EUROLEAGUE

Γκιουλέρ, ο MIP της EuroLeague

Γκιουλέρ, ο MIP της EuroLeague

Ο Σινάν Γκιουλέρ δεν είναι ο πιο ταλαντούχος παίκτης που θα συναντήσεις εκεί έξω, είναι όμως αυτός που έχει δουλέψει περισσότερο, με αποτέλεσμα να έχει ξεπεράσει -κατά πολύ- το αγωνιστικό του ταβάνι. Το λένε (και) οι αριθμοί.

Αν υπάρχει ένας παίκτης που πρέπει να προσέξει -όσο κανέναν άλλον- ο Παναθηναϊκός Superfoods απόψε (3/3, 19:00), αυτός είναι ο Σινάν Γκιουλέρ. Ποιος να του το έλεγε του 33χρονου γκαρντ πως θα έφτανε στο σημείο να είναι ο παίκτης από τον οποίο θα ξεκινούσε το scouting report του αντιπάλου.

Ο αρχηγός της Γαλατάσαραϊ διανύει φέτος την όγδοη σεζόν του στην EuroLeague, αριθμός μικρός δεδομένης της ηλικίας του. Το μείζον βέβαια είναι πως σε αυτό το ταξίδι από το 2008 κι έπειτα, τα στατιστικά του σημειώνουν ραγδαία βελτίωση, αφού έχει φτάσει από τους 0.6 στους 11.8 πόντους, την ίδια ώρα που τα ποσοστά του στα τρίποντα καταδεικνύουν πως η δουλειά μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα.

Μιλώντας στο EuroLeague Greece και τον Γιώργο Οικονόμου , ο Σινάν Γκιουλέρ ανέφερε πως ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι παράδειγμα για εκείνον από την άποψη πως " γι αυτό πιστεύω ότι ο Διαμαντίδης ξεχώρισε τόσο και έγινε επιτυχημένος. Έκανε πολλά πράγματα με σταθερότητα σε υψηλό επίπεδο κάθε φορά, κι επίσης ήταν ο καλύτερος αμυντικός στο γήπεδο".

Κι η αλήθεια είναι ότι η πρόοδός του θα μπορούσε να παρομοιαστεί με αυτή του πρώην αρχηγού του Παναθηναϊκού. Σαφώς, δεν μιλάμε για παίκτες με ανάλογο ευρωπαϊκό "ανάστημα" και επιρροή, αλλά ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει πως αμφότεροι έγιναν απαραίτητοι για την ομάδα τους, δίχως να είναι αυτοί που θα σκοράρουν κατά ριπάς ή θα ευστοχήσουν σε διαδοχικά σουτ τριών πόντων.

Γκιουλέρ, ο MIP της EuroLeague

Αυτή τη στιγμή, το Νο32 της Γαλατάσαραϊ είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχει στα χέρια του ο Εργκίν Αταμάν. Δικαιολογημένα αφού μιλάμε για τον παίκτη που έβαλε τις βάσεις για το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της "τσιμ μπομ" πέρσι. Για έναν παίκτη που άλλαξε θέση (!), μετακομίζοντας σταδιακά από το "3" στο "1". Μία κίνηση - ματ για την εξέλιξή του. Μ αυτά και μ αυτά, ενδεχομένως να διαφεύγει σε πολλούς το γεγονός πως μιλάμε για έναν εκ των κορυφαίων πασέρ της EuroLeague, με 5.8 ασίστ ανά αγώνα.

Την ίδια ώρα, έχει ανεβάσει κατακόρυφα τα ποσοστά του στα σουτ τριών πόντων, που επί σειράς ετών αποτελούσε το μεγαλύτερο "μείον" του στο παρκέ. Έφτασε από το 22.7% (το 2010-'11) στο 34.8% (φέτος), τη στιγμή που προ διετίας μέτρησε το χειρότερο ποσοστό του στη διοργάνωση, με 10/61, ήτοι 16.4%.

Εδώ και μια διετία όμως, μοιάζει να είναι αναγεννημένος. Υπό τις οδηγίες του Εργκίν Αταμάν παίζει το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του, σε σημείο που θα μπορούσε κάλλιστα να του απονεμηθεί φέτος ο τίτλος του MIP (Most Improved Player) της EuroLeague. Μια ατομική διάκριση που σαφώς δεν... ευδοκιμεί στα μέρη μας, αλλά υφίσταται ως όρος στο ΝΒΑ. Εκεί όπου ξέρουν να επιβραβεύουν αυτούς που κάνουν άλματα προόδου στη διάρκεια της καριέρας τους.

Αλήθεια, σκέφτεστε κάποιον άλλον που θα μπορούσε να πάρει τη συγκεκριμένη προσωπική διάκριση; Ουδείς έχει τριπλασιάσει τους πόντους του μέσα σε μια τετραετία, ουδείς έχει φτάσει στο σημείο να μετατραπεί από ένας καλός αμυντικός χωρίς σουτ, σε έναν εκ των κορυφαίων γκαρντ της EuroLeague. Γιατί καλώς ή κακώς, αυτή τη στιγμή ο Σινάν Γκιουλέρ είναι ένας παίκτης που θα είχε σημαντικό ρόλο σε όλες τις ομάδες της διοργάνωσης που θα διεκδικούσαν το ιερό δισκοπότηρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

TAGS EUROLEAGUE ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ