EUROLEAGUE

Απροβλημάτιστη ήττα

Απροβλημάτιστη ήττα

Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος αναλύει την εμφάνιση του Ολυμπιακού στην Πόλη και στέκεται στα δύο σημεία που έκριναν το παιχνίδι: την άμυνα ζώνης (3-2) και τη Γαλατά που είχε πολλά προβλήματα, αλλά κανένα "κόκκινο".

Τι μένει από την τελευταία αγωνιστική; Ότι ο Ολυμπιακός δεν έβαλε ούτε ένα (αγωνιστικό) πρόβλημα στη Γαλατάσαραϊ, αλλά και η ήττα δεν δημιουργεί ούτε ένα πρόβλημα στον Ολυμπιακό.

Η Super BasketBall θα είναι μαζί σας μετά το τέλος του αγώνα του Παναθηναϊκού με την Μπαρτσελόνα! Παρουσιάζουν οι Μάνος Μίχαλος, Στέφανος Τριαντάφυλλος. Μαζί τους οι Γιάννης Φιλέρης, Τάσος Μαγουλάς. Σχόλιο από τους: Παντελή Διαμαντόπουλο, Νίκη Μπάκουλη, Γιάννη Ντεντόπουλο.

Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου έκλεισε με 8-2 τις υποχρεώσεις του στην πρώτη φάση της Euroleague. Το ρεκόρ βέβαια βάσει συστήματος έχει δευτερεύουσα σημασία, αφού το πιο καθοριστικό για τη συνέχεια είναι το πλασάρισμα. Οπότε το πραγματικά σημαντικό για τους "ερυθρόλευκους" είναι ότι τερμάτισαν 1οι και θα συνεχίσουν στον 2ο όμιλο του Top-16 εκεί όπου θα συναντήσουν την ΤΣΣΚΑ του Δημήτρη Ιτούδη, την Εφές του Ντούσαν Ίβκοβιτς, το Μιλάνο του Λούκα Μπάνκι και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και τη Φενέρ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Δεν διαφωνεί κανείς ότι για τις ελληνικές ομάδες (αλλά και για όσες έχουν υψηλούς στόχους) η διοργάνωση ξεκινάει ουσιαστικά τώρα, στο Top-1, ωστόσο πριν τον συνολικό απολογισμό του Ολυμπιακού στην πρώτη φάση, είναι καλό να σταθούμε στο τι έγινε στην Κωνσταντινούπολη. Οι Πειραιώτες δεν είχαν μεν βαθμολογικό κίνητρο, αλλά από τη διαχείριση που έγινε φάνηκε ότι παίζουν ως το τέλος για τη νίκη, έστω κι αν χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν δύο σημαντικές απουσίες, αυτές του Ντάνστον και του Μάντζαρη.

Ο Ολυμπιακός δεν έπιασε υψηλά στάνταρ απόδοσης απέναντι σε μια ομάδα που παρατάχθηκε με 7 μόλις παίκτες και επί της ουσίας μια 5άδα καθότι οι Γκονλούμ και Αρσλάν έπαιξαν μόλις για 12 λεπτά. Τα βασικά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι Πειραιώτες ήταν δύο: η αντίδραση απέναντι στην άμυνα ζώνης του Αταμάν και κυρίως το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να "πατήσουν" πάνω στην λειψανδρία των Τούρκων.

Η άμυνα 3-2: Η άμυνα ζώνης ήταν μια λογική επιλογή του Αταμάν που αφενός δεν ήθελε ο αντίπαλος να σημαδεύει τους παίκτες του και να προκαλέσει πρόβλημα με τα φάολυ και αφετέρου θα βοηθήσουμε στο "πάγωμα" του ρυθμού. Πέτυχε και τους δύο στόχους, αλλά και έναν σημαντικότερο: να εξουδετερώσει τα κεντρικά pick-n-roll του Ολυμπιακού με κύριο εκφραστή τον Σπανούλη. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού έμεινε στους 11 πόντους, κάνοντας μόλις 8 σουτ σε 27 λεπτά συμμετοχής, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ρήγματα στο αντίπαλο καλάθι.

Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να βρει λύσεις σε καταστάσεις 1on1 στην πίσω ζώνη (στους ψηλούς δηλαδή), αλλά αυτό ήταν κάτι που λειτούργησε περιστασιακά.

Δεν έφθειρε τον αντίπαλο: Ο Ολυμπιακός όπως ήταν λογικό επικεντρώθηκε στο μαρκάρισμα του Αρόγιο. Ξεκίνησε να παίζει με αλλαγές πάνω στον Πορτορικάνο, έτσι ώστε να τον υποχρεώσει να πάρει προσωπικές φάσεις (και να κάνει πολλές ντρίμπλες) για να σκοράρει. Στο πρώτο ημίχρονο το έκανε με επιτυχία (14 πόντοι), αλλά στο δεύτερο ήταν φανερά κουρασμένος και ουσιαστικά βγήκε εκτός παιχνιδιού, μέχρι δηλαδή το τελευταίο 2λεπτο που βρήκε πάλι σκορ με ένα σουτ στον αιφνιδιασμό και βολές.

Από εκεί και πέρα οι Πειραιώτες δεν κατάφεραν να κουράσουν πραγματικά τον αντίπαλο τόσο στην επίθεση, όσο και στην άμυνα. Κι αυτό είναι ένα ζητούμενο για τον Ολυμπιακό που -βάσει επιλογής προπονητή- έχει ρίξει κατά πολύ την ταχύτητα του, τόσο κατά μήκος του γηπέδου, όσο και στο μισό, στην σετ επίθεση δηλαδή.

Πάντως, ο Ολυμπιακός κατάφερε σ' αυτό το ματς να χρησιμοποιήσει παίκτες που δεν είχαν χρόνο συμμετοχής όπως ο Κατσίβελης που ξεκίνησε βασικός, ή ο Βασίλης Καββαδάς που απόντος του Ντάνστον έκανε ρεκόρ σε λεπτά συμμετοχής στη διοργάνωση (16'). Στην ίδια κατηγορία και ο Ματ Λοτζέσκι, ο οποίος προέρχεται από τραυματισμό και χρειάζεται χρόνο στο παρκέ για να επανέλθει σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Αν και το βράδυ της Πέμπτης έδειξε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο, κάνοντας μάλιστα ρεκόρ σε πόντους και ranking.

Ωστόσο, όπως δήλωσε και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ο Ολυμπιακός έπαιξε κάτω από τα στάνταρ του. Το καλό είναι ότι έχει την πολυτέλεια να το κάνει. Το κακό είναι ότι στα τελευταία ματς φάνηκε να πατάει φρένο και η ομάδα καλείται τώρα να δώσει ένα κρίσιμο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό για το ελληνικό πρωτάθλημα. Η Euroleague μπορεί να περιμένει για μια βδομάδα. Εξάλλου, όπως και να ΄χει το ρεκόρ του Ολυμπιακού μηδενίζει. Είτε έχανε, είτε κέρδιζε στην Τουρκία το ρεκόρ του θα είναι και πάλι 0-0.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ