EUROLEAGUE

Η Μεσόγειος φλέγεται

Η Μεσόγειος φλέγεται

Η Euroleague ετοιμάζεται να μπει στην πιο κρίσιμη καμπή της και ο κορυφαίος προπονητής του περσινού Eurocup, Φώτης Κατσικάρης αναλύει όλα όσα είδαμε αλλά κι όσα μας περιμένουν στο ΤΟΡ 16

Η regular season ήδη αποτελεί ανάμνηση και 16 ομάδες από τις 24 που βρέθηκαν συνολικά στην γραμμή εκκίνησης πήραν το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Τα περιθώρια πλέον στενεύουν και τα λάθη δεν επιτρέπονται για τους 16 διεκδικητές που φιλοδοξούν να φτάσουν μέχρι το Μιλάνο. Το Euroleague Greece επικοινώνησε με έναν εκ των κορυφαίων Ελλήνων προπονητών, τον Φώτη Κατσικάρη και ζήτησε την άποψή του για όλα όσα είδαμε κι όλα όσα περιμένουμε να δούμε στην φετινή Euroleague.

Ο κορυφαίος προπονητής του Eurocup της περσινής σεζόν μοιράστηκε τις σκέψεις του για τα όσα είδε στην regular season, για τα όσα περιμένει στο ΤΟΡ 16, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους Έλληνες εκπροσώπους μας που αναμένεται να έχουν δύσκολο έργο στον όμιλο που εξελίχθηκε σε... Μεσογειακή υπόθεση.

Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σας από την regular season που ολοκληρώθηκε; Υπήρξαν ομάδες που σας εξέπληξαν ευχάριστα κι άλλες που περιμένατε περισσότερα;

Η αλήθεια είναι ότι στο κομμάτι της δυναμικότητας δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν πολύ υψηλό το επίπεδο κι αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους. Είδαμε ομάδες, όπως η Σιένα που είναι πάντα δυνατή και βρίσκεται συνήθως μέσα στο ΤΟΡ 16, να αποδυναμώνονται εξαιτίας άλλων συνθηκών.

Οι μεγάλες ομάδες έκαναν τα αναγκαία ώστε να προκριθούν. Σύλλογοι όπως οι Φενέρμπαχτσε, Μπαρτσελόνα και Ολυμπιακός έκαναν μεγάλες αλλαγές στο ρόστερ τους και θα φορμαριστούν στην πορεία. Αναμφίβολα ξεχώρισε η εντυπωσιακή Ρεάλ και ο Ολυμπιακός που έδειξε σταθερότητα. Η ΤΣΣΚΑ και η Μπαρτσελόνα είχαν πολλές διακυμάνσεις δείχνοντας ότι ψάχνονται για να βρουν φόρμα και χημεία. Ο Παναθηναϊκός ήταν εμφανώς επηρεασμένος από κάποια προβλήματα τραυματισμών που είχε αλλά και από τους διεθνής που δεν γύρισαν σε καλή κατάσταση από τις εθνικές τους ομάδες.

Ως ευχάριστη έκπληξη δεν μπορώ να πω ότι ξεχώρισα κάτι ιδιαίτερο. Δεν είδαμε κάτι διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Είναι πολύ θετικό για τη διοργάνωση η παρουσία της Μπάγερν που είναι ένας δυνατός οργανισμός και μπορεί να δώσει πολλά τα επόμενα χρόνια. Πιστεύω θα είναι ανταγωνιστική και στο ΤΟΡ 16. Από εκεί και πέρα περίμενα περισσότερα από την Λοκομοτίβ Κουμπάν βάσει ομάδας, όμως πέτυχε τον πρωταρχικό της στόχο που ήταν η πρόκριση και μπορεί στον όμιλο που βρίσκεται να κάνει το κάτι παραπάνω.

Η μεγάλη απογοήτευση για εμένα ήταν η Εφές όχι μόνο για τα αποτελέσματα αλλά και για την παρουσία της. Ήταν μία ομάδα που μέσα στο παρκέ έδειχνε χωρίς κίνητρο παρότι έχει στο ρόστερ της καλούς, έμπειρους και αναγνωρισμένους παίκτες. Οι Λιθουανοί πάντα βρίσκονται στους 16, όμως είναι εμφανές ότι έχουν επηρεαστεί πολύ οικονομικά. Γενικά είναι στενάχωρο ότι έχουν χαθεί ή αποδυναμωθεί κάποιες παραδοσιακές δυνάμεις που πάντα έδιναν ένα ιδιαίτερο χρώμα στην Euroleague. Για παράδειγμα Παρτίζαν, Μάλαγα και Λαμποράλ Κούτσα έριξαν τα μπάτζετ τους και παρότι προκρίθηκαν φαίνεται ότι τους έχει κοστίσει πολύ στην εικόνα που παρουσιάζουν”.

Η Μεσόγειος φλέγεται

Πως κρίνεται την πορεία του Παναθηναϊκού στην πρώτη φάση;

Ο Παναθηναϊκός ήταν μία ομάδα με πολύ υψηλές απαιτήσεις που προέκυψαν από τον εκκωφαντικό τρόπο που ολοκληρώθηκε η περσινή σεζόν. Αυτές οι απαιτήσεις, όμως συνδυάστηκαν με τραυματισμούς, παίκτες που ήταν επηρεασμένοι από τις εθνικές τους ομάδες και έλλειψη χρόνου για να δουλέψουν στις προπονήσεις όσο θα ήθελαν.

Η χρονιά είναι μεγάλη και είναι μέσα στο ΤΟΡ 16 αν και βρίσκονται σε δύσκολο όμιλο. Πλέον δεν θα επιτραπούν λάθη που έγιναν στην regular season. Στο ΤΟΡ 16 κάθε ματς είναι σημαντικό και δεν υπάρχουν περιθώρια λαθών. Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται σταθερότητα και να βρει την σωστή χημεία για να λειτουργεί όπως πρέπει”.

Και του Ολυμπιακού;

Είναι καλύτερος από πέρσι κι έχει φτιαχτεί μία πιο αθλητική ομάδα. Το τεράστιο πλεονέκτημά του είναι ότι έχει μία βάση παικτών πολύ δυνατή που στηρίζεται στην περιφερειακή γραμμή. Παρότι το καλοκαίρι έκανε πολλές αλλαγές δεν φάνηκε στο παιχνίδι του κι αυτό συνέβη γιατί οι περισσότερες αλλαγές έγιναν στους ψηλούς κι όχι στους κοντούς. Οι ψηλοί γενικά προσαρμόζονται πιο εύκολα από τα γκαρντ που έχουν περισσότερη ώρα τη μπάλα στα χέρια τους.

Αγωνιστικά, είχε την μεγάλη τύχη να κερδίσει παιχνίδια στο τέλος με ανατροπές κι αυτό βοηθάει στη ψυχολογία. Επίσης, πολλές ομάδες θέλουν σε αυτή τη φάση τέτοιες καταστάσεις προκειμένου να δουν κάποια πράγματα ειδικών καταστάσεων μέσα σε συνθήκες αγώνα. Είναι μεγάλη χρονιά και θα τον βοηθήσουν πολύ αυτές οι εικόνες που απέκτησε.

Γενικότερα πάντως είναι καλύτερη και πιο αθλητική ομάδα σε σχέση με πέρσι. Έχει αυτοπεποίθηση πλέον, ενώ κάποιοι νέοι παίκτες ωριμάζουν και γίνονται πρωταγωνιστές με το δικό τους στυλ. Σημαντική υπήρξε και η έλευση του Λοτζέσκι, καθώς έχει αλλάξει το ρόλο του Περπέρογλου κι αυτό τον βοήθησε πολύ”.

Τι περιμένετε να δείτε πλέον στην φάση του ΤΟΡ 16;

Σίγουρα περιμένουμε σκληρές μάχες. Έχουν διαμορφωθεί δύο γκρουπ τελείως διαφορετικά. Στο ένα γκρουπ υπάρχουν 2 ελληνικές ομάδες, 2 τούρκικες, 3 ισπανικές και 1 ιταλική οπότε θα είναι μεσογειακή υπόθεση. Μεγάλο ρόλο θα παίξει σε τι κατάσταση θα βρίσκεται η κάθε ομάδα, ενώ και ο παράγοντας τύχη είναι σημαντικός, καθώς τραυματισμοί και διάφορα απρόοπτα μπορούν να καθορίσουν την πορεία κάποιας ομάδας.

Στο ΤΟΡ 16 περιμένω να φάνουν κάποιοι παίκτες που θα βγουν μπροστά μέσα από την ομαδική φιλοσοφία. Από εδώ και πέρα θα βγαίνουν αθλητές μπροστά γιατί τα περισσότερα ματς είναι μυαλού και τον τελικό νικητή θα κρίνουν παίκτες με προσωπικότητα που θα πάρουν ρόλους πρωταγωνιστικούς.

Ελπίζω Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός να μην μείνουν στην μεταξύ τους αντιπαλότητα γιατί ο στόχος είναι η πρόκριση και τα παιχνίδια είναι πολλά και δύσκολα. Θα πρέπει να μην χαλάσουν περισσότερη φαιά ουσία απ' ότι χρειάζεται.

Στον άλλο όμιλο η Κουμπάν έχει παίκτες με ποιότητα και μπορεί να είναι μέσα στην πρώτη τετράδα, ενώ η Μακάμπι είναι πάντα επικίνδυνη, όμως μέχρι τώρα δεν έχει δείξει ότι μπορεί να φτάσει μέχρι το Final 4”.

Η Μεσόγειος φλέγεται

Μιας κι είπατε για Final 4, ποιους βλέπετε να φτάνουν στο Μιλάνο;

Σε αυτή τη φάση μόνο πρόβλεψη μπορεί να γίνει κι ένας προπονητής δεν αρέσκεται στις προβλέψεις. Αναγκαστικά θα μιλήσω με την εικόνα που έχουμε μέχρι τώρα. Η Ρεάλ έχει ξεχωρίσει, όμως ο όμιλος της εξελίχθηκε σε αδύναμο οπότε δεν ξέρουμε αν είναι τόσο καλή όσο τη βλέπουμε. Με τα τωρινά δεδομένα συνδυάζει αποτελέσματα και εξαιρετικό μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός πιστεύω θα είναι, για την συνέπεια που δείχνει.

Από εκεί και πέρα η Φενέρμπαχτσε ξεκίνησε δυνατά και με εντυπωσιακό τρόπο. Είναι μία ομάδα διαφορετική από αυτό που ξέραμε ότι θέλει ο Ομπράντοβιτς, ο οποίος όσο ήταν στον Παναθηναϊκό είχε δείξει ότι θέλει να έχει στην ομάδα του 5-6 γκαρντ. Στην Τουρκία τώρα παίζει χωρίς κλασικό πλέι μέικερ, καθώς ο Σιπάχι είναι μικρός και θέλει πολλή δουλειά. Σίγουρα έχει ποιότητα, έναν προπονητή με τεράστια εμπειρία και μπορεί να είναι μία από τις ομάδες που θα φτάσουν στο Μιλάνο.

Στην Μπαρτσελόνα αυτό που διακρίνω είναι ότι έχει αυτοπιεστεί πολύ και παλεύει να βρει χημεία. Κάποιοι παίκτες δεν ταιριάζουν με αυτό που θέλει ο προπονητής κι αυτό μένει να δούμε πώς θα το διαχειριστούν.

Στην ΤΣΣΚΑ είναι πολύ σημαντική η αναιμική παρουσία του Χριάπα που έδειξε ότι του έκανε κακό η καλοκαιρινή ξεκούραση. Είναι παίκτης κλειδί για τον Μεσίνα. Η πορεία της ΤΣΣΚΑ θα κριθεί αρκετά από την διάρκεια που θα έχουν οι Τεόντοσιτς, Πάργκο και Τζάκσον, γιατί ο Μεσίνα ως προπονητής είναι εξαιρετικά πειθαρχημένος και πολύ απαιτητικός με τα γκαρντ του, ενώ του αρέσει να έχει και δυνατή φροντ λάιν”.

TAGS EUROLEAGUE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ