EUROLEAGUE

Η αποκάλυψις του Χάινς

Η αποκάλυψις του Χάινς
INTIME SPORTS

Τεόντοσιτς, Σπανούλης, Μπαρτζώκας, Ιτούδης, Μίντλετον, Κωνσταντινούπολη, Λονδίνο, Μιλάνο, Κιριλένκο, Μόσχα. Ο Κάιλ Χάινς μιλάει στο Euroleague Greece για όσα τον έχουν σημαδέψει, ενώ απαντά στο δίλημμα "Τεόντοσιτς ή Σπανούλης".

Η ΤΣΣΚΑ έχει την ευκαιρία να βγάλει "σκούπα" απόψε (20/4, 21:45) και να πανηγυρίσει μία ακόμη πρόκριση στο Final Four. Αρκεί βέβαια να κερδίσει τον Παναθηναϊκό, στο ΟΑΚΑ. Ένα από τα (πολλά) πρόσωπα της αναμέτρησης είναι ο Κάιλ Χάινς. Ο "σέντερ τσέπης", όπως τον έχουν βαφτίσει στη χώρα μας, επιστρέφει για να "πληγώσει" το "τριφύλλι" και να προκριθεί για τέταρτη διαδοχική χρονιά σε Final Four.

Τις δύο πρώτες πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου (με τον Ολυμπιακό), αλλά πέρσι το εμπόδιο της Μακάμπι αποδείχθηκε αξεπέραστο. Γι αυτό φέτος υπάρχει έντονη διάθεση να ρεφάρει μαζί με τους συμπαίκτες του και να επαναφέρουν τη "ρωσική αρκούδα" στην κορυφή της Ευρώπης, μετά το 2008.

Η αλήθεια είναι πως οι Ρώσοι έχουν γευτεί για τα καλά το πικρό πιοτό της απογοήτευσης από τότε, αφού -ειδικά την τελευταία τριετία- έχουν "πληγωθεί" όσο καμία άλλη ομάδα. Δύο φορές ο Ολυμπιακός (σε Κωνσταντινούπολη και Λονδίνο) και μία η Μακάμπι (στο Μιλάνο) έδειξαν στην ΤΣΣΚΑ πως δεν είναι τόσο εύκολο να κατακτήσει την Euroleague.

Με τον Δημήτρη Ιτούδη στον πάγκο της πάντως, δείχνει ικανή να φτάσει στη γη της επαγγελίας. Σε αυτή την προσπάθεια αναφέρθηκε ο Κάιλ Χάινς μιλώντας στο Euroleague Greece. Ο πρώην σέντερ του Ολυμπιακού άνοιξε την καρδιά του, σχολιάζοντας όσα έχει ζήσει στη Μόσχα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Μίλησε για την πίκρα και τον πόνο της περσινής αποτυχίας, τα μαθήματα που πήραν αυτός και οι συμπαίκτες του, αλλά και την πρόθεσή του να δώσει στους ανθρώπους της ΤΣΣΚΑ χαρά, για να... ρεφάρει την πίκρα που τους μοίρασε σε Κωνσταντινούπολη και Λονδίνο. Φυσικά σχολιάζει το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό, ενώ απαντάει στο δίλημμα "Μίλος Τεόντοσιτς ή Βασίλης Σπανούλης;".

Ο Κάιλ Χάινς αποκαλύπτεται στο Euroleague Greece...

Όλοι μιλούν για την ΤΣΣΚΑ και πόσο άτρωτη είναι. Πάντα κάτι συμβαίνει και δεν τα καταφέρνει όμως. Τι έχει αλλάξει φέτος που θα αλλάξει το αποτέλεσμα;

" Νομίζω πως όλοι είμαστε πιο έμπειροι πλέον, από τα λάθη που κάναμε πέρσι. Τα παιδιά που είναι στην ομάδα περισσότερα χρόνια δείχνουν να έχουν μάθει από όλα αυτά που πέρασαν, όλες αυτές τις στιγμές. Ξέρουμε ότι όταν συναντήσουμε δύσκολες στιγμές, θα αντιδράσουμε, χρησιμοποιώντας όσα έχουμε μάθει".

Πόσο δύσκολο είναι να παραμείνει συγκεντρωμένη μια ομάδα όταν κερδίζει διαρκώς;

" Το πιο σημαντικό είναι ότι κάθε ομάδα που βρίσκουμε απέναντί μας, θα θέλει να δώσει τον καλύτερο εαυτή της για να μας κερδίσει. Επειδή είμαστε η ΤΣΣΚΑ, έχουμε βαριά φανέλα και πολύ σπουδαίους παίκτες. Έτσι μπαίνουμε σε κάθε παιχνίδι όντας απόλυτα συγκεντρωμένοι και έχοντας τη σωστή νοοτροπία. Εκεί εστιάζουμε! Ξέρουμε ότι ανεξαρτήτως συνθηκών, αντιπάλου και χρόνου, πρέπει να είμαστε έτοιμοι, να είμαστε συγκεντρωμένοι".

Λένε πως μία ήττα μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο μάθημα στην πορεία προς τον τίτλο. Ποια φετινή σας ήττα θεωρείς ότι σας έμαθε τα περισσότερα;

" Όλες οι ήττες που κάναμε λειτουργούν διδακτικά. Περάσαμε έναν άσχημο μήνα μέσα στη χρονιά, μετά από ένα σερί περισσότερων από τριάντα διαδοχικών νικών. Μας βοήθησε αυτό. Μας έμαθε ότι ίσως δεν είμαστε τόσο καλοί όσο νομίζαμε ή ότι υπάρχουν πράγματα πάνω στα οποία πρέπει να δουλέψουμε. Στο μπάσκετ δεν μπορείς να είσαι αλάνθαστος, γι αυτό σε κάθε προπόνηση ή αγώνα, προσπαθούμε να μάθουμε από τα λάθη μας".

Πως μια ομάδα μπορεί να μην χάσει τον δρόμο της, όταν κερδίζει όλα τα παιχνίδια;

" Έχουμε όλοι τον ίδιο στόχο. Κοιτάμε να κατακτήσουμε όλους τους τίτλους, γι αυτό είμαστε συγκεντρωμένοι. Σε κάποια παιχνίδια μπορεί να χαιρόμαστε που κερδίσαμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είμαστε ικανοποιημένοι από τους εαυτούς μας. Για παράδειγμα, θα αναφέρω όσα έγιναν πέρσι στο Final Four. Δεν θέλουμε να ζήσουμε κάτι αντίστοιχο, ξανά. Κάποια παιδιά το έχουν βιώσει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Φέτος όμως, νομίζω πως όλοι είμαστε στην τσίτα για να τα καταφέρουμε και να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας".

Οι δύο όψεις του νομίσματος και οι προσαρμογές

Έχεις ζήσει το... έργο της ΤΣΣΚΑ και από τις δύο πλευρές. Τόσο αυτή του νικητή (σε Κωνσταντινούπολη και Λονδίνο) όσο και σε αυτή του ηττημένου (στο Μιλάνο). Πως περιγράφεις στους συμπαίκτες σου τις σκέψεις και τα συναισθήματα των αντιπάλων σας, ώστε να είναι προετοιμασμένοι για το πως θα προσπαθήσουν να σας "πληγώσουν" οι άλλες ομάδες;

" Όπως είπες κι εσύ, έχω βρεθεί στην απέναντι πλευρά. Γι αυτό προσπαθώ να τους μεταφέρω την ψυχοσύνθεση των ομάδων όταν αντιμετωπίζουν την ΤΣΣΚΑ. Προσπαθώ να τους μεταδώσω αυτά που ξέρω, γιατί όλοι μας "κυνηγούν". Όλοι θέλουν να μας κερδίσουν και να μας ρίξουν το καναβάτσο. Χρησιμοποιώ όσα έμαθα για να τους παρουσιάσω το mentality που χρειάζεται για να το αντιμετωπίσουμε".

Το πορεία του Ολυμπιακού τις δύο χρονιές που πήρε την Euroleague, είχε ως χαρακτηριστικό τη μαχητικότητα σε κάθε φάση. Η ΤΣΣΚΑ το παρουσιάζει μέχρι στιγμής, αλλά παράλληλα έχει εξαιρετική απόδοση στην επίθεση. Μήπως αυτό είναι το μεγαλύτερο προσόν σας; Πόσο καλοί είστε στις δύο πλευρές του παρκέ τελικά;

" Η άμυνα είναι το "κλειδί" για να κερδίσεις το οτιδήποτε. Μπορεί στην επίθεση να μην είσαι σταθερός, να είσαι άστοχος ή να μην έχεις ρυθμός. Κάποιες βραδιές δεν ήμασταν καλοί στην επίθεση, αλλά φέτος νομίζω πως είμαστε πολύ ικανοί να προσαρμοζόμαστε ανάλογα με τις συνθήκες. Να παίζουμε γρήγορο μπάσκετ, να πηγαίνουμε σε αργό ρυθμό. Αν πρέπει να πάμε στο σετ παιχνίδι, το κάνουμε. Αν πρέπει να τρέξουμε στον αιφνιδιασμό, επίσης. Το μεγαλύτερο προσόν μας θεωρώ πως είναι το γεγονός ότι προσαρμοζόμαστε στις απαιτήσεις κάθε αγώνα. Ακόμα κι αν δεν λειτουργήσει καλά το plan A, θα βρούμε τρόπο να προσαρμοστούμε και να φέρουμε τα πράγματα σε σημείο που να μας βολεύουν. Κάθε παιχνίδι έχει τα πάνω και τα κάτω του, οπότε είναι σημαντικό να ξέρεις να προσαρμόζεσαι".

Η αποκάλυψις του Χάινς
INTIME SPORTS

Μιας και μίλησες για προσαρμογές, τι θα πρέπει να προσαρμόσετε στο παιχνίδι σας για να κερδίσετε απόψε (20/4, 21:45) στο ΟΑΚΑ;

" Θα πρέπει να ματσάρουμε την ενέργεια, την ένταση και τη δύναμη που θα βγάλουν στο γήπεδο. Ξέρουμε ότι ο Παναθηναϊκός είναι πολύ διαφορετικός όταν παίζει στο ΟΑΚΑ. Όταν έχει στο πλευρό τον κόσμο του, είναι πολύ πιο δυνατός. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να ματσάρουμε όλα αυτά που ανέφερα. Από την άμυνα θα βρούμε τις λύσεις και από την υπομονή που θα έχουμε στην επίθεση. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε και να κάνουμε λάθη. Ξέρουμε ότι θα βγουν στο γήπεδο με πολλή ενέργεια".

Θεωρείς ότι αυτά τα παιχνίδια, με τον Παναθηναϊκό, είναι ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε μέχρι το Final Four; Δηλαδή να μπείτε από νωρίς στη νοοτροπία της απαιτούμενης προετοιμασίας σε πνευματικό και αγωνιστικό επίπεδο, πριν καν φτάσετε στο Final Four;

" Κάθε παιχνίδι είναι μια προπόνηση για το πως θα βρεθείς σε ένα μεγάλο παιχνίδι. Δεν σκεφτόμαστε όμως ακόμη το Final Four. Αυτός είναι ο στόχος μας από την έναρξη της σεζόν, αλλά δεν βιαζόμαστε να φτάσουμε εκεί. Έχουμε ένα παιχνίδι μπροστά μας και σε αυτό είμαστε προσηλωμένοι. Θέλουμε να κατακτούμε τους βραχυπρόθεσμους στόχους μας, για να φτάσουμε στο τέλος να κατακτήσουμε την κορυφή, που είναι ο μακροπρόθεσμος, όταν ξεκίνησε η χρονιά. Σε αυτό έχουμε στραμμένη την προσοχή μας".

Ο δάσκαλος Ντάριλ

Όλοι μιλούν για τον Δημήτρη Ιτούδη και το πως άλλαξε την ΤΣΣΚΑ φέτος. Θα ήθελα όμως να αναφερθούμε σε ένα άλλο μέλος του τεχνικού τιμ, τον Ντάριλ Μίντλετον. Είναι ένας από τους μύθους της Euroleague. Ίσως λειτουργεί σαν δάσκαλος για σένα, μιας και παίζεις στην ίδια θέση με εκείνον;

" Είναι πραγματικός δάσκαλος για όλους, ειδικά για τους ψηλούς. Πρώτον γιατί αγωνίστηκε σε υψηλό επίπεδο για τόσα πολλά χρόνια, είχε πολύ σταθερή καριέρα. Μας διδάσκει μικρά πράγματα, που κάνουν τη διαφορά. Είναι σπουδαίος δάσκαλος. Επειδή αποσύρθηκε μόλις πέρσι το καλοκαίρι, έχει ακόμη λίγο μέσα του την ψυχοσύνθεση του παίκτη. Οπότε είναι σε θέση να βλέπει τα πράγματα τόσο από την πλευρά του παίκτη όσο και από αυτή του προπονητή".

Ήταν ενεργός παίκτης μέχρι τα 47; Λες να τον φτάσεις;

(γελάει) " Δε νομίζω! Μακάρι να γίνει, αλλά δεν ξέρω. Θέλω να είμαι υγιής και να έχω τη δυνατότητα να παίζω όσα περισσότερα χρόνια γίνεται, αλλά μου φαίνεται πολύ δύσκολο να τον φτάσω".

Όλοι μιλούν για το νεύρο και τη μαχητικότητα που βγάζεις στο γήπεδο. Μπορεί να μην είσαι ο ψηλότερος ή ο πιο δυνατός παίκτης, αλλά βρίσκεις τον τρόπο να κάνεις αισθητή την παρουσία σου. Ίσως λοιπόν κάποιες φορές δεν είναι όλα θέμα φυσικών προσόντων;

" Νομίζω πως όλα έχουν να κάνουν με την καρδιά, την αποφασιστικότητα και την επιθυμία σου. Αυτό προσπαθώ να ακολουθώ. Αυτές είναι οι βάσεις πάνω στις οποίες πατάω, όταν αγωνίζομαι. Μπορεί να μην είμαι ο πιο ψηλός παίκτης, ή ο πιο μεγαλόσωμος, αλλά θεωρώ ότι μπορώ να φέρω στο παρκέ άλλα στοιχεία για να βοηθήσω την ομάδα μου. Προσπαθώ να δώσω ό,τι έχω ως πλεονέκτημα για να βοηθήσω να κερδίσουμε. Ευτυχώς αυτό με έχει κάνει να πετύχω κάποια σημαντικά πράγματα στην καριέρα μου, μέχρι τώρα".

Οι θύμησες της Κωνσταντινούπολης

Πόσο σε βοήθησε το πέρασμα από τον Ολυμπιακό να μεγαλώσεις ως παίκτης και ως προσωπικότητα;

" Η διετία που πέρασα στην Ελλάδα ήταν εντυπωσιακή. Χρωστάω πολλά στον σύλλογο και τους προπονητές μου. Τρέφω απεριόριστο σεβασμό για όλους, γιατί μου έδωσαν την ευκαιρία, όταν οι περισσότεροι με αγνοούσαν. Είχα την ευκαιρία να παίξω για έναν μεγάλο σύλλογο, σαν τον Ολυμπιακό. Χρωστάω την καριέρα μου και τη μαχητικότητά μου ως παίκτη, στον σύλλογο. Με βοήθησε να ανέβω επίπεδο και να αγωνίζομαι στην Euroleague".

Υπάρχει κάτι που σου λείπει από την Ελλάδα;

" Σίγουρα μου λείπει ο καιρός (γελάει). Όπως φυσικά πολλοί από τους συμπαίκτες που είχα τότε, ή ακόμα και οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού. Έκανα πολλούς φίλους εδώ, γι αυτό διατηρώ επαφή με πολλά παιδιά από εκείνη την ομάδα. Έχουμε όλοι υπέροχες αναμνήσεις. Την ίδια στιγμή όμως χαίρομαι που βρίσκομαι στην ΤΣΣΚΑ και έχω την ευκαιρία να είμαι μέλος μίας τόσο μεγάλης ομάδας και να δημιουργώ νέες αναμνήσεις με τους συμπαίκτες μου εδώ".

Μιλάς με τους συμπαίκτες που είχες στον Ολυμπιακό για όσα έγιναν στην Κωνσταντινούπολη, ή απαγορεύεται τώρα που είσαι παίκτης της ΤΣΣΚΑ;

(γελάει) " Όλοι το αναφέρουν ανά διαστήματα. Κυρίως την πρώτη μου χρονιά στην ΤΣΣΚΑ, τα παιδιά από τον Ολυμπιακό μου έκαναν πλάκα. Δεν το αναφέρω όμως μέσα στην ομάδα, γιατί πόνεσαν όλοι πολύ. Τώρα θέλω να διορθώσω αυτόν τον πόνο, να τους κάνω να ξεχάσουν ότι έγινε στην Κωνσταντινούπολη, βοηθώντας να κατακτήσουν το τρόπαιο φέτος".

Η αποκάλυψις του Χάινς
INTIME SPORTS

Είσαι όμως ο μοναδικός κάτοικος της Μόσχας που δεν θέλει με τίποτα να ξεχάσει την Κωνσταντινούπολη, ε;

" Φυσικά! Είναι ο πρώτος τίτλος που κατέκτησα. Η πρώτη μου εμπειρία σε Final Four. Όπως λένε, δεν ξεχνάς ποτέ την πρώτη σου φορά. Οπότε είναι αδύνατο να ξεχάσω ό,τι έγινε. Ειδικά κάτω από τις συνθήκες που έγινε. Δημιουργήσαμε εικόνες και καταστάσεις, που θα θυμούνται όλοι για πάρα πολλά χρόνια".

Τότε είχες τον Τεόντοσιτς, τον Κιριλένκο και τον Χριάπα στην απέναντι πλευρά. Τώρα είναι μαζί σου, οπότε φαντάζομαι πως θα είναι πιο εύκολη η δουλειά σου, ε;

" Ναι σίγουρα. Παίζω και δεν έχω λόγο να αγχώνομαι ότι μπορεί να εμφανιστεί από το πουθενά ο Κιριλένκο να μου ρίξει τάπα (γελάει). Όπως είπες κι εσύ είναι πιο εύκολο. Καλύτερα να του κάνεις σκριν, παρά να χρειαστείς να παίξεις άμυνα στα πικ εν ρολ που στήνει. Πίστεψέ με, το έχω ζήσει. Έμαθα πολλά τότε, όπως μαθαίνω και τώρα. Γι αυτό, όπως σου είπα και νωρίτερα, θέλω να τους βοηθήσω όλους να έχουν ωραίες αναμνήσεις από τη φετινή σεζόν".

"Η Ελλάδα έχει λαμπρό μέλλον στο μπάσκετ"

Πες μας κάτι που θα περιέγραφε την εμπειρία που έζησες στον Ολυμπιακό και αυτή που ζεις τώρα στην ΤΣΣΚΑ.

" Η εμπειρία μου από τον Ολυμπιακό μοιάζει εξωπραγματική. Ήταν ένα όνειρο, για μένα. Όταν πήγα, κανείς δεν περίμενε ότι θα κατακτήσουμε δύο φορές την Euroleague και ένα πρωτάθλημα. Μόνο εμείς, μέσα στην ομάδα, το πιστεύαμε. Γι αυτό θα περιέγραφα όλο αυτό σαν όνειρο. Τώρα, όσον αφορά την ΤΣΣΚΑ, νομίζω ότι είναι μια διαδικασία που δεν έχει τελειώσει ακόμη. Κάτι που εξελίσσεται διαρκώς. Μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα. Ελπίζω να μπορέσω να ζήσω τα ίδια συναισθήματα, με αυτά που βίωσα τότε στον Ολυμπιακό, όταν θα έχει τελειώσει η χρονιά".

Έχεις δουλέψει με τον Γιώργο Μπαρτζώκα και τον Δημήτρη Ιτούδη. Πως θα περιέγραφες τη νοοτροπία του Έλληνα προπονητή;

" Οι Έλληνες προπονητές ξέρουν πολύ καλά το άθλημα, σημαίνουν πολλά γι αυτό. Υπάρχουν ο κόουτς Μπαρτζώκας, ο κόουτς Ιτούδης και ο κόουτς Κατσικάρης που είναι πολύ καλοί σε αυτό που κάνουν".

Γνωρίζεις προσωπικά τον Φώτη Κατσικάρη;

" Τον ξέρω. Ο Άαρον (Τζάκσον) είχε παίξει γι αυτόν στη Μπιλμπάο, οπότε μιλάμε κατά καιρούς. Τον έχω γνωρίσει. Γενικότερα, το ελληνικό μπάσκετ έχει πάρα πολύ καλό μέλλον. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους προπονητές, αλλά και τους παίκτες που βγάζει. Υπάρχουν πολλοί καλοί νεαροί προπονητές που έρχονται από πίσω".

Τεόντοσιτς ή Σπανούλης;

Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις στον Βασίλη Σπανούλη;

" Του εύχομαι τα καλύτερα. Μιλάμε κατά καιρούς. Τον θεωρώ ως έναν από τους καλύτερους συμπαίκτες που είχα ποτέ και έναν πάρα πολύ καλό φίλο. Εύχομαι κάθε ευτυχία σε αυτόν και την οικογένειά του".

Για να κλείσουμε, σου θέτω το εξής δίλημμα: Τεόντοσιτς ή Σπανούλης;

(γελάει) " Είναι δύο σπουδαίοι παίκτες. Πιστεύω πως αν έπαιρνες τα στοιχεία τους και τα έβαζες σε έναν, θα είχες φτιάξει τον τέλειο παίκτη. Είναι σπουδαίοι! Έχουν μεγάλη καρδιά και αυτοπεποίθηση. Ο Μίλος είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους και ικανούς παίκτες στην Ευρώπη. Είμαι πολύ τυχερός γιατί έχω παίξει δίπλα και στους δύο. Δεν είχαν πολλοί παίκτες αυτή την τύχη, οπότε είμαι ευτυχισμένος".

TAGS EUROLEAGUE ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ