EUROLEAGUE

Ο Μεσίνα, ο Ζοτς και ο ... Γκρεγκ Πόποβιτς!

Ο Μεσίνα, ο Ζοτς και ο ... Γκρεγκ Πόποβιτς!

Ο Έτορε Μεσίνα σκέφτεται το πως η ΤΣΣΚΑ θα ξαναπατήσει στον θρόνο της Ευρωλίγκας, αντιμετωπίζει σήμερα τον "δαίμονά" του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και στο βάθος του μυαλού του βρίσκονται οι Σαν Αντόνιο Σπερς κι ο Γκρεγκ Πόποβιτς. Ο Γιάννης Φιλέρης αποκαλύπτει

Η σημερινή μονομαχία του Ζέλικο Ομπράντοβιτς με τον Έτορε Μεσίνα είναι μια από τις πιο "κλασικές" της Ευρωλίγκας. Ο Γιάννης Σταυρουλάκης έγραψε αναλυτικά για την ιστορία δυο συνομήλικων προπονητών (ο Μεσίνα είναι ένα χρόνο μικρότερος, γεννημένος το 1959) που διεκδίκησαν τρεις τίτλους στην Ευρωλίγκα, το Ευρωμπάσκετ του 1997 και το ιταλικό Super Cup την ίδια χρονιά.

Ο Ομπράντοβιτς μετράει ένα εντυπωσιακό ... 5-0, σε αυτές τις μονομαχίες, έχοντας δημιουργήσει και ένα είδος "κόμπλεξ" στον Ιταλό κόουτς, η δήλωση του οποίου πριν από τον τελικό του 2009 στο Βερολίνο, έμεινε στην ιστορία: " Μόλις τελείωσε ο δεύτερος ημιτελικός με πήρε τηλέφωνο η γυναίκα μου και μου είπε ότι... την πατήσαμε. Ξέρετε, στην μυθολογία, ο Έκτορας είναι άτυχος ήρωας. Αυτός που χάνει. Αν μη τι άλλο, πρέπει να βρούμε την αχίλλειο πτέρνα του Ομπράντοβιτς (τον οποίο στο μεταξύ είχε παρομοιάσει με τον Αχιλλέα), για να νικήσουμε".

Αν, βέβαια, ο Μεσίνα ήταν κομπλεξικός δεν θα έλεγε ποτέ κάτι τέτοιο. Αλλά ο Ιταλός προπονητής, όσο απόμακρος και αυστηρός δείχνει, άλλο τόσο βιτριολικό χιούμορ διαθέτει, μέχρι σημείου άκρατου αυτοσαρκασμού. Ένας κόουτς που σέβεται πάρα πολύ το ελληνικό μπάσκετ και τους ανθρώπους του (αλλιώς δεν ... φαγωνόταν αυτό το καλοκαίρι, να πάρει στην ΤΣΣΚΑ εκτός του Χάινς, τον Σπανούλη που δε μπόρεσε και έκανε ταυτόχρονα σκέψεις για στελέχωση του επιτελείου του με γυμναστή και φυσιοθεραπευτή από την Ελλάδα).

Η χρονιά, πάντως, που διανύουμε ίσως να είναι η τελευταία του στην Ευρώπη, καθώς το ερχόμενο καλοκαίρι ενδέχεται να σκεφτεί ξανά τη μετακόμισή του στο ΝΒΑ. Οι Σαν Αντόνιο Σπερς του έχουν κάνει μια πολύ ξεχωριστή πρόταση, καθώς τον προορίζουν για πρώτο βοηθό του Γκρεγκ Πόποβιτς. Με δεδομένη, μάλιστα, την "αγάπη" των Σπερς για το ευρωπαϊκό μπάσκετ, το project μοιάζει να ταιριάζει ιδανικά για τον φιλόδοξο "Έκτορα".

Η ενόχληση έγινε από φέτος, αλλά ο Μεσίνα δεσμευόταν από συμβόλαιο με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας αρνήθηκε ευγενικά. Το 2014 που θα είναι ελεύθερος θα το (ξανα)σκεφτεί πολύ σοβαρά, για να επιστρέψει στο ΝΒΑ, όπου πέρασε μια σεζόν (2011-12) ως σύμβουλος του Μάικ Μπράουν στον πάγκο των Λος Άντζελες Λέικερς.

Είχε προηγηθεί μια καταστροφική διετία στη Ρεάλ Μαδρίτης, όπου ο "μύθος" του άρχισε να ξεφτίζει επικίνδυνα, αν και ο ίδιος θεωρεί ότι δε μπόρεσε να συνεργαστεί ποτέ με τους Μαδριλένιους παράγοντες, έστω κι αν αυτοί του έκαναν ... όλα τα χατίρια. Τότε, ο Ιταλός αποφάσισε να μετακομίσει πέραν του Ατλαντικού και να βιώσει την εμπειρία του ΝΒΑ.

Κακόκεφος στο Λονδίνο

Η ΤΣΣΚΑ ήρθε πέρσι το καλοκαίρι για να τον ξαναπάρει στη Μόσχα, πιστεύοντας ότι ο απαιτητικός προπονητής θα μπορούσε να οδηγήσει την ρωσική ομάδα ξανά σε θριάμβους, όπως το 2006 και το 2008, όταν πανηγύρισε την κατάκτηση της Ευρωλίγκας σε Πράγα και Μαδρίτη αντίστοιχα. Όμως, η ομάδα που έφτιαξε πέρσι στη Μόσχα, ναι μεν έφτασε στο φάιναλ-φορ, αποδείχθηκε όμως πολύ ... βαριά και "δυσκοίλια" για να ακολουθήσει τους γοργοπόδαρους μπασκετμπολίστες του Ολυμπιακού. Με σκυμμένο το κεφάλι και αρκετά κακόκεφος, παρακολουθούσε τους "ερυθρόλευκους" του Μπαρτζώκα να εξολοθρεύουν λεπτό προς λεπτό την ΤΣΣΚΑ.

Τα λάθη του αποφάσισε να τα διορθώσει φέτος. Η ΤΣΣΚΑ έκανε "ντου" στις μεταγραφές παίρνοντας Χάινς, Πάργκο, Φριτζόν, κράτησε τον Τεόντοσιτς και τους λοιπούς "αστέρες" (Κρίστιτς, Κριάπα κλπ) για να επιχειρήσει μια νέα εξόρμηση φέτος. Οι Ρώσοι επισκέφθηκαν τις ΗΠΑ, στην pre season του ΝΒΑ, νικώντας τη Μινεσότα και χάνοντας στο τσακ από το Σαν Αντόνιο.

Οι εμφανίσεις επιβεβαίωσαν αυτό που όλοι διαισθανόμαστε, ότι η ΤΣΣΚΑ θα είναι καλύτερη από πέρσι, αλλά και ενίσχυσαν την όποια φήμη διαθέτει στο ΝΒΑ.

Πόποβιτς: "Ποιός θα έχει τα κότσια;"

" Αναρωτιέμαι ποια ομάδα του ΝΒΑ έχει τα κότσια να προσλάβει ένα ξένο προπονητή" έλεγε ο Πόποβιτς σε μια συνέντευξή του πριν τον αγώνα Σπερς-ΤΣΣΚΑ, τονίζοντας: "Το μπάσκετ είναι, πλέον, ένα διεθνές παιχνίδι. Όπως και οι παίκτες, έτσι και οι προπονητές έχουν προοδεύσει σημαντικά. Υπάρχουν καλοί προπονητές και παίκτες, παντού"

Ο Μανού Τζινόμπιλι, κλήθηκε να σκιαγραφήσει τον Μεσίνα, που το 2000 όταν ο Αργεντίνος ήταν 23 ετών, τον πήρε από την Ρέτζιο Καλάμπρια και τον καθιέρωσε στην Κίντερ Μπολόνια: "Ο Μεσίνα; Μπορεί να γίνει πράγματι πολύ σκληρός. Ίσως ο Ποπ (ο Πόποβιτς) όταν η προπόνηση τελειώνει, να είναι απλά ένας συνηθισμένος τύπος, που ίσως να τον κάνεις και φίλο. Με τον Μεσίνα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Υπήρχε πάντα απόσταση, μέσα και έξω από το γήπεδο. Τον σέβομαι πάρα πολύ, ωστόσο. Σημάδεψε την καριέρα μου, καθώς έμαθα πως να παίζω σε μια μεγάλη ομάδα. Πριν απ΄αυτόν, ήμουν απλά ένα ταλαντούχο παιδί, σε μια μικρή ομάδα, χωρίς φιλοδοξίες..."

Στην ερώτηση αν ο Μεσίνα θα μπορούσε να κοουτσάρει στο ΝΒΑ, ο Τζινόμπιλι σχολίασε: "Το μόνο θέμα είναι ίσως τα πρώτα βήματα που θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα. Πρέπει να κοουτσάρεις παίκτες που δεν γνωρίζουν ποιος είσαι. Ίσως θα πρέπει να πάει σιγά-σιγά, αλλά κάτι τέτοιο προπονητές σαν αυτόν δεν το προτιμούν"¨

Ο Μεσίνα βέβαια ξέρει ότι η Ευρωλίγκα δεν είναι παίξε γέλασε. Σήμερα, θα συναντήσει τον ...δαίμονά του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, σε μια χρονιά μεγάλη γεμάτη από τέτοια παιχνίδια. Ακόμη είναι νωρίς να τον πάρει τηλέφωνο η σύζυγός του. Άλλωστε στο τέλος της σεζόν, μάλλον θα προτιμούσε να ακούσει πρώτα τον πρόεδρο της ΤΣΣΚΑ, Αντρέι Βατούτιν, να του δίνει συγχαρητήρια και εν συνεχεία τον Γκρεγκ Πόποβιτς να τον καλεί επισήμως στο Σαν Αντόνιο...λέγοντάς του: "Έχω τα κότσια να σε προσλάβω..."

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ