EUROLEAGUE

Μήνυμα εστάλη

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÆÁËÃÊÉÑÉÓ ÊÁÏÕÍÁÓ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / ZALGIRIS KAUNAS - PANATHINAIKOS (Eurokinissi Sports)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÆÁËÃÊÉÑÉÓ ÊÁÏÕÍÁÓ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / ZALGIRIS KAUNAS - PANATHINAIKOS (Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Το box-and-1 του Πασκουάλ, το "κλείδωμα" της Μπασκόνια και η μάχη των ριμπάουντ που χάρισαν στον Παναθηναϊκό τη μεγαλύτερη του φετινή νίκη, αλλά και την πεποίθηση ότι πλέον άλλαξε επίπεδο. Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος αναλύει.

Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε από τη Βιτόρια με την "νίκη της χρονιάς". Θριαμβευτής από τον πρώτο του φετινό ευρωπαϊκό "τελικό". Η σημασία του συγκεκριμένου αποτελέσματος δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με την κατάταξη, αλλά και με το μέτρημα των δυνάμεων της "νέας ομάδας", αυτής που αποχαιρέτησε τον Αλεσάντρο Τζεντίλε και καλωσόρισε πίσω τον Τζέιμς Γκιστ.

Με τη νίκη επί της Μπασκόνια οι "πράσινοι" απέκτησαν το πάνω χέρι σε ότι αφορά την κατάκτηση του πλεονεκτήματος της έδρας για τα προημιτελικά. Ισοβαθμούν με την Φενέρμπαχτσε και απλά χρειάζεται να κάνουν μια νίκη παραπάνω από τους Τούρκους, έχοντας παράλληλα ως όπλο κάθε πιθανή ισοβαθμία με τους Βάσκους, που έχουν παράλληλα εύκολο πρόγραμμα.

Πέρα από αυτό, όμως, η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ κέρδισε για πρώτη φορά εκτός έδρας ομάδα της 8άδας. Έδειξε ότι ακόμη και πλεονέκτημα να μην πάρει έχει τη δυναμική και την αυτοπεποίθηση να σπάσει έδρα. Έχει τις δυνατότητες να πάρει μεγάλες νίκες, αυτές που θα χρειαστούν αν θέλει να κάνει το επόμενο βήμα και να προκριθεί στο φάιναλ-φορ.
Συνολικά ο συγκεκριμένος Παναθηναϊκός ξεχώρισε:

Από την αποφασιστικότητα του:

Και αν πρέπει να κρατήσει κάτι από το ματς της Πέμπτης δεν είναι απαραίτητα η εξέλιξη του ματς και το τελικό αποτέλεσμα, αλλά η εικόνα του. Ο Παναθηναϊκός από το πρώτο δευτερόλεπτο έδειξε "έτοιμος". Έδειξε ότι ταξίδεψε στη χώρα των Βάσκων για να κερδίσει. Οι παίκτες του είχαν συγκέντρωση και αποφασιστικότητα. Έστειλαν από την αρχή "μήνυμα νίκης", με την μαχητικότητα τους, με τον τρόπο που κυριάρχησαν στα ριμπάουντ, με τον τρόπο που κέρδιζαν όλες τις κατοχές, με τον τρόπο που απέτρεψαν εύκολα καλάθια.

Από το ξεκίνημα του

Επί της ουσίας το "ζουμί" του αγώνα ήταν το πρώτο δεκάλεπτο. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού δέχτηκαν 6 πόντους, χωρίς καν να χρειαστεί να κάνουν φάουλ στα πρώτα 9 λεπτά της αναμέτρησης. Τόσο πολύ "κόμπλαραν" την επίθεση της Μπασκόνια. Τόσο κακές ήταν οι επιλογές που υποχρέωσαν τους γηπεδούχους να κάνουν. Συντήρησαν το προβάδισμα ως το τέλος και ήταν τόσο μεγάλο, που ήταν αδύνατο να το σπαταλήσουν, ακόμη και όταν έκαναν 9 λάθη στην τελευταία περίοδο.

Από την τακτική του Πασκουάλ

Ο απολογισμός; Ο Παναθηναϊκός δέχτηκε 6 πόντους στο 10'. Και 21 στο 20'. Και 63 συνολικά. Για την ομάδα του Σίτο Αλόνσο ήταν η δεύτερη χειρότερη φετινή επιθετική συγκομιδή. Έμεινε με άλλα λόγια πολύ χαμηλότερα από τους 41 πόντους που σκοράρει στο ημίχρονο και τους 81 στο σύνολο.

Σημαντικό ρόλο στην αμυντική τακτική του Παναθηναϊκού έπαιξαν δύο λόγοι:

Το τρικ με την box-and-one άμυνα:Οι "πράσινοι" ξεκίνησαν με τους τέσσερις παίκτες να παίζουν ζώνη και τον έναν man-to-man. Αυτός ο ένας ήταν ο Νικ Καλάθης που μάρκαρε τον Σέιν Λάρκιν, σε μια τακτική που είχαμε δει μετά από πολλά χρόνια σ' αυτό το επίπεδο το 2011 στην προημιτελική σειρά του Παναθηναϊκού με την Μπαρτσελόνα. Τότε ο Τσάβι Πασκουάλ ήταν ο παθών, καθώς ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε ανασύρει την συγκεκριμένη τακτική για να περιορίσει τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Και πάλι με τον Καλάθη να αναλαμβάνει τη δύσκολη αποστολή.
Αυτό το τρικ μπέρδεψε τη Μπασκόνια στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, όσο βρισκόταν στο παρκέ ο Τζέιμς Γκιστ, δηλαδή και έδωσε ένα σημαντικό αβαντάζ. Επί τους ουσίας δεν επέτρεψε στους γηπεδούχους να εκμεταλλευτούν το μέσα-έξω παιχνίδι των δύο ψηλών. Ένα από τα όπλα του Σίτο Αλόνσο είναι το γεγονός ότι το 5άρι, ο Βόιτμαν σουτάρει από την περιφέρεια και το 4άρι, ο Σενγκέλια, παίζει μες στη ρακέτα. Αυτό κατάφερε να το εξαλλείψει, τόσο με την σύνθετη αυτή άμυνα, όσο και με την ταυτόχρονη παρουσία των Σίνγκλετον-Γκιστ που έχουν τη δυνατότητα να αμυνθούν αποτελεσματικά σε οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου.

Ο περιορισμός των on-ball παικτών:Ο Σέιν Λάρκιν είχε 7 πόντους με 3/13 σουτ, 2 ασίστ και 2 λάθη. Ο Τόκο Σενγκέλια έμεινε στους 6 πόντους με 5 μόλις προσπάθειες και ο Ροντρίγκ Μπομπουά δεν κατάφερε να σκοράρει έχοντας 0/5 σουτ εντός παιδιάς, καμία ασίστ και ένα λάθος. Οι "πράσινοι" περιόρισαν δηλαδή τους τρεις παίκτες της Μπασκόνια που σκοράρουν με τη μπάλα στα χέρια. Τα πήγαν περίφημα σ' αυτόν τον τομέα του παιχνιδιού επιτρέποντας τους τρεις παίκτες να σκοράρουν συνολικά 12 πόντους και να μοιράσουν 3 ασίστ, την ώρα που σκοράρουν κατά μέσο 35.7!

Στην κυριαρχία των ριμπάουντ: Η μάχη των αιθέρων ήταν η πιο κρίσιμη για το συγκεκριμένο παιχνίδι, διότι η ομάδα του Σίτο Αλόνσο διακρίνεται σε αυτόν τον τομέα, έχοντας την 2η καλύτερη συγκομιδή στη διοργάνωση. Οι "πράσινοι" ωστόσο τα πήγαν περίφημα κερδίζοντας τη σχετική "κόντρα" με 33-27. Μάλιστα επέτρεψαν στους Βάσκους να φτάσουν στα 9 επιθετικά ριμπάουντ στο τέλος του αγώνα, όταν η διαφορά είχε ξεφύγει. Και έχει σημασία αυτό το νούμερο, διότι θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη αναμέτρηση που οι γηπεδούχοι ήταν άστοχοι 4/24 τρίποντα είχαν ακόμη περισσότερες ευκαιρίες να ανανεώσουν τις επιθέσεις τους.

Συμπέρασμα:Με την επιστροφή του Γκιστ ο Παναθηναϊκός γίνεται πλήρης. Γίνεται ακόμη πιο συμπαγής αμυντικά και δίνει το στήριγμα που έλειπε από τον Καλάθη. Το "τριφύλλι" έδειξε την Πέμπτη ότι δεν είναι απλά μια ομάδα 8άδας, αλλά ότι θα διεκδικήσει μέχρι τέλους τις πιθανότητες πρόκρισης στο φάιναλ-φορ. Με άλλα λόγια τέτοια παιχνίδια δείχνουν ότι ανέβηκε επίπεδο. Όπως είχε γραφτεί πριν το παιχνίδι ήταν η αναμέτρηση στην οποία θα μάθαινε τα όρια του . Και τα έμαθε.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ