EUROLEAGUE

Έτσι γίνονται τα πράγματα στην Μπάγερν

Έτσι γίνονται τα πράγματα στην Μπάγερν

Ο Γιάννης Ντεντόπουλος, με τη βοήθεια του πρώην προπονητή της, Γιάννη Χριστόπουλου, εξηγεί το φαινόμενο "Μπάγερν Μονάχου", αποκωδικοποιεί τον Χένες, τον άνθρωπο-κλειδί και μπαίνει στα άδυτα του τεράστιου αυτού κλαμπ που κάνει τα πρώτα του μπασκετικά βήματα.

Το αρχηγείο της, είναι εγκατεστημένο στην "Sabener Str". H "Sabener" είναι συνυφασμένη με την Μπάγερν Μονάχου, όσο η "Wall Str" με το Χρηματιστήριο της Νέα Υόρκης και την Παγκόσμια οικονομία.

Στα γραφεία της λαμβάνονται οι σημαντικότερες αποφάσεις για ένα κλαμπ πραγματικό κολοσσό .Ένα από τα ισχυρότερα brand name όχι μόνο στον Ευρωπαϊκό , αλλά στον Παγκόσμιο Αθλητισμό.

Από εκεί ανακοινώθηκε η πρόσληψη του Πεπ Γκουαρντιόλα, ενώ ήταν ακόμη σε εξέλιξη το συναρπαστικό περσινό ταξίδι προς την κατάκτηση του tremble ( Champions League, Bundesliga και κύπελλο Γερμανίας) υπό τον Γιουπ Χάϊνκες. Από εκεί ανακοινώθηκε επίσημα, πριν πέντε χρόνια, η απόφαση του κλαμπ να επανιδρύσει το τμήμα μπάσκετ, όχι απλά για να υπάρχει, αλλά για να φανεί αντάξιο του ονόματος και της ιστορίας του.

Να τρυπώσεις στα άδυτα της Μπάγερν δεν είναι δα και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Να βρεις όμως έναν άνθρωπο που το έχει κάνει, μας φάνηκε ευκολότερο. Ο Γιάννης Χριστόπουλος έζησε εκ των έσω την προσπάθεια της αναρρίχησης της μπασκετικής Μπάγιερν, από το ξεκίνημά της.

Αρχικά ως άμεσος συνεργάτης του Ντιρκ Μπάουερμαν με τον οποίο είχε συνεργαστεί και στον Απόλλωνα Πάτρας. Και για δέκα αγωνιστικές, στο ξεκίνημα της περσινής περιόδου , μετά την ξαφνική απομάκρυνση του Μπάουερμαν, ως πρώτος προπονητής. Αυτός ήταν που παρέδωσε την σκυτάλη στον Σβέτισλαβ Πέσιτς, που ανέλαβε τα ηνία με εισήγηση του τεχνικού διευθυντή της ομάδας, του Μάρκο Πέσιτς, του γιού του δηλαδή.

"Το να δουλεύεις για την Μπάγερν , σημαίνει τρία πράγματα" ξεκαθάρισε ο Πατρινός τεχνικός. "Δέος, ευθύνη και δύναμη" και συνέχισε: "Υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές που διέπουν αυτό το σύλλογο, που αποτελούν ευαγγέλιο. Η βασικότερη απ’ όλες , είναι πως το κλαμπ είναι πάνω από πρόσωπα.

Ο Φαν Γκαλ απολύθηκε σε μια περίοδο που είχε φέρει καταπληκτικά αποτελέσματα , όταν φάνηκε να συμπεριφέρεται με αλαζονεία και να παρουσιάζει τον εαυτό του ως απόλυτο αφεντικό. Ως εκ τούτου όλοι είναι αναλώσιμοι.

Φυσικά και είναι πάνω κι από εταιρίες, όσο μεγάλες κι αν είναι στον τομέα τους , με όσο μεγάλα ποσά κι αν συμμετέχουν στο χορηγικό πρόγραμμα. Δεν είναι εύκολο να συνδέσεις το όνομά σου με την Μπάγιερν.

Αν θυμάμαι καλά η μικρότερη χορηγία ήταν της τάξεως των 260 χιλιάδων ευρώ. Το έχει αποδεχθεί η "Audi", που έχει δώσει το όνομά της στο γήπεδο, το ξέρει η "Deutsche bank". Ωστόσο όλοι είναι ξέρουν ότι επενδύουν στο πιο σίγουρο "χαρτί".

Αυτή η επίγνωση του κύρους και της ακτινοβολίας της Μπάγερν είναι ξεκάθαρη σε όλα τα επίπεδα. Όποιος δουλεύει γι αυτήν την ομάδα πρώτα και πάνω απ’ όλα πρέπει να σέβεται την ιστορία της. Και ταυτόχρονα να ξέρει να συμπεριφέρεται ως πρεσβευτής της. Κάποτε, σε ένα ξενοδοχείο που είχε καταλύσει η αποστολή , ένας αθλητής είχε μιλήσει με αγένεια στον σερβιτόρο του ξενοδοχείου. Ο γιατρός ο Μιλαβόλφε τον μάλωσε γιατί έκρινε ότι ο τρόπος του δεν άρμοζε με αυτό που αντιπροσώπευε εκείνη τη στιγμή".

- Θυμόμαστε όλοι πόσο είχε συζητηθεί η διαδικασία της απόφασης να επενδύσει η Μπάγιερν και στο Μπάσκετ.

"Από την στιγμή που λήφθηκε αυτή η απόφαση ήταν δεδομένο ότι το μπάσκετ θα οργανωνόταν και θα λειτουργούσε με τις προδιαγραφές και τους στόχους της ποδοσφαιρικής ομάδας. Τον πρωταθλητισμό. Όσο υψηλές είναι οι απαιτήσεις, από τους υπαλλήλους, άλλο τόσο υψηλές είναι και οι παροχές προς αυτούς για να μπορούν να σκέφτονται μόνο τη δουλειά τους.

Αυτός είναι ένας λόγος που όλοι οι καλοί Γερμανοί παίκτες , πλέον θέλουν να παίξουν εκεί, από την στιγμή που η ομάδα αγωνίζεται στην Α1 και πλέον στην Ευρωλίγκα. Στο εγχείρημα ανακατεύτηκαν και τεράστιες προσωπικότητες της Βαυαρικής κοινωνίας. Τα σχέδια για την ανακαίνιση του ιστορικού γηπέδου που είχε φιλοξενήσει τον περίφημο τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972, τότε που η Σοβιετική Ένωση νίκησε για πρώτη φορά τις ΗΠΑ, με το καλάθι του Αλεξάντερ Μπέλοφ, τα έκανε ο αντιπρόεδρος Ράουχ, ένας από τους σπουδαιότερους αρχιτέκτονες στον κόσμο".

-Ξέρουμε επίσης ότι καθοριστικό ρόλο έπαιξε η επιθυμία του προέδρου, Ούλι Χένες…

"Ο Χένες είναι το "κλειδί" σε όλη αυτή την ιστορία. Ήταν ο βασικός υποστηρικτής της ιδέας για την επέκταση στο μπάσκετ, αλλά υπό τον όρο αυτή η προσπάθεια να ξεκινήσει από την αρχή και να δομηθεί πάνω στην τεχνογνωσία που υπάρχει.

Αυτός έπεισε όλα τα μέλη να συμφωνήσουν , γιατί για όλα τα μέλη αποφασίζουν- και επέμενε να ξεκινήσει η ομάδα από την Α2 για να κάνει σταθερά βήματα και όχι άλματα. Μάλιστα μου κάνει εντύπωση πως δέχθηκε την wild card για την συμμετοχή στην Euroleague. Πίστευα ότι θα απαιτούσε πρώτα να κερδηθεί αυτό το δικαίωμα στα γήπεδα".

-Τι περίπτωση είναι ο Χένες; Ξέρει μπάσκετ;

"Το βασικό του γνώρισμα είναι ότι θέλει να είναι πρώτος. Είναι τεράστια προσωπικότητα, εξαιρετικός διοικητής , γνωρίζει πως πρέπει να δομηθεί και να λειτουργήσει ένας αθλητικό οργανισμός και κυρίως πώς να μανατζάρει ανθρώπους. Μπάσκετ σε τεχνικό επίπεδο δεν ξέρει, ούτε κάνει ότι ξέρει.

Τις αποφάσεις που αφορούν την ομάδα τις παίρνουν ο τεχνικός διευθυντής, ο Μάρκο Πέσιτς και ο εκάστοτε προπονητής, πλέον ο Σβέτισλαβ Πέσιτς. Ωστόσο του αρέσει το παιχνίδι. Μια φορά, άφησε την ποδοσφαιρική ομάδα και ήρθε μαζί μας , σε ένα κρίσιμο εκτός έδρας ματς με την Αρτλαντ. Όταν μπήκαμε στο πούλμαν για να πάμε στο γήπεδο, αυτός διακριτικά κάθισε στην 3η σειρά. Ξαφνιαστήκαμε. Εκείνος επέμενε πως δεν ήθελε να αναστατώσει τη ρουτίνα μας.

Επίσης είναι άνθρωπος που του θέλει να ακούει όλες τις πτυχές ενός ζητήματος για να πάρει μια απόφαση. Πριν τιμωρήσει κάποιον του δίνει το δικαίωμα του λάθους. Και κυρίως δεν αφήνει ποτέ ένα πρόβλημα να κακοφορμίσει. Θέλει να το λύνει έγκαιρα".

Ρωτήσαμε τον κόουτς , αν αληθεύει μια ιστορία που είχαμε ακούσει: Μια φορά είχαν πλακωθεί ο Ριμπερί με τον Ρόμπεν στην προπόνηση και δεν μιλούσαν. Πριν από ένα παιχνίδι, τους κάλεσε στη σουϊτα του, κλείδωσε την πόρτα και τους είπε: "δεν θα βγούμε από εδώ αν δεν βγάλουμε άκρη".

Γέλασε και ψέλλισε: "Δεν ήμουν μπροστά, αλλά μπορώ να καταλάβω ότι αυτή είναι… συμπεριφορά Χένες. Είναι ένας άνθρωπος που δεν δίσταζε να έρθει σε αντιπαράθεση με τους οργανωμένους οπαδούς , που είχαν διαφορετική άποψη με την δική του. Αν δεν σας αρέσει , μην έρθετε στο γήπεδο , τους μήνυσε".

-Θα σε φέρω σε δύσκολη θέση αν σου ζητήσω να επισημάνεις ποια είναι η ειδοποιός διαφορά στην διοίκηση της Μπάγιερν από την διοίκηση των μεγάλων ελληνικών ομάδων του μπάσκετ, που κυριαρχούν στην Ευρώπη;

"Κοίταξε, η διαφορά είναι ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα μέλη και αφορούν ένα τριετές ή πενταετές πλάνο και δεν αλλάζουν ανάλογα με τις διαθέσεις του εκάστοτε προέδρου. Αυτό που γίνεται έχει μελετηθεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και τίποτα δεν γίνεται βασισμένο στο θυμικού ενός προσώπου, ακόμη κι αν μιλάμε για τον ίδιο τον πρόεδρο".

-Ποιοί ποδοσφαιριστές είναι φανατικοί με το μπάσκετ;

"Ο Σβάϊνστάϊγκερ και ο Γκόμεζ ήταν στην εξέδρα στα περισσότερα παιχνίδια. Και όλη ο ομάδα μπάσκετ είχε ταξιδέψει για να παρακολουθήσει τον τελικό του Champions League με την Τσέλσι. Επίσης υπάρχει στην διάθεση της μια σουϊτα για να παρακολουθεί, όποιος επιθυμεί, τα ματς του Champins League”.

-Για να καταλήξουμε, με αυτά που βίωσες εκ των έσω θεωρείς ότι η Μπάγιερν σίγουρα θα καταφέρει κάποια στιγμή να διεκδικήσει την Euroleague;

"Θα το πω διαφορετικά. Έχει όλα τα εχέγγυα , δηλαδή την οικονομική ευρωστία, την οργανωτική δομή και την εμπειρία να τα καταφέρει. Το αν και το πότε θα τα μπορέσει να υλοποιήσει το πλάνο της έχει να κάνει και με την φύση του αθλητισμού, που δεν δίνει εκ των προτέρων εγγυήσεις για το αποτέλεσμα".

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ