EUROLEAGUE

Μένσα-Μπόνσου, το θηρίο της Γαλατά!

Μένσα-Μπόνσου, το θηρίο της Γαλατά!

Τα προβλήματα της Γαλατασαράι τον έστειλαν από... σπόντα στην Κωνσταντινούπολη. Ποιος είναι ο Ποπς Μένσα-Μπόνσου, γιατί αλλάζει τις ομάδες σαν τα πουκάμισα και τι θέλει να πετύχει τη φετινή σεζόν; Το Euroleague Greece αναλύει.

Γκανέζος στην καταγωγή, ο Nana Papa Yaw Dwene Pops Mensah-Bonsu όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1983 στο Λονδίνο. Έπαιξε στο St. Thomas More Roman Catholic School, ξεκίνησε να αγωνίζεται στην λίγκα της χώρας σε νεαρή ηλικία, όμως μετακόμισε στις ΗΠΑ και κάπως έτσι κατάλαβε ότι το μπάσκετ θα γίνει κάποια μέρα το επάγγελμά του. Ο 30χρονος φόργουορντ-σέντερ δεν είναι ένα τυπικό δείγμα αθλητή, αλλά ένας "γυρολόγος" που ελπίζει πως έστω και τώρα, στα 30 του χρόνια, θα βρει μια ομάδα στην οποία θα μείνει για αρκετό καιρό. Προς το παρόν, πάντως, τα καταφέρνει μια χαρά στην Γαλατασαράι και είναι μια από τις εκπλήξεις της φετινής Euroleague.

Ο Μένσα-Μπόνσου έπαιξε σε δυο High School των ΗΠΑ, το Hun School of Princeton και το St. Augustine Preparatory του New Jersey. Το 2002 βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο George Washington και έμεινε εκεί για τέσσερα χρόνια. Έπαιξε κυρίως στην θέση του σέντερ, ήταν "φαντασμαγορικός" και αποφοίτησε το 2006 έχοντας πάρει πτυχίο στην ψυχολογία. Μόνο που ένας τραυματισμός στο γόνατο ήταν αρκετός για να αποθαρρύνει τις ομάδες του ΝΒΑ, οι οποίες τον "σνόμπαραν" στο Draft εκείνης της σεζόν. Οι Mavericks του έδωσαν την ευκαιρία να κυνηγήσει το όνειρό του, ο διεθνής με την εθνική του Ηνωμένου Βασιλείου, όμως, δεν κατάφερε ποτέ να βρει χώρο στο ΝΒΑ.

Συγκεκριμένα, πέρασε από πέντε ομάδες (Mavericks, Spurs, Rockets, Raptors, Hornets), αλλά σε σύνολο μόλις 61 συμμετοχών έγραψε 3 πόντους (41.6% στα δίποντα, 58.9% στις βολές) και 3 ριμπάουντ ανά μόλις 8.3 λεπτά συμμετοχής. Δεν ήταν αυτό ακριβώς που ονειρευόταν. Γι' αυτό και δεν είχε κανένα πρόβλημα να δοκιμάσει την τύχη του στην D-League (την θυγατρική λίγκα του ΝΒΑ) και την Ευρώπη.

Ο Μένσα-Μπόνσου έχει παίξει κατά σειρά στις Μπένετον Τρεβίζο, Γρανάδα, Μπανταλόνα, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Βιλερμπάν, Μπεσικτάς, Σεβίλλη, Αρμάνι Μιλάνο και φέτος φοράει την φανέλα της Γαλατασαράι. Μόνο που κάτι άλλο περίμενε και κάτι άλλο του προέκυψε. Μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες ο ύψους 2μ.06 φόργουορντ-σέντερ βρισκόταν στην προετοιμασία των Wizards, οι οποίοι τον "έκοψαν" λίγο πριν την έναρξη της σεζόν. Πίστευε ότι θα κερδίσει μια θέση στο ρόστερ, αλλά έμεινε ξανά άνεργος. Ήξερε ότι δεν θα δυσκολευτεί να βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του και περίμενε την ευκαιρία.

Μένσα-Μπόνσου, το θηρίο της Γαλατά!

Το πρόβλημα υγείας του Νέιθαν Τζαγουάι , σε συνδυασμό με τους τραυματισμούς των Αλντεμίρ - Ντάντλεϊ ανάγκασαν τους ανθρώπους της Γαλατασαράι να βγουν στην αγορά για να βρουν το πιο ποιοτικό "μπάλωμα". Ο Μένσα-Μπόνσου ήταν μια ακριβή λύση, ήταν όμως και η καλύτερη αυτή την εποχή. Η θητεία του στην Μπεσικτάς, με την οποία κατέκτησε το τούρκικο πρωτάθλημα το 2012, ήταν άλλο ένα πλεονέκτημα, μιας και δεν θα χρειαζόταν περίοδο προσαρμογής. Έχοντας αγωνιστεί σε τέσσερα ματς στην Euroleague, o Μένσα Μπόνσου έχει 15 πόντους (59.5% στα δίποντα, 58.8% στις βολές) και 12.3 ριμπάουντ ανά 29.4 λεπτά συμμετοχής! Συνδυάζει το θέαμα με την ουσία και έχει τον ίδιο στόχο με τον Ζοφρέ Λοβέρν: Να γίνει ο έκτος παίκτης στην ιστορία της διοργάνωσης που θα τελείωσει μια σεζόν με διψήφιο αριθμό ριμπάουντ ανά παιχνίδι!

Το καλοκαίρι του 2012 υπέγραψε στην Μακάμπι Τελ Αβίβ και έδειχνε πιο έτοιμος από ποτέ για να κυριαρχήσει. Μόνο που η ομάδα του λαού τον αποδέσμευσε πριν την έναρξη της σεζόν, καθώς οι ιατρικές εξετάσεις στις οποίες είχε υποβληθεί ο 30χρονος ψηλός, έδειξαν ότι "κουβαλούσε" προβλήματα τραυματισμών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Τελικά ο Μένσα-Μπόνσου υποβλήθηκε σε επέμβαση στον ώμο, έπαιξε στην Σεβίλλη και τελείωσε την χρονιά στην Αρμάνι Μιλάνο, με την οποία δεν κατάφερε να κερδίσει το ιταλικό πρωτάθλημα (ηττήθηκε με 4-3 από την μόνιμη τροπαιούχο Σιένα).

Η αλήθεια είναι ότι ο Μένσα-Μπόνσου θα μπορούσε να παίζει στο ΝΒΑ και να είναι ένας χρήσιμος ρολίστας. Θα το είχε καταφέρει αν είχε σταθεί λίγο πιο τυχερός, αν δεν είχε τραυματιστεί σε κρίσιμες φάσεις της καριέρας του και είχε δει ανθρώπους να επενδύουν στο ταλέντο του με περισσότερη υπομονή. Το σίγουρο είναι ότι παίκτες με τα προσόντα του δεν βρίσκει κανείς εύκολα, ειδικά στην Ευρώπη. Όπου κι αν έπαιξε ο Μένσα-Μπόνσου έγινε ο αγαπημένος της κερκίδας. Τα εντυπωσιακά του καρφώματα, η ένταση που βγάζει στο παιχνίδι του, το χαμόγελό του και η ευγενική του φυσιογνωμία τον έχουν βοηθήσει να... βγάζει το ψωμί του, έστω κι αν χρειάζεται να αλλάζει συνεχώς ομάδες, να ζει με μια βαλίτσα στο χέρι και να παλεύει ακόμη και στα 30 του για ένα καλό συμβόλαιο.

Μένσα-Μπόνσου, το θηρίο της Γαλατά!

Για την ιστορία, το όνομά του αναλύεται ως εξής: Βασιλιάς (Nana), Πατέρας (Papa), Γεννημένος την Πέμπτη (Yaw), Τρίτος γιός (Mensah), Φάλαινα (Bonsu). Το παρατσούκλι του είναι "Big Daddy", ενώ ένα από τα όνειρά του, να επισκεφθεί το άγαλμα του Χριστού του Λυτρωτή στο Ρίο ντε Τζανέιρο, εκπληρώθηκε τον Οκτώβριο, όταν επισκέφθηκε την Βραζιλία ως μέλος των Washington Wizards, για ένα φιλικό απέναντι στους Chicago Bulls.

"Δεν υπήρχε περίπτωση να κάνω τόσο δρόμο και να μην επισκεφθώ αυτό το μέρος! Ακόμη κι αν δεν το είχαμε στο πρόγραμμα, θα ξυπνούσα στις 5 το πρωί και θα πήγαινα να το δω από κοντά. Είμαι ενθουσιασμένος! Αυτή είναι μια ευκαιρία που έχεις μόνο μια φορά στην ζωή σου. Εντάξει, είναι σημαντικό να αγωνίζεσαι στο ΝΒΑ, δεν λέω, αλλά το να βρίσκομαι σε μια χώρα που πάντα ονειρευόμουν να δω, είναι κάτι ακόμη μεγαλύτερο", είχε δηλώσει στην Washington Post ο παίκτης που θα βρεθεί απόψε στον δρόμο του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε μας στο Twitter @harris_stavrou

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ