EUROLEAGUE

Més que un… problema!

Més que un… problema!

Τι συμβαίνει όταν ο Ναβάρο σουτάρει με 22.2% στα τρίποντα, ο Πασκουάλ τα βάζει με τους δημοσιογράφους και η Μπαρτσελόνα σκοράρει μόλις 68 πόντους μ.ό. στην Euroleague; Το Euroleague Greece αναλύει τα αίτια της ελεύθερης πτώσης των Καταλανών!

Ήταν 16 Οκτωβρίου 1996 όταν η Μπαρτσελόνα των Καρνισόβας, Γιοφρέσα και Ντουένιας έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι από το Palau Blaugrana μετά την ήττα (78-81) από τη Βιλερμπάν.

Το σερί κόντρα σε γαλλικές ομάδες στην Ισπανία σταμάτησε έπειτα από 14 νίκες αφού η πρωτάρα Ναντέρ πραγματοποίησε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στη σύγχρονη ιστορία της Euroleague κόντρα στους Καταλανούς που ξεκίνησαν τις υποχρεώσεις τους στη διοργάνωση με ένα εντυπωσιακό ποσοστό νικών (71.6%)!

Οι ''μπλαουγκράνα'' συνεχίζουν να προβληματίζουν με την απόδοσή τους εντός κι εκτός συνόρων. Το επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις του Τσάβι Πασκουάλ με διαφορά λίγων ημερών.

…μετά την αγχωτική νίκη επί της Μπανταλόνα (20/10): ''Ήμασταν εκτός αγώνα για 30 λεπτά. Οι παίκτες μου δεν είχαν καμία διάθεση σήμερα. Για πρώτη φορά, η ομάδα δεν είχε πάθος για να κερδίσει το παιχνίδι! Η Χουβεντούτ άξιζε τη νίκη''.
…μετά την πρόσφατη ήττα από τη Ναντέρ (31/10): ' 'Έχουμε χάσει την μπασκετική μας ταυτότητα. Νιώθουμε την πίεση. Υπό αυτή την πίεση, λοιπόν, κάναμε πολλά λάθη''.

Ο τεχνικός διευθυντής της Μπαρτσελόνα, Χοάν Κρέους, παραδέχτηκε πρόσφατα ότι η ομάδα του Πασκουάλ θέλει τον… χρόνο της και το Euroleague Greece καταγράφει τα αίτια της πτώσης των Καταλανών.

1. Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Στις 19/07 ο ηγέτης των Καταλανών υποβλήθηκε σε αρθροσκόπηση προκειμένου να ξεπεράσει το πρόβλημα στον δεξιό αστράγαλο. Ο 33χρονος γκαρντ έμεινε εκτός δράσης για περίπου δύο μήνες, γεγονός που δεν του επέτρεψε να ενισχύσει την Μπαρτσελόνα στο ισπανικό Super Copa. Πλέον οι εμφανίσεις του στις αρχές της σεζόν επιβεβαιώνουν ότι ο La Bomba είναι ανέτοιμος, έχοντας μόλις 22.2% στα τρίποντα στην Euroleague (4/18) και 23.8% (5/21) στην ACB, συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού 0/3 κόντρα στην Χιπουσκόα! Όταν τα πράγματα ζορίζουν για τους Καταλανούς, ο Ναβάρο συνηθίζει να παίρνει πάνω του την ευθύνη. Το ίδιο προσπάθησε να κάνει κόντρα στη Ναντέρ. Οι Γάλλοι ήταν μπροστά στο σκορ με 67-69, ο ηγέτης της Μπαρτσελόνα ''εκτέλεσε'' πίσω από τα 6μ.75 αλλά αστόχησε, ο ΝτεΣόν Τόμας πήρε το αμυντικό ριμπάουντ, κέρδισε φάουλ από τον Παπανικολάου και ''κλείδωσε'' τη νίκη για τους Γάλλους με 2/2 βολές!

Més que un… problema!

2. Με το ζόρι… 68! Στις 23 Οκτωβρίου ο Τσάβι Πασκουάλ παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη στην Ισπανία. Στα πολλά κι ενδιαφέροντα που ανέφερε, ο 41χρονος τεχνικός της Μπαρτσελόνα ξεκαθάρισε το εξής: ότι δεν είναι αμυντικός προπονητής! ''Μερικοί δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι είμαι ένας αμυντικός κόουτς, ένας συντηρητικός προπονητής που συνεχώς παραπονιέται! Αυτό δεν είναι αλήθεια. Το αμυντικό μπάσκετ δεν υπάρχει πια''. Την ώρα, λοιπόν, που η κατά τα άλλα επιθετική Μπαρτσελόνα σκοράρει μόλις και μετά βίας 68 πόντους μ.ό. στη φετινή Euroleague, το αντίπαλον δέος (λέγε με Ρεάλ) φλερτάρει σε κάθε αγώνα με την 100άρα, έχοντας 91.3 πόντους μ.ό. στα τρία παιχνίδια με την Ζάλγκιρις, την Μπάμπεργκ και την Αρμάνι Μιλάνο!

Més que un… problema!

3. Ζήτημα ''χημείας''. Το περασμένο καλοκαίρι η Μπαρτσελόνα ενισχύθηκε στο ζωγραφιστό με τον Πολωνό σέντερ Ματσιέι Λάμπε από την Λαμποράλ Κούτσα, τον Μπόστιαν Νάχμπαρ από την πρωταθλήτρια Γερμανίας, Μπάμπεργκ και τον γνώριμό μας από τη θητεία του στον Ολυμπιακό, Τζόι Ντόρσεϊ. Όλοι οι προαναφερθέντες μαζί με τους Λόρμπεκ, Τόμιτς συνθέτουν (θεωρητικά, τουλάχιστον) την πιο πλήρη γραμμή ψηλών στη φετινή Euroleague! Παράλληλα οι Καταλανοί έκαναν δικό τους τον Κώστα Παπανικολάου, ένα ανερχόμενο αστέρι πρώτης γραμμής και βασικό συντελεστή στις επιτυχίες του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια, ρεφάροντας έτσι εντυπωσιακά για το φιάσκο της υπόθεσης Σπανούλη που έμεινε στους Πειραιώτες. Μιλάμε, δηλαδή για σημαντικές προσθήκες στο ρόστερ των μπλαουγκράνα, γα παίκτες πρωτοκλασάτους που θέλουν χρόνο για να καταλάβουν το τι ακριβώς θέλει ο Πασκουάλ.

Més que un… problema!

4. Οι απουσίες των Λόρμπεκ, Όλεσον. Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω για την Μπαρτσελόνα, ο Πασκουάλ δεν μπορεί να υπολογίζει στους τραυματίες Έραζεμ Λόρμπεκ, Μπραντ Όλεσον. Ο Λόρμπεκ υποβλήθηκε σε αρθροσκόπηση στο γόνατο το περασμένο καλοκαίρι και πλέον ακολουθεί ατομικό πρόγραμμα ώστε να φτάσει στο επίπεδο της υπόλοιπης ομάδας. Πέρσι ο Σλοβένος δέχτηκε σκληρές κριτικές για τις εμφανίσεις του όμως παραμένει ένας από τους καλύτερους ψηλούς στην Euroleague με 9.2 πόντους και 4.2 ριμπάουντ σε 11 χρόνια παρουσίας στη διοργάνωση. Όσον αφορά τον Μπραντ Όλεσον, ο 30χρονος γκαρντ υπέστη κάταγμα κόπωσης και θα μείνει εκτός δράσης για αρκετές εβδομάδες. Πρόκειται για έναν από τους πιο υποτιμημένους παίκτες στον θεσμό, καλό σουτέρ, που δουλεύει πολύ για την ομάδα και αποτελεί ιδανικό backup του Ναβάρο.

Més que un… problema!

''Θέμα χρόνου να βελτιωθεί''

''Δεν με εκπλήσσει ιδιαίτερα το νωθρό ξεκίνημα της Μπαρτσελόνα. Συνηθίζει να ξεκινάει χαλαρά στην ACB. Πέρσι ξεκίνησε τη σεζόν με τρεις ήττες στα πρώτα έξι παιχνίδια και εφτά ήττες στα πρώτα 14 ματς της σεζόν στην Ισπανία, απέναντι μάλιστα σε πιο αδύναμες ομάδες!'' εξηγεί στο Euroleague Greece ο Fernando Martín, δημοσιογράφος του ισπανικού περιοδικού Gigantes del Basket και συνεχίζει: ''Πριν από λίγες μέρες κινδύνευσε να χάσει από την Μπανταλόνα, μια ομάδα που έχει στο ρόστερ εννιά παίκτες κάτω των 23 ετών.

Η Μπαρτσελόνα ξεκινάει αθόρυβα όμως τον Ιανουάριο πατάει το γκάζι! Θεωρητικά τουλάχιστον… Είναι αλήθεια ότι η ομάδα του Πασκουάλ έχει συνηθίσει να ξεκινάει δυνατά στην Euroleague όμως φέτος αντιμετωπίζει προβλήματα. Νομίζω πως είναι θέμα χρόνου να βελτιωθεί και να αρχίσει να κερδίζει παιχνίδια. Η Μπάρτσα διαθέτει 14 ακριβούς και σπουδαίους παίκτες, αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στο επίπεδο της Ρεάλ ή άλλων ομάδων στην Ευρώπη όμως αυτό που μετράει είναι να είναι απόλυτα έτοιμη στο TOP-16''.

Για ανταλλαγή απόψεων, ακολουθήστε μας στο Twitter @Giannis_Stavr

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ