EUROLEAGUE

Βασίλης Σπανούλης = MVP

Βασίλης Σπανούλης = MVP

Ο Βασίλης Σπανούλης αναδείχθηκε MVP της 8ης αγωνιστικής και πιστοποίησε την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το τελευταίο διάστημα. Το Euroleague Greece αναλύει.

Διανύει το 31ο έτος της ηλικίας του. Δεν είναι κανένα παιδάκι, προέρχεται από ένα μακρύ και δύσκολο καλοκαίρι που ολοκληρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, όμως ο Βασίλης Σπανούλης δεν καταλαβαίνει από κούραση.

Το μπάσκετ δεν είναι απλά το επάγγελμά του. Το μπάσκετ είναι γι' αυτόν τρόπος ζωής. Ο σούπερ σταρ του Ολυμπιακού είναι ο κορυφαίος παίκτης της Ευρώπης την τελευταία διετία και ο παίκτης που κάθε ομάδα τρέμει να αντιμετωπίσει. Και όμως, η δίψα του για νέες διακρίσεις είναι πιο έντονη από ποτέ. Η λέξη ήττα; Υπάρχει, φυσικά, στο λεξιλόγιό του. Μόνο που ο ίδιος δεν θέλει να την ακούει. Γεννημένος ανταγωνιστής, βλέπετε...

Ο ηγέτης των back-to-back Πρωταθλητών Ευρώπης ξεκίνησε κάπως νωθρά τη σεζόν ή τουλάχιστον, δεν ξεκίνησε όπως θα ήθελε. Στα τέσσερα πρώτα ματς του ομίλου είχε 50 πόντους με 10/26 δίποντα και 5/19 τρίποντα. Είχε επίσης 16 ασίστ και 10 λάθη, με 40 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης (10 ανά παιχνίδι). Κι όμως, φαινόταν από το εκτός έδρας ματς με τη Σιένα ότι η έκρηξή του ήταν θέμα χρόνου να έρθει.

Βασίλης Σπανούλης = MVP
INTIME SPORTS

Στους αγώνες με την Ζιελόνα Γκόρα (εντός), με την Ουνικάχα Μάλαγα (εκτός), με την Γαλατασαράι (εντός) και την Μπάγερν Μονάχου (εκτός), ο Σπανούλης ήταν ο παίκτης που θαυμάζει όλη η Ευρώπη. Σκόραρε συνολικά 75 πόντους με 14/19 δίποντα, 12/22 τρίποντα και 11/12 βολές. Μοίρασε 24 ασίστ και έγραψε 83 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης. Κέρδισε το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της 8ης αγωνιστικής χάρη στην ηγετική του εμφάνιση στο Μόναχο και έχει ήδη θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για το βραβείο του MVP Δεκεμβρίου. Οι διακρίσεις δεν σταματούν ποτέ για τον Kill-Bill.

Αυτά τα "παράσημα", πάντως, δεν λένε και πολλά στον Σπανούλη. Φυσικά και τον ενδιαφέρουν τα ατομικά βραβεία, όμως πάνω απ' όλα τον νοιάζει να παίζει ο Ολυμπιακός σε υψηλό επίπεδο. Γι' αυτό υπέγραψε το καλοκαίρι που μας πέρασε νέο τριετές συμβόλαιο, γι' αυτό πιέζει τον εαυτό του και τους συμπαίκτες του σε κάθε προπόνηση. Η ομάδα του Πειραιά δεν έχει γνωρίσει ήττα στη φετινή περίοδο και έχουμε φτάσει ήδη στον Δεκέμβριο. Ναι, αυτό ακριβώς ονειρευόταν ο Σπανούλης.

Παρόλα αυτά, όπως λένε και οι Αμερικανοί, ο μεγάλος του στόχος είναι "να βγάλει στο τέλος της σεζόν τη μεγάλη φωτογραφία".

Βασίλης Σπανούλης = MVP
INTIME SPORTS

Στον συγκλονιστικό αγώνα με την Μπάγερν , στο ματς με τους περισσότερους πόντους τα τελευταία εννέα χρόνια στην διοργάνωση, ο Σπανούλης έπαιξε κάτι λιγότερο από 30 λεπτά (29:35 για την ακρίβεια), σκόραρε 24 πόντους με 4/5 δίποντα, 4/7 τρίποντα και 4/5 βολές, ενώ μάζεψε 2 ριμπάουντ, μοίρασε 7 ασίστ, έκανε 1 λάθος και κέρδισε 5 φάουλ για να συγκεντρώσει 29 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης. Για τέτοιους αγώνες ζει. Για να παίζει σε ατμόσφαιρες όπως αυτή που είχαν δημιουργήσει οι Γερμανοί. Για να περπατάει σε τεντωμένο σχοινί.

" Προσωπικά, θέλω να παλέψουμε και να ξεπεράσουμε ξανά τα όριά μας", είπε στο Euroleague Greece πριν από δυο μήνες όταν τον ρωτήσαμε ποιος είναι ο φετινός του στόχος.

Το βραβείο του MVP της 8ης αγωνιστικής είναι μόλις το δεύτερό του μετά από εκείνο που είχε πάρει την δεύτερη εβδομάδα της περιόδου 2005-2006. Τότε, rookie στην Euroleague, βρήκε απέναντί του την ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Θοδωρή Παπαλουκά. Σε 31 λεπτά σκόραρε 28 πόντους με 8/8 δίποντα, 2/3 τρίποντα και 6/6 βολές, κατέβασε 2 ριμπάουντ, μοίρασε 3 ασίστ, έκανε 3 λάθη και κέρδισε 7 φάουλ για να "μαζέψει" 32 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης. Αυτή ήταν μόνο η αρχή. Ποιος το περίμενε ότι ο 23χρονος τότε γκαρντ θα φτάσει τόσο ψηλά, μέχρι την κορυφή της Ευρώπης;

Βασίλης Σπανούλης = MVP
INTIME SPORTS

Και όμως, από τότε ο Σπανούλης έχει κατακτήσει τρεις φορές την Euroleague, έχει αναδειχθεί ισάριθμες φορές MVP των Final-4 και μετράει 3/3 σε Τελικούς! Προέρχεται από την πιο μεστή σεζόν της καριέρας του, κέρδισε το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της περιόδου 2012-2013, ήταν δις μέλος της κορυφαίας πεντάδας της διοργάνωσης, ενώ στο σπίτι του υπάρχουν και δυο ακόμη σημαντικά "παράσημα": Αυτό του MVP Φεβρουαρίου του 2012 και εκείνο του MVP Νοεμβρίου του 2012.

Είπαμε, τον ενδιαφέρουν οι ατομικές διακρίσεις. Καλά τα συγκεκριμένα βραβεία, αν όμως στο τέλος της χρονιάς ο Ολυμπιακός έχει κάνει το Three-Peat, έχει παραμείνει στην κορυφή της Ευρώπης και έχει πράξει κάτι που μόνο η Γιουγκοπλάστικα κατάφερε στο παρελθόν, κανείς δεν θα τα θυμάται. Ούτε ο ίδιος ο Σπανούλης, ο οποίος δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από την 1η θέση σε όσες διοργανώσεις συμμετέχει.

Βρείτε μας στο Twitter @harris_stavrou

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ