EUROLEAGUE

Ο παίκτης που θέλει ο Παναθηναϊκός

Ο παίκτης που θέλει ο Παναθηναϊκός
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Τσάβι Πασκουάλ δεν πρόλαβε παρά να γνωρίσει τους παίκτες του. Αρκέστηκε στη διαχείριση. Το "διπλό" στο Μπάμπεργκ, πιστώνεται στους παίκτες που γνώρισαν τον εξευτελισμό, με πρώτο και καλύτερο τον Νικ Καλάθη. Η Νίκη Μπάκουλη εξηγεί... ποιος θα είναι ιδανικός δίπλα του.

Να με συμπαθάς, αλλά ο Παναθηναϊκός δεν έκανε επική ανατροπή, διότι δεν... παιζόταν κάποιο έπος στο Μπάμπεργκ (τίτλος, πρόκριση κλπ). Ήταν μόλις η τρίτη αγωνιστική της Euroleague. Επίσης, οι "πράσινοι" δεν αποθέωσαν το μπάσκετ. Έτρεξαν (με ενθουσιασμό και ενέργεια μεν, αλλά έως εκεί) και στην επίθεση περιορίζονταν στη μια πάσα και τα σουτ από το... όπου να 'ναι.

Εδώ, θα μου επιτρέψεις να σου θυμίσω ότι ο Τσάβι Πασκουάλ δεν είχε χρόνο παρά να γνωρίσει τους παίκτες του και να κάνει τη διαχείριση. Δηλαδή, δεν πρόλαβε να τους διδάξει κάποιο play ή να τους ενημερώσει για τις περαιτέρω εξελίξεις που θα ζήσουν επί των ημερών του -μιλώντας πάντα, αγωνιστικά. Στο πλαίσιο αυτής της διαχείρισης, ο Μπουρούσης έμεινε 13.50'' στο παρκέ και το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης δικαίωσε τους πάντες. Εν πάση περιπτώσει, αυτό που έγινε στη βόρεια Βαυαρία πιστώνεται 100% στους παίκτες. Αυτούς τους τύπους που γνώρισαν τον εξευτελισμό για ένα μήνα, με πρώτο και καλύτερο τον Νικ Καλάθη.

Από τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις καθημερινά, προφανώς και έχεις σοβαρότερα πράγματα να θυμάσαι από το γεγονός ότι αυτόν τον τύπο τον διεκδικούσαν οι καλύτερες -και οι πιο πλούσιες- ομάδες της Ευρώπης, όταν επέλεξε να φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού, πρώτη φορά (2009). Μετά πήγε στη Λοκομοτίβ Κουμπάν (με το αζημίωτο), το ΝΒΑ και όταν εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει στην Ευρώπη, πάλι έγινε μάχη μεταξύ των καλύτερων για το ποιος να τον αποκτήσει.

Όπου "καλύτερων", σφάζονταν οι "κουμπάροι (Ομπράντοβιτς και Ιτούδης), μεταξύ πολλών άλλων. Εκείνος όμως, γύρισε στο ΟΑΚΑ... το οποίο ΟΑΚΑ φέτος ανακάλυψε ότι δεν έχει καλό σουτ. Λυπάμαι, αλλά την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να προσδιοριστεί κάποιος ως "εξιλαστήριο θύμα", θα χρειαστεί να γίνει καλύτερη δουλειά, ώστε να μην είναι ΤΟΣΟ ξεκάθαρη η πρόθεση να τα ρίξουμε σε κάποιον όλα, για το... σπορ. Όχι για την ουσία.

Ομολογουμένως πέρυσι δεν συγκίνησε με τις εμφανίσεις του, συνολικά. Και υπήρξαν λόγοι που γνώριζαν οι της ομάδας του -προσωπικοί, από αυτούς που δεν γράφονται, γιατί δεν είμαστε tabloid. Οι κινήσεις που έκανε ο ΠΑΟ φέτος συνετέλεσαν ως προς το να ηρεμήσει το μυαλό του. Τότε όμως, ήταν που δεν βοήθησαν οι συνθήκες. Αυτές που στοίχισαν ένα χειρουργείο στον Τζέιμς και τον αποπροσανατολισμό όλων των άλλων ξένων.. Δηλαδή, κοιτούσες τι έκαναν φέτος και τι πέρυσι και νόμισες πως ήταν άλλοι παίκτες. Δεν ήταν. Πράγμα που αποδεικνύεται το τελευταίο δεκαήμερο.

Απλά έπρεπε κάποιος να "προωθήσει" τα θετικά τους και να βρει τρόπο να κρύψει -όσο γίνεται- τα αρνητικά τους, για να γίνει η δουλειά. Μόλις απελευθερώθηκαν από τα δεσμά του σετ παιχνιδιού, άρχισαν να βγάζουν ενέργεια, να παίζουν άμυνα, να διεκδικούν ριμπάουντ (το κατ' εξοχήν στοιχείο που δείχνει τη θέληση του όποιου παίκτη), να τρέχουν, να συνεργάζονται, να το απολαμβάνουν. Ήταν θέμα χρόνου να γίνει αυτό που έγινε εναντίον της Μπάμπεργκ, όταν βοήθησε ομολογουμένως και η τύχη στα σουτ στο τέλος. Αλλά η τύχη ξέρετε ποιον βοηθά πάντα -όχι εσένα που κάθεσαι, αλλά τον άλλον που προσπαθεί.

Για να επιστρέψω στο θέμα "Καλάθης", δεν θα σου πω ότι είναι ο νέος ηγέτης, γιατί αυτό δεν θα φανεί τώρα, αλλά προϊόντος του χρόνου. Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι θα αναλάβει αυτός το συγκεκριμένο -δύσκολο και ιδιαίτερο- ρόλο και λόγω χαρακτήρα. Βάσει του πώς συμπεριφέρεται έως τώρα στα αποδυτήρια, όπου αν μη τι άλλο φαίνεται ποιος μπορεί να γίνει ηγέτης και ποιος όχι. Προσοχή: όχι ήρωας ή πρωταγωνιστής. Ηγέτης.

Και αυτό το "πήρε ένα σκασμό λεφτά" δεν σημαίνει τίποτα, στο τέλος της ημέρας. Γιατί δεν τα πήρε από εσένα, ούτε αντί εσού, μηδέ... χρησιμοποίησε την απειλή όπλου για να του τα δώσουν. Α, και η προσφορά έγινε γνωρίζοντας πως δεν έχει καλό σουτ -για να μη ξεχνιόμαστε.

Θεωρώ ωστόσο, δεδομένο ότι θα ανεβάσει άρδην την αξία του στο χρηματιστήριο από τα... τάρταρα που είχε φτάσει στο ξεκίνημα της σεζόν. Και για να μη λες ότι μιλώ κατόπιν εορτής, δες δυο σχετικά tweets.

Ο παίκτης που θέλει ο Παναθηναϊκός
Ο παίκτης που θέλει ο Παναθηναϊκός

Για να αποθεωθεί ο Καλάθης, θα χρειαστεί δίπλα του έναν γκαρντ που να μπορεί να σκοράρει και να δημιουργεί -κάτι που προς το παρόν κάνει μόνο ο 27χρονος διεθνής. Δηλαδή, ζητούμενο για τον Πασκουάλ δεν είναι να βρει έναν, όποιον, γκαρντ, αλλά αυτόν που θα αναδείξει τον starter του. Α, τώρα που το θυμήθηκα ο Πασκουάλ πρέπει να αποφασίσει και τι θα γίνει με τον Μάικ Τζέιμς -δεδομένης της ικανότητας που έχει ο Παναθηναϊκός να του διακόψει το συμβόλαιο, χωρίς αποζημίωση, αφού τραυματίστηκε μόνος του.

ΥΓ: Παραφωνία και πάλι υπήρξε, η γνωστή, ο παίκτης που προτιμά να σουτάρει από το να συνεργάζεται, αλλά ας ελπίσουμε πως θα λύσει και αυτό το θέμα ο Πασκουάλ -που σε καμία περίπτωση δεν το λες απλό, αφού πολλοί προσπάθησαν, ουδείς κατάφερε να δει αποτέλεσμα.

ΥΓ1: Η φωτογραφία δεν χρησιμοποιήθηκε τυχαία. Θα επιμείνω πως αυτός που μπορεί να εξελιχθεί σε ηγέτης του Παναθηναϊκού, βάσει χαρακτήρα, ταπεραμέντου και επιρροής στους υπολοίπους είναι ο Τζέιμς Γκιστ. Ή Gistopoulos, όπως είναι το όνομα του στο Instagram.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ