EUROLEAGUE

Και πώς να χάσει ο Παναθηναϊκός;

Και πώς να χάσει ο Παναθηναϊκός;

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης συμπληρώνει στο ματς με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν (Πέμπτη, 21.30) τις 200 συμμετοχές στη Euroleague. Ο Μάικ Μπατίστ θα γιορτάσει επέτειο δέκα χρόνων, ως εκπρόσωπος των "πρασίνων" στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Οι Ρώσοι παίζουν ελεύθερο μπάσκετ. Οι "πράσινοι" με μυαλό. Τώρα, το πιάσατε το υπονοούμενο;

Εξαιρουμένης της θέσης "1", που τη λέτε και κομβικής σημασίας, η Λοκομοτίβ Κουμπάν (για τους φίλους "Λόκο") έχει το ίδιο ρόστερ με πέρυσι. Συνήθως, αυτό είναι το 50% για να συνεχιστεί η επιτυχία μιας ομάδας, σωστά; Θα δείξει. Προς το παρόν, έχουν 2-1 στη Euroleague.

Γιατί έχασαν από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ; Διότι δεν σκόραραν. Βλέπετε, το πρώτο πράγμα που νοιάζει τους Ρώσους είναι πόσους πόντους θα βάλουν -και όχι πόσους θα "φάνε".

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης θα φτάσει αύριο (Πέμπτη, 7/11) τις 200 συμμετοχές στην Euroleague...

Οι έχοντες εκ των μεγαλύτερων μπάτζετ στη φετινή διοργάνωση (πλησιάζουν τα 20 εκάτ. ευρώ), διαθέτουν έναν κόουτς (τον Εβγκένι Πασούτιν) που είναι players' friendly! Ή όπως λένε οι ίδιοι οι προπονητές "players' coach". Όπερ σημαίνει ότι δεν είναι από εκείνους που μοιράζει τόμους με σύνθετα -ψαγμένα- συστήματα, προς εκμάθηση, αλλά δίνει τα πιο απλά (πώς να ανοίξει το γήπεδο και πώς θα "βγει" το σουτ) και αφήνει τους παίκτες ελεύθερους να βρουν τις άκρες τους.

Οι νέοι της παρέας

Εν συγκρίσει με τους παίκτες που κατέκτησαν πέρυσι το Eurocup και τη δεύτερη θέση στη VTB United League (δηλαδή,... μπήκαν με δυο τρόπους στη φετινή Euroleague!), η κύρια αλλαγή είναι η απουσία του Νικ Καλάθη. Που δεν ήθελαν να τη ζήσουν, αλλά ήταν κάτι που συνέβη. Στη θέση του πήραν έναν τελείως διαφορετικό παίκτη, τον Μάρκους Ουίλιαμς που είναι επιθετικογενής πόιντ γκαρντ -με ταλέντο στο πικ εντ ρολ. Είναι παίκτης που μπορεί να πάρει ένα ματς μόνος του (κάτι που έκανε τακτικά πέρυσι στη Μάλαγα), αλλά του λείπει η σταθερότητα. Πάμε παρακάτω.

Νέο πρόσωπο είναι και ο Κρούνοσλαβ Σιμόν, ο Κροάτης φόργουορντ που έκανε το καλύτερο τουρνουά της καριέρας του, με την εθνική στο Ευρωμπάσκετ. Ο επίσης, πρώην παίκτης της Μάλαγα είναι έξυπνος παίκτης, αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει το mojo του (αυτό τέλος πάντων, που τον έκανε κλειδί στην πορεία των Κροατών, στη Σλοβενία).

Και πώς να χάσει ο Παναθηναϊκός;

Οι υπεύθυνοι της επίθεσης

Η "Λόκο" είναι ομάδα με ροή στην επίθεση. Φτάνει εύκολα στο σκοράρισμα και ως προς αυτό βοηθούν πολύ οι ψηλοί της. Ο Ρίτσαρντ Χέντριξ έχει 71% στα σουτ μέχρι τώρα και ο Ντέρικ Μπράουν 68%. Ο τελευταίος είναι τεσσάρι που σκοράρει με διάφορους τρόπους: με ντράιβ, από μέση απόσταση, με post up... Γενικά, έχει τον τρόπο του (με το τρίποντο να είναι η μόνη αδυναμία). Ο τρίτος ψηλός είναι ο Αλεκς Μάριτς (του 50% ανά αγώνα) και οι συγκεκριμένοι δίνουν σε κάθε ματς 33π., κατά μ.ο., με ποσοστό που φτάνει το 65%.

Πέραν της φροντ λάιν (και του Μάρκους Ουίλιαμς), έναν υψηλό βαθμό επικινδυνότητας έχει και ο Μάντας Καλνιέτις, ο MVP των Λιθουανών καθ' οδόν για τη δεύτερη θέση της Ευρώπης. Δίνει ενέργεια, ανοίγει το γήπεδο και ξέρει πότε να πασάρει και πότε να εκτελεί. Ξέρει και πώς να εκτελεί (συνήθως, με δεξί ντράιβ). Στη λίστα με τους έμπειρους, ανήκει και ο Σίμας Γιασάιτιτς, ο οποίος βρίθει εμπειριών -αλλά για κάποιο λόγο που έχει να κάνει με το μυαλό του δεν έζησε την καριέρα που άξιζε.

Πώς θα νικήσει ο Παναθηναϊκός

Το πρώτο πράγμα που οφείλουν να κάνουν οι "πράσινοι", για να συνεχίσουν να βαδίζουν στο δρόμο των επιτυχιών, είναι να σταματήσουν το transition της Λοκομοτίβ. 'Η σε απλά ελληνικά, να μη δεχθούν πόντους από αιφνιδιασμούς (όπως συνέβη στο Βελιγράδι και πήρε το προβάδισμα ο Ερυθρός Αστέρας).

Το stop στον Μάρκους Ουίλιαμς είναι εκ των βασικών προϋποθέσεων (και με αυτό μπορεί κάλλιστα να ασχοληθεί ο Τζέιμς Γκιστ), ενώ πάντα χρήσιμο είναι να αφαιρέσουν από τον Χέντριξ τη δυνατότητα που 'χει να κάνει δουλειά μέσα στη ρακέτα. Δουλειά που εύκολα μπορεί να κάνει ο Μάικ Μπατίστ.

Η "πράσινη" επέτειος του Μπατίστ

Μια που αναφέραμε τον Μπατίστ, συμπληρώνει τυπικά αύριο (ημερολογιακά σήμερα) 10 χρόνια ως μέλος του Παναθηναϊκού στην Euroleague. Είχε κάνει ντεμπούτο στις 6/11 του 2003, στο Κάουνας, εναντίον του Άρβιντας Σαμπόνις που ηγήθηκε του 80-74 της Ζάλγκιρις. Ο Αμερικανός τελείωσε με 20π. που αφορούσαν 6/9 διπ. και 2/4 τριπ., 5 ριμπ. και 5 κλεψίματα. Από τότε μέχρι τη σήμερον έχει δώσει 180 ματς με τον ΠΑΟ, στην κορυφαία διοργάνωση συλλογικού επιπέδου και 213 στο σύνολο (γιατί είχε αρχίσει να... κολλά ένσημα με τη Σαρλερουά).

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ