EUROLEAGUE

O Kώστας Παπανικολάου ζει φέτος την δική του μεγάλη πρόκληση

O Kώστας Παπανικολάου ζει φέτος την δική του μεγάλη πρόκληση
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Παπανικολάου δεν έχει επαναπαυθεί στις δάφνες του παρελθόντος και φέτος ζει την πρόκληση του να αποδείξει σε όλους την αξία του. Αυτό που του λείπει είναι ο ρυθμός στα τρίποντα.

Ο Κώστας Παπανικολάου φέτος ζει την δική του μεγάλη πρόκληση ( όπως χαρακτηριστικά μας είχε σχολιάσει στο EuroLeague Greece ). Έχει το δικό του αγωνιστικό κίνητρο από την έναρξη της σεζόν. Στόχος του να επιστρέψει στα υψηλά στάνταρ απόδοσης του πρόσφατου παρελθόντος, να γίνει και πάλι ο σπουδαίος "Παπ", εκείνος της τελευταίας διετίας του (2011-12, 2012-13) στον Ολυμπιακό, στην οποία πραγματοποίησε καταπληκτικές εμφανίσεις στα ευρωπαϊκά γήπεδα, λίγο πριν αναχωρήσει για την Βαρκελώνη και την Μπαρτσελόνα

Το περασμένο καλοκαίρι δούλεψε αρκετά σε ατομικό επίπεδο. Έχασε κιλά, πρόσεξε περισσότερο το σώμα του, ξεπέρασε τους τραυματισμούς του (με τελευταίο το πρόβλημα στον αστράγαλο) και μέσω της προετοιμασίας απέκτησε την επιθυμητή φυσική κατάσταση. Η αγωνιστική απραξία και η έλλειψη προετοιμασίας (στην οποία ο κάθε παίκτης βάζει τις βάσεις για την σεζόν που έρχεται) ήταν θέματα που πέρσι επηρέασαν την απόδοση του. Δεν ήταν εκείνος που ήθελε να είναι, το ξέρει και ο ίδιος.

O Παπανικολάου επέστρεψε στον Ολυμπιακό για το... τώρα, για το πριν και ενδεχομένως για το πάντα

O Kώστας Παπανικολάου ζει φέτος την δική του μεγάλη πρόκληση

Οι "ερυθρόλευκοι" πιστεύουν στις δυνατότητες του, όπως και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, ο οποίος του έχει δώσει και πάλι "βασικό" ρόλο στην θέση "3". Ο Κώστας Παπανικολάου δείχνει ξεκάθαρα πως είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με πέρσι, βγάζει ενέργεια στην άμυνα, συνεισφέρει σε τομείς που αρκετές φορές δεν αποτυπώνονται στην στατιστική, αλλά αυτό που ακόμη του λείπει είναι η αποτελεσματικότητα στο περιφερειακό σουτ. Φέτος, δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει ρυθμό στα τρίποντα και είναι ιδιαίτερα άστοχος, καθώς σε 10 ματς στην EuroLeague μετρά μόλις 3/25 σουτ πίσω από τα 6.75 μέτρα, με το ποσοστό του να φτάνει στο 12%.

Ο Κώστας Παπανικολάου πρόκειται για το κλασικό παράδειγμα του παίκτη ψυχολογίας. Αν του μπουν τα πρώτα σουτ, αν βγάλει μια-δυο καλές άμυνες, αυτόματα ανεβαίνει η ψυχολογία του, αποκτά αυτοπεποίθηση, βρίσκει ρυθμό, γίνεται επικίνδυνος για τον αντίπαλο και παράλληλα δίνει τεράστια ώθηση στην ομάδα του σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού, όντας μία ακατάπαυστη μηχανή ενέργειας. Το γεγονός πως ακόμη δεν έχει βρει ρυθμό στα τρίποντα είναι ένα στοιχείο που τον κρατά ακόμη... μπλοκαρισμένο. Ανασταλτικά βοηθά, αλλά χρειάζεται ένα επιθετικό κρεσέντο, ένα αγωνιστικό ξέσπασμα στο σκοράρισμα, ορισμένα μεγάλα σουτ για να πάρει τα πάνω του.

Ο Παπανικολάου του 52.1% στα τρίποντα της σεζόν 2012/2013

O Kώστας Παπανικολάου ζει φέτος την δική του μεγάλη πρόκληση

Ο 26χρονος φόργουορντ, ο οποίος στα 21 του χρόνια, στον τελικό του Final Four της Πόλης κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, έκανε το ματς της ζωής του, όντας συγκλονιστικός (18π, 2/2δ, 3/3τρ, 4ρ) απέναντι στον σπουδαίο Αντρέι Κιριλένκο, τον οποίο και νίκησε στο προσωπικό ματσάρισμα (να πούμε εδώ πως σε εκείνο το Final Four του 2012 είχε 5/5 τρίποντα), πραγματοποίησε την αγωνιστική του εκτόξευση στην σεζόν 2012/2013. Ήταν και πάλι εκ των πρωταγωνιστών του Ολυμπιακού σε εκείνη την χρονιά, με τους Πειραιώτες στο τέλος να σημειώνουν το back-to-back στο Λονδίνο, κατακτώντας το Ευρωπαϊκό τρόπαιο για δεύτερη σερί σεζόν.

Μάλιστα, είχε αναδειχθεί ως ο κορυφαίος Νέος παίκτης της διοργάνωσης (Rising-Star), όντας... καυτός από την περιφέρεια. Ολοκλήρωσε την χρονιά μετρώντας 50/96 (!) τρίποντα και ποσοστό 52.1%. Στις δύο τελευταίες αγωνιστικές εκείνου του TOP-16 μέτρησε 10/10 (!) σουτ πίσω από τα 6.75 μέτρα, έχοντας 4/4 στην Πόλη κόντρα στην Φενέρμπαχτσε και 6/6 απέναντι στην Χίμκι στο ΣΕΦ, σε εκείνον τον "τελικό" για το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs. Επίσης, στις 5 πρώτες αγωνιστικές των ομίλων στην EuroLeague, είχε 9/12 τρίποντα, δηλαδή ποσοστό ευστοχίας του 75%. Το αξιόπιστο σουτ από την περιφέρεια ήταν ένα από τα βασικά αγωνιστικά του χαρακτηριστικά, το οποίο φέτος του λείπει.

Έχει κερδίσει τον σεβασμό μέσα στο γήπεδο, άλλο η καλοπροαίρετη κριτική με επιχειρήματα, άλλο η απαξίωση

O Kώστας Παπανικολάου ζει φέτος την δική του μεγάλη πρόκληση

Ο Κώστας Παπανικολάου, στα 26 του χρόνια, έχει κατακτήσει τίτλους, πρωταθλήματα και διακρίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη με τον Ολυμπιακό και έχει σημειώσει επιτυχίες με τις μικρές Εθνικές ομάδες, έχοντας σε όλα αυτά πρωταγωνιστικό και ενεργό ρόλο. Φόρεσε την φανέλα της Μπαρτσελόνα και ακολούθως αγωνίστηκε στο ΝΒΑ, αρχικά με τους Χιούστον Ρόκετς και ακολούθως με τους Ντένβερ Νάγκετς. Προφανώς και είναι ένας παίκτης εγνωσμένης αξίας, ο οποίος έχει κερδίσει τον σεβασμό και την αναγνώριση μέσα στο γήπεδο. Ένας αθλητής με εμπειρίες και παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο. Η καλοπροαίρετη κριτική με επιχειρήματα είναι θεμιτή (κάτι το οποίο ζητά και ο ίδιος), αλλά αυτό έχει μεγάλη διαφορά με την απαξίωση.

Προφανώς και θα ήταν λάθος του να μείνει στις δάφνες του παρελθόντος και να επαναπαυθεί στις μέχρι τώρα επιτυχίες του, μη δείχνοντας σημάδια συνέπειας, βελτίωσης και εξέλιξης. Δεν χρειάζεται όμως όλα αυτά να του τα πει κάποιος, γιατί τα ξέρει καλύτερα από τον καθένα, επειδή ακριβώς είναι ο πιο σκληρός κριτής του εαυτού του, γιατί είναι στην νοοτροπία του να αναζητά κίνητρα, στόχους και νέες προκλήσεις, γιατί παραμένει φιλόδοξος. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του στο EuroLeague Greece, εδώ στο Sport24.gr, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε στο ξεκίνημα της σεζόν πως " δεν συμβιβάζομαι με το παρελθόν, δεν επαναπαύομαι με τα όσα κατάφερα τα προηγούμενα χρόνια. Όποιος το κάνει, καλύτερα ας τα παρατήσει και ας αλλάξει επάγγελμα, γιατί δεν θα έχει συνέχεια".

Η αυτοκριτική του στο EuroLeague Greece: "Έχω βάλει στόχο να αποδείξω ξανά στον εαυτό μου, αλλά και σε όλους, την αξία μου. Δεν συμβιβάζομαι με το παρελθόν, όποιος το κάνει ας αλλάξει επάγγελμα"

O Kώστας Παπανικολάου ζει φέτος την δική του μεγάλη πρόκληση

Συγκεκριμένα, μας είχε σχολιάσει τα εξής: " Έχω το αγωνιστικό κίνητρο να επιστρέψω στα υψηλά στάνταρ απόδοσης μου. Κάθε νέα χρονιά, είναι μία σεζόν πρόκληση για όλους. Δεν έχει σημασία τι έχεις κάνει πέρσι ή τι έκανες πριν 3-4 χρόνια. Σημασία έχει τι κάνεις τώρα, το αύριο, το επόμενο παιχνίδι. Αυτό είναι που μετράει. Πάντα προετοιμάζεσαι για το καλύτερο και θέλεις να δίνεις το καλύτερο. Ξέρω πως πέρσι δεν ήμουν αυτός που ήθελα, αυτός που ήμουν και θέλω να είμαι, έχοντας επηρεαστεί από την έλλειψη παιχνιδιών και προετοιμασίας, αλλά φέτος θέλω να γίνω και πάλι ο... γνωστός Παπανικολάου. Δούλεψα εναντικά το καλοκαίρι σε ατομικό επίπεδο μαζί με το σταφ του Ολυμπιακού, ξεπέρασα τον τραυματισμό μου, έχασα κάποια κιλά και δούλεψα περισσότερο το σώμα μου

Δεν θέλω να λέω μεγάλα λόγια, αλλά νιώθω πολύ καλά, είμαι σε καλή κατάσταση και νομίζω αυτό έχει φανεί και στα φιλικά. Παραμένω φιλόδοξος και θέλω να πετύχω και πάλι στον Ολυμπιακό. Δεν συμβιβάζομαι με το παρελθόν, δεν επαναπαύομαι με τα όσα κατάφερα τα προηγούμενα χρόνια. Όποιος το κάνει, καλύτερα ας τα παρατήσει και ας αλλάξει επάγγελμα, γιατί δεν θα έχει συνέχεια. Εγώ προτιμώ τον άλλο δρόμο, εκείνον με τα κίνητρα, τους νέους στόχους και τις προκλήσεις. Μου αρέσουν τα δύσκολα, πάντοτε με εξίταραν τα δύσκολα και στα δύσκολα πεισμώνω περισσότερο ώστε να τα καταφέρω, κάτι που νομίζω το έχει και ο Ολυμπιακός σαν ομάδα στην νοοτροπία του.

Μου αρέσει αυτή την στιγμή που έχω βάλει στόχο, πάνω απ' όλα, να αποδείξω ξανά στον εαυτό μου την αξία μου, αλλά και την ποιότητα μου σαν παίκτης. Όχι μόνο στον εαυτό μου, αλλά σε όλους. Στην οικογένεια μου, στους φίλους μου, σε αυτούς που με έχουν κριτικάρει, σε αυτούς που δεν πιστεύουν σε εμένα και φυσικά και σε αυτούς που ποντάρουν, πιστεύουν και έχουν επενδύσει σε μένα. Αυτή είναι η δική μου μεγάλη πρόκληση για φέτος. Να τους αποδείξω ποιος είμαι. Όλο αυτό, πίστεψε με, δεν με αγχώνει καθόλου, ούτε με πιέζει. Ίσα-ίσα μου αρέσει και είναι θετικό. Νιώθω έτοιμος και αισθάνομαι πάρα πολύ καλά ώστε να γίνω και πάλι ο Κώστας Παπανικολάου που ξέρατε, αλλά και να γίνω καλύτερος ακόμη. Το σημαντικότερο είναι να έχουμε υγεία. Προσεύχομαι να με έχει καλά ο Θεός, εμένα, αλλά και τους συμπαίκτες μου γιατί η σεζόν είναι μεγάλη και απαιτητική".

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ