EUROLEAGUE

Προσομοίωση με πλέι-οφ αιωνίων!

Προσομοίωση με πλέι-οφ αιωνίων!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Φιλέρης είδε όνειρο, κάνει μια χρονική υπέρβαση και μεταφέρει την Ευρωλίγκα της φετινής χρονιάς στην επόμενη σεζόν, όπου θα έχει (λέμε τώρα) πλέι-οφ αιωνίων!

Η Ευρωλίγκα βαδίζει … προς τα καλύτερά της. Την πρόκριση, δηλαδή, στα πλέι-οφ και τις μονομαχίες για τα τέσσερα εισιτήρια του φάιναλ-φορ στο Βερολίνο. Μέσα σε ένα μήνα θα κριθούν όλα, πριν πάμε στην πρωτεύουσα της Γερμανίας για την ανάδειξη του πρωταθλητή Ευρώπης.

Ίσως είναι η πρώτη φορά, αλλά δυο αγωνιστικές πριν από το τέλος, μόλις τρεις ομάδες έχουν εξασφαλίσει μαθηματικά την πρόκρισή τους. Είναι η Φενέρ και η Λοκομοτίβ από τον πρώτο όμιλο και η ΤΣΣΚΑ από τον δεύτερο.

Οκτώ ομάδες δίνουν τη μάχη για τις υπόλοιπες πέντε θέσεις, με το μεγάλο χαμό να γίνεται στο γκρουπ του Ολυμπιακού. Δεν θα γράψουμε για σενάρια και για το ποιες ομάδες είναι τα φαβορί. Ούτε θα κάνουμε προγνωστικά. Οι δυο εβδομάδες που απομένουν είναι η μία πιο κρίσιμη από την άλλη, για να βγει η τελική οκτάδα των φετινών πλέι-οφ.

Θα κάνουμε μια … υπέρβαση. Θα διακτινιστούμε ξαφνικά όλοι μαζί, όπως είμαστε, στην Ευρωλίγκα της σεζόν 2016-17, για να πάρουμε μια ιδέα του πόσο ακόμη πιο συναρπαστικό θα είναι το κορυφαίο μπασκετικό πρωτάθλημα της Ευρώπης.

Όπως είναι γνωστό η Ευρωλίγκα της ερχόμενης περιόδου θα διεξαχθεί με 16 ομάδες, σε ένα διαφορετικό πλέον σύστημα, καθώς όλοι θα παίξουν με όλους. Σε ένα γκρουπ, σε ένα πρωτάθλημα. Δεκαπέντε εντός και δεκαπέντε εκτός έδρας αγώνες για κάθε μονομάχο.

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι βρισκόμαστε στην 22 αγωνιστική του πρωταθλήματος και οι 16 ομάδες που παίζουν στην επόμενη Ευρωλίγκα είναι οι … φετινές, με το ρεκόρ που έχουν φέτος στα 22 παιχνίδια, που έχουν δώσει. Δεν θέλω να μου αρχίσετε τις ενστάσεις, τα «ναι μεν αλλά, δεν είναι σωστό αυτό που κάνεις γιατί δεν έχουν παίξει όλοι με όλους». Είπαμε, μπήκαμε στη μηχανή του χρόνου αλλά μεταφέραμε τα αποτελέσματα αυτής της χρονιάς στην επόμενη. Στο κάτω-κάτω, δικό μου είναι το όνειρο, ό,τι θέλω βλέπω!

Πάμε λοιπόν να ρίξουμε μια ματιά στην Ευρωλίγκα της επόμενης χρονιάς. Πώς θα ήταν η βαθμολογία; Ιδού:

  1. Φενερμπαχτσέ 18-4

  2. ΤΣΣΚΑ Μόσχας 17-5

  3. Λοκομοτίβ Κουμπάν 16-6

  4. Ολυμπιακός 14-8

  5. Παναθηναϊκός 14-8

  6. Λαμποράλ 14-8

  7. Ερ.Αστέρας 12-10

  8. Εφές 12-10

  9. Μπάμπεργκ 12-10

  10. Μπαρτσελόνα 12-10

  11. Κίμκι 11-11

  12. Ρεάλ Μαδρίτης 11-11

  13. Μάλαγα 10-12

  14. Τσεντεβίτα 7-15

  15. Νταρουσάφακα 7-15

  16. Ζαλγκίρις Κάουνας 7-15

Θυμίζουμε πρώτα απ’ όλα το σύστημα. Η κανονική περίοδος ολοκληρώνεται στην 30ή αγωνιστική. Αμέσως μετά οι οκτώ πρώτοι παίζουν πλέι-οφ, με απόλυτο πλεονέκτημα στον πρώτο και τις διασταυρώσεις να ακολουθούν την πεπατημένη:

1-8, 2-6, 3-7, 4-5 με αβαντάζ έδρας στον βαθμολογικά ισχυρότερο, όριο πρόκρισης τις 3 νίκες και τους τέσσερις νικητές να περνούν στο φάιναλ-φορ.

Τι θα βλέπαμε λοιπόν; Πρώτα απ’ όλα ένα προβάδισμα της Φενέρ για την πρώτη θέση, αλλά όχι και σιγουριά για το απόλυτο πλεονέκτημα, καθώς μη ξεχνάτε ότι μένουν οκτώ αγωνιστικές και εκτός των άλλων … έχει χάσει και τον Βέσελι (ε, τι δεν θα έχουμε τραυματισμούς;)

Άρα, καθόλου αδιάφορη όπως είναι τώρα, που δεν την ένοιαξε καν η βαριά ήττα με διαφορά 30 πόντων από την Τσεντεβίτα. ΤΣΣΚΑ και Λοκομοτίβ Κούμπαν να ακολουθούν κατά πόδας την τουρκική ομάδα, έτοιμες να αρπάξουν αυτές την πρωτιά. Χαμό για την 4 θέση, που δίνει επίσης αβαντάζ έδρας στα πλέι-οφ με ισοβαθμία (!) Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και Λαμποράλ του Μπουρούση. Φαντάζεστε; Και καλά αυτό. Φαντάζεστε και ένα ζευγάρι πλέι-οφ ανάμεσα στους «αιωνίους» με έπαθλο την πρόκριση στο Final4; Θα μου πείτε και φέτος είναι πιθανό. Όχι τόσο πολύ, αλλά είναι. Ναι, αλλά δε μιλάμε για φέτος, αλλά για την προσομείωση που κάνουμε.

Και ακόμη: Μια συγκλονιστική μάχη εφτά ομάδων για δυο θέσεις στην οκτάδα. Τέσσερις με ρεκόρ 12-10 (Ερ.Αστέρας, Μπάμπεργκ, Μπαρτσελόνα, Εφές), άλλες δύο με 11-11 (Κίμκι-Ρεάλ) και μία με 10-12 (Μάλαγα) σε μια τρελή μάχη για τα εισιτήρια των πλέι-οφ.

Όσο, λοιπόν, εύστροφο και απλό ήταν να αναδιαρθρωθεί το τοπ-16 και να αλλάξει μορφή (με τις 14 αγωνιστικές) πριν από τέσσερα χρόνια, άλλο τόσο σημαντική είναι η κίνηση να πάμε σε ένα πρωτάθλημα με το σύστημα που ισχύουν λίγο πολύ τα δεδομένα που όλοι γνωρίζουμε από τα εθνικά πρωταθλήματα.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε ματς έχει ξεχωριστή σημασία και οι νίκες και οι ήττες, καθώς στο τέλος γίνεται συνολικός απολογισμός. Φανταστείτε, μόνο, με αυτά τα ρεκόρ που σας γράψαμε πόσο συναρπαστικές θα είναι οι τελευταίες οκτώ αγωνιστικές.

Είναι, μάλιστα, αρκετά πιθανό και επειδή ο ανταγωνισμός των «16» καλύτερων ομάδων να είναι πολύ μεγάλος, άρα τα σχετικά ρεκόρ στην αντίστοιχη 22 αγωνιστική της ερχόμενης σεζόν να είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά.

Σημειώστε, βέβαια, ότι τέτοια εποχή του χρόνου (τέλος Μαρτίου) δεν θα θέλουμε … οκτώ εβδομάδες να ολοκληρωθεί η κανονική περίοδος. Ορισμένες αγωνιστικές θα έχουν συμπιεστεί σε διπλούς αγώνες μέσα στην ίδια εβδομάδα, κυρίως με γεωγραφικά κριτήρια (δυο ματς στην Κωνσταντινούπολη, ή δύο στην Ισπανία κλπ).

Είναι κι αυτή μια καινοτομία της Euroleague εν όψει της νέας σεζόν που … αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον.

Προφανώς … πιο πολύ έχει η φετινή σεζόν, που βαδίζει στην τελική της ευθεία. Και ο συγκριτικός πίνακας είναι ενδεικτικός για τη συνολική πορεία των ομάδων στη διοργάνωση, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ