EUROLEAGUE

Σίνγκλετον, ο... γκαρντ

Σίνγκλετον, ο... γκαρντ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κρις Σίνγκλετον είναι ο βασικός σέντερ του Παναθηναϊκού Superfoods, αλλά τα ποσοστά του από τη γραμμή των βολών παραπέμπουν σε... γκαρντ. Η πρωτιά στην EuroLeague και η "κόντρα" με τον Γιάννη Μπουρούση.

Στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, ο Κρις Σίνγκλετον ήταν ο κορυφαίος του Παναθηναϊκού Superfoods. Όχι μόνο γιατί έκανε νταμπλ νταμπλ, έχοντας 15 πόντους και 13 ριμπάουντ σε 26'07'' συμμετοχής, αλλά κυρίως γιατί όταν ο "δικέφαλος" μείωσε τη διαφορά στο σουτ, πήρε ένα επιθετικό ριμπάουντ και ευστόχησε σε τέσσερις βολές (στα τελευταία 41'' του αγώνα) για να διασφαλίσει τη νίκη του "τριφυλλιού" στην PAOK Sports Arena.

Την επομένη του αγώνα, ο ΕΣΑΚΕ ενημέρωσε πως ο σέντερ των "πρασίνων" πέτυχε την καλύτερη φετινή επίδοση στη Stoiximan.gr Basket League με τις δεκατρείς (13) εύστοχες βολές που είχε, όπως επίσης πως αυτό ήταν το πρώτο του νταμπλ νταμπλ στο πρωτάθλημα.

Το πιο ενδιαφέρον βέβαια αφορά στην ευστοχία του από τη γραμμή των ελευθέρων βολών. Η "γραμμή της φιλανθρωπίας", όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, είναι όντως τέτοια για εκείνον. Θα μπορούσαμε να πούμε πως κάθε φορά που ο 27χρονος φόργουορντ/σέντερ πηγαίνει στη γραμμή, οι "πράσινοι" έχουν την ασφάλεια πως η μπάλα θα καταλήξει στον στόχο. Τα ποσοστά του στις δύο διοργανώσεις; Έχει 81% στην Stoiximan.gr Basket League και 75.4% στην EuroLeague.

Αναλογιζόμενοι βέβαια πως εντός των συνόρων ο ανταγωνισμός είναι πολύ χαμηλότερος, όπως επίσης η πίεση κάτω από την οποία σουτάρει τις βολές, έχει μεγαλύτερη αξία να δούμε πως θα τα πηγαίνει στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Κι εκεί είναι μεταξύ των κορυφαίων στη θέση του!

Πιο συγκεκριμένα, είναι στην πέμπτη θέση σε ποσοστό ευστοχίας πίσω από τους Μίροσλαβ Ραντούλιτσα (79.41%), Γιοχάνες Βόιτμαν (78.26%), Μάικ Τσίρμπες (78.05%) και Αρτσιόμ Παραχούσκι (75.56%). Τα συγκεκριμένα ποσοστά είναι εν μέρει πλασματικά βέβαια, αφού έχουν επιτευχθεί σε πολύ λιγότερες εκτελεσμένες προσπάθειες. Βλέπετε, ο Κρις Σίνγκλετον είναι ο δεύτερος σε εκτελεσμένες βολές (με 69), έχοντας μία λιγότερη από τον Μπράιαν Ντάνστον της Αναντολού Εφές. Τι ποσοστό έχει ο πρώην σέντερ του Ολυμπιακού; Μόλις 65.71%, που δεν το λες και καλό για παίκτη αυτού του επιπέδου.

Όνομα Βολές Ποσοστό
1. Μίροσλαβ Ραντούλιτσα 27/34 79.41%
2. Γιοχάνες Βόιτμαν 36/46 78.26%
3. Μάικ Τσίρμπες 32/41 78.05%
4. Αρτσιόμ Παραχούσκι 34/45 75.56%
5. Κρις Σίνγκλετον 52/69 75.36%

Παρεμπιπτόντως, η απόσταση που τον χωρίζει από τον Γιάννη Μπουρούση δεν είναι μεγάλη. Ούτε στις εκτελεσμένες βολές, ούτε στις εύστοχες, ούτε στο ποσοστό. Ο έτερος "πράσινος" σέντερ είναι εξίσου συνεπής κάθε φορά που πηγαίνει στη γραμμή, με τον Παναθηναϊκό Superfoods να διαθέτει το πλέον αποτελεσματικό δίδυμο σέντερ στην EuroLeague σε αυτή τη στατιστική κατηγορία. Ο διεθνής σέντερ τον "απειλεί" άμεσα, κυρίως γιατί κερδίζει φάουλ με μεγαλύτερη άνεση από τον συμπαίκτη του.

Αν ανατρέξει άλλωστε κανείς στα κερδισμένα φάουλ στην EuroLeague, θα δει πως οι δυο τους βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση, πίσω μόνο από τον Άντε Τόμιτς της Μπαρτσελόνα. Ο παίκτης του Γιώργου Μπαρτζώκα έχει κερδίσει 76 φάουλ μέχρι στιγμής (4.75 ανά αγώνα), με τους Γιάννη Μπουρούση (69 - 4.31 ανά αγώνα) και Κρις Σίνγκλετον (66 - 4.13 ανά αγώνα) να έπονται.

Η σύγκριση των δύο "πράσινων" σέντερ

Κερδισμένα φάουλ (μ.ο.) Βολές (ποσοστό)
Κρις Σίνγκλετον 66 (4.13) 52/69 (75.36%)
Γιάννης Μπουρούσης 69 (4.31) 44/59 (74.58%)

Τί συμπέρασμα προκύπτει από τα παραπάνω; Ο Παναθηναϊκός Superfoods έχει το παράδοξο να προτιμά να έχει στη γραμμή των βολών έναν εκ των δύο σέντερ του, όταν ένας αγώνας κρίνεται στη ρουλέτα των βολών. Απόλυτη αντίθεση δηλαδή με τη θεωρία που θέλει κάθε ομάδα να προτιμά να έχει στις βολές έναν περιφερειακό, για να κάνει τη δουλειά. Όσο για το ποιοι "πράσινοι" έχουν το καλύτερο ποσοστό ευστοχίας; Οι Ντιμίτρις Νίκολς (13/15 - 86.7%) και Νίκος Παππάς (20/24 - 83.3%), που όμως πάνε πολύ πιο σπάνια στη γραμμή. Ο Αντώνης Φώτσης έχει 100% ευστοχίας, αλλά έχει εκτελέσει μόλις τρεις βολές φέτος στην EuroLeague.

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ