EUROLEAGUE

Ο Καββαδάς, το ρεκόρ και κάτι που χρωστάει ο Ολυμπιακός

Ο Καββαδάς, το ρεκόρ και κάτι που χρωστάει ο Ολυμπιακός

Ο Καββαδάς είναι ένα βουνό μέσα στη ρακέτα, γράφει ο Γιάννης Φιλέρης που υπογραμμίζει τις διαφορές του φετινού Ολυμπιακού μέσα και έξω από το ΣΕΦ, υποστηρίζοντας ότι οι "ερυθρόλευκοι" χρωστάνε ένα μεγάλο ματς στο γήπεδό τους, για να κάνουν και το ρεκόρ των συνεχόμενων νικών τους πιο ωραίο...

Ο Ολυμπιακός περιμένει την Πέμπτη την Γαλατασαράι σε ...πανηγυρικό κλίμα. Πριν από το ματς ο Βασίλης Σπανούλης θα πάρει το βραβείο Giuseppe Sciacca (από τον σκηνοθέτη και μέλος της επιτροπής Γιάννη Σμαραγδή), ενώ μετά τη λήξη ενδεχομένως να έχει κάνει και ρεκόρ 17 συνεχόμενων νικών, σπάζοντας έτσι το 16-0, που έχει από τη σεζόν 1997-98. Μη τα ξαναλέμε, όμως. Τα ρεκόρ είναι για να πέφτουν και να απασχολούν εμάς τους δημοσιογράφους.

Όχι ότι ... ενοχλεί τον Γιώργο Μπαρτζώκα και τους παίκτες του να προσθέσουν μια ακόμη νίκη στο σακούλι τους, που επί της ουσίας έχει 22 ροζ φύλλα αγώνα (αν υπολογίσουμε τα φιλικά προετοιμασίας) ως τώρα. Η καταμέτρηση μπορεί να συνεχιστεί, ωστόσο ο προπονητής και η ίδια η ομάδα έχουν και άλλα πράγματα στο μυαλό τους. Ο Μπαρτζώκας αποφάσισε την ενίσχυση της φροντ-λάιν με έναν από τους αγαπημένους του παίκτες, τον Βασίλη Καββαδά. Λογικό ακούγεται, καθώς ο Σίμονς βρίσκεται στα πιτς, ενώ ο Μαυροειδής δεν πρόκειται να ξαναπαίξει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ως το τέλος της χρονιάς, με ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα στο γόνατο.

Ο Σίμονς θα επιστρέψει, αλλά ο Ολυμπιακός ξέρει πως η σεζόν θέλει τέσσερις ψηλούς, γι αυτό και προχώρησε την περίπτωση Καββαδά, του οποίου τη φυσική δύναμη και το ταλέντο του ανέδειξε ο Μπαρτζώκας όταν ήταν κόουτς στον Πανιώνιο. Ο νεαρός σέντερ είναι σπουδαία περίπτωση. Φυσικά προσόντα που δεν έχει κανείς άλλος στην ηλικία του (22 ετών), ένα "βουνό" μέσα στην ρακέτα, που με την κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να αφήσει εποχή. Και ταιριάζει, βεβαίως, με την φιλοσοφία του Ολυμπιακού, που όταν κάνει ελληνικές μεταγραφές, σκέφτεται και το μέλλον του.

Οι υπόλοιποι, είναι αλήθεια πως χρωστάνε ένα καλό παιχνίδι στο ΣΕΦ. Ο Ολυμπιακός μπορεί να έχει νικήσει όλους τους αντιπάλους του, ωστόσο και στους τρεις αγώνες που έδωσε εντός έδρας, προκάλεσε αρκετές ... αρρυθμίες στους οπαδούς του. Ή όπως ομολογεί συχνά ο Παντελής Διαμαντόπουλους "αυτοί θα μας πάνε στο τρελάδικο". Αν θυμηθούμε και τα τρία ματς στο ΣΕΦ, νομίζω ότι θα συμφωνήσετε. Με τη Μάλαγα χρειάστηκε ένα σερί 25-4 στο δεύτερο μέρος για να έρθει το 69-61 και να ανατραπεί διαφορά δέκα πόντων. Κόντρα στην Μπάγερν έγινε ένα 12-0 στο τελευταίο δεκάλεπτο, ώστε να υποκύψουν οι Βαυαυροί (88-83), ενώ εναντίον της Ζιελόνα Γκόρα έπρεπε να σουτάρει ο Βαγγέλης Μάντζαρης ώστε να λυγίσουν οι Πολωνοί και να χάσουν με μπάζερ-μπίτερ τρίποντο (79-77).

Όλα αυτά, βέβαια, δείχνουν και τον χαρακτήρα μιας ομάδας ασυμβίβαστης με την ήττα, ενώ στα διαστήματα που έκανε τα μεγάλα επί μέρους σκορ, έπαιζε στο φουλ καλύπτοντας ,σε μικρό χρονικό διάστημα, τα κενά του υπόλοιπου αγώνα!

Το λένε και οι αριθμοί

Κι είναι ακριβές ότι ο Ολυμπιακός εκτός έδρας παίζουν ... καλύτερα απ΄ό,τι στο ΣΕΦ. Ίσως γιατί μακριά από το γήπεδό τους, έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση, ακολουθούν με συνέπεια το πλάνο τους και δεν αφήνουν τον αντίπαλό τους να ελπίζει. Υπάρχουν και οι αποδείξεις με βάση τους αριθμούς και την στατιστική. Καθώς έχουν συμπληρωθεί τρία παιχνίδια εντός και άλλα τόσα εκτός, μπορούμε να κάνουμε και τις σχετικές συγκρίσεις. Ιδού:

Εντός έδρας ο Ολυμπιακός σημειώνει κατά μέσο όρο 78.6π και δέχεται 73.6π, ένας αριθμός που σίγουρα προβληματίζει το προπονητικό του επιτελείο. Αντίστοιχα, μακριά από το ΣΕΦ, η επίθεση σημειώνει 76.6π αλλά η άμυνά του δέχεται μόλις 68 (πέντε λιγότερους απ΄ό,τι στο Φάληρο). Αυτό σημαίνει ότι στο γήπεδό του, ο Ολυμπιακός νικάει με αρκετό άγχος (+5π), ενώ έξω απ΄αυτό η διαφορά είναι στους +8.6π

Είναι προφανές ότι εκτός έδρας η αμυντική λειτουργία της ομάδας είναι πολύ καλύτερη. Μέσα στο ΣΕΦ, οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού σουτάρουν με 45% δίποντα (και κυρίως) 48.6% τρίποντα. Εκτός έδρας τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 46.8% και (στη σημαντικότατη διαφορά) 27.2%!

Κι όταν βέβαια ο Ολυμπιακός παίζει καλή άμυνα, παίζει καλύτερα και στην επίθεση. Στο ΣΕΦ σουτάρει 51.9%δ, 36.9%τρ και 67.6%β, ενώ εκτός έδρας έχει 54.1%δ, 43.5%τρ και 78.7%β. Ακόμη, δηλαδή, κι από τη γραμμή του φάουλ, οι παίκτες του είναι πιο συγκεντρωμένοι (έχουν βέβαια εκτελέσει και λιγότερες βολές). Οι προπονητές, όπως ας πούμε ο Στέφανος Τριαντάφυλλος, μελετούν και τον συντελεστή ασίστ-λαθών. Στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός έχει κατά μέσο όρο 14.6 ασίστ και 12 λάθη, ενώ μακριά απ΄αυτό δίνει 16.6 πάσεις και κάνει 12.3 λάθη. Κι εδώ υπάρχει αισθητή διαφορά για τους "ερυθρόλευκους" εκτός έδρας.

Τι συμβαίνει, λοιπόν;

Μπαίνει ο Ολυμπιακός αρκετά "χαλαρός" στο ΣΕΦ, ξέροντας ότι κάποια στιγμή θα κάνει ένα ντεμαράζ και θα πάρει τη νίκη; Κι αντίθετα, εκτός έδρας, έχει μεγαλύτερη συνοχή και προσηλώνεται στον τρόπο με τον οποίο έχει σχεδιάσει να φτάσει στη νίκη; Μάλλον. Ωστόσο, οι πρωταθλητές Ευρώπης γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι δεν μπορούν (ειδικά μέσα στο γήπεδό τους) να "παίζουν με την φωτιά". Ειδικά μετά το τοπ-16, όπου και οι αντίπαλοι θα είναι ισχυρότεροι, το να διατηρήσει κανείς το αήττητο μέσα στο σπίτι του, είναι το μεγαλύτερο εχέγγυο για να προκριθεί στα πλέι-οφ.

Η Γαλατασαράι, παρά τις απώλειες της, έχει καλή ομάδα. Προσφέρεται ως αντίπαλος, για ένα ολοκληρωμένο καλό παιχνίδι. Το πρώτο μέσα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, που θα κάνει και το ρεκόρ 17-0 να φαντάζει πιο ωραίο.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ