EUROLEAGUE

Το scouting report της ΤΣΣΚΑ

Το scouting report της ΤΣΣΚΑ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ένας από τους πλέον καταρτισμένους προπονητές στο scouting, ο Αντώνης Κουρμούλης, βάζει στο "μικροσκόπιο" την ΤΣΣΚΑ και για λογαριασμό του Euroleague Greece αποκρυπτογραφεί τις βασικές πτυχές του παιχνιδιού των Ρώσων

Το άρθρο αυτό αποτελεί μόνο ένα μικρό κομμάτι ενός scouting report, το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες περιλαμβάνει μέρος της στατιστικής ανάλυσης συνοδευόμενο με Video ανάλυση, την στρατηγική της ομάδας (Επίθεση / Άμυνα), των τακτικών συνεργασιών σε επίθεση και άμυνα, της ειδικής τακτικής που ακολουθείτε σε επίθεση κι άμυνα και τα ατομικά χαρακτηριστικά των αντίπαλων παικτών (φυσική κατάσταση, τεχνική, τακτική εφαρμογή & σκέψη, προσωπικότητα) κλπ. Αυτή την εκτενή ανάλυση της CSKA την έχει κάνει ήδη το προπονητικό staff του Ολυμπιακού, το οποίο αποτελείται από απόλυτα καταρτισμένους προπονητές που γνωρίζουν καλά τη δουλειά τους και πως να προετοιμάζουν την ομάδα.

* Γράφει ο Αντώνης Κουρμούλης

Η CSKA είναι μια ομάδα με ποιοτικό ρόστερ και ένα πλήρως καταρτισμένο προπονητικό επιτελείο και δικαιωματικά βρίσκεται στην 1η θέση του ομίλου με ρεκόρ 9 νίκες - 4 ήττες. Όπως κάθε ομάδα έτσι κι αυτή έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε.

ΕΠΙΘΕΣΗ

Η CSKA έχει την πιο παραγωγική επίθεση στην Euroleague με 90,5 πόντους ανά 83 κατοχές κάτι που μεταφράζεται σε 1,09 πόντους ανά κατοχή. Είναι μια ομάδα χαμηλού ρυθμού με μόλις 8 κατοχές transition game που αντιστοιχεί μόλις στο 9% του συνολικού όγκου επιθέσεων που την κατατάσσει στην 16η θέση στην Euroleague (Transition game). Αυτό κρίνεται λογικό επειδή με την ποιότητα παικτών και κατά συνέπεια επιλογών που διαθέτει επενδύει στην επίθεση στο 1/2 γήπεδο όπου η παραγωγικότητα της αγγίζει τους 80,8 πόντους όταν ο 2ος στην Euroleague είναι η Brose Basket με 70 πόντους!

Τώρα θα προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε τα είδη της επίθεσης της CSKA (play types) που χρησιμοποιεί (πιν. 1) έτσι:

Play Types

Poss / Game

Points

PPP

Spot Up

6

6.9

1.15

P&R

31.9

35.4

1.11

Transition

8.1

9.6

1.191

Cut

6.4

8.9

1.383

Post-Up

6.3

8.4

1.333

Isolation

6.9

7.1

1.028

Off Screen

4.2

4.5

1.065

Offensive Rebounds (put backs)

3.1

4

1.261

Hand Off

2.2

1.8

0.812

Miscellaneous (Random)

5.9

3.9

0.662

πίνακας 1 - (Poss / Game = κατοχές ανά παιχνίδι, Points = πόντοι, PPP = πόντοι ανά κατοχή)

Παρατηρούμε ότι τα είδη των play που χρησιμοποιεί έχουν ως κύρια επιθετική συνεργασία το Pick n roll. Επειδή αποτελεί βασικό μέρος της επίθεσης της θα την αναλύσουμε χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τόσο τα off screen / stagger screen για επιλογές σουτ του Fridzon / Teodosic, τα post up plays των Kurbanov (ως forward) / Freeland (Center) / Voroncevich (PF/F) ή τα isolation plays του Higgins κλπ. δεν χρήζουν σημασίας. Ωστόσο η αντιμετώπιση του Pnroll αποτελεί κομβικό σημείο στην εκάστοτε άμυνα.

Οι παίκτες που εκμεταλλεύονται το Pnroll και αντίστοιχα οι πόντοι που επιτυγχάνουν είναι (πιν. 2):

Το scouting report της ΤΣΣΚΑ

πίνακας 2 - (Poss / Game = κατοχές ανά παιχνίδι, Points = πόντοι, PPP = πόντοι ανά κατοχή)

Οι παίκτες που τοποθετούν το Pnroll και αντίστοιχα οι πόντοι που επιτυγχάνουν είναι (πιν. 3) :

Το scouting report της ΤΣΣΚΑ

πίνακας 3 - (Poss / Game = κατοχές ανά παιχνίδι, Points = πόντοι, PPP = πόντοι ανά κατοχή)

Ακολούθως στο παρακάτω διάγραμμα είναι οι assist που προκύπτουν μέσα από το Pick n roll.

Το scouting report της ΤΣΣΚΑ

Παρατηρούμε ότι 20,3 πόντοι του Pnroll επιτυγχάνονται μέσα από την συνεργασία 2 παικτών με τα guard να πετυχαίνουν 15.8 ενώ οι center το υπόλοιπο 4.5 των πόντων.

Οι υπόλοιποι 15.1 πόντοι μέσα από την δημιουργία των guard που εκμεταλλεύονται το Pnroll και συγκεκριμένα των Teodosic & De Colo καθώς ο Jackson έχει μικρή συμβολή ενώ ο Higgins καθόλου.

Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι ακόμα και το transition της CSKA στηρίζεται στο Pnroll τότε ο αριθμός των κατοχών ανεβαίνει περίπου στις 40 κατοχές ανά αγώνα που μεταφράζεται στο 50 % των συνολικών κατοχών.

Το scouting report της ΤΣΣΚΑ

Το μειονέκτημα στο pick n roll της επίθεσης της CSKA παρουσιάζεται όταν έχει να αντιμετωπίσει επιθετικές άμυνες Παγίδες, είδη Hedge out κλπ με αποτέλεσμα η παραγωγικότητα του να πέφτει στο 0.763 πόντοι ανά κατοχή. Αυτό μεταφράζεται συνυπολογίζοντας και τo transition pick σε 30,5 πόντους από 45. Μια διαφορά που στην συνολική απόδοση με την ίδια αποτελεσματικότητα των υπολοίπων επιθετικών στοιχείων την φέρνει στους 76 πόντους.

Βέβαια θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς ότι όταν έχεις να αντιμετωπίσεις παίκτες με τέτοια ποιότητα που γρήγορα θα προσαρμοστούν στο plan A που θα επιλέξεις θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για plan B.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που πρέπει να αναφέρουμε είναι οι επιλογές isolation / miscellaneous που προέρχονται είτε μέσα από διάσπαση του Pnroll σε μικρό χρόνο επίθεσης, είτε προϊόν επιλογών εκτός πλάνου ορισμένων παικτών που η αποτελεσματικότητα πέφτει σε 0,66 πόντοι ανά κατοχή.

CSKA TOP 16 - LINE UPS

Το scouting report της ΤΣΣΚΑ

πίνακας 4 - (Min= Χρ. συμμετοχής, Pts for= πόντοι CSKA, Pts against= Πόντοι αντιπάλων, +/- = διαφορά Pts for - Pts vs, Poss for = κατοχές CSKA, Poss ag. = κατοχές αντιπάλων, +/- per pos = διαφορά πόντων ανά κατοχή)

CSKA Moscow - Average Per Game TOP 16

Το scouting report της ΤΣΣΚΑ

πίνακας 5 – Μ.Ο. στο Top 16

Στον πίνακα 4 έχουμε τις πεντάδες με τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής με τις πιο παραγωγικές στην επίθεση όταν μετέχουν οι Teodosic – De colo – Kurbanov – Vorontsevich / Khryapa – Hines σε συνδυασμό με τον πίνακα 5 βλέπουμε ότι η συγκεκριμένη πεντάδα (Vorontsevitch) έχει 58% στα δίποντα, 40% στα τρίποντα (εκτός Hines) ενώ με Khryapa έχει 61% στα δίποντα και 34% στα τρίποντα (εκτός Hines).

Τέλος στον πίνακα 5 έχουμε τους Μ.Ο. των παικτών ανά αγώνα όπου στην κατανομή των κατοχών ανά παίκτη (Pos) οι Teodosic – De Colo – Hines – Higgins να παίρνουν το 50% των κατοχών. Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο δείκτης 3PA/FGA (προσπάθειες 3πόντων δια το σύνολο των προσπαθειών σε 2ποντα/3ποντα) ‘όπου περίπου το 40% επί του συνόλου των προσπαθειών είναι προσπάθειες 3πόντων.

AMYNA

Το scouting report της ΤΣΣΚΑ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η άμυνα της CSKA την κατατάσσει στην 14η θέση στο top 16 και στην 16η θέση σε όλη την διοργάνωση έως τώρα. Δέχεται περίπου 81 πόντους ανά αγώνα στις 83 κατοχές που δίνει στον αντίπαλο που αυτό μεταφράζεται σε 0,967 πόντους ανά κατοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι την καλύτερη άμυνα έως τώρα στην διοργάνωση έχει η Lokomotiv kuban με παθητικό 67,8 πόντους στις 78 κατοχές δηλαδή 0,866 πόντους ανά κατοχή. Η διαφορά της με την καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης είναι 14 πόντοι. Αυτό δικαιολογείται από την στιγμή που είναι μια ομάδα με επιθετικό προσανατολισμό εν μέρει. Έτσι στον πίνακα 6 παρατηρούμε το παθητικό της σε σχέση με τα είδη της επίθεσης των αντιπάλων της:

Play Types

Poss / Game

Points

PPP

Spot Up

10.5

13.4

1.276

P&R

24.8

22.5

0.907

Transition

9.3

11.8

1.277

Post-Up

8.1

7.6

0.941

Isolation

7.8

5.9

0.756

Cut

6.5

7.2

1.107

Offensive Rebounds (put backs)

4.7

6

1.266

Off Screen

4.1

4

0.989

Hand Off

1.4

1.5

1.062

Miscellaneous

6.6

3.6

0.55

πίνακας 6 - (Poss / Game = κατοχές ανά παιχνίδι, Points = πόντοι, PPP = πόντοι ανά κατοχή)

Παρατηρούμε ότι το μεγαλύτερο παθητικό όσο αφορά την παραγωγικότητα της αντίπαλης επίθεσης είναι στο αμυντικό transition όπου δέχεται 1.277 πόντους ανά κατοχή. Αυτό δικαιολογείται από τα σχήματα που χρησιμοποιεί στο top 16 (δεδομένου των τραυματισμών) με την πιο συνηθισμένη πεντάδα να περιλαμβάνει τους Teodosic - De Colo - Kurbanov - Vorontsevitch - Hines (πιν.4) που η συγκεκριμένη έχει το μεγαλύτερο παθητικό στην άμυνα. Αν συνυπολογίσουμε τις κατοχές των Pnroll, Transition και spot up ως στοιχεία παράγωγα της επίθεσης Pnroll των αντιπάλων (περίπου το 80% των spot up έρχεται από συνεργασία Pnroll) και αντιστοιχεί σε πάνω από το 50% των κατοχών όπου η αποτελεσματικότητα της άμυνας ανέρχεται σε 1,153 πόντους ανά κατοχή που την κατατάσσει στην τελευταία θέση του ΤΟΡ 16.

Το scouting report της ΤΣΣΚΑ

πίνακας 7 - (Poss / Game = κατοχές ανά παιχνίδι, Points = πόντοι, PPP = πόντοι ανά κατοχή)

Το scouting report της ΤΣΣΚΑ

Στον πίνακα 7 παρατηρούμε τις άμυνες των παικτών της CSKA σε σχέση με τις κατοχές των αντιπάλων όπου οι επιθέσεις των αντιπάλων της CSKA εστιάζονται σε Teodosic - Higgins - De Colo και Hines είτε ως άμεσα εμπλεκόμενοι σε κάποια τακτική συνεργασία είτε από στοχευόμενη επίθεση μέσα από iso plays ή post up. Οι παίκτες με το μεγαλύτερο παθητικό είναι οι Hines - Kurbanov και Teodosic όπου η μέση απόδοση τους στην άμυνα αγγίζει τους 1,02 πόντους ανά κατοχή αντιπάλου.

Στο διάγραμμα 2 παρουσιάζεται οι πόντοι που δέχονται ανά αγωνιστική θέση που επαληθεύει τον πίνακα 7 όπου οι Power Forward με τα Shooting guards δέχονται το 52% περίπου των πόντων της ομάδας.

Στον πίνακα 8 έχουμε τις καλύτερες επιδόσεις των αντίπαλων PF/C στις ήττες της CSKA.

Το scouting report της ΤΣΣΚΑ

Πίνακας 8 - Απόδοση PF/C vs CSKA

Σε κάθε περίπτωση η video ανάλυση θα μπορούσε να μας δώσει μια πλήρη εικόνα των επιλογών - συνηθειών σε άμυνα & επίθεση, έτσι ώστε να έχουμε μια πλήρη και σαφή εικόνα των δυνατοτήτων της ομάδας - παικτών ανά συνθήκη. Η παρούσα στατιστική ανάλυση δίνει μια γενική εικόνα με τις τάσεις και τους κανόνες που διέπουν την CSKA σε άμυνα & επίθεση.

Το scouting report της ΤΣΣΚΑ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

* Ο Αντώνης Κουρμούλης είναι προπονητής μπάσκετ με αρκετά χρόνια εμπειρίας στο scouting και στην λεπτομερή ανάλυση του αντιπάλου έχοντας εργαστεί στα προπονητικά επιτελεία πολλών ομάδων Α1 ανδρών και γυναικών. (Φώτο: Στο κέντρο δίπλα από τον κόουτς Καλαφατάκη)

TAGS EUROLEAGUE ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ