EUROLEAGUE

Ο δρόμος της Μπαρτσελόνα προς το Μιλάνο

Ο δρόμος της Μπαρτσελόνα προς το Μιλάνο

Η Euroleague έκανε μια μεγάλη ιστορία (27 παιχνιδιών) μικρή, για να θυμίσει πώς έφτασε η Μπαρτσελόνα στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της τρέχουσας περιόδου.

Από το 2009 έως τη σήμερον ημέρα, η Μπαρτσελόνα έχει φτάσει στο Final Four πέντε φορές και έχει βρεθεί με το τρόπαιο στα χέρια, μία (το 2010). Αυτή η αγωνιστική περίοδος ήταν ωστόσο, από εκείνες που θα θυμούνται πάντα οι φαν των "μπλαουγκράνα". Μεταξύ των πολλών που συνέβησαν ήταν και ότι έγινε ο πρώτος οργανισμός που έπαιξε 300 παιχνίδια στη Euroleague, τη νέα χιλιετία -και ο πέμπτος σε έξι σεζόν.

Κατά την προσφιλή της συνήθεια, η διοργανώτρια αρχή έκανε ένα... ταξίδι στο χρόνο για να θυμίσει τις καλύτερες στιγμές της διαδρομής για το Final Four του Μιλάνου, όπου θέλει να σηκώσει για τρίτη φορά το τρόπαιο (από το 2000 και μετά).

Από την εκκίνηση της διαδικασίας, φέτος, η "Μπάρτσα" ήταν εκ των ομάδων που υπολογίζονταν στα φαβορί, για να... μπει η βούλα στο ΤΟΡ16, όπου μπήκε με 12-0. Σε αυτό το ρεκόρ υπολογίστηκαν και νίκες σε δύσκολες έδρες, όπως αυτή του ΣΕΦ, εκείνη του ΟΑΚΑ, στην Κωνσταντινούπολη και τη Βιτόρια. Κάπως έτσι, δημιούργησε νέο ρεκόρ με 24 διαδοχικές νίκες στο ΤΟΡ16 και 31 συναπτές εντός έδρας νίκες -στην ίδια φάση.

Στην best of five σειρά με τη Γαλατασαράι, χρειάστηκε μόνο τα άκρως απαραίτητα παιχνίδια (τρία) για να γίνει η πρώτη φιναλίστ της φετινής σεζόν. Στα δυο πρώτα ματς (στο "Παλαού Μπλαουγκράνα") επιβλήθηκε με συνολική διαφορά 48 πόντων. Στο τρίτο παιχνίδι, το πρώτο στην Τουρκία, έβλεπε την πλάτη της Γαλατά έως το φινάλε που έκανε τον αγώνα δικό της (75-78). Εξ όσων προκρίθηικαν φέτος στο Final Four, η Μπαρτσελόνα είναι αυτή που το έκανε, πανηγυρίζοντας το μεγαλύτερο σύνολο διαφοράς στα play offs (51 πόντοι).

Στα δύο προηγούμενα Final Four, η Μπαρτσελόνα δεν κατάφερε να περάσει στον τελικό. Πέρυσι, στο Λονδίνο έχασε στις λεπτομέρειες από τη Ρεάλ (67-74), ομάδα που θα συναντήσει στο φετινό ημιτελικό.

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΛΕΙΔΙΑ

*Ξεκίνησε με 1-2 τη σεζόν και συνέχισε με το 79-70 επί της ΤΣΣΚΑ, ματς στο οποίο ο Ναβάρο έδωσε 20 πόντους και ο Χουέρτας 16. Έτσι, ξεκίνησε το 5-0 που έβαλε τους "μπλαουγκράνα" στο ΤΟΡ16, με συνοπτικές διαδικασίες.

*Το... δάχτυλο του Τζόι Ντόρσι, που έσπρωξε την μπάλα στο καλάθι, στο τελευταίο δευτερόλεπτο του ματς με την Αναντολού Εφές, ήταν που έστειλε τις ομάδες στην παράταση και εκεί η "Μπάρτσα" επιβλήθηκε 84-89, με τον Τόμιτς να ηγείται των σκόρερ (26π.) και να αναδεικνύεται MVP του Φεβρουαρίου. Τον ίδιο τίτλο πήρε και τον Μάρτιο.

*Σε μια ιδιαίτερη βραδιά για τη Euroleague, το 70-58 επί του Ολυμπιακού, ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο έγινε πρώτος σε συμμετοχές, στην ιστορία της διοργάνωσης. Ο Όλεσον είχε σκοράρει 15π.

*Η Μπαρτσελόνα διασφάλισε την πρώτη θέση στον όμιλο της, στο ΤΟΡ16 με το 84-62 επί του Παναθηναϊκού ή αλλιώς την 24η διαδοχική εντός έδρας νίκη για το ΤΟΡ16, που είναι πια το καλύτερο ρεκόρ όλων των εποχών. Οι Αμπρίνες και Λόρμπεκ είχαν από 15π.

*Οι "μπλαουγκράνα" προκρίθηκαν στο πέμπτο Final Four των έξι τελευταίων χρόνων, με το 73-76 επί της Γαλατασαράι και έγινε η μόνη που "σκούπισε" τον αντίπαλο της, στα φετινά play offs. Ο Χουέρτας τελείωσε με 16π.

TAGS EUROLEAGUE ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ