EUROLEAGUE

"Έτσι κερδίζετε Γαλατά κι Εφές"

"Έτσι κερδίζετε Γαλατά κι Εφές"

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Onur Saygin παρουσιάζει μέσα από το Euroleague Greece την αγωνιστική κατάσταση που βρίσκονται Εφές και Γαλατάσαραϊ ενόψει των αναμετρήσεων Ολυμπιακό (26/3, 21.45) και Παναθηναϊκό (27/3, 20.00) αντίστοιχα.

* Γράφει ο Onur Saygin

Χωρίς βάθος δεν υπάρχει ελπίδα

Η πορεία της Γαλατάσαραϊ στην Euroleague θα ήταν τελείως διαφορετική αν ο σύλλογος δεν είχε να αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα. Στην αρχή το μοναδικό ερωτηματικό ήταν αν ο Νέιθαν Τζαβάι θα μπορεί να αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο. Τώρα, όμως, τα προβλήματα του Έργκιν Αταμάν είναι πολλά περισσότερα από αυτό. Μετά τις αποχωρήσεις των Κάρλος Αρόγιο και Άλεξ Μάριτς, το ροτέισον έχει μειωθεί σε 7-8 παίκτες κι ο κόουτς Αταμάν έχει πει ότι κάνει προσπάθεια να κρατήσει τους βασικούς του παίκτες υγιής για το πρωτάθλημα στην Τουρκία.

Αν ήταν αγώνας πρωταθλήματος θα έλεγα ότι τα pick & rolls ψηλά με τον Πάτρικ Γιανγκ είναι το βασικό όπλο της Γαλατά, ενώ και τα κοψίματα μέσα στη ρακέτα του Σινάν Γκιουλέρ θα πρέπει να προσεχθούν. Δεν είμαι σίγουρος, όμως, ότι ο Αταμάν θα χρησιμοποιήσει αυτούς τους δύο παίκτες για περισσότερο από 20 λεπτά.

"Έτσι κερδίζετε Γαλατά κι Εφές"
INTIME SPORTS

Όπως και να έχει αυτό το παιχνίδι θα το χαρακτήριζα ως έναν αγώνα - μήνυμα. Για την Euroleague, για τους διοικούντες την Γαλατάσαραϊ κι ακόμα περισσότερο για τους φιλάθλους η ομάδα χρειάζεται να στείλει ένα μήνυμα πως ό,τι κι αν συμβαίνει θα παλέψει μέχρι τέλους. Ο Παναθηναϊκός είναι το απόλυτο φαβορί γι αυτό το παιχνίδι, όμως το "Abdi İpekci" δεν είναι ένα μέρος που προσφέρεται για εύκολες νίκες.

Μόλις πριν από 2 εβδομάδες η Γαλατάσαραϊ με 6 παίκτες στο ροτέισον κέρδισε την Φενέρμπαχτσε. Ο Σινάν Γκιουλέρ δεν βγήκε ούτε λεπτό από το παιχνίδι και το ίδιο θα συμβεί αν ο Έργκιν Αταμάν αποφασίσει ότι θέλει να πάει για τη νίκη. Θεωρώ, όμως ότι θα προσπαθήσει να δώσει χρόνο στους νεότερους για να κερδίσουν εμπειρία.

Στο τελευταίο παιχνίδι μεταξύ του Παναθηναϊκού και της Γαλατάσαραϊ ο νικητής κρίθηκε από το ποσοστό στα τρίποντα. Χωρίς ένα σέντερ με physical χαρακτηριστικά η Γαλατάσαραϊ αναγκάστηκε να προστατέψει τη ρακέτα δίνοντας στον Παναθηναϊκό πολλά αμαρκάριστα τρίποντα. Η ιστορία θα είναι ίδια και σε αυτό το παιχνίδι και ο Γιάνις Μπλουμς μπορεί να είναι ο ήρωας του αγώνα.

Να διώξει τη φοβία

"Έτσι κερδίζετε Γαλατά κι Εφές"
INTIME SPORTS

Για ακόμα μία φορά η Εφές βρίσκει τον εαυτό της σε μία "do or die" κατάσταση. Για την ακρίβεια αυτό τους έχει γίνει συνήθεια. Γίνεται προσπάθεια να χτιστεί μία ομάδα για Final Four, όμως βρίσκονται σε άσχημη θέση στο Top 16 κι αυτό συμβαίνει γιατί έχουν προβλήματα στα εκτός έδρας παιχνίδια. Αυτό μπορεί να μοιάζει φυσιολογικό αν αναλογιστούμε ότι έχει μέσο όρο ηλικίας στο ρόστερ τα 24 έτη.

Μετά από τέσσερις συνεχόμενες ήττες στο Top 16 πρέπει να αλλάξουν κάτι και σε αυτό μπορεί να συντελέσει ο Τόμας Ερτέλ. Ο χρόνος συμμετοχής του αυξάνεται σε κάθε παιχνίδι και στο παιχνίδι κόντρα στην Νίζνι έδειξε ότι καταλαβαίνει τι θέλει ο Ντούσαν Ίβκοβιτς από αυτόν.

Ο Ολυμπιακός έχει χάσει 5 παιχνίδι στην φετινή Euroleague και τα 3 ήταν κόντρα σε τουρκικές ομάδες. Στο τελευταίο παιχνίδι της Εφές με τον Ολυμπιακό τα λάθη ήταν το κλειδί της νίκης της Εφές. Η πίεση πάνω στον Σπανούλη λειτούργησε πολύ καλά, όμως τώρα μπαίνουμε σε εκείνο το κομμάτι της σεζόν όπου παίκτες σαν τον Σπανούλη μπορούν να λάμπουν.

Αν ήταν άλλος κόουτς, εκτός του Ντούσαν Ίβκοβιτς, με μέσο όρο ηλικίας στην ομάδα τα 24 χρόνια θα έλεγα ότι δεν μπορεί να "κλέψει" παιχνίδι μέσα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όμως ο "Ντούντα" μπορεί να κάνει θαύματα όπως γνωρίζουν πολύ καλά ο Ολυμπιακός κι οι φίλαθλοι του.

Αν ο Ολυμπιακός αφήσει την Εφές να ελέγξει την ενέργεια πάνω στο παρκέ και δώσει έστω και μία χαραμάδα ελπίδας για νίκη τότε σίγουρα παίκτες όπως ο Τσεντί (σ.σ. Οσμάν) και ο Σάριτς θα μπουν περισσότερο μέσα στο παιχνίδι. Τα προβλήματα για τον Ολυμπιακό θα ξεκινήσουν από τον ίδιο. Ο Ολυμπιακός έχει πρόβλημα με τα ριμπάουντ κι αν η Εφές το εκμεταλλευτεί με γρήγορα σουτ τότε οι "κόκκινοι" θα βρεθούν σε μία κατάσταση που δεν θέλουν.

* Ο Onur Saygin είναι δημοσιογράφος στο Al Jazeera Turk, το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ