EUROLEAGUE

Ίβκοβιτς: ''Όπως στον Ολυμπιακό''

Ίβκοβιτς: ''Όπως στον Ολυμπιακό''

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς εξήγησε τους λόγους που επέστρεψε στους πάγκους για λογαριασμό της Αναντολού Εφές και παραδέχθηκε ότι σκοπεύει να ακολουθήσει το μοντέλο που είχε στον Ολυμπιακό!

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς επέστρεψε δριμύτερος στους πάγκους, αναλαμβάνοντας ένα εγχείρημα που οι Τούρκοι της Εφές πιστεύουν ότι αν δεν το τελειοποιήσει ο ''Ντούντα'', δεν υπάρχει, μάλλον, κάποιος που μπορεί να το κάνει.

Ο Σέρβος τεχνικός εξήγησε στο blog που διατηρεί στην Euroleague τους λόγους που συμφώνησε με την Αναντολού Εφές και ξεκαθάρισε ότι σκοπεύει να ρίξει το βάρος στους νεαρούς παίκτες, όπως έκανε στον Ολυμπιακό.

''Κατ' αρχάς, θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την επιστροφή στην Euroleague, την κορυφαία διοργάνωση στην Ευρώπη. Ήμουν μέλος της για πολλά-πολλά χρόνια, με διαφορετικές ομάδες στο παρελθόν! Από την ΑΕΚ και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, την Ντιναμό, τον Ολυμπιακό και πλέον την Αναντολού Εφές. Γιατί επέστρεψα; Απλώς, επειδή πιστεύω ότι είμαι ακόμα ικανός στο να δουλεύω καλά. Η φιλοσοφία μου είναι πως αν κάποιος αισθάνεται ότι μπορεί να δουλεύει, πρέπει να το κάνει εφόσον συνεχίζει την ποιοτική δουλειά.

Είχα, επίσης, κι άλλες προτάσεις όσο ήμουν προπονητής στην εθνική ομάδα της Σερβίας όμως δεν ήθελα να μοιράσω τις αρμοδιότητες. Αν τελικά έκανα κάτι τέτοιο, το ένα πρότζεκτ θα έμενε πίσω. Είτε ο σύλλογος που θα εργαζόμουν, είτε η εθνική ομάδα. Δεν έχει να κάνει με τη σωματική κούραση. Υπήρχαν εποχές που δούλευα 12 μήνες τον χρόνο. Έχει να κάνει κυρίως με την πρόοδο της δουλειάς. Με τη στήριξη, λοιπόν, της οικογένειάς μου, αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό το νέο πρότζεκτ, σε μια νέα χώρα που έχει μπροστά της ένα λαμπρό μέλλον από κάθε άποψη.

Γίνεται πολύ καλή δουλειά εδώ με τους νεαρούς παίκτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια η Τουρκία ξεκίνησε να κερδίζει μετάλλια σε διοργανώσεις μικρών ηλικιών. Αυτή, ακριβώς, είναι η καλύτερη και η πιο μεγάλη εγγύηση για το μέλλον του τούρκικου μπάσκετ.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για κάθε προπονητή στο ξεκίνημα της χρονιάς είναι να χτίσει μια ομάδα που θα βρει χημεία. Είναι μια μακρά διαδικασία που απαιτεί χρόνο, δουλειά και υπομονή από όλους. Στο μπάσκετ, δεν υπάρχουν... συντομεύσεις. Μερικά παιχνίδια τα κερδίζεις έχοντας κίνητρο και τύχη. Για να φτάσουμε, όμως, στο σημείο οι παίκτες να καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον με μια ματιά είναι μια διαδικασία που απαιτεί συλλογική δουλειά τουλάχιστον δυο χρόνων. Πρέπει να υπάρχει σχεδόν αυτόματη συνεργασία μεταξύ άμυνας και επίθεσης.

Σε σχέση με πέρσι, η Εφές κράτησε μόλις δυο παίκτες. Η φιλοσοφία μου είναι να χρησιμοποιώ όσο περισσότερο μπορώ νεαρούς και ταλαντούχους Τούρκους παίκτες, κάτι το οποίο έκανα στον Πειραιά και τον Ολυμπιακό με Έλληνες παίκτες. Για να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά που δεν έχουν εμπειρία, υπογράψαμε τους Νέναντ Κρστιτς, Στεφάν Λάσμε και Στράτο Περπέρογλου. Όλοι τους είναι σταρ με πολλές παραστάσεις στη διοργάνωση. Θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα, με υπομονή και σκληρή δουλειά. Η αλλαγή γενιάς είναι κάτι πολύ δύσκολο στον επαγγελματικό αθλητισμό.

Κατά τη γνώμη μου, η Αναντολού Εφές πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο στην Euroleague τη σεζόν 2015-16. Η μόνη σίγουρη φόρμουλα για να το πετύχουμε είναι να εμπιστευτούμε τα νέα παιδιά της ομάδας. Μπορώ να διαχειριστώ την πίεση και να δώσω ευκαιρίες σε νεαρούς παίκτες ώστε να αναλάβουν ευθύνες στο παιχνίδι. Μια 'αλλης μορφής πίεση που αντιμετωπίζουν οι προπονητές είναι οι πολλοί Αμερικανοί μέτριας ποιότητας που έρχονται στην Ευρώπη και παίρνουν τη θέση νεαρών Ευρωπαίων.Αυτό έχει να κάνει και με την τάση των νεαρών παικτών να φεύγουν για το ΝΒΑ. Είχα την ευκαιρία να κοουτσάρω πολλούς νέους παίκτες που έκαναν καριέρα στο ΝΒΑ, απλώς επειδή έφυγαν την κατάλληλη στιγμή, με ωριμότητα και εμπειρία''.

TAGS EUROLEAGUE ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ