EUROLEAGUE

Τζεφ Έιρς: Από τον Παναθηναϊκό στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Τζεφ Έιρς: Από τον Παναθηναϊκό στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ανακοίνωσε την απόκτηση του Τζεφ Έιρς, με τον 29χρονο σέντερ να μετακομίζει στην Ευρώπη με έξι μήνες καθυστέρηση. Αλήθεια, πόσοι θυμούνται ότι βρέθηκε πολύ κοντά στον Παναθηναϊκό; Το EuroLeague Greece θυμίζει τι έγινε με το "τριφύλλι".

Με έξι μήνες καθυστέρησης, ο Τζεφ Έιρς θα μετακομίσει στην Ευρώπη. Όχι για τον Παναθηναϊκό, αλλά για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας , με την οποία υπέγραψε δίμηνο συμβόλαιο. Μπορεί να μην το θυμούνται πολλοί, αλλά ο νέος σέντερ της "ομάδας του στρατού" βρέθηκε στα ραντάρ του "τριφυλλιού", με τον Σάσα Τζόρτζεβιτς να εξετάζει ενδελεχώς την περίπτωσή του τον Φεβρουάριο, όταν οι "πράσινοι" είχαν βγει στην αγορά για να αποκτήσουν έναν ακόμη παίκτη στο "5", δεδομένης της ασυνέπειας που έδειχνε ο Όγκνιεν Κούζμιτς να προσφέρει στις δύο πλευρές του παρκέ.

Ο 29χρονος σέντερ θα μπορούσε μάλιστα να φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού για το β' μισό της περσινής αγωνιστικής περιόδου, αν ο "Σάλε" δεν έδειχνε -τελευταία στιγμή- την προτίμησή του στον Βινς Χάντερ. Έναν παίκτη που πέρασε και δεν ακούμπησε, στο διάστημα που αγωνίστηκε στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός πως όλα κυλούσαν ευνοϊκά για να μεταγραφεί στον Παναθηναϊκό, αφού οι Λος Άντζελες Κλίπερς δεν του προσέφεραν εγγυημένο συμβόλαιο μετά τα δύο δεκαήμερα που είχε υπογράψει μαζί τους, το φλερτ δεν κατέληξε σε "γάμο".

Μεγάλο ενδιαφέρον βέβαια παρουσιάζει το παρασκήνιο της συγκεκριμένης απόφασης, αφού δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως ο Βινς Χάντερ προτιμήθηκε έναντι του Τζεφ Έιρς κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Για μερικές ώρες υπήρχε μεγάλο δίλημμα, με τον πρώτο να... χαμογελάει τελευταίος και να μπαίνει στο αεροπλάνο με προορισμό την Αθήνα. Παρεμπιπτόντως, ο τότε προπονητής του "τριφυλλιού" είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έτορε Μεσίνα (βοηθός προπονητή στους Σαν Αντόνιο Σπερς) προκειμένου να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες για το status του μεταγραφικού του στόχου.

Τζεφ Έιρς: Από τον Παναθηναϊκό στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας
2014 NBAE

Όσο για τον λόγο που ο τότε προπονητής του "τριφυλλιού" άλλαξε την αρχική του απόφαση (σ.σ.: είχε εισηγηθεί αρχικώς τη μεταγραφή του Τζεφ Έιρς); Θεώρησε πως αυτό που θα χρειαζόταν περισσότερο η ομάδα του ήταν ένας undersized σέντερ (σαν τον Βινς Χάντερ) κι όχι ένας παίκτης που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό το ότι προστατεύει καλά τη ρακέτα, αλλά δυσκολεύεται να μαρκάρει στην περιφέρεια κοντύτερους αντιπάλους (σαν τον Τζεφ Έιρς).

Εκεί "κόλλησε" το πράγμα κι υπήρξε αλλαγή πλεύσης. Με δεδομένο ότι στο ρόστερ υπήρχαν ήδη οι Μίροσλαβ Ραντούλιτσα και Γιώργος Παπαγιάννης, η βασική ένσταση του Σάσα Τζόρτζεβιτς αφορούσε στην ποικιλία που ήθελε να έχει στο "5". Είχαν καμφθεί μάλιστα οι... αντιστάσεις του σχετικά με το γεγονός πως ο ύψους 2μ08 σέντερ δεν είχε πρότερη ευρωπαϊκή εμπειρία. Πολύ γρήγορα μάλιστα έδειξε να μην λογίζει καν ως πρόβλημα την απουσία ευρωπαϊκής εμπειρίας, κάνοντας μάλιστα στροφή 180 μοιρών στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Μην ξεχνάτε άλλωστε πως ο Βινς Χάντερ δεν είχε γενικότερα εμπειρία από το επαγγελματικό μπάσκετ (!) αφού μετρούσε μόλις ένα εξάμηνο στην D-League του ΝΒΑ!

Τα πράγματα εξελίχθηκαν έτσι όμως, ώστε ο Τζεφ Έιρς να μπει εν τέλει στο αεροπλάνο με προορισμό την Ευρώπη, για χάρη της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη μετρά τρεις σημαντικές απουσίες στο "5" (Κάιλ Χάινς, Τζόελ Φρίλαντ, Πάβελ Κορόμπκοφ) με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται ο Βίκτορ Χριάπα ως σέντερ, όπως είδαμε στο "Diamonds Are Forever". Κάτι που φυσικά δεν γίνεται να συνεχιστεί στις επίσημες υποχρεώσεις των Πρωταθλητών Ευρώπης.

Παρένθεση. Ο Κάιλ Χάινς αναμένεται να επιστρέψει σε περίπου ένα με δύο μήνες στη δράση, ενώ ο Τζόελ Φρίλαντ εξακολουθεί να προβληματίζει τους ανθρώπους της ΤΣΣΚΑ Μόσχας λόγω του προβλήματος στον ώμο. Όσο για τον Πάβελ Κορόμπκοφ; Είναι ο πλέον αβέβαιος σε ό,τι αφορά την ημερομηνία επιστροφής στη δράση. Κλείνει η παρένθεση.

Τζεφ Έιρς: Από τον Παναθηναϊκό στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Σε ό,τι αφορά τον Τζέιφ Έιρς, αξίζει να σημειωθεί ότι το βιογραφικό του είναι αρκετά καλό, με τις συστάσεις που τον συνοδεύουν να είναι εξαιρετικές. Με έφεση στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη και εξαιρετικά ποσοστά σε δίποντα (54.7%) και βολές (89.1%) έκανε τη διαφορά πέρσι στη D-League με τα χρώματα των Αϊντάχο Στάμπιντ. Σε αυτά προσθέστε 16.3 πόντους, τα 9.5 ριμπάουντ και τα 1.3 κοψίματα που είχε ανά παιχνίδι στην αναπτυξιακή λίγκα του ΝΒΑ.

Με αυτές τις επιδόσεις μπόρεσε άλλωστε να κερδίσει δύο δεκαήμερα συμβόλαια στους Λος Άντζελες Κλίπερς, δίχως όμως να κερδίσει την επέκταση της συνεργασίας του με την ομάδα του Ντοκ Ρίβερς μέχρι το καλοκαίρι του 2016.

Η ουσία, στην περίπτωσή του, όμως είναι πως πρόκειται για έναν παίκτη με θητεία στο ΝΒΑ από το 2009, έχοντας φορέσει τη φανέλα των Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς (2009-'10), των Ιντιάνα Πέισερς (2010-'13) και των Σαν Αντόνιο Σπερς (2013-'15), με τους οποίους κατέκτησε το δαχτυλίδι του πρωταθλητή το 2014.

Στην εξαετή του διαδρομή στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου μετρά 256 συμμετοχές, με τη χρονιά που τα "Σπιρούνια" κατέκτησαν τον τίτλο να είναι η καλύτερη της καριέρας του, αφού είχε 3.3 πόντους και 3.5 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Στην πορεία πάντως δεν κατάφερε να καθιερωθεί στον "μαγικό κόσμο", με την παρουσία του στους Αϊντάχο Στάμπιντ τη φετινή αγωνιστική περίοδο να αποτελεί το καλύτερο "δόλωμα" για να προκύψει η πρόταση των Λος Άντζελες Κλίπερς. Άσχετα αν δεν καρποφόρησε περισσότερο η συνεργασία των δύο πλευρών...

Γίνε ο προπονητής και ο πρόεδρος που θα κερδίσει τον τίτλο. Πάρε μέρος στο Euroleague Fantasy Challenge, διάλεξε τους παίκτες σου και διεκδίκησε πλούσια δώρα.

TAGS EUROLEAGUE ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ