EUROLEAGUE

Υπόθεση -πολύ- προσωπική

Υπόθεση -πολύ- προσωπική
INTIME SPORTS

Ο Βασίλης Σπανούλης έκανε την εμφάνιση της ζωής του απέναντι στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και έδειξε με τον πιο πειστικό τρόπο πως ζει και αναπνέει για το Three-Peat.

Λίγες μέρες μετά την "περιπέτειά" του με την εθνική ομάδα στο Eurobasket της Σλοβενίας, ο Βασίλης Σπανούλης επέστρεψε στο ΣΕΦ για να ενσωματωθεί στην προετοιμασία του Ολυμπιακού και στη συνέχεια να ακολουθήσει την αποστολή της ομάδας στο ταξίδι για την Βραζιλία. Στη καθιερωμένη media day της Euroleague είχε δηλώσει " διψασμένος για νέους τίτλους" και δεν είχε διστάσει να παραδεχθεί πως " στόχος μου είναι να ξεπεράσω ξανά τα όριά μου". Τρεις μήνες αργότερα, ο αρχηγός των back-to-back Πρωταθλητών Ευρώπης πραγματοποίησε την κορυφαία εμφάνιση της καριέρας του, απέναντι στον προπονητή με τον οποίο (για τους δικούς τους λόγους) δεν ανταλλάζει ούτε ματιά, τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Ο 31χρονος σούπερ σταρ του ευρωπαϊκού μπάσκετ ανανέωσε το καλοκαίρι που μας πέρασε τη συνεργασία του με τους Πειραιώτες, καθώς πείστηκε από τα λόγια των αδελφών Αγγελόπουλου, οι οποίοι αποφάσισαν να χαμηλώσουν τον προϋπολογισμό, όχι όμως και τον πήχη. Κάθε άλλο μάλιστα. Το 10-0 στην πρώτη φάση ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακό. Στα μάτια κάποιων, πάντως, δεν έμοιαζε με κάτι τόσο τρομερό. Ο Σπανούλης βρίσκεται σίγουρα σε αυτή την κατηγορία. Ξέρει πως τα κρίσιμα ματς μόλις ξεκίνησαν και φρόντισε να σηκώσει την ομάδα στις πλάτες του από το πρώτο κιόλας παιχνίδι του Top-16.

Υπόθεση -πολύ- προσωπική
INTIME SPORTS

Και τι δεν έκανε απέναντι στη Φενερμπαχτσέ . Σκόραρε 28 πόντους με 5/7 δίποντα, 4/8 τρίποντα και 6/7 βολές, κατέβασε 5 ριμπάουντ, μοίρασε 9 ασίστ, κέρδισε 9 φάουλ, έκανε μόλις δυο λάθη σε ακριβώς 34 λεπτά συμμετοχής και συγκέντρωσε 39 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης, επίδοση που είναι η δεύτερη καλύτερη στη φετινή Euroleague μετά τις 44 μονάδες του Ντάριους Λαβρίνοβιτς στο αδιάφορο παιχνίδι Μπουντιβέλνικ - Ναντέρ.

Αυτές οι 39 μονάδες αποτελούν ατομικό του ρεκόρ. Αν είχε πετύχει άλλο ένα καλάθι, θα είχε "γράψει" άλλο ένα ρεκόρ καριέρας. Είχε σκοράρει 29 το Νοέμβριο του 2011, όταν ο Ολυμπιακός λύγισε εντός έδρας την ισπανική Μπιλμπάο. Μόνο που τα κατορθώματά του στο χθεσινό (3/1) ντέρμπι με τη Φενερμπαχτσέ έχουν σαφώς μεγαλύτερη αξία, αν συνυπολογίσει κανείς τον βαθμό δυσκολίας, την κρισιμότητα του ματς και τους παίκτες που τον μάρκαραν.

Για την ιστορία, ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο έχει ατομικό ρεκόρ στο σύστημα αξιολόγησης τις 35 μονάδες σε αγώνα με την Ζαλγκίρις Κάουνας το 2006, ενώ ο Ρούντι Φερνάντεθ τις 34 στο περσινό ματς της Ρεάλ Μαδρίτης με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Τόσες (34) έχουν και οι Δημήτρης Διαμαντίδης, Μίλος Τεόντοσιτς, όλοι τους παίκτες που αγωνίζονται στην ίδια θέση με τον Σπανούλη και θεωρούνται κορυφαίοι αθλητές της δεκαετίας.

Υπόθεση -πολύ- προσωπική
INTIME SPORTS

Ο "Kill Bill" ξεκίνησε εντυπωσιακά, σκόραρε, δημιούργησε, έδωσε έτοιμα καλάθια, κέρδισε φάουλ, έφτασε τις 15 μονάδες στο τέλος της πρώτης περιόδου. Εβαλε τις βάσεις για να βρει ο Ολυμπιακός ρυθμό, έσπρωξε τους συμπαίκτες του και στο τέλος ήταν κυρίαρχος. Με το σκορ στο 84-78 και τους Πρέλτζιτς - Μπιέλιτσα να βάζουν "τρελά" τρίποντα, ο Σπανούλης έκανε ακριβώς το ίδιο. Σκόραρε για τρεις, έκανε το 87-78 και έκρινε οριστικά τον αγώνα. Ο Ομπράντοβιτς κάλεσε αστραπιαία τάιμ άουτ και το βλέμμα του συνάντησε εκείνο του πρώην παίκτη του. Η στιγμή ήταν αμήχανη και για τους δυο, καθώς ακόμη και οι... πέτρες γνωρίζουν ότι από τη μέρα που οι δρόμοι τους χώρισαν, δεν έχουν ανταλλάξει κουβέντα και προσπαθούν εδώ και πολύ καιρό να μην αναφέρονται στις αιτίες του "διαζυγίου" τους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο σούπερ σταρ του Ολυμπιακού είχε έξτρα κίνητρο από τη στιγμή που απέναντί του βρισκόταν ο Σέρβος τεχνικός. Κι αυτό το είδαν όχι μόνο οι 12.000 άνθρωποι που βρέθηκαν στο ΣΕΦ, δημιουργώντας εκπληκτική ατμόσφαιρα, αλλά και όσοι παρακολούθησαν το σπουδαίο ντέρμπι από την τηλεόραση. Οι πανηγυρισμοί του διεθνή γκαρντ στο κάρφωμα του Ματ Λοτζέσκι και στο τρίποντο που ακολούθησε από τον Αμερικανό για το 92-80, ήταν πιθανότατα οι πιο ξέφρενοι της καριέρας του σε αγώνα που δεν έκρινε τίτλο και δεν κρίθηκε από ένα σουτ. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Υπόθεση -πολύ- προσωπική

Ας μας συγχωρέσει ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο οποίος είπε πως "ο Σπανούλης δεν κοιτάζει αντιπαλότητες, παλεύει για την τρίτη συνεχόμενη Euroleague", αλλά το χθεσινό παιχνίδι δεν ήταν "άλλη μια μέρα στη δουλειά" για εκείνον. Ηταν κάτι πολύ μεγαλύτερο. Ο Σπανούλης κατέκτησε για δεύτερη φορά φέτος το βραβείο του MVP της αγωνιστικής και χάρισε κάτι περισσότερο από δυο βαθμούς στην ομάδα του. Την βοήθησε να ξεκινήσει ιδανικά το ιδιαίτερο πρωτάθλημα των 14 αγώνων, την οδήγησε στη νίκη απέναντι σε έναν ισχυρό αντίπαλο με εξαιρετικές μονάδες, ξεσήκωσε τον κόσμο και χάρισε μια φαντασμαγορική παράσταση στο πρώτο sold-out της σεζόν.

22" πριν το τέλος, ο Γιώργος Μπαρτζώκας κάλεσε τάιμ άουτ. Ο Ολυμπιακός είχε μια επίθεση για να "χτίσει" μια όσο το δυνατόν καλύτερη διαφορά, όμως όλοι ήξεραν τι θα ακολουθήσει. Η μπάλα πήγε στα χέρια του Σπανούλη, εκείνος την κοντρόλαρε για πολλά δευτερόλεπτα, πήρε σκριν, άλλαξε κατευθύνσεις, βρέθηκε τελικά απέναντι σε ψηλό, έκανε το μικρό step-back και σούταρε από τα 7 μέτρα. Η μπάλα βρήκε μόνο διχτάκι, το κοινό κόντεψε να γκρεμίσει το ΣΕΦ και ο ίδιος πανηγύρισε έξαλλα με υψωμένη γροθιά.

Υπόθεση -πολύ- προσωπική
INTIME SPORTS

Κι αν νομίζετε πως αυτή ήταν απλώς μια "έκρηξη", συγκρίνετε τα φετινά του στατιστικά, με εκείνα της περσινής σεζόν (όταν αναδείχθηκε MVP ολόκληρης της χρονιάς), της προπέρσινης και της πρώτης του στο Λιμάνι. Θα δείτε ότι ο φετινός Σπανούλης είναι καλύτερος από ποτέ.

Σεζόν 2010-2011: 14.2 πόντοι, 51% στα δίποντα, 35% στα τρίποντα, 85% στις βολές, 1.8 ριμπάουντ, 4.3 ασίστ, 1.1 κλέψιμο, 3.9 λάθη ανά 29:28 σε σύνολο 20 αγώνων.

Σεζόν 2011-2012: 16.7 πόντοι, 54% στα δίποντα, 39% στα τρίποντα, 83% στις βολές, 2 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3.7 λάθη ανά 29:48 σε σύνολο 21 αγώνων.

Σεζόν 2012-2013: 14.7 πόντοι, 46% στα δίποντα, 32% στα τρίποντα, 78% στις βολές, 2.2 ριμπάουντ, 5.5 ασίστ, 3.4 λάθη ανά 30:01 σε σύνολο 31 αγώνων.

Σεζόν 2013-2014: 16.9 πόντοι, 58% στα δίποντα, 43% στα τρίποντα, 82% στις βολές, 2.1 ριμπάουντ, 5.2 ασίστ, 2.8 λάθη ανά 27:53 σε σύνολο 11 αγώνων.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Σπανούλης δεν ξεπέρασε σε κανένα ματς της πρώτης φάσης τα 30 λεπτά. Είχε 27:17 κατά μέσο όρο.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ