EUROLEAGUE

Γιαβάς γιαβάς αλλά... όχι κι έτσι!

Γιαβάς γιαβάς αλλά... όχι κι έτσι!

Σύμφωνοι, το TOP-16 είναι μαραθώνιος όμως το αρχικό 0-9 των Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ, Εφές Αναντολού και Γαλατάσαραϊ δείχνει ότι οι Τούρκοι έχουν πρόβλημα στα πρώτα μέτρα της πιο σημαντικής ''κούρσας'' στη διοργάνωση!

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Euroleague ανακοίνωσε την επέκταση της συνεργασίας της με την Turkish Airlines έως το 2020 ωστόσο το Final-4 της διοργάνωσης έχει εξελιχτεί σε απαγορευμένη υπόθεση για τους Τούρκους.

Δεν εξηγείται αλλιώς το ότι οι γείτονες είδαν για τελευταία φορά κάποια τούρκικη ομάδα στα ημιτελικά του θεσμού πριν από 13 ολόκληρα χρόνια, όταν η Εφές Πίλσεν κατέλαβε την τρίτη θέση στο Final-4 της Suproleague, στο Palais de Bercy. Στα 27 Final-4 που έχουν διεξαχθεί από το 1988 μέχρι πέρσι (σ.σ. συμπεριλαμβανομένης της σεζόν 2000-01, όπου είχαμε τις διοργανώσεις της Euroleague και της Suproleague), οι Τούρκοι έχουν δώσει το παρών μόλις σε δύο (!) περιπτώσεις, το 2000 και το 2001, με την Εφές. Τι μεσολάβησε από τότε μέχρι σήμερα; Απίστευτες επενδύσεις σε γήπεδα και μετεγγραφές επιπέδου ΝΒΑ, από τον Σάσα Βούγιασιτς και τον Τζόρνταν Φάρμαρ ως τον Τάμπο Σεφολόσα κατά τη διάρκεια του λοκ άουτ και, εσχάτως, στον Λίνας Κλέιζα!

Στο μεσοδιάστημα, οι Τούρκοι πανηγύρισαν σπουδαίες επιτυχίες σε εθνικό επίπεδο όπως η έκτη θέση στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας (2006) και, φυσικά, η δεύτερη θέση στη ''δική'' τους διοργάνωση κόντρα στην πανίσχυρη Team USA, το 2010. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια οι Τούρκοι έχουν δει οκτώ παίκτες τους στο ΝΒΑ, τους Ομέρ Ασίκ, Σεμίχ Ερντέν, Ερσάν Ιλιάσοβα, Ενές Καντέρ, Ιμπραήμ Κουτλουάι, Μέμο Οκούρ, Μιρσάντ Τουρκσάν και τον Χέντο Τούρκογλου, ο οποίος έφτασε ως τους Τελικούς με το Ορλάντο κόντρα στους Λέικερς.

Φαίνεται όμως πως κάτι λείπει από τις τούρκικες ομάδες και δεν μπορούν να κάνουν το βήμα παραπάνω στην Euroleague. Το περασμένο καλοκαίρι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς επέστρεψε δριμύτερος στους πάγκους, αναλαμβάνοντας ένα εγχείρημα που οι Τούρκοι της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ πιστεύουν ότι αν δεν το τελειοποιήσει ο πολυνίκης τεχνικός στην ιστορία του θεσμού, δεν υπάρχει, μάλλον, κάποιος που μπορεί να το κάνει.

Γιαβάς γιαβάς αλλά... όχι κι έτσι!

H Φενέρ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς παραμένει φαβορί παρά το 0-3 στο TOP-16

Στα της Εφές Αναντολού, η χρονιά ξεκίνησε με μεγάλες φιλοδοξίες αφού ο βαθύπλουτος πρόεδρος Τουντσάι Οζιλχάν (Νο. 645 στην λίστα Φορμπς, με περιουσία 1.6 δισ. δολαρίων) θέλει επιτέλους να μεταμορφώσει την ομάδα του σε πρωταγωνίστρια της Euroleague. Πάμε και στη Γαλατάσαραϊ που έχει ένα αρκετά συμπαθητικό σύνολο με στόχο την καθιέρωση και όχι, φυσικά την υπέρβαση στη διοργάνωση. Τα τουρκικά project είναι μεγάλα και φέτος. "Και έχουμε όλοι μαζί 0-9 στη Euroleague" υπενθύμισε πρόσφατα στο Euroleague Greece ο τζένεραλ μάνατζερ της Εφές, Ενγκίν Οζερχούν.

Έπειτα, λοιπόν, από τρεις αγωνιστικές στο TOP-16 της Euroleague, οι Τούρκοι παραμένουν χωρίς νίκη στη β' φάση της διοργάνωσης, με συνολικό ρεκόρ 0-9! Η Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ μπήκε στο TOP-16 με ρεκόρ 8-2 στη regular season όμως μετράει τρεις ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια από Ολυμπιακό (95-82), Μπαρτσελόνα (73-76) και Μάλαγα (89-75). Πλέον στρέφεται στην προσεχή (23/01) αναμέτρηση με τον -αήττητο στο TOP-16- Παναθηναϊκό, στην Sports Arena της Κωνσταντινούπολης.

Όσον αφορά την Εφές Αναντολού, η ομάδα της Κωνσταντινούπολης κινδύνευσε με πρόωρο αποκλεισμό όμως η εντός έδρας ήττα της Μπάμπεργκ από τη Ζαλγκίρις στην αυλαία της regular season έστειλε τους Τούρκους στο TOP-16. Ο Βαγγέλης Αγγέλου αντικατέστησε τον Οκτάι Μαχμουτί και μίλησε για το μεγάλο σχέδιο της Εφές όμως παρά την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, οι Τούρκοι αγνοούν τη νίκη στη β' φάση μετά τις ήττες από την Μπαρτσελόνα (84-65), τη Μάλαγα (72-74) και τον Παναθηναϊκό (78-64).

Γιαβάς γιαβάς αλλά... όχι κι έτσι!

Η Εφές Αναντολού δεν έχει αντιδράσει παρά την αλλαγή προπονητή

Η Γαλατάσαραϊ είναι, δίχως αμφιβολία, η μεγάλη άτυχη της φετινής διοργάνωσης. Οι Τούρκοι του Εργκίν Αταμάν... αποδεκατίστηκαν με σοβαρούς τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της χρονιάς όμως προκρίθηκαν στο TOP-16 και ηττήθηκαν στα σημεία από τις Μακάμπι (84-90), Ρεάλ (89-84) και Λοκομοτίβ Κουμπάν (62-63). Έτσι, λοιπόν, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η αντίδραση των Τούρκων στη συνέχεια της διοργάνωσης.

Γιαβάς γιαβάς αλλά... όχι κι έτσι!

Η προσπάθεια φαίνεται πως δεν αρκεί για τη Γαλατάσαραϊ

Τα ρεκόρ ανά χώρα στο TOP-16

Ισπανία 9-3
Ισραήλ 3-0
Ελλάδα 4-2
Γερμανία 2-1
Ιταλία 2-1
Ρωσία 3-3
Σερβία 1-2
Λιθουανία 0-3
Τουρκία 0-9


Ακολουθήστε μας στο Twitter @Giannis_Stavr

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ