EUROLEAGUE

Αναλύοντας την τελευταία φάση του Ολυμπιακού

Αναλύοντας την τελευταία φάση του Ολυμπιακού

Δείτε καρέ-καρέ την τελευταία φάση που έστειλε τον Ολυμπιακό στη Μαδρίτη. Τι ήθελε ο κόουτς Σφαιρόπουλος, πως αντέδρασε η Μπαρτσελόνα, ποιος έκανε το λάθος και πως το εκμεταλλεύτηκαν οι "ερυθρόλευκοι".

Βλέποντας το βίντεο μπορεί κανείς να καταλάβει τι ζήτησε ο Ολυμπιακός από την τελευταία φάση, το "διάβασμα" του Σπανούλη, το σωτήριο κόψιμο του Μάντζαρη και την εξαιρετική αντίδραση του Κώστα Σλούκα που βρήκε με μια no-look πάσα τον αμαρκάριστο Πρίντεζη. Είδαμε, λοιπόν, ότι για να μπει ένα καλάθι δεν χρειάστηκε μόνο ένα καλό σουτ, αλλά δύο καλά κοψίματα, μια αντικατάσταση, και δύο γρήγορες πάσες. Spacing και timing με άλλα λόγια.

Από την άλλη η Μπαρτσελόνα ουσιαστικά πλήρωσε την κακή της αντίδραση και το ένστικτο του να μην φάει lay-up. Επιλογή που έχει λογική καθώς ένα lay-up έχει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας από ένα τρίποντο. Το ένα υπολογίζεται στο 100% και το άλλο στο 30%, όσο είναι δηλαδή το ποσοστό του Πρίντεζη.

Η παγίδα στην οποία έπεσαν οι "μπλαουγράνα" ήταν το κοντό σχήμα του Ολυμπιακού. Οι "ερυθρόλευκοι" έπαιξαν με τέσσερις γκαρντ και τον Πρίντεζη, ενώ ο αντίπαλος παρατάχθηκε με μια πατροπαράδοτο σχήμα: με έναν παουερ-φόργουορντ (Ντόλμαν) και έναν σέντερ (Τόμιτς). Το "βάρος" δεν πέφτει τόσο στην παρουσία του Τόμιτς, ενός γρήγορου ψηλού που μπορεί να αλλοιώσει και να προστατεύσει το καλάθι, αλλά στην παρουσία του Ντόλμαν. Όλα αυτά στη θεωρία.

Προηγουμένως...

Ασφαλώς και έπαιξε ρόλο το τι έγινε πριν την τελευταία φάση. Η αντίδραση του Ολυμπιακού στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά και στα τελευταία δευτερόλεπτα. Το καθοριστικό τρίποντο του Μάντζαρη, η πιεστική άμυνα που οδήγησε στο λάθος και στο κάρφωμα του Πρίντεζη (οι "ερυθρόλευκοι" μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα γύρισαν μια διαφορά 4 πόντων) και φυσικά η τελευταία φάση.

Αν μη τι άλλο δικαιωματικά ο Γιώργος Πρίντεζης διεκδικεί το ρόλο του κορυφαίο στη σειρά, αλλά θα έπρεπε να γίνει αναφορά και στους άλλους παίκτες πέρα από τον διεθνή φόργουορντ και τον Βασίλη Σπανούλη η συνεισφορά των οποίων μεταφράζεται και αριθμητικά.

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης ήταν ο "αθόρυβος" MVP της προημιτελικής σειράς. Στο ματς της Παρασκευής στη Βαρκελώνη έκανε εκπληκτική δουλειά στο να ελέγξει τον ρυθμό, ενώ στα δύο ματς του ΣΕΦ όχι μόνο κατανάλωσε μεγάλη ενέργεια στο μαρκάρισμα του Ναβάρο, αλλά ακόμη σούταρε με πολύ υψηλά ποσοστά ευστοχίας. Συνολικά είχε 9/10 τρίποντα στα παιχνίδια με τους "Μπλαουγράνα" κάτι πραγματικά εντυπωσιακό: είχε 1/1 στο πρώτο ματς, 4/4 στο δεύτερο, 1/1 στο τρίτο και 3/4 στο τέταρτο, βάζοντας μεγάλα σουτ που κράτησαν τον Ολυμπιακό.

Το να βάλει κάποιος 5-6 τρίποντα, ακόμα και 9/10 σε ένα ματς, είναι πιο εύκολο. Το πραγματικά δύσκολο είναι κάποιος να έχει 9/10 τρίποντα σε τέσσερις αγώνες, παίζοντας σε διαφορετικές συνθήκες σε καθένα από αυτά και αυτό, ακριβώς, κάνει το επίτευγμά του ακόμα πιο ιδιαίτερο.

Παράλληλα είχε 8 ασίστ και μόλις 4 λάθη παίζοντας 21 λεπτά.

Από κοντά ο Κώστας Σλούκας που έδωσε λύσεις όταν ερχόταν από τον πάγκο, έχοντας 4 ασίστ στα περίπου 16 λεπτά που αγωνιζόταν κατά μέσο όρο, αλλά και ο Μπρεντ Πέτγουεϊ που "μίλησε" στο 4ο παιχνίδι. Στη σειρά είχε 6.3 πόντους σουτάροντας με 50% από το τρίποντο. Τα δύο μάλιστα τρίποντα που σημείωσε στο 2ο ημίχρονο έβαλαν τον Ολυμπιακό ξανά μέσα στο ματς, την ώρα που η Μπαρτσελόνα άρχισε να ξεφεύγει.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ