EUROLEAGUE

Σφαιρόπουλος: "Γίνεται χειραγώγηση στους διαιτητές"

Σφαιρόπουλος: "Γίνεται χειραγώγηση στους διαιτητές"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έκανε επίθεση σε όσους διαμαρτύρονται για την άμυνα του Ολυμπιακού στην Euroleague, τονίζοντας πως γίνεται χειραγώγηση, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι ρέφερι. "Θα παίξει ο Ουόρικ".

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου πριν τους εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες στο ΣΕΦ, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος μίλησε για την αναμέτρηση της Παρασκευής (4/3, 21:45) κόντρα στην Λαμποράλ Κούτσα στο ΣΕΦ, για την 9η αγωνιστική του TOP-16. Παράλληλα, εξέφρασε την δυσαρέστηση του για το γεγονός πως κάποιοι προπονητές και παράγοντες ασχολούνται με την άμυνα του Ολυμπιακού στην Euroleague (και όχι μόνο), θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να χειραγωγήσουν τους ρέφερι. Επίσης, ανέλυσε τους λόγους πως οι Πειραιώτες στα τελευταία παιχνίδια τους αδυνατούν να αντιδράσουν.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, αρχικά, είπε τα εξής: "Καλησπέρα και από εμένα, ξεκινάμε αύριο την προσπάθεια μας για να ανακάμψουμε. Ξεκινάμε μια προσπάθεια με κρίσιμα ματς από εδώ και πέρα. Παίζουμε με μια ομάδα που την έχουμε αντιμετωπίσει ήδη τρεις φορές, μας ξέρουν και τους ξέρουμε. Το ζητούμενο είναι να μπούμε πολύ αποφασιστικά στο γήπεδο, πολύ συγκεντρωμένοι, να επιβάλουμε τον ρυθμό μας, το παιχνίδι μας και να κάνουμε αυτά που έχουμε δουλέψει στις προπονήσεις στο τελευταίο διάστημα. Χωρίς να θέλω να παραγνωρίσω την δυναμικότητα των αντιπάλων, το σημαντικό είναι να παρουσιαστούμε εμείς όπως πρέπει να παρουσιαστούμε. Το έχω πει και στους παίκτες μας, έχουμε δουλέψει σε κάποιες αδυναμίες που έχουμε εντοπίσει το τελευταίο διάστημα και πιστεύω ότι θα μπορούμε να δούμε ένα καλύτερο πρόσωπο. Σίγουρα η κρισιμότητα του παιχνιδιού είναι μεγάλη, γι’ αυτό και περιμένω από όλους μας να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Ελπίζουμε και ο κόσμος να γεμίσει το γήπεδο και να σπρώξει την ομάδα στο επιθυμητό αποτέλεσμα".

Για το πως πρέπει να διαχειριστεί ο Ολυμπιακός το ματς: "Σε τέτοιες περιπτώσεις παίζει σημαντικό ρόλο η πνευματικότητα ετοιμότητα. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε και θα πρέπει να παραμείνουμε στο πλάνο μας. Ο κόσμος μας ξέρει πως κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια. Μας έχει στηρίξει και μας έχει δώσει ώθηση σε δύσκολες στιγμές. Το έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι είτε όταν πηγαίναμε καλά παρότρυνε την ομάδα αλλά και φορές που δεν πηγαίναμε καλά πάλι βοηθούσε και αυτό είναι σημαντικό για να ξεπεραστούν κάποια κενά για να βρει η ομάδα το ρυθμό της".

Για τις διαμαρτυρίες των προπονητών για την άμυνα του Ολυμπιακού: "Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο διάστημα, κάποιοι προπονητές, κάποιοι παράγοντες, κάποιοι παίκτες μιλάνε για την άμυνα του Ολυμπιακού. Ε, στο τέλος θα δούμε να μιλάνε και οι φροντιστές και οι φύλακες του γηπέδου για την άμυνα του Ολυμπιακού. Η άμυνα του Ολυμπιακού είναι πάντα μέσα σε αθλητικά πλαίσια, το μπάσκετ είναι ένα άθλημα επαφών και η ομάδα μας, της αρέσει να παίζει με επαφές και σε όποιον δεν αρέσει αυτό, δυσανασχετεί και γκρινιάζει.

Εμείς δεν έχουμε μιλήσει καθόλου για διαιτησία, αλλά δεν θέλουμε αυτό, έχω μιλήσει μετά την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα, αλλά πριν από αυτό το παιχνίδι, για παράδειγμα στο παιχνίδι εδώ με τη Μπάμπεργκ, δεν ξέρω αν γνωρίζετε αλλά ο διαιτητής που σφύριξε εδώ στο παιχνίδι, τιμωρήθηκε για κακή διαιτησία εις βάρος του Ολυμπιακού με αποκλεισμό τριών αγωνιστικών. Δεν ξέρω αν το γνωρίζατε αυτό. Εμείς πάντως δεν μιλήσαμε. Στο Κάουνας, στο πρώτο λεπτό μας δώσανε φάουλ στο σουτ, δύο φορές, στο πρώτο λεπτό, δίνοντας στους αντιπάλους μας έξι βολές. Πάλι δεν μιλήσαμε. Δεν θέλουμε όλα αυτά να επηρεάζουν την κρίση των διαιτητών. Γιατί βλέπουμε ότι τελικά οι διαιτητές επηρεάζονται. Αυτό είναι μια χειραγώγηση της διαιτησίας, που γίνεται πριν από κάθε παιχνίδι και είναι πολύ κακό για την Ευρωλίγκα.

Γιατί ο ίδιος ο κύριος Μπερτομέου είχε ζητήσει στη συνάντηση των προπονητών, να μην γίνονται δηλώσεις για τη διαιτησία. Εγώ, ως προπονητής του Ολυμπιακού, το σεβάστηκα αυτό ως το παιχνίδι με τη Μόσχα. Από εκεί και πέρα έπρεπε να αντιδράσω και εγώ, γιατί βλέπω ότι δυστυχώς, αντί να σέβονται όλοι αυτό που είχαμε συμφωνήσει το καλοκαίρι, δυστυχώς κάποιοι το καταπάτησαν. Εγώ αυτά έχω να πω για τη διαιτησία, ευχόμενος να μην επηρεάζεται από όλες αυτές τις δηλώσεις".

Σφαιρόπουλος: "Γίνεται χειραγώγηση στους διαιτητές"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Για το ματς του πρώτου γύρου: "Σίγουρα το παιχνίδι του πρώτου γύρου έχει στοιχεία για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη Λαμποράλ Κούτσα. Όμως, κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια στοιχεία τακτικής αφού οι ομάδες είναι περίπου οι ίδιες".

Για το ενδεχόμενο που παίξει ο Μπουρούσης: "Ο Μπουρούσης είναι ένας παίκτης-κλειδί για την Λαμποράλ και είμαστε έτοιμοι είτε αγωνιστεί ο Μπουρούσης, είτε όχι. Ξέρουμε καλά την Λαμποράλ αφού έχουμε παίξει τρεις φορές μαζί της.

Για την κατάσταση του Χακίμ Ουόρικ: "Ο Ουόρικ είναι πάουερ-φόργουορντ και έχει αρχίσει να προσαρμόζεται. Πρέπει να του δώσουμε πίστωση χρόνου. Θα τον έχουμε στην 12άδα και θα πάρει λεπτά συμμετοχής. Έστω και λίγο έχει τα χαρακτηριστικά ώστε να μας βοηθήσει. Φυσικά θα ήταν να έχουμε έναν παίκτη πιο νωρίς, αλλά εξαντλήσαμε τις πιθανότητες μας και πήραμε παίκτη την τελευταία στιγμή. Ασφαλώς σε 3-4 μέρες που είναι στην ομάδα δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά, χρειάζεται πίστωση χρόνου. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο".

Για τον λόγο που ο Ολυμπιακός δείχνει να μην μπορεί να αντιδράσει σε κάποια παιχνίδια: "Οι διαφορές χάνονται γιατί η ομάδα έχει αλλάξει μέσα στη χρονιά πολλές φορές τη χημεία της και το κυριότερο πρόβλημα ήταν αυτό. Για παράδειγμα ο Λοτζέσκι, ένας βασικός παίκτης της ομάδας, έλειπε έναν μήνα με τραυματισμό, έπαθε υποτροπή, έμεινε άλλον έναν μήνα και η ομάδα έπαιζε δύο μήνες χωρίς τον Λοτζέσκι. Μπαίνει ο Λοτζέσκι, όταν, όμως, μπαίνει ένας παίκτης, αλλάζουν οι ισορροπίες στην ομάδα έστω και εάν βρίσκεται χρόνια σε αυτή.

Έρχεται ο Σον Τζέιμς, για να μπει μέσα, αλλάζουν πάλι οι ισορροπίες. Φεύγει ο Τζέιμς αλλάζουν πάλι οι ισορροπίες. Μετά έρχεται ο Τζόνσον-Όντομ, για να μπει ο Τζόνσον-Όντομ στο ροτέισιον και στη χημεία, χαλάνε ξανά οι ρόλοι. Έρχεται ο Παπανικολάου, μέχρι να μπει στην ομάδα, να τον μάθει η ομάδα, να βρουν όλοι τους νέους ρόλους. Τώρα μπαίνει ο Γουόρικ, θα γίνει πάλι το ίδιο, μετά θα μπει και πάλι ο Λοτζέσκι. Δηλαδή θέλω να πω ότι λόγω των τραυματισμών και των νέων παικτών που έχουν έρθει που τους θέλαμε να έρθουνε, αναμφισβήτητα, είχαμε φτάσει σε σημείο να παίξουμε με 11 παίκτες, δεν είχαμε 12 παίκτες τότε. Στο ματς του πρώτου γύρου με τη Λαμποράλ. Άρα, έπρεπε να έρθουν αυτοί οι παίκτες και ευχαριστώ τη διοίκηση που τους έφερε. Από εκεί και πέρα, όμως, η κάθε προσθαφαίρεση αλλάζει τη χημεία και τους ρόλους μέσα στην ομάδα. Αυτή είναι η αιτία που σε κάποια κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού, εκεί που μας φεύγει κάπως το παιχνίδι, δεν έχουμε την ομοιογένεια και τον τρόπο όλοι μαζί, αντί να πάει η διαφορά από το -5 στο +5, να φύγει από το -5 και να πάει στο -10.

Γιατί όλοι οι ρόλοι και όλη η χημεία και ο τρόπος παιχνιδιού, έχει πολλές φορές αλλάξει. Αυτό είναι κυρίως που μας κοστίζει. Αυτή είναι η αιτία που έχουμε κάποια σκαμπανεβάσματα. Γιατί είναι λογικό, όταν κάνεις προσθαφαιρέσεις στη διάρκεια της χρονιάς, όταν δεν υπάρχει μια ομαλή πορεία, από την προετοιμασία που ξεκινάει, που παίζουν όλοι μαζί και που κερδίζουμε ή χάνουμε αλλά ξέρουμε πως γίνεται αυτό. Όταν μπαίνουν και βγαίνουν παίκτες, χαλάει η χημεία της ομάδας.

Για να συνεχίσω επάνω στο ίδιο θέμα και να το αιτιολογήσω, να δούμε στην πρώτη φάση που παρόλο που είχαμε απουσίες, πολλούς τραυματισμούς, η ομάδα κέρδιζε παιχνίδια έχοντας στη σύνθεση της, σύνθεση ανάγκης παρά τους τραυματισμούς, η ομάδα επειδή είχε ρόλους μπορούσαμε και κερδίζαμε κάποια παιχνίδια. Όχι ότι τώρα δεν υπάρχουν ρόλοι, απλά αλλάζουν οι συσχετισμοί τώρα και τα σχήματα. Ποιος θα παίξει με ποιον, ποιος ταιριάζει με ποιον, αυτό ακόμη η ομάδα με τους νέους παίκτες ψάχνει να το βρει. Γι’ αυτό και πολλές φορές μέσα στα παιχνίδια όταν κάτι δεν πάει καλά, φαίνεται η ομάδα δεν αντιδρά. Δεν μπορεί να αντιδράσει γιατί δεν έχουμε μάθει ακόμη με τους καινούργιους παίκτες πώς να αντιδράμε".

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ