EUROLEAGUE

Και οι εννιά δεν ήταν υπέροχοι

Και οι εννιά δεν ήταν υπέροχοι

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος γράφει για τους ξένους του Ολυμπιακού και το τίμημα που πληρώθηκε στην Ευρωλίγκα.

Η Ευρωλίγκα για τον Ολυμπιακό ανήκει στο παρελθόν. Πλέον, κάμποσα 24ωρα μετά τον αποκλεισμό, ο απερχόμενος πρωταθλητής Ευρώπης, έχει κάθε δικαίωμα να κάνει το ταμείο του. Μόνο βέβαια για την συμμετοχή στην ευρωπαϊκή διοργάνωση, μιας και ο μεγάλος στόχος είναι το πρωτάθλημα. Ο τελευταίος τίτλος ορίζει πάντα και την επιτυχία, ειδικά φέτος, που οι Πειραιώτες δεν θα πάνε στο φάιναλ- φορ!

Αξίζει τον κόπο χαλαρά, να πιάσουμε συζήτηση για τους ξένους της ομάδας. Άλλωστε, ο Ολυμπιακός με το μοντέλο που αποφάσισαν να ακολουθήσουν οι Αγγελόπουλοι, «γέμισε» από Ελλάδα και νιάτα. Υλικό εξαιρετικό, όλοι το ζηλεύουν. Και απλά οι συμπατριώτες μας μπασκετμπολίστες, πλαισιώνονται κάθε χρόνο από ξένους. Μια εξάδα έχει δικαίωμα να παίξει στην Α1, οι Πειραιώτες βρέθηκαν με πολλούς περισσότερους και όπως και να ‘χει από ένα σημείο και μετά... χάθηκε η μπάλα!

Ας δούμε ξεχωριστά κάποια πράγματα για τον κάθε παίκτη και αν θέλετε λέτε τη γνώμη σας. Καλοδεχούμενη πάντα, αφού οι περισσότεροι(όπως έχει φανεί) κάνετε κουβεντούλα σοβαρή και δεν προκαλεί ο ένας τον άλλο με αηδίες κρυμμένες πίσω από την ανωνυμία και με την σιγουριά της μαγκιάς του πληκτρολογίου. Για πάμε λοιπόν:

Λο: Ο Έισι ήταν ο μεγάλος άτυχος. Το κενό του δεν αναπληρώθηκε. Ο Ολυμπιακός «πόνεσε» και «πονάει». Το κακό είναι, ότι η κακοδαιμονία φαινόταν. Όταν άρχισε η σεζόν, ο Αμερικανός λαβώθηκε δυο φορές σε έναν μήνα. Τότε όλοι είπαν «ευτυχώς τα έπαθε νωρίς», όμως κανείς δεν πίστευε ότι τα χειρότερα δεν είχαν κάνει την εμφάνισή τους. Τεράστιο πρόβλημα στο γόνατο, επέμβαση στις ΗΠΑ και… αυτό ήταν. Όλοι ζουν πλέον με το ερωτηματικό, αν ο Λο, μπορεί να παίξει ξανά σε τόσο υψηλό και σκληρό επίπεδο. Στον Ολυμπιακό πάντως, έλαμψε δια της απουσίας του.

Λοτζέσκι: Ο παίκτης που παίζει πολύ καλά χωρίς τη μπάλα. Αθλητικότητα στα ύψη. Ο Αμερικανός με βελγικό διαβατήριο, ήταν προσωπική επιλογή του Μπαρτζώκα. Σε κρίσιμα εκτός έδρας παιχνίδια , αλλά και στο ΟΑΚΑ, έχει διστάσει. Σε παιχνίδια εντός έδρας, αλλά και με ομάδες που του έδωσαν χώρο, ο Λοτζέσκι ήταν τρομερός. Η αλήθεια είναι, ότι έχει διχάσει με τον τρόπο που κινείται. Κι αυτό γιατί ο μπαγάσας, «ουρλιάζει» από χιλιόμετρα ότι έχει ταλέντο. Α, μην ξεχάσω να σας γράψω το σημαντικότερο: «Δεμένος» με τον Σπανούλη, όσο δεν πάει. Στα μεγάλα ματς του αρχηγού κάνει «παπάδες». Όταν ο Σπανούλης περιορίζεται, μπλοκάρει και ο Ματ. Όχι πάντα, αλλά το παθαίνει. Να ρισκάρω πρόβλεψη για το μέλλον του; Με Μπαρτζώκα, συνεχίζει κι αυτός…

Ντάνστον: Το ότι είναι κάποιους πόντους ψηλότερος του Χάινς, τον βοήθησε να τελειώνει για πλάκα φάσεις μέσα στο ζωγραφιστό που ο Κάιλ δεν τα κατάφερνε. Χρειάστηκε πολύ λίγο χρόνο να μπει στη φιλοσοφία. Έδωσε και την ψυχή του στα ματς με την Ρεάλ. Είναι πολύ φιλότιμος και συνεχίζει ανοδικά, αφού ήταν εξαιρετικός και στο Βαρέζε. Μαζί με τον Χάινς (αν έμενε), θα οδηγούσαν σίγουρα τον Ολυμπιακό στο Μιλάνο. Ο Μπράιαν μοίρασε τις τάπες της ζωής του, δεν υπάρχουν πολλά να αναλύσουμε. Μπορεί να μην έχει το coast to coast του προκατόχου του, αλλά είναι αλλού πιο ωφέλιμος. Στην τελική δε χρειάζεται σύγκριση, μακάρι να ‘ταν παρέα.

Σίμονς: Αποκτήθηκε από την Μπρίντιζι με λίγα χρήματα. Προσωπικά, δεν έχω να του προσάψω το παραμικρό. Κι αυτό γιατί πολύ απλά, τον δεύτερο μήνα της παρουσίας του, έβγαλε των ωμοπλάτη του. Οι γιατροί ξεκαθάρισαν ότι οι πιθανότητες να ξαναβγεί ο ώμος είναι 50- 50. Άλλος Αμερικανός, μπορεί να κρυβόταν. Ο Σέντρικ, συνέχισε να παλεύει. Ίσως η ομάδα χρειάζεται κάτι πιο αξιόπιστο. Πολλές φορές του φεύγει η μπάλα από τα χέρια, βολές δεν βάζει. Πρωταθλητής Ευρώπης ήσουν, είχες ανάγκη κάτι πιο σίγουρο. Όμως ό,τι μπορεί το κάνει.

Μπέγκιτς: Ο Σλοβένος αντίθετα με τον Σίμονς, δε μπόρεσε να δώσει πράγματα. Ελάχιστη βοήθεια. Λίγο με τον Τόμιτς και πιο πολύ με τον Πλάις. Ως εκεί… Τόσα λεφτά, για να 'χεις ψηλό να παίζει ένα ματς το τρίμηνο; Λάθος! Αρνητικός όσο δεν πάει και μοιραία κατέληξε εκτός ομάδας. Αποτυχημένη μεταγραφή. Λεφτά στα σκουπίδια. Έτσι αποδείχτηκε…

Σερμαντίνι: Δεν ανανέωσε το καλοκαίρι, ξανάρθε τον Φλεβάρη. Αυτός βάζει τις βολές, δεν μπορεί να παίξει απέναντι σε γρήγορα πόδια(Ρεάλ), αλλά είναι παίκτης που δίνει λύσεις. Κάθε ομάδα χρειάζεται ένα «σκιάχτρο» στο ρόστερ της. Ο Μπαρτζώκας τον θεωρεί πολύ σημαντικό να υπάρχει. Με τα λεφτά δεν τα βρίσκουν και εκεί χάλασε. Να δούμε το καλοκαίρι, αν και εφόσον ο Γκιόργκι βοηθήσει στο πρωτάθλημα!

Πέτγουεϊ: Όλοι είχαμε να πούμε και καλή κουβέντα, αλλά και άσχημη. Ο Μπρέντ δεν είχε παραστάσεις, πολλές φορές δεν αποφάσιζε στην επίθεση τι θα κάνει. Επίσης, το παρατράβηξε με τις… πτήσεις και βρέθηκε δυο φορές τραυματίας. Από την άλλη, δεν έχει περάσει από την ομάδα άλλος ξένος που να επανέρχεται τόσο γρήγορα από τραυματισμούς. Δεν είναι μόνο θέμα οργανισμού, είναι και αποφασιστικότητας και λεβεντιάς. Να ‘μαστε δίκαιοι. Ο Πέτγουεϊ απέδειξε ότι είναι παλικάρι, βγάζοντας τραυματίας την σειρά με την Ρεάλ. Οι άμυνές του, είναι εκπληκτικές, δεν χρειάζεται καν να τις αναλύσουμε. Όμως, πρέπει να δουλέψει και να αποκτήσει την ηρεμία του έμπειρου παίκτη. Μας δίνει την εντύπωση ότι εκεί που οργιάζει, μπορεί να δώσει μια κλωτσιά και να τα διαλύσει όλα. Όσο έλειψε, ο Ολυμπιακός είχε πρόβλημα και ο Πρίντεζης ακόμη μεγαλύτερο. Και ο Περπέρογλου…

Κόλινς: Ο Μάρντυ ήταν εκ των κορυφαίων της Μοντεγκρανάρο. Η ατυχία του διπλή: Πρώτον, μπήκε στο καθεστώς σύγκρισης με τον Λο. Δεύτερον, παίζει σε μια ομάδα, χώρας ανυπόμονων. Και δεν είναι και τόσο μεμπτό για τον κόσμο, που θέλει να κερδίζει. Απλά στο μπάσκετ και μόνο να μάθει κάποιος το βίβλίο με τα συστήματα, του παίρνει κανά μήνα. Ο Κόλινς, έχει ποιότητα και θα τη δείξει στην ομάδα που θα πάει να παίξει κάνοντας προετοιμασία. Κόντρα στην Ρεάλ, άφησε δείγματα της αξίας του. Πολύ σοβαρός στην άμυνα, κάνει λάθη αν τον πιέσεις και πολύ καλός πασέρ, όταν είναι στην κίνηση. Όμως για την δουλειά που αποκτήθηκε, δεν…

Μούν: Πέρασε κι αυτός ένα… φεγγάρι, όπως λέει το όνομά του. Ο Τζαμάριο , κάτι καρφώματα έκανε στην Α1 και κάποια τρίποντα. Ήταν εκτός τόπου και χρόνου, το παραδεχόταν άλλωστε και ο ίδιος. Τίποτα…

Εννιά ξένοι, οι επτά Αμερικανοί, ένας Σλοβένος και ένας Γεωργιανός. Θεωρώ ότι συνολικά, ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να πάρει πολύ καλύτερο βαθμό. Δεν τα κατάφερε και το πλήρωσε στην Ευρωλίγκα! Ωστόσο, είπαμε, ο τραυματισμός του Λο ήταν η μεγάλη κατάρα!

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ