EUROLEAGUE

Ο Βασίλης Φραγκιάς αναλύει το ντέρμπι

Ο Βασίλης Φραγκιάς αναλύει το ντέρμπι
INTIME SPORTS

Το παιχνίδι μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού μπαίνει στο προπονητικό "μικροσκόπιο" του έμπειρου τεχνικού που αρθρογραφεί στο Euroleague Greece

Γράφει ο Βασίλης Φραγκιάς*

Την Πέμπτη το βράδυ στο ΟΑΚΑ θα είναι συγκεντρωμένα όλα τα βλέμματα της "πορτοκαλί"ευρωπαϊκής κοινότητας αφού θα είναι η όγδοη φορά που ο Παναθηναϊκός κι ο Ολυμπιακός θα συναντηθούν σε ευρωπαϊκή αναμέτρηση κι αυτή τη φορά επί ελληνικού εδάφους. Για το παιχνίδι αυτό θα "χυθεί" αρκετό μελάνι με αναλύσεις, προβλέψεις κι ότι άλλο αποπνέει αυτό το ευρωπαϊκό el classico.

Παναθηναϊκός κι Ολυμπιακός από τον Δεκέμβριο του 2013 (στον ημιτελικό του κυπέλλου Ελλάδος) έχουν αλλάξει αγωνιστικό μανδύα αρκετές φορές, αφού οι δυο ομάδες έχουν περάσει αγωνιστικές μεταπτώσεις είτε λόγω τραυματισμών είτε λόγω αγωνιστικού φορμαρίσματος ή ντεφορμαρίσματος.

Οι δυο προπονητές καλούνται για μια ακόμα φορά να αποδείξουν ότι δεν είναι… ελέφαντες. Ο Πεδουλάκης και ο Μπαρτζώκας έχουν κάνει πολύ καλή δουλεία στις ομάδες τους, αντιμετωπίζουν καθημερινά την πίεση των ονομάτων των ομάδων που κοουτσάρουν και πάνε σε ένα παιχνίδι που φαντάζει σαν μονόδρομος για τον Παναθηναϊκό αφού είναι ο γηπεδούχος και χρειάζεται την νίκη, ενώ ο Ολυμπιακός για να προσπαθήσει να ξορκίσει το φάντασμα του ΟΑΚΑ. Οποιοσδήποτε ασχολείται με το μπάσκετ μπορεί να καταλάβει ότι ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να χαμηλώσει το σκορ και να πάει στην προσφιλή του συνήθεια που είναι να παίξει σκληρά στην άμυνα και να περιορίσει τις κατοχές μπάλας του αντιπάλου του. Αντίθετα ο Ολυμπιακός θα πρέπει να τρέξει το παιχνίδι, να ανοίξει το σκορ και να βρει λύση να απεγκλωβίσει τον Βασίλη Σπανούλη.

Ο Βασίλης Φραγκιάς αναλύει το ντέρμπι
INTIME SPORTS

Αν θέλουμε να πάμε λίγο πιο βαθιά, στο πως σκέπτονται οι ομάδες, έχουμε κάποιες παραμέτρους που θα πρέπει να σταθούμε. Το κοινό σημείο επιθετικά και των δυο είναι ότι βασίζονται πάρα πολύ σε δυο από τους μεγαλύτερους σταρ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Διαμαντίδης και Σπανούλης είναι δυο παίκτες οι οποίοι μονοπωλούν το μυαλό των προπονητών για το πώς θα τους αντιμετωπίσουν. Ο Παναθηναϊκός έχει δείξει ότι προς το παρόν έχει βρει το "αντίδοτο" στον πονοκέφαλο που λέγεται Βασίλης Σπανούλης με τον Γκιστ να αναλαμβάνει το μαρκάρισμά του, καθώς όντας πιο ψηλός από τον γκαρντ του Ολυμπιακού κι έχοντας την ικανότητα να παίξει άμυνα χαμηλά, του κλείνει το οπτικό πεδίο, ενώ ταυτόχρονα δεν επιτρέπει στον Ολυμπιακό να έχει miss match όταν γίνεται αλλαγή στα pick and roll. Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, πρέπει να ψάξει να βρει τον τρόπο να απεγκλωβίσει τον Σπανούλη -πιθανόν και με screen μακριά από την μπάλα- ούτως ώστε να δώσει την δυνατότητα στον γκαρντ του Ολυμπιακού να παίξει ένας εναντίον ενός.

Ο Βασίλης Φραγκιάς αναλύει το ντέρμπι
INTIME SPORTS

Όσον αφορά το αντίπαλο δέος που ακούει στο όνομα Δημήτρης Διαμαντίδης ο Παναθηναϊκός θα πρέπει πέρα από το δημιουργικό κομμάτι να φτιάξει συνθήκες για να μπορέσει να σκοράρει πιο πολύ. Ο Παναθηναϊκός επιθετικά βασίζεται στο pick and roll με κύριο εκφραστή τον Διαμαντίδη, αφού ο Ούκιτς δεν είναι στην καλύτερη φόρμα της ζωής του κι αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την ομάδα. Το δεύτερο επιθετικό στοιχείο του Παναθηναϊκού είναι τα ποσταρίσματα τόσο του Διαμαντίδη όσο και του Ματσιούλις, αλλά και το παιχνίδι με πολλές πάσες στην αδύνατη πλευρά της αντίπαλης άμυνας που συνθέτουν κατά κύριο λόγο την επιθετική παράγωγη των πρασίνων, καθώς διαθέτει αξιόλογους σουτέρ όπως οι Καρι , Φώτσης και Μπράμος. Επίσης μια ακόμα παράμετρος του παιχνιδιού θα είναι κατά πόσο ο Πεδουλάκης θα μεγαλώσει το κλειστό rotation της ομάδας του δίνοντας χρόνο πέρα των οκτώ παικτών που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιεί και σε άλλους παίχτες όπως οι Παππάς και Γιάνκοβιτς.

Αμυντικά ο Παναθηναϊκός αρέσκεται στο λεγόμενο physical game με τις πολλές επαφές προτιμώντας να δώσει κάποια σουτ πάρα να αφήσει την αντίπαλη ομάδα να μπει στην ρακέτα του. Οι "πράσινοι" ουσιαστικά έχουν σαν πρώτο στόχο την εξουδετέρωση του Σπανούλη, ο οποίος θεωρείται η μεγαλύτερη απειλή για την άμυνα του και κοινώς μπασκετικά προτιμά να πεθάνει, αν είναι να πεθάνει από τα σουτ έξω από τα 6,75μ. πάρα να χάσει ένα παιχνίδι μέσα από την ρακέτα του.

Ο Βασίλης Φραγκιάς αναλύει το ντέρμπι
INTIME SPORTS

Ο Ολυμπιακός πέρασε φέτος από αρκετές τρικυμίες χάνοντας τον Λο, έναν από τους βασικούς περσινούς συντελεστές της κατάκτησης της Euroleague, παίκτη τον οποίο αντικατέστησε ο Κόλινς, που όμως είναι διαφορετικό στυλ παίκτη. Έφερε τον Μουν εσπευσμένα στην θέση του τραυματία Πέτγουει με αποτέλεσμα το σκάφος του Ολυμπιακού να παρουσιάσει αναταράξεις, αφού όλοι καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι μεσούσης της σεζόν δυο καινούριοι παίκτες να ενσωματωθούν σε μια προπονητική φιλοσοφία. Ο Ολυμπιακός επιθετικά περιμένει σχεδόν τα πάντα από τον Σπανούλη, ο οποίος εκτός από το να σκοράρει καλείται και να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του. Από εκεί και μετά Περπέρογλου, Πρίντεζης και Λοτζέσκι είναι αυτοί που πρέπει μα συμπράξουν στην επιθετική συγκομιδή των "ερυθρόλευκων". Ο Ολυμπιακός χρησιμοποιεί πολλά pick and roll και hand off για τον Σπανούλη, post up για τον εκπληκτικό φέτος Περπέρογλου και τον Πρίντεζη και προσπαθεί να αξιοποιήσει πάσες στην αδύνατη πλευρά, όπως κι ο Παναθηναϊκός. Στο low post παιχνίδι έχει πιο πολύ σαν κύριο εκφραστή του τον Μπέγκιτς και λιγότερο τους Σίμονς και Ντάνστον που είναι παίκτες για διαφορετικές δουλείες. Στην άμυνα του ο Ολυμπιακός θέλει να πιέσει με Μάντζαρη και Σλούκα σε όλο το γήπεδο. Ειδικά ο Μάντζαρης, ο οποίος κολλάει σαν "βδέλλα" πάνω στον Διαμαντίδη προσπαθεί να περιορίσει τα ποσταρίσματα του Παναθηναϊκού με βοήθεια από τους ψηλούς και ψάχνει μέσα από την άμυνά του να ανοίξει τον ρυθμό του παιχνιδιού, καθώς σε ανοικτό γήπεδο είναι μια από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη.

Εν κατακλείδι αυτά τα παιχνίδια κρίνονται από τις μεγάλες προσωπικότητες των παικτών που κι οι δυο ομάδες διαθέτουν, από το ποιος θέλει περισσότερο το παιχνίδι και σαφέστατα από το ρυθμό. Θα δούμε δυο διαφορετικές φιλοσοφίες να συγκρούονται κι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα είμαστε τυχεροί που έχουμε στην χώρα μας δυο από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Απολαύστε το παιχνίδι!

Βασίλης Φραγκιάς

* Ο Βασίλης Φραγκιάς είναι προπονητής Α1

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ