EUROLEAGUE

Αυτοί δεν είναι αποκούμπι

Αυτοί δεν είναι αποκούμπι

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος γράφει για τον μοναχικό Ολυμπιακό του μπάσκετ που τραβάει τον δρόμο του με τα καλύτερα αποδυτήρια στη χώρα.

Μπορεί σε άλλα άρθρα να διαβάσετε για πλήρεις ομάδες, για "γεμάτα" ρόστερ, για τεράστια σύνολα που θα κατακτήσουν το… σύμπαν! Εδώ δεν θα τα διαβάσετε ποτέ. Η ταπεινότητα είναι μεγαλείο και στην περίπτωση του μπασκετικού Ολυμπιακού, από τον πρώτο ως τον τελευταίο φίλαθλο που ασχολείται σοβαρά με αυτή την ομάδα, δε θα δείτε έπαρση.

Στο κάτω- κάτω, που έπαρση ρε παιδιά, έτσι δεν είναι; Για μια παρέα που δεν πείραξε ποτέ κανέναν; Για μια παρέα που έχει δει τον κόσμο της, να την "κυνηγάει" επειδή ναι, έχουν ζήτημα στις επισκέψεις τους στο ΟΑΚΑ. Οι άνθρωποι κατέκτησαν δυο σερί Ευρωλίγκες και το γήπεδό τους γεμίζει πέντε φορές τον χρόνο. Αν ήταν ομάδα στο εξωτερικό θα ‘χε πουλήσει διαρκείας για μια δεκαετία. Ένας Ολυμπιακός που δε χαρίζεται, ένας Ολυμπιακός που δε "μασάει", ένας Ολυμπιακός που θα φτάσει όπου αυτός θέλει, όπου αυτός μπορεί. Ένας Ολυμπιακός που το πολύ- πολύ κάποιο βράδυ θα ξαναχάσει και θα μείνει μόνος. Τα ‘χω ξαναγράψει, μοναχικός καβαλάρης, ένας "Λούκυ- Λούκ" στον δικό του κόσμο. Έτσι έμαθαν και δε ξεγελιούνται. Και δε τους έκανε και εντύπωση που στο 500ο παιχνίδι τους , δεν ήταν γεμάτο το γήπεδο. Σιγά το νέο… Η ομάδα αυτή δεν είναι αποκούμπι. Οι παίκτες αυτοί, δεν θα αισθανθούν ξαφνικά Θεοί, επειδή ο Σαντάνα δε μπορεί να διώξει ή ο Ντοσεβί δεν ξέρει να περάσει αντίπαλο! Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι πολύ ανώτεροι σε επίπεδο και αγωνιστικότητα, από να αποτελούν την πατερίτσα οπαδών ή δημοσιογράφων για να φτιάξουν ένα μεγαλείο- υποκατάστατο.

Η ομάδα αυτή, μέσα στο πέρασμα των χρόνων, έχει γνωρίσει πίκρες (και θα ξαναγνωρίσει), έχει γνωρίσει ευτυχισμένες στιγμές που σίγουρα θα επαναλάβει. Αυτός είναι ο Ολυμπιακός στο μπάσκετ. Η παρέα, που όταν χτυπάει ένας, πονάνε όλοι. Η παρέα που έχει αρχηγό τον κορυφαίο Ευρωπαίο μπασκετμπολίστα (σας αρέσει, δε σας αρέσει). Η παρέα που έχει Έλληνες παικταράδες και φέτος έχει και ξένους, που γνωρίζουν καλά τη φανέλα που φοράνε. Ο Ολυμπιακός δεν ασχολείται με το τι έγινε στο ΤΣΣΚΑ- Φενέρ. Ασχολείται με το τι κάνει ο ίδιος. Και όλα αυτά τα γράφω για να μπουν μια και καλή στο μυαλό όλων όσων παρακολουθούν.

Αυτοί δεν είναι αποκούμπι

Έχοντας παρακολουθήσει (τα μέτρησε ο Φιλέρης) τα 475 από τα 500 ματς αυτής της ομάδας στην κορυφαία διοργάνωση, γνωρίζοντας τη σκέψη και τη λειτουργία της παρέας, να ξέρετε πως όλα τα παραπάνω, είναι τρόπος ζωής για αυτούς. Ό,τι και να λέτε, ό,τι και να σας "ταΐζει" ο κάθε άσχετος. Μέσα στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού, υπάρχουν τοιχοκολλημένες κάποιες αφίσες με απλά συνθήματα- νόμους για τη λειτουργία του τμήματος. Η ομάδα αυτή, έχει δεχθεί τρομερά "χτυπήματα" από αγωνιστικούς και εξωαγωνιστικούς παράγοντες. Σας παρακαλώ λοιπόν, τρομάξτε ελεύθερα από το θάρρος και την παλικαριά της, να σηκώνεται όρθια, να πετάει από πάνω της τα αίματα και να συνεχίζει. Δε τον πληγώνει κανείς τον Ολυμπιακό, αλλά ούτε και τον παραμυθιάζει. Κι όσο κι αν στενοχωρεί πολλούς, η ομάδα θέλει τίτλους, αλλά αν δε φτάσει σε αυτούς, δε διαλύεται ποτέ. Και όσο κι αν τους βρίσετε, στο τέλος πάλι σ’ αυτούς θα γυρίσετε. Όμως το ξαναλέω, αποκούμπι δεν ήταν και δε θα γίνουν ποτέ.

Όσον αφορά τώρα στην αναμέτρηση με τη Μάλαγα; Κακό πρώτο ημίχρονο με τους Ισπανούς να αμύνονται σωστά, να ρισκάρουν, να βγάζουν αποτέλεσμα και να κάνουν το κομμάτι τους. Ο Πλάθα μάζευε κόσμο στο ζωγραφιστό, χάριζε σουτ, αλλά όσο αστοχούσαν οι Πειραιώτες, τόσο τα πράγματα κυλούσαν όπως ήθελαν! Στο λεγόμενο…. τσούκου- τσούκου μπολ, η Μάλαγα "έραβε κοστούμι" και αν κάτι ευχαρίστησε τους Ολυμπιακούς, ήταν η θετική παρουσία του Μιχάλη Τσαϊρέλη που έβαλε και το τελευταίο καλάθι του 20λεπτου, μειώνοντας στους τέσσερις. Η Μάλαγα έκανε καλό ματς και κέρδιζε μόνο με ένα… τετράποντο. Αυτό ήταν το θετικό για τον Ολυμπιακό, αρκεί κάτι να γινόταν και να άλλαζε ρυθμό, ταχύτητα, ψυχολογία και συμπεριφορά. Ο κόσμος στο ΣΕΦ κατά την ανάπαυλα παρακολούθησε ένα ιδιαίτερα συγκινητικό βίντεο με αφορμή τα 500 ματς της ομάδας, Όταν λοιπόν ξεκίνησε το δεύτερο μέρος, οι ίδιοι οι φίλαθλοι ήξεραν ότι καμία Μάλαγα δε θα έπρεπε και δε θα μπορούσε να τους χαλάσει τη γιορτή. Κανένας Κουζμίνσκας, κανένας Γκρέιντζερ, κανένας…

Αυτοί δεν είναι αποκούμπι

Και κάτι τέτοια ο Σπανούλης δεν τα αφήνει απαρατήρητα. Ο Ολυμπιακός των 29 πόντων στο 20λεπτο, βρήκε 27 πόντους σε 10λεπτο. Ο Πρίντεζης κράτησε όρθια μια φροντ-λάιν που δεν έκανε τα σωστά "παιδευόμενη" από τα κορμιά των Ανδαλουσιάνων. Ο Ντάνστον κακός, ο Χάντερ με το μυαλό… στην τουαλέτα, όπως και οι Τσαϊρέλης, Πρίντεζης, απλά ο Γιώργος είχε πάρει βοήθεια από το νοσοκομείο. Ναι, αυτός είναι ο Ολυμπιακός. Από το κρεβάτι του δωματίου στο γήπεδο και "κολόνα" για μισό και βάλε παιχνίδι. Ε, όταν κάποιος δίνει τέτοιο εαυτό, τον ακολουθούν όσοι μπορούν. Τον Γιώργο λοιπόν τον ακολούθησαν ο Λοτζέσκι , ο Σλούκας και εκεί που έπρεπε να τελειώσουν όλα, πήρε τις μπάλες ο αρχηγός. Ντάμπλ- ντάμπλ και "γειά σας". Ο Ολυμπιακός είναι μόνος πρώτος, αλλά οι υπολογισμοί είναι για εσάς. Όχι για αυτούς. Καμία βαθμολογία δε κοιτάνε. Τώρα βλέπουν τα Τρίκαλα και μετά το Μιλάνο. Εξάλλου μέσα από την πόρτα των αποδυτηρίων, δε περνάνε ποτέ τα μαθηματικά , οι εικασίες και οι προβλέψεις. Το 7-1 για την ώρα, σημαίνει πρόκριση. Κόντρα στους Τούρκους θα συζητηθεί το πλεονέκτημα. Κόντρα στους Ρώσους η πρώτη θέση. Αλλά μη "το τρέχουμε" το θέμα. Ως εδώ αρκεί! Εξάλλου είπα, είναι ομάδα νικών, όχι υποκατάστατο του κάθε πικραμένου. Καληνύχτα…

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ