EUROLEAGUE

Κατά 85% κερδίζει ο Παναθηναϊκός

Κατά 85% κερδίζει ο Παναθηναϊκός

Οι πρεμιέρες δεν τρομάζουν τους «πράσινους» που τα τελευταία 13 χρόνια δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ηττηθούν στην πρώτη αγωνιστική της Euroleague. Στο Κάουνας βρίσκεται το «τριφύλλι» όπου αύριο (21.45) αντιμετωπίζει την Λιέτουβος Ρίτας. Μοναδικός αμφίβολος ο Μάικ Μπράμος.

Ο Παναθηναϊκός έχει γίνει συνώνυμο της Euroleague, καθώς δεν έχει υπάρξει ούτε μία φορά που να μην μπήκε στην γραμμή εκκίνησης. Οι «πράσινοι» αύριο (21.45) ρίχνονται για ακόμα μία σεζόν στη μάχη με το ταξίδι αυτή τη φορά να ξεκινάει από τη Λιθουανία και το Βίλνιους όντας φιλοξενούμενοι της Λιέτουβος Ρίτας. Ο νταμπλούχος Ελλάδας αναχώρησε χθες από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προορισμό την Φρανκφούρτη όπου διανυκτέρευσε χθες το βράδυ και σήμερα θα αφιχθεί στην Λιθουανική πρωτεύουσα.

Το «τριφύλλι» θα παραταχθεί με τον Ρόκο Ούκιτς κανονικά στην αποστολή, καθώς ο Κροάτης παρότι ανέτοιμος ακόμα στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό έδειξε ότι μπορεί να προσφέρει λύσεις. Αντίθετα ο Μάικ Μπράμος εξαιτίας μίας ίωσης που τον ταλαιπωρεί είναι αμφίβολος και γι' αυτό δεν ταξίδεψε μαζί με την υπόλοιπη ομάδα. Ο Έλληνας φόργουορντ αν είναι ετοιμοπόλεμος θα ταξιδέψει μόνος του στο Βίλνιους προκειμένου να ενσωματωθεί με την υπόλοιπη αποστολή.

Περασμένα ξεχασμένα


Ο χρόνος δεν είναι ιδιαίτερα επιεικής με τον Αργύρη Πεδουλάκη και τους παίκτες του κι αυτό γιατί μόλις μερικές ώρες μετά από το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό καλούνται να ξεχάσουν ό,τι έγινε στο ΣΕΦ και να συγκεντρωθούν στην πρεμιέρα της Euroleague. Η ήττα με 55-45 από τον “αιώνιο” αντίπαλο έδειξε στο πράσινο προπονητικό επιτελείο τα αδύνατα σημεία και πλέον οι προπονητές καλούνται όλα αυτά να κρυφτούν ενόψει της φιλόδοξης Λιέτουβος που κόντρα στον έξι φορές πρωταθλητή Ευρώπης δεν έχει να χάσει τίποτα.

Από κάπου σε ξέρω;

Οι Λιθουανοί είναι οι τελευταίοι που μπήκαν στην Euroleague και χρειάστηκε να τερματίσουν πρώτοι στα προκριματικά, όμως αυτό δεν μειώνει καθόλου την αξία τους. Στην άκρη του πάγκου βρίσκεται ο γνωστός Γερμανός τεχνικός, Ντιρκ Μπάουερμαν, τον οποίο εκτός από την εθνική Γερμανίας τον γνωρίζουμε και από το πέρασμα του από το ελληνικό πρωτάθλημα. Ο 56χρονος τεχνικός είχε περάσει την δεκαετία του ’90 από τον Απόλλωνα Πατρών και την Δάφνη.

Αν νομίζετε πως ο μόνος γνωστός που θα βρείτε παρακολουθώντας το παιχνίδι είναι ο Μπάουερμαν τότε πλανάστε, καθώς στο ρόστερ της Λιέτουβος υπάρχει ένας πρώην «πράσινος» και τρεις που στο παρελθόν έχουν φορέσει την φανέλα του Ολυμπιακού.Ο Μιλένκο Τέπιτς μπορεί να φόρεσε την φανέλα του Παναθηναϊκού για δύο σεζόν (2009-2011), όμως πλέον αγωνίζεται στην Λιέτουβος, ενώ έχει για συμπαίκτες τους πρώην «ερυθρόλευκους» Ρενάλντας Σεϊμπούτις, Αντρέα Γλυνιαδάκη και Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους.

Του πάνε οι πρεμιέρες

Τα 13 τελευταία χρόνια που ο Παναθηναϊκός μπήκε στην γραμμή εκκίνησης της Euroleague έδειξε ότι δεν επηρεάζεται από άγχος γιατί έχει μάθε να ζει με αυτό κάθε μέρα. Οι «πράσινοι» από το 2000 και μετά μετρούν 11 νίκες και μόλις 2 ήττες σε πρεμιέρα κάτι που με την γλώσσα τον αριθμών μεταφράζεται σε 85% επιτυχία. Τα δύο άτυχα αποτελέσματα ήρθαν το ένα πέρσι και το άλλο το μακρινό 2003. Την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο το «τριφύλλι» προερχόταν από σαρωτικές αλλαγές και μέσα στην έδρα της μετέπειτα φιναλίστ της διοργάνωσης, Ρεάλ ηττήθηκε με 85-78. Με το… αριστερό μπήκε και το 2003 όταν λύγισε με 80-74 από την Ζαλγκίρις του μεγάλου Άρβιντας Σαμπόνις.

Στατιστική ισορροπία

Παναθηναϊκός και Λιέτουβος έχουν τεθεί αντιμέτωπες στο πλαίσιο της Euroleague μόλις τέσσερις φορές με τις δύο ομάδες να είναι ισόπαλες με 2-2. Οι δύο τους τα είπαν για πρώτη φορά τη σεζόν 2000-01 στην φάση των ομίλων με τους «πράσινους» να κερδίζουν εντός έδρας (104-83) αλλά να χάνουν στην Λιθουανία (87-78). Από τότε χρειάστηκε να περάσουν 10 χρόνια μέχρι να ξαναβρεθούν αυτή τη φορά στο ΤΟΡ 16. Αρχικά ο Παναθηναϊκός “έσπασε” την έδρα της Λιέτουβος επικρατώντας με 59-80, όμως το ίδιο έκαναν και οι Λιθουανοί κερδίζοντας στο ΟΑΚΑ με 67-68.Γενικά ο νταμπλούχος Ελλάδας απέναντι σε συλλόγους από την Λιθουανία τα πάει περίφημα, καθώς σε 20 αναμετρήσεις που έχει δώσει μετράει 17 νίκες και μόλις 3 ήττες (2 από Λιέτουβος και μία από την Ζαλγκίρις).

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ