EUROLEAGUE

"Σοβαρά, σκεφτόμαστε να προσλάβουμε ψυχολόγο"

"Σοβαρά, σκεφτόμαστε να προσλάβουμε ψυχολόγο"

Ο Αντρέι Βατούτιν μίλησε για πρώτη φορά, μετά τη νέα αποτυχία της ΤΣΣΚΑ να πατήσει στην κορυφή της Ευρώπης. Τι είπε για τον Σπανούλη, τον αρνητισμό των Ρώσων, τον Τεόντοσιτς και τον Ιτούδη.

Η ιστοσελίδα izvestia.ru ήταν αυτή που εξασφάλισε την πρώτη συνέντευξη του Αντρέι Βατούτιν, μετά τη 10η αποτυχία της ΤΣΣΚΑ, σε 12 χρόνια, να πατήσει στην κορυφή της Ευρώπης. Ο 41χρονος πρόεδρος της "ομάδας του στρατού" εξήγησε κατ' αρχάς πως "μπορείτε να αναφέρεστε ατελείωτα στο μπάτζετ μας και να εστιάζετε πως χάνουμε διαρκώς από ομάδες που ξοδεύουν το 1/3 των χρημάτων από εμάς, ναι η ΤΣΣΚΑ είναι πλούσιος οργανισμός, αλλά την ίδια ώρα θα πρέπει να καταλάβετε ότι και όλοι οι άλλοι για λεφτά παίζουν. Υπάρχει αγορά παικτών, των οποίων η τιμή δεν είναι μυστικό και κάθε μεγάλη ομάδα διαθέτει αρκετούς σταρ. Οπότε αντιλαμβάνεστε πως υπάρχουν και άλλοι που έχουν συμβόλαια, σαν και αυτά που έχουμε εμείς. Απλά εμείς, είμαστε οι μόνοι που υποχρεωνόμαστε από τη VTB United League να παρουσιάζουμε το ακριβές ποσό".

Ακολούθως, επανέλαβε πως... το Final Four είναι άδικο: "Δεν πρέπει να ξεχνάτε, πως στη Ρωσία οι Ρώσοι είναι υπερεκτιμημένοι, ενώ σε ό,τι αφορά τους άλλους, πείτε μου ποιος παίκτης θα διαλέξει εμάς και το βαρύ ρωσικό χειμώνα, έναντι ας πούμε της Μπαρτσελόνα, αν οι προσφορές είναι οι ίδιες. Επιπροσθέτως, θέλω να πω ότι το υπάρχον σύστημα ανάδειξης πρωταθλητή, αφαιρεί το όποιο πλεονέκτημα από τους πλούσιους. Η Ρεάλ πήρε το τρόπαιο, έπειτα από δυο διαδοχικές αποτυχίες και η προηγούμενη κατάκτηση, ήταν πριν 20 χρόνια. Θα συμφωνήσω πως το σύστημα είναι ενδιαφέρον για τον κόσμο, αλλά δεν είναι δίκαιο. Εδώ, θα ήθελα να θυμίσω μια ατάκα του Τζόρντι Μπερτομέου, σύμφωνα με την οποία "αν η ΤΣΣΚΑ έπαιζε με τον Ολυμπιακό σε σειρά αγώνων, θα επικρατούσαν οι Ρώσοι, ενώ σε ένα ματς, όλα μπορούν να συμβούν". ΟΚ, υπάρχει ο παράγοντας "έκπληξη". Αλλά δεν είναι δίκαιο".

Είναι τελικά, το Final Four... ο λόγος που η ΤΣΣΚΑ δεν μπορεί να φτάσει στο τέλος της διαδρομής;Κάθε μέρα στο email της ομάδας έρχονται προτάσεις από… μάγους και ψυχολόγους. Νομίζετε πως μπορώ να τους απαντήσω; Σε ένα ματς, ακόμα και μία ομάδα του NBA μπορεί να χάσει από τον Ολυμπιακό. Δυστυχώς, η Ευρωλίγκα δεν προτίθεται να το αλλάξει αυτό. Δεν είναι το σύστημα της... ρουλέτας, ο λόγος που χάσαμε. Πρέπει να βελτιώσουμε την ικανότητα μας να παίζουμε και να νικάμε, με τους υπάρχοντες κανονισμούς. Δεν έχω αμφιβολία ότι με αυτή τη συνέντευξη θα προκαλέσω αντιδράσεις, όπως και ότι δεν θα αλλάξει κάτι".

Γιατί ο Ολυμπιακός είναι ανώτερος της ΤΣΣΚΑ;

"Αν μιλήσουμε για το karma ή για την τύχη, δεν θα ήταν σοβαρή εξήγηση. Η τύχη αυτού του αγώνα, κρίθηκε από τα δικά μας λάθη στο τέλος και από τις ατομικές ικανότητες του Σπανούλη. Όλη τη σεζόν παίξαμε εξαιρετικό μπάσκετ και είχαμε καταπληκτικά αποτελέσματα. Στον ημιτελικό είχαμε τον έλεγχο για 37', αλλά στο τέλος ο Βασίλης πήρε την ευθύνη και ευστόχησε. Δεν θα επικεντρώσουμε σε έναν άνθρωπο. Η ομάδα δεν πάλεψε. Δείξαμε ότι δεν έχουμε χαρακτήρα. Ενώ δείχναμε έτοιμοι και πως έχουμε κίνητρο, τα πάντα χάθηκαν. Ο Κιριλένκο δεν έκανε προπονήσεις 10 μέρες, λόγω τραυματισμού. Ο Φριντζόν επίσης, έλειπε ένα μήνα με κάταγμα σε δάχτυλο του χεριού, ο Νίκολς έλειψε δυο εβδομάδες με πρόβλημα στα μάτια, ο Τεόντοσιτς είχε πρόβλημα στην κνήμη. Παρ' όλα αυτά, βγήκαν στο παρκέ χωρίς να σκέφτονται τα προβλήματα τους και έγινε ό,τι έγινε. Όλοι έχουμε ευθύνες και όλοι πρέπει να τις αναλάβουμε".

Τι συνέβη στους Ρώσους, τα επτά τελευταία λεπτά;

"Μετά το τρίποντο του Σπανούλη ο τίτλος του φαβορί έφυγε από εμάς. Θέλουμε παίκτες που να μη φοβούνται στο τέλος και να παίρνουν την ευθύνη. Μιλήσαμε με προπονητές και ανθρώπους του μπάσκετ και το πρόβλημα είναι η διαχείριση της ψυχολογίας, αλλά το πιο σημαντικό είναι η έλλειψη ηγέτη. Επίσης, μην ξεχνάμε πως ο Ολυμπιακός διαθέτει πλήθος διεθνών παικτών. Σπανούλη, Σλούκα, Μάντζαρη, Παπαπέτρου και Πρίντεζη. Εμείς τι έχουμε; Αργά ή γρήγορα Κιριλένκο και Χριάπα θα τελειώσουν και ποιος θα τους αναπληρώσει; Εκεί, επιστρέφουμε στο θέμα των ακαδημιών και στην ανάπτυξη του μπάσκετ στη χώρα μας”.

Τώρα, όλοι μιλούν για το θέμα της φιλοσοφίας που έχει η ΤΣΣΚΑ και τονίζουν πως πρέπει να αλλάξει

"Δεν βλέπω κάποιο λόγο για να διαφωνήσω με τους ειδήμονες που κρίνουν εκ του μακρόθεν, χωρίς να φέρουν την παραμικρή ευθύνη. Τι ακριβώς εννοείται όταν λέτε "φιλοσοφία"; Το moto μας είναι να νικάμε σε κάθε ματς, σε κάθε διοργάνωση. Λέτε να το εγκαταλείψουμε; Λέτε να μειώσουμε το μπάτζετ; Πιστέψτε με, οι περισσότεροι από τους φιλοσόφους αν είχαν την ευκαιρία να πάρουν τους καλύτερους παίκτες, θα το έκαναν. Πάντα επιλέγουμε με προσοχή και το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. Οι Κιριλένκο και Χριάπα είναι οι δικοί μας... Αμπρίνες; Έχουμε Μπογκντάνοβιτς ή Χεζόνια;".

Ποιες είναι οι σκέψεις για το ρόστερ της νέας σεζόν;

"Θέλουμε παίκτες με δυνατό πνεύμα. Όπως παλιότερα, οι Σμόντις, Λάνγκντον, Χόλντεν, Παπαλουκάς, Σισκάουσκας. Παίκτες με χαρακτήρα. Πανόφ, Ζεβροσένκο, Μπέλοφ, Τααρακάνοφ. Αν και τέτοιου είδους παίκτες, έχουν εξαφανιστεί. Ο μόνος που μου έρχεται στο μυαλό, είναι ο Σπανούλης. Αλλά δεν θα τον θεοποιήσω. Θυμηθείτε ότι ο Βασίλης έπαιξε καλά τα τελευταία τέσσερα λεπτά στον ημιτελικό, ενώ στον τελικό δεν ήταν καλός. Έχασε όλες τις προσπάθειες. Το μόνο πρόβλημα είναι ο Σάσα (Κάουν), γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να πάει στο ΝΒΑ. Δεν είναι μόνο εξαιρετικός σέντερ, είναι και Ρώσος και θα είναι τεράστια η απώλεια του, υπό την όποια έννοια".

Πολλά μέλη του ΔΣ έχουν κάνει λόγο για την πρόσληψη ψυχολόγου. Εσείς τι λέτε για αυτό;

"Σε ένα μέρος συμφωνούμε και θα το συζητήσουμε. Ενδεχομένως ένας καλός ψυχολόγος θα μπορούσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των παικτών, ειδικά των ξένων. Στο ξενοδοχείο, μετά τον τελικό, είχα μία πολύωρη συζήτηση με τον Σπανούλη και μιλήσαμε και για το ψυχολογικό κομμάτι. Κατά τη γνώμη του, όταν ένας παίκτης έχει ηγετικές ικανότητες θα πρέπει να παίζει υπό πίεση και να καλύπτει τους συμπαίκτες του. Δεν ξέρω, ίσως όταν υπογράφουμε νέα συμβόλαια να κάνουμε και… τεστ άγχους, αλλά κανείς δεν ξέρει πώς να συμπεριφερθεί σε ένα Φάιναλ Φορ, όταν δεν έχει συμμετάσχει ποτέ”.

Ο ημιτελικός ήταν μια καταστροφή για τον Τεόντοσιτς, ο οποίος έκανε περισσότερες τις αμφιβολίες που υπήρχαν ως προς την αδυναμία του να πάρει αυτό το τρόπαιο (έχει 0/6)

"Ήλθε η ώρα να σταματήσουμε να ρίχνουμε στον Τεόντοσιτς όλες τις ευθύνες. Σε ό,τι αφορά τους αριθμούς, ναι ήταν πολύ κακός. Ναι, στη Μαδρίτη δεν ανταποκρίθηκε ούτε στο ελάχιστο. Αλλά δεν είναι ο μόνος που έφταιγε. Πιστεύουμε σε όλους όσοι είναι στο ρόστερ και ο Τεόντοσιτς είχε μια εξαιρετική χρονιά, εξ ου και ήταν στην καλύτερη πεντάδα, ενώ ήταν ο πρώτος σκόρερ της ΤΣΣΚΑ, ηγέτης στις ασίστ και στα τρίποντα. Χωρίς τη βοήθεια του, δεν θα φτάναμε στη Μαδρίτη".

Πριν το Final Four είχατε πει πως εμπιστεύεστε απόλυτα τον Ιτούδη. Τώρα τι λέτε;

"Δεν θα έκανα δημόσια κριτική στον Δημήτρη. Είναι κόουτς ύψιστου επιπέδου και οι περισσότερες κριτικές δεν είχαν να κάνουν με τις γνώσεις του, αλλά με τις εμπειρίες του. Είναι ξεκάθαρο πως όσοι βλέπουν τα ματς από την TV είναι... πιο έξυπνοι, είναι καλύτεροι. Επίσης, θυμηθείτε πως ο Ιτούδης "έχτισε" το σύστημα που έχουμε, στο μικρότερο χρονικό διάστημα. Η ΤΣΣΚΑ είχε φέτος, το καλύτερο ρεκόρ στη φετινή Ευρωλίγκα, καταρρίπτοντας ρεκόρ και παίζοντας ποιοτικό μπάσκετ”.

TAGS EUROLEAGUE ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ