EUROLEAGUE

Τα νέα "όπλα" του Ολυμπιακού

Τα νέα "όπλα" του Ολυμπιακού

Η αγωνιστική άνοδος των Παπανικολάου και Παπαπέτρου και ο υγιής Γιανγκ που δημιουργεί τρομερό δίδυμο στο "5" με τον Μπιρτς. Το EuroLeague Greece αναλύει τα νέα "όπλα" των ερυθρολεύκων.

Ο Ολυμπιακός το τελευταίο διάστημα βλέπει με ικανοποίηση την αγωνιστική άνοδο τόσο του Κώστα Παπανικολάου, όσο και του Ιωάννη Παπαπέτρου, ενώ οι "ερυθρόλευκοι" έχουν αρχίσει και... τρίβουν τα χέρια τους με ικανοποίηση από την "αφύπνιση" του Πάτρικ Γιανγκ, με αποτέλεσμα πλέον να διαθέτουν και πάλι δύο ενεργούς και ετοιμοπόλεμους αθλητικούς σέντερ.

Η αγωνιστική άνοδο των Παπανικολάου και Παπαπέτρου

Τα νέα "όπλα" του Ολυμπιακού

Ο Κώστας Παπανικολάου, από την αρχή της σεζόν, προσφέρει στην άμυνα, βοηθά στα ριμπάουντ, βγάζει ενέργεια στο παιχνίδι του και συνεισφέρει σε αρκετούς τομείς οι οποίοι δεν αποτυπώνονται στην στατιστική, αλλά αυτό που του έλλειπε ήταν η επιθετική συνέπεια και κυρίως το καλό περιφερειακό σουτ, καθώς ήταν αρκετά άστοχος. Από το παιχνίδι με την Ούνικς και μετά όμως, άρχισε να παίρνει τα πάνω του, βρήκε ρυθμό στο σκορ, άρχισαν να μπαίνουν τα σουτ και στα τελευταία πέντε ματς των "ερυθρολεύκων" στην EuroLeague έχει μέσο όρο 9.4 πόντους (με 50% στα τρίποντα, μετρώντας 4/8, καθώς νωρίτερα είχε μόλις 3/25 με 12%) και 6.4 ριμπάουντ.

Πλέον, παίζει μπάσκετ με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, έχει αποκτήσει καλύτερη ψυχολογία και έκανε το βήμα μπροστά, σε μία περίοδο που εμφανίστηκαν προβλήματα, τραυματισμοί και απουσίες για τους Πειραιώτες. Απέναντι στην Ούνικς πέτυχε 12 πόντους και κόντρα στην Ζάλγκιρις 16 και αυτό ήταν η επιθετική... σπίθα που έψαχνε ώστε να πάρει "φωτιά". Ο Ολυμπιακός, ακριβώς πριν 12 μήνες, κινήθηκε για την απόκτηση του Κώστα Παπανικολάου όχι τόσο γιατί "καιγόταν" για "3άρι", αφού στην θέση ήταν γεμάτος με τους Ματ Λοτζέσκι και Ιωάννη Παπαπέτρου (συν την παρουσία του Στρόμπερι), όσο γιατί είναι "παιδί" των "ερυθρολεύκων", σημαντικό μέλος του βασικού κορμού των επιτυχιών αυτής της ομάδας που χτίστηκε με συγκεκριμένη φιλοσοφία το καλοκαίρι του 2011, μέρος της ιστορίας τους, γιατί αποτελεί έναν παίκτη εγνωσμένης αξίας, ο οποίος διαθέτει ποιότητα, εμπειρίες και παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος πιστεύει σε εκείνον και τον στηρίζει, όπως και οι συμπαίκτες του, ενώ και οι Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος τον έφεραν πίσω στο μεγάλο λιμάνι για το... τώρα, το πριν και ενδεχομένως για το πάντα, αν αποφασίσει να ακολουθήσει τον δρόμο του (φίλου του) Γιώργου Πρίντεζη.

Ύστερα από τον τραυματισμό του Γιώργου Πρίντεζη, σας είχαμε γράψει πως ο Ιωάννης Παπαπέτρου έπρεπε και επιβαλλόταν να βγει μπροστά ώστε να δώσει το κάτι παραπάνω , γιατί η ομάδα τον χρειαζόταν περισσότερο από ποτέ μέσα στην χρονιά. Ήταν η ευκαιρία του και ο 22χρονος φόργουορντ, στο ματς κόντρα στην Φενέρμπαχτσε, την... άρπαξε από τα μαλλιά, πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση στην θέση "4" και μάλιστα απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους. Ήταν μία πρόκληση για εκείνον και απάντησε με δυναμικές άμυνες και με 12 πόντους (πρώτο του ευρωπαϊκό ματς φέτος με διψήφιο αριθμό), έχοντας 3/5 δίποντα και 2/3 τρίποντα.

Διαθέτει ταλέντο, ποιότητα, σωματοδομή, σωστή νοοτροπία και για αυτόν τον λόγο υπάρχουν υψηλές απαιτήσεις, αλλά και προσδοκίες, από όλους στον Ολυμπιακό για τον Ιωάννη Παπαπέτρου. Έβγαλε σκληράδα στην άμυνα, παίζοντας με το... μαχαίρι στα δόντια, έβγαλε τεράστια ενέργεια, κυνήγησε χαμένες μπάλες, έτρεχε σφαίρα στον αιφνιδιασμό σε κάθε ευκαιρία, έβαλε σουτ και βρήκε ρυθμό στην επίθεση, δίνοντας το κάτι παραπάνω στην ομάδα του. Σημαντικό πως αντεπεξήλθε στις απαιτήσεις κάτω από συνθήκες πίεσης, μη έχοντας στο "4" και την "ασφάλεια" που προσφέρει ο Γιώργος Πρίντεζης. Ζητούμενο για εκείνον, πλέον, η διάρκεια και η συνέπεια. Αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο, αλλά και επένδυση για τους "ερυθρόλευκους", έχοντας όλο το μέλλον μπροστά του. Δεν χρειάζεται περισσότερη ανάλυση για το αν είναι "3άρι" ή "4άρι". Φέτος ο ρόλος του, από το ξεκίνημα της σεζόν, είναι να αποτελεί τον δεύτερο πάουερ-φόργουορντ της ομάδας πίσω από τον Γιώργο Πρίντεζη. Στα δύο τελευταία ματς των "ερυθρολεύκων" στην EuroLeague έχει μέσο όρο 10 πόντους με 66.6% στα τρίποντα (4/6) και 3 ριμπάουντ.

Ο Ολυμπιακός παίζει και πάλι με δύο αθλητικούς σέντερ

Τα νέα "όπλα" του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός, στο ματς κόντρα στην Φενέρμπαχτσε, αγωνίστηκε (ουσιαστικά) για πρώτη φορά φέτος έχοντας δύο αθλητικά "5άρια" ενεργά, τους Κεμ Μπιρτς και Πάτρικ Γιανγκ, τα οποία έβγαζαν υγεία στο παρκέ. Οι Πειραιώτες έχουν και πάλι μέσα στην ρακέτα τους δύο θεριά ανήμερα, που βγάζουν σκληράδα, με ικανότητα στο παιχνίδι πάνω από την στεφάνη. Θύμισαν την εποχή που οι "ερυθρόλευκοι" είχαν στο "μπες-βγες" τους Κάιλ Χάινς και Τζόι Ντόρσεϊ, τους Μπράιαντ Ντάνστον και Οθέλο Χάντερ και σκόρπισαν χαμόγελα. Ο... αίλουρος Κεμ Μπιρτς έχει εξελιχθεί σε "λίρα εκατό" για τους πρωταθλητές Ελλάδας. Η αποθέωση του value for money και για ακόμη μία φορά οι "ερυθρόλευκοι" έκαναν καταπληκτική δουλειά στο scouting.

Το παλικάρι πραγματοποιεί καταπληκτική σεζόν, όντας συνεπής κυρίως στην άμυνα, αλλά και στην επίθεση. Ο Καναδός σέντερ ήταν καταπληκτικός, έχοντας στο 25' νταμπλ-νταμπλ με 10 πόντους και 12 ριμπάουντ. Συνολικά, στην φετινή σεζόν στην EuroLeague (στην πρώτη της καριέρας του) έχει μέσο όρο 7.9 πόντους (61.8% δίποντα), 6.5 ριμπάουντ (2.6 επιθετικά) και 1.2 μπλοκ ανά παιχνίδι.

Ο Πάτρικ Γιανγκ πραγματοποίησε την καλύτερη φετινή του εμφάνιση στην Ευρώπη, ολοκληρώνοντας το ματς έχοντας 6 πόντους και 7 ριμπάουντ σε 15 λεπτά συμμετοχής. Οι "ερυθρόλευκοι" τον περιμένουν πιο λειτουργικό στα πικ-εν-ρολ (όπως πέρσι), αλλά είναι ξεκάθαρη η αγωνιστική του άνοδο και εμφανή η βελτίωση στην φυσική του κατάσταση. Το θηρίο ξύπνησε! Αμφότεροι έβγαλαν σκληράδα στην άμυνα, κυριάρχησαν στα ριμπάουντ, πήραν πολλές μάχες κάτω από τα καλάθια και... εξαφάνισαν τον Έκπε Ούντο, βγάζοντας τον εκτός ρυθμού, κρατώντας τον μόλις στους 3 πόντους (1/5δ).

Με τέτοιο δίδυμο στο "5" ο Ολυμπιακός ανεβαίνει επίπεδο ενόψει του δεύτερου γύρου της EuroLeague και η φροντλ-λάιν του θωρακίζεται περισσότερο, αποκτώντας μεγαλύτερη σιγουριά, ασφάλεια και αθλητικότητα. Ο Αμερικανός σέντερ, στα δύο τελευταία παιχνίδια του Ολυμπιακού στην Ευρώπη, έχει μέσο όρο 7.5 πόντους με 66.6% στα δίποντα (6/9), 4.5 ριμπάουντ και 1 μπλοκ. Μεγάλη βελτίωση για έναν παίκτη που πριν από αυτά τα δύο ματς είχε μέσο όρο 1.6 (!) πόντους. Ο Πάτρικ Γιανγκ, πλέον, δείχνει να πατά περισσότερο γερά στο παρκέ, δεν διστάζει να έρθει σε επαφή με τον αντίπαλο και είναι ξεκάθαρο πως οι τελευταίες του καλές εμφανίσεις τον έχουν γεμίσει με αυτοπεποίθηση. Ακόμη δεν έχει φτάσει στο επίπεδο που ήταν πέρσι, αλλά είναι γεγονός πως αρχίσει να βρίσκει και πάλι ρυθμό.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ