EUROLEAGUE

Τρέχτε να σωθείτε!

Τρέχτε να σωθείτε!

Η Μπάγερν Μονάχου είναι "νέα" στην Euroleague, αλλά κάτι ο Σβέτισλαβ Πέσιτς, κάτι το brand name του club, αυτή τη στιγμή είναι αήττητη. Και χρωστά πολλά στην –σκληροπυρηνική- άμυνα.

Το αίσθημα του ανολοκλήρωτου (μαζί και ένα τσίμπημα ταπεινής και ανθρώπινης ζηλοφθονίας, για όσα έκαναν άλλοι μεγάλοι οργανισμοί της Ευρώπης) ήταν που έκανε τον Ούλι Χένες να αποφασίσει το 2008 πως είχε έλθει η ώρα να ανταποκριθεί η ομάδα μπάσκετ της Μπάγερν Μονάχου, στη δυναμική του club

Ο θρύλος των Βαυαρών –για όσα είχε προσφέρει στα χρόνια της ποδοσφαιρικής του καριέρας- και πρόεδρος του οργανισμού από το 2009 (παρεμπιπτόντως, φέτος έγινε και κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή, ενώ τυγχάνει και επιστήθιος φίλος της καγκελαρίου, Άνχελα Μέρκελ) έδωσε την εντολή, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι (αυτοί που «έτρεχαν» το ποδοσφαιρικό τμήμα) χρησιμοποίησαν τις γνώσεις τους και κάπως έτσι φέτος η Μπάγερν βρέθηκε στους ομίλους της Euroleague –με wild card, διότι είχε αποτύχει δυο φορές να προκριθεί μέσω των προκριματικών.

Σημειωτέον, ο Ντιρκ Μπάουερμαν, ο οποίος είχε αναλάβει αρχικά το εγχείρημα είχε ήδη απολυθεί, ο Γιάννης Χριστόπουλος ανέλαβε να καλύψει αρχικά το κενό και τον Νοέμβριο του 2012 εμφανίστηκε στον πάγκο ο Σβέτισλαβ Πέσιτς. Και ξέρετε τι εστί Πέσιτς.

Άμυνα μέχρι θανάτου

Ο 64χρονος Σέρβος κόουτς αν μη τι άλλο έχει διαγράψει μια κάποια –τεράστια- πορεία σε αυτό που λέγεται «προπονητική». Αφήστε που στο τερματικό του δεν καταχωρήθηκε ποτέ η λέξη «δημοκρατία». Ο Πέσιτς εν τω μεταξύ, είναι και ο λόγος που οι απανταχού φαν του μπάσκετ περιμένουν πως η Μπάγερν θα πάει καλά φέτος (εξ ου και δεν προτιμήθηκε για « ευχάριστη έκπληξη» στη δημοσκόπηση που διενεργήσαμε πριν την εκκίνηση της σεζόν), παρ’ ό,τι τυγχάνει νέα ομάδα (με πολλούς ρούκι στη Euroleague). Συν φυσικά, ότι το όλο project έχει τη στήριξη ενός εκ των πιο παγιωμένων οργανισμών του κόσμου.

Όπως όλες οι ομάδες του Σέρβου, έτσι και αυτή φημίζεται για την άμυνα της. Φέτος δέχεται κατά μ.ο. 73 πόντους (ειρήσθω εν παρόδω, είναι αήττητη στη γερμανική λίγκα, με έξι σερί νίκες, ενώ έχει 2/2 στη Euroleague). Kαι υπάρχει λόγος: οι Βαυαροί δεν δίνουν πολλά πράγματα στην αντίπαλη επίθεση. Για την ακρίβεια, είναι τόσο σκληροί που στερούν την επιθετική χαρά από τις ομάδες που βρίσκονται στο δρόμο τους.

Το πρώτο πράγμα λοιπόν, που πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός είναι να τρέξει. Ο ρυθμός του να είναι γρήγορος και να επιτίθεται πριν προλάβει να στηθεί η άμυνα της Μπάγερν, χρησιμοποιώντας τους περισσότερους δυνατούς παίκτες. Οι πρωταθλητές Ευρώπης θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν όλα προσφέρει ένα εντός έδρας παιχνίδι, για να κάνουν δουλειά.

Παρά δέκα, 100!

Ο τρόπος που συμπεριφέρονται οι παίκτες της Μπάγερν στην άμυνα, τους επιτρέπει να φτάνουν και στους 90.75 π. ανά αγώνα (αυτός είναι ο μ.ο. τους σε οκτώ παιχνίδια, φέτος, για την BBL και την Euroleague).

Ο Μάλκομ Ντιλέινι (combo guard, που είχε πέρυσι εξαιρετική σεζόν στην Ουκρανία) είναι εκ των παικτών που πρέπει να προσέξει ο Ολυμπιακός (διότι σκοράρει 15π. ανά αγώνα, στην Euroleague, με απόλυτη ευστοχία στις βολές, ενώ δίνει και 5.5 ασίστ, κάνοντας μόνο 1 λάθος). Είναι ο δεύτερος σκόρερ, με πρώτο τον Νιχάντ Ντζέντοβιτς (που μεταξύ μας, έναν πόντο παραπάνω έχει από τον Αμερικανό).

Ο Βόσνιος είναι… πηγή ενέργειας, όπως «φτιάχνει» τους φίλους του (4.5 ασίστ ανά ματς), αλλά παράλληλα δημιουργεί και ο ίδιος πονοκέφαλο στην αντίπαλη άμυνα, προσπαθώντας πάντα να επιτεθεί προς το καλάθι (όντας εξαιρετικός στο «ένας με έναν»). Εν τω μεταξύ, φέτος έχει στην Ευρώπη 45% στα τρίποντα, παρ’ ό,τι δεν είναι αυτό που λέμε «σουτέρ». Η τριάδα των κύριων απειλών συμπληρώνεται από τον Τζον Μπράιαντ, ο οποίος είναι κομματάκι περίεργος, αλλά είναι και αποτελεσματικός –εκ των αποτελεσματικότερων σέντερ της Ευρώπης.

Η αλήθεια είναι πως τρέχει μόνο στην κατηφόρα. Αλλά η μπασκετική ευφυΐα που διαθέτει, του επιτρέπει να χρησιμοποιεί σωστά τον εαυτό του. Πασάρει, σουτάρει, παίζει μέσα στη ρακέτα, παίζει και έξω από τη ρακέτα και σουτάρει τρίποντα, όταν δεν το περιμένει κανείς (το 30% που έχει στα δυο ματς, δεν είναι ενδεικτικό της… κατάστασης του). Χωρίς άλμα, αρπάζει όλα τα ριμπάουντ (έχει 10 κατά μ.ο.), γιατί έχει εξαιρετική αίσθηση του χώρου και του χρόνου.

Γύρω από αυτούς, υπάρχουν ρολίστες, οι οποίοι έχουν αναλάβει πολύ ξεκάθαρους ρόλους (υπάρχει μια αλληλοσυμπλήρωση), ώστε να γίνεται η δουλειά.

Επειδή λοιπόν, η Μπάγερν έχει όλα όσα χρειάζεται για να «ανοίξει» το γήπεδο, πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο πιστοί (ενεργητικοί και συνεπείς) θα είναι οι «ερυθρόλευκοι» στα μετόπισθεν. Ομαδικώς και σε ατομικό επίπεδο.

TAGS EUROLEAGUE ΜΠΑΓΕΡΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ