστον την ώρα που γράφεται το κείμενο, ο Μαριάνοβιτς και όχι άδικα, στην κατάσταση που βρίσκεται και με το σκορ που χρειάζεται για να πάρει το 15%. Ο Χέντριξ πάντως αποτελεί εγγύηση και αν τον σκέφτεστε, πρέπει να τον πάρετε τώρα, πριν ξεφύγει πολύ η τιμή του, ενώ δε θεωρώ ότι το ίδιο ισχύει και για τον Κάουν, που κάποια στιγμή, θα "ξεφουσκώσει". Ο πιο υποτιμημένος ψηλός πάντως είναι ο Μέλι, αλλά έχει δύσκολο ματς μέσα στη Μαδρίτη και ίσως θα πρέπει να το σκεφτείτε διπλά πριν τον αποκτήσετε. Όσο για τον Ντουπόρτ, με εμφανίσεις σαν κι αυτή απέναντι στην Εφές, θα αποχωρήσει πολύ πιο γρήγορα απ' όσο αναμενόταν από τη λίστα.

What's next

Μαζί με όλα αυτά, ξεκινάμε να ρίχνουμε κλεφτές ματιές και προς τους ποιοτικούς, υπερτιμημένους παίκτες, που αναμένεται να χάσουν κρέντιτς αυτές τις αγωνιστικές κι άρα να τους αποκτήσουμε στο μέλλον φθηνότερα από την πραγματική τους αξία. Αυτή η στρατηγική θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την τέταρτη αγωνιστική και θα συνυπάρξει για λίγο καιρό με τη λογική των κρέντιτς.

Για σχόλια, παρατηρήσεις, απορίες και οτιδήποτε άλλο σχετικό με το Euroleague Fantasy Challenge επικοινωνήστε μαζί μας στο Twitter @EFCtheblog

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ