EUROLEAGUE

Ο Κιριλένκο, το 53-1 και ο Ολυμπιακός!

Ο Κιριλένκο, το 53-1 και ο Ολυμπιακός!

Η ΤΣΣΚΑ του 53-1 (2004-'05) και του Κιριλένκο (2011-'12) υπενθυμίζει στον Ολυμπιακό ότι το αήττητο στη regular season δεν φέρνει πάντα την ευτυχία. Υπάρχει όμως και η Μπαρτσελόνα του 2009-'10 που έκανε το 10/10 και στο τέλος σήκωσε την κούπα! Το Euroleague Greece αναλύει.

Ο Ολυμπιακός ξεπέρασε το εμπόδιο της Ζιελόνα Γκόρα, έκανε το 5/5 στη regular season και πραγματοποιεί το καλύτερο ξεκίνημα στην ιστορία του συλλόγου στην Euroleague και ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή ο Γιώργος Μπαρτζώκας κρατά χαμηλούς τόνους, υπενθυμίζοντας το αυτονόητο. Ότι, δηλαδή, κάποια στιγμή θα έρθει και η ήττα που μέχρι στιγμής αγνοούν οι ''ερυθρόλευκοι'' σε όλες τις επίσημες διοργανώσεις.

''Δεν μας προσδίδει το παραμικρό άγχος το ότι παραμένουμε αήττητοι. Ξέρουμε ότι θα έρθουν και οι ήττες, οι οποίες σαφώς θα μας στενοχωρήσουν καθώς θέλουμε να κερδίζουμε. Όμως παρά τις συνεχόμενες νίκες υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης και δεν πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός φορμαρίστηκε νωρίς'' ανέφερε πρόσφατα ο κόουτς των πρωταθλητών Ευρώπης.

Ο Ολυμπιακός, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ είναι οι μοναδικές αήττητες ομάδες αυτή τη στιγμή στην Euroleague με ρεκόρ 5-0. Οι Πειραιώτες αγχώθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις όμως συνεχίζουν να μαζεύουν ροζ φύλλα, η ''Βασίλισσα'' παίζει κατά γενική ομολογία το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη ενώ η Φενέρ του Ομπράντοβιτς έχει επιβιώσει σε έναν όμιλο-φωτιά όπου συμμετέχουν η Μπαρτσελόνα και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Μόλις δύο ομάδες έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν ανώδυνα τις υποχρεώσεις τους στη regular season. Η αρχή έγινε με την ΤΣΣΚΑ της σεζόν 2004-'05 που σάρωσε τα πάντα στον διάβα της όμως υπέστη πανωλεθρία μέσα στο σπίτι της από τους Βάσκους της Τάου. Ακολούθησε η Μπαρτσελόνα της περιόδου 2009-'10 που κατέκτησε τον τίτλο με μόλις δύο ήττες μέσα στη σεζόν! Ο κύκλος των αήττητων ολοκληρώθηκε ξανά με την ΤΣΣΚΑ της σεζόν 2011-'12 που είχε... πυρηνικά όπλα στο ρόστερ της όμως στο τέλος, υποκλίθηκε στον Ολυμπιακό.

Το Euroleague Greece παρουσιάζει την πορεία των ομάδων που είχαν μόνο νίκες στην α' φάση της διοργάνωσης καθώς και το τι έκαναν στην πορεία του θεσμού.

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ 2004-'05 (14/14)

Ό,τι έχτιζε (53-1), το γκρέμισε στο σπίτι της

Το καλοκαίρι του 2002 ο Ντούσαν Ίβκοβιτς αποδέχτηκε την πρόταση της ΤΣΣΚΑ κι ανέλαβε την ''ομάδα του στρατού'' με σκοπό την επιστροφή στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά μετά το 1971, φέρνοντας στη Μόσχα τους Δήμο Ντικούδη, J.R. Χόλντεν από την ΑΕΚ και τον Θοδωρή Παπαλουκά από τον Ολυμπιακό. Τρία χρόνια αργότερα η ΤΣΣΚΑ θα σκορπούσε τον τρόμο σε όλη την Ευρώπη! Οι Ρώσοι μετρούσαν δύο συνεχόμενες αποτυχίες σε Βαρκελώνη (2003) και Τελ ΑΒίβ (2004) ενώ η διεξαγωγή του Final-4 στη Μόσχα ήταν το μεγάλο κίνητρο των παικτών του Ίβκοβιτς. Η ΤΣΣΚΑ έφτασε ως το τέλος της διαδρομής. Και έφτασε με... στυλ, μετρώντας 53 (!) νίκες και μόλις μια ήττα σε ρώσικο πρωτάθλημα και Euroleague. Ήταν ένα ασύλληπτο νούμερο, ένας αριθμός αδιανόητος για οποιαδήποτε ομάδα, με την ΤΣΣΚΑ να ''καταπίνει'' τον έναν μετά τον άλλον τους αντιπάλους της εντός κι εκτός συνόρων.

Το 14/14 στην regular season ήταν απλώς η αρχή. Ουδείς εκ των Μπένετον Τρεβίζο, Παναθηναϊκού, Τάου, Ούλκερ, Ορτέζ, Μάλαγα και Σκάιλαϊνερς Φρανκφούρτης μπόρεσαν να βάλουν φρένο στο σερί της ΤΣΣΚΑ που έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία της Euroleague που ολοκλήρωσε αήττητη τις υποχρεώσεις της στην α' φάση. Η μοναδική ήττα της σεζόν ήρθε στο TOP-16, με την Μπαρτσελόνα να επικρατεί 68-79 και να υπενθυμίζει ότι η ΤΣΣΚΑ δεν είναι ανίκητη. ''Αυτή η ομάδα δεν είχε προετοιμαστεί για ρεκόρ ή σερί νικών. Πολύ απλά, όλοι ξέρουν τους ρόλους τους και η ομάδα ξέρει πώς να κερδίζει. Δεν πρέπει να μας παρασύρουν όλα αυτά. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στο Final-4 αλλιώς θα την πατήσουμε'' δήλωνε προφητικά ο ''Ντούντα''. Κι όντως, η ΤΣΣΚΑ την... πάτησε από την Τάου στον ημιτελικό που εξελίχτηκε σε μέγα κάζο για τους Μοσχοβίτες! Σαν να μην έφτανε το σοκ της ήττας από τους Βάσκους, ήρθε και η ήττα από τον Παναθηναϊκό στον μικρό τελικό για να δέσει το γλυκό.

Ο Κιριλένκο, το 53-1 και ο Ολυμπιακός!
INTIME SPORTS

Ντικούδης και Παπαλουκάς δεν μπορούν να πιστέψουν την ήττα από την Τάου

Το ρόστερ της ΤΣΣΚΑ 2004-'05:Θοδωρής Παπαλουκάς, Μάρκους Μπράουν, Σεργκέι Πανόφ, Ντέιβιντ Άντερσεν, J.R. Χόλντεν, Δήμος Ντικούδης, Ζακχάρ Πασούτιν, Σεργκέι Μόνια, Μάρτιν Μιούρσεπ, Αλεκσέι Σαβρασένκο, Νικίτα Κουρμπάνοφ, Αντόνιο Γκρέιντζερ, Βασίλι Ζαβόριεφ
Προπονητής: Ντούσαν Ίβκοβιτς
Οι επιδόσεις της ανά φάση
Regular Season
: 14-0, TOP-16: 5-1 , Playoffs: 2-0, Final-4: 0-2.
Νικηφόρο σερί στην Euroleague εκείνης της σεζόν: 17-0
Η πρώτη ήττα ήρθε στις: 16/03/05 vs Μπαρτσελόνα (68-79).

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 2009-'10 (10/10)

Σήκωσε Euroleague με μόλις δύο ήττες!

Ο Τσάβι Πασκουάλ δεν είχε απλώς την τύχη να αφήσει το αποτύπωμά του στην κατάκτηση της Euroleague εκείνης της σεζόν από την Μπαρτσελόνα. Δεν είχε απλώς την ευλογία να είναι ο επικεφαλής της επόμενης ημέρας των Καταλανών που ξεφορτώθηκαν τον τίτλο του λούζερ που τους συνόδευε όλα τα προηγούμενα χρόνια με εξαίρεση το 2003. Ήταν ο αρχιτέκτονας της... αμέσως επόμενης ημέρας, οδηγώντας στο πρώτο σκαλί του βάθρου μια ομάδα η οποία ξεκίνησε τη χρονιά με τον τίτλο του φαβορί και το επιβεβαίωσε στο Παρίσι. Η Euroleague ήταν ο τρίτος (χρονικά) τίτλος της σεζόν για τους''μπλαουγκράνα'' μετά το ισπανικό Super Copa και το Copa del Rey. Και μπορεί οι αριθμοί να μην λένε πάντα την αλήθεια, όμως στην περίπτωση της Μπαρτσελόνα και της πορείας της στη διοργάνωση, τη λένε και μάλιστα με το παραπάνω. Το καμάρι της Καταλονίας έδωσε 22 παιχνίδια και σημείωσε 20 νίκες, δείχνοντας από την αρχή τις προθέσεις του αφού τερμάτισε με το απόλυτο νικών (10/10) στη regular season στον όμιλο με Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ, Τσιμπόνα, Ζάλγκιρις, Βιλερμπάν και Σιένα.

Η μια και μοναδική ήττα στο TOP-16 ήρθε στο Βελιγράδι με επεισοδιακό τρόπο αφού η Μπαρτσελόνα κατέθεσε ένσταση κατά του κύρους του αγώνα με την Παρτίζαν για το καλάθι του Ρόμπερτς, η οποία εν τέλει δεν έγινε αποδεκτή. Αντίπαλος στα playoffs η Ρεάλ και πρόκριση με 3-1 νίκες. Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη ήττα (63-70) από τη ''Βασίλισσα'' ήταν η μοναδική του Τσάβι Πασκουάλ στις αναμετρήσεις του με τον Έτορε Μεσίνα τη διετία που ο Ιταλός τεχνικός έκατσε στον πάγκο των Μαδριλένων! Η Μπαρτσελόνα έβαλε τους ιδανικούς τίτλους τέλους εκείνη τη σεζόν στον τελικό με τον Ολυμπιακό, σημειώνοντας μάλιστα ρεκόρ ασίστ (18) στην ιστορία των τελικών.

Ο Κιριλένκο, το 53-1 και ο Ολυμπιακός!
INTIME SPORTS

Η Μπαρτσελόνα των Μάικλ, Ρούμπιο έφτασε ως το τέλος της διαδρομής

Το ρόστερ της Μπαρτσελόνα 2009-'10: Τζιανλούκα Μπαζίλε, Τζόρντι Τρίας, Ρίκι Ρούμπιο, Γιάκα Λάκοβιτς, Χουάν Κάρλος Ναβάρο, Λούμπος Μπάρτον, Φραν Βάσκεθ, Μπονιφάσ' ΕνΝτονγκ, Τσάβι Ραμπασέδα, Τέρενς Μόρις, Βίκτορ Σάδα, Έραζεμ Λόρμπεκ, Πιτ Μάικλ, Ρότζερ Γκριμάου
Προπονητής: Τσάβι Πασκουάλ
Οι επιδόσεις της ανά φάση
Regular Season
:10-0, TOP-16: 5-1, Playoffs: 3-1, Final-4: 2-0.
Νικηφόρο σερί στην Euroleague εκείνης της σεζόν: 11-0
Η πρώτη ήττα ήρθε στις: 03/02/10 @ Παρτίζαν (67-66).

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ 2011-'12 (10/10)

Ο Κιριλένκο δεν ήταν αρκετός

Το καλοκαίρι του 2011 η ΤΣΣΚΑ Μόσχας εκμεταλλεύτηκε το lock-out στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού κι έπεισε τον Αντρέι Κιριλένκο να επαναπατριστεί ώστε να αγωνιστεί στην ομάδα που αναδείχθηκε. Αυτό που... ψιθυριζόταν όλο το καλοκαίρι έγινε πραγματικότητα. Η ''ομάδα του στρατού'' πρόσθεσε στο ρόστερ της έναν πραγματικό σούπερ σταρ με γεμάτη καριέρα στην κορυφαία βιομηχανία μπασκετικού θεάματος στον κόσμο! Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι ο ΑΚ47 προερχόταν από ένα τρομερό Ευρωμπάσκετ, όπου συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης. Το lock-out στο ΝΒΑ ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο όμως ο Κιριλένκο αποφάσισε να παραμείνει στην Μόσχα ως το τέλος της σεζόν, με τους Ρώσους του Γιόνας Καζλάουσκας να γίνονται αυτόματα το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση της Euroleague.

Η ΤΣΣΚΑ εκείνης της σεζόν κινούνταν σε άλλα επίπεδα με τους Τεόντοσιτς, Σβεντ, Σισκάουσκας, Χριάπα, Κιριλένκο και Κρστιτς στο ρόστερ. Το επιβεβαίωσε το 10/10 στη regular season, με την ΤΣΣΚΑ να μετράει μόνο νίκες στις αναμετρήσεις με την Ζάλγκιρις Κάουνας, τον Παναθηναϊκό, την ΚΚ Ζάγκρεμπ, την Μπάμπεργκ και τη Μάλαγα. Η πρώτη ήττα των Ρώσων ήλθε στις 9 Φεβρουαρίου 2012, όταν η Γαλατάσαραϊ επικράτησε 68-64 στο TOP-16, με το σερί της ΤΣΣΚΑ στον θεσμό να σταματά στο 13-0. Ακολούθησε ακόμη μια ήττα στα playoffs, όταν η Μπιλμπάο μείωσε σε 2-1 τη σειρά των προημιτελικών, πριν φτάσουμε στον μεγάλο τελικό της Κωνσταντινούπολης. Οι πανίσχυροι Ρώσοι του 19-2 σε όλη τη σεζόν υποκλίθηκαν στον Ολυμπιακό που ανέτρεψε διαφορά 19 πόντων και επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης μετά το 1997! ''Ο Ολυμπιακός έδειξε χαρακτήρα και πήρε τη νίκη. Χάσαμε το παιχνίδι μέσα από τα χέρια μας. Ίσως είναι η χειρότερη ήττα της καριέρας μου'' αρκέστηκε να σχολιάσει ο Κιριλένκο.

Ο Κιριλένκο, το 53-1 και ο Ολυμπιακός!
INTIME SPORTS

Η ΤΣΣΚΑ του Καζλάουσκας προηγήθηκε με +19 όμως στο τέλος πανηγύρισε ο Ολυμπιακός

Το ρόστερ της ΤΣΣΚΑ 2011-'12: Μίλος Τεόντοσιτς, Ντάριους Λαβρίνοβιτς, Ραμούνας Σισκάουσκας, Σάμι Μεχία, Νέναντ Κρστιτς, Αντρέι Κιριλένκο, Ευγκένι Βορόνοφ, Αντρέι Βοροντσέβιτς, Αλεξέι Σβεντ, Σάσα Καούν, Ντμίτρι Σοκόλοφ, Βίκτορ Σοκόλοφ, Βίκτορ Χριάπα, Αντόν Πονκρασόφ, Νικίτα Κουρμπάνοφ, Τζαμόντ Γκόρντον.
Προπονητής: Γιόνας Καζλάουσκας
Οι επιδόσεις της ανά φάση
Regular Season
:10-0, TOP-16: 5-1, Playoffs: 3-1, Final-4: 1-1.
Νικηφόρο σερί στην Euroleague εκείνης της σεζόν: 13-0
Η πρώτη ήττα ήρθε στις: 09/02/12 @ Γαλατάσαραϊ (68-64).

-Για ανταλλαγή απόψεων ακολουθήστε μας στο Twitter @Giannis_Stavr

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ