EUROLEAGUE

Γερμανική παράδοση στους ψηλούς

Γερμανική παράδοση στους ψηλούς

Η Γερμανία μπορεί να μην φημίζεται για την μπασκετική της παράδοση, όμως έχει το know how για να βγάζει καλούς ψηλούς

Η Λαμποράλ Κούτσα μπορεί να μην κατάφερε να κερδίσει την Αρμάνι Μιλάνο, όμως ο Τιμπόρ Πλάις κατάφερε να κλέψει την παράδοση. Ο Γερμανός σέντερ που τελείωσε το παιχνίδι με 30 πόντους, 13 ριμπάουντ, 10 κερδισμένα φάουλ και 43 index είναι ακόμα ένας στη μεγάλη λίστα των καλών γερμανών ψηλών.

Η Γερμανία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και δεν αργεί η μέρα που θα αποτελεί μία μπασκετική δύναμη στην Ευρώπη. Η πολυπληθέστερη χώρα της γηραιάς ηπείρου μπορεί να άργησε μέχρι να νιώσει μία έλξη για την καλαθοσφαίριση, όμως ακόμα κι έτσι γνωρίζει τον τρόπο να παράγει παίκτες. Ειδικά στους ψηλούς έχει αποδείξει ότι είναι μία αγορά που αξίζει προσοχής. Το Euroleague Greece σας θυμίζει τους Γερμανούς ψηλούς που μας απασχόλησαν είτε πολύ είτε... λιγότερο.

Ντέτλεμφ Σρεμπφ

Γερμανική παράδοση στους ψηλούς

Είναι ο πρώτος Γερμανός που έπαιξε μπάσκετ σε πολύ υψηλό επίπεδο αν κι είχε ρίζες και από την Αμερική. Ο Σρεμπφ αποτελεί έναν θρύλο του γερμανικού μπάσκετ. Με ύψος 2,08μ. αγωνιζόταν στις θέσεις των φόργουορντ και έμαθε τα μυστικά του μπάσκετ στο high school Σεντράλια και στο κολέγιο, Ουάσινγκτον Χάσκις. Το 1985 έγινε ντραφτ από τους Ντάλας Μάβερικς μπαίνοντας για πρώτη φορά στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη αγωνίστηκε 16 χρόνια μέχρι το 2001 φορώντας τις φανέλες των Ντάλας Μάβερικς, Ιντιάνα Πέισερς, Σιάτλ Σούπερσονικς και Πρόρτλαντ Μπλέιζερς. Την φανέλα της Εθνικής Γερμανίας φόρεσε στους Ολυμπιακούς του 1984 και του 1993, ενώ αγωνίστηκε και στα Ευρωμπάσκετ του 1983 και 1985.

Ντιρκ Νοβίτσκι

Γερμανική παράδοση στους ψηλούς

Ο γεννημένος στο Βίρτσμπουργκ το 1978, Ντιρκ Νοβίτσκι είναι ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους παίκτες. Με ύψος 2,13 μπορεί να αγωνίζεται στη θέση του πάουερ φόργουορντ, όμως στη πραγματικότητα πρόκειται για έναν all around παίκτη. Ο Γερμανός έμαθε τα μυστικά του μπάσκετ στην άσημη ομάδα της πόλης του που τότε αγωνιζόταν στην δεύτερη κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος. Οι σκάουτερ του ΝΒΑ τον ανακάλυψαν νωρίς κι έτσι το 1998 έγινε ντραφτ από τους Ντάλας Μάβερικς, στους οποίους αγωνίζεται μέχρι και σήμερα. Ο 36χρονος στην πορεία της καριέρας του έχει συμμετάσχει 12 φορές σε All-star game του ΝΒΑ, έχει συμπεριληφθεί 12 φορές σε μια από τις καλύτερες πεντάδες της χρονιάς, ενώ το 2007 έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που ανακηρύσσεται MVP της κανονικής περιόδου του NBA. Η κορυφαία στιγμή της καριέρας του είναι αναμφίβολα η κατάκτηση του πρωταθλήματος του ΝΒΑ το 2011 με τον ίδιο να αναδεικνύεται σε MVP των τελικών. Με την εθνική Γερμανίας αγωνίζεται από το 1997 και κορυφαίες του στιγμές είναι όταν οδήγησε ως ηγέτης τα "πάντσερ" στο χάλκινο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2002 και στο ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2005. Και στις δύο διοργανώσεις ήταν MVP, πρώτος σκόρερ και μέλος της καλύτερης ομάδας του τουρνουά.

Τιμπόρ Πλάις

Γερμανική παράδοση στους ψηλούς

Σίγουρα δεν έχει καταφέρει όσα οι προαναφερθέντες, όμως είναι ένας παίκτης που καταφέρνει να βγάζει το... ψωμάκι του σε καλές ομάδες της Euroleague. Βλέποντας τον κόσμο από τα 2,16μ. ο Τιμπόρ Πλάις πρωτοεμφανίστηκε στο μπασκετικό στερέωμα με την Κολωνία στην οποία αγωνίστηκε από το 2006 έως το 2009, πριν η Μπάμπεργκ αποκτήσει τα δικαιώματα του. Το 2010 επιλέχθηκε στο δεύτερο γύρο των ντραφτ από τους Νιού Τζέρσεϊ Νετς, όμως συνέχισε να αγωνίζεται επί γερμανικού εδάφους μέχρι το περασμένο καλοκαίρι. Ο 24χρονος σέντερ από φέτος ανήκει στο ρόστερ της Λαμποράλ Κούτσα με την οποία έχει μία αξιοπρόσεκτη παρουσία στην Euroleague. Από το Ευρωμπάσκετ του 2009 αποτελεί μέλος της Εθνικής Γερμανίας.

Πολ Ζίπσερ

Γερμανική παράδοση στους ψηλούς

Σίγουρα ακόμα δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν από τους παραπάνω, όμως φιλοδοξεί ότι σε λίγα χρόνια το όνομα του θα βρίσκεται επάξια στη λίστα των καλύτερων Γερμανών παικτών. Ο Πολ Ζίπσερ είναι μόλις 20 ετών με ύψος 2,03μ. και ήδη θεωρείται μία από τις μεγάλες ελπίδες του γερμανικού μπάσκετ. Ο νεαρός φόργουορντ έμαθε το παιχνίδι στην Χέιντελμπεργκ, στην οποία αγωνιζόταν μέχρι και πέρσι. Η Μπάγερν είδε από νωρίς το ταλέντο του και έσπευσε να τον αποκτήσει ευελπιστώντας ότι σύντομα θα έχει στις τάξεις της έναν από τους καλύτερους γηγενείς παίκτες. Ο Ζίπσερ πήρε φέτος και το βάφτισμα του πυρός στην Euroleague, καθώς ο Πέσιτς των χρησιμοποίησε στα παιχνίδια με την Ζιελόνα Γκόρα, την Ζαλγκίρις και την Παρτίζαν. Ο φέρελπις φόργουορντ είναι διεθνής με τις ομάδες under 16 και under 18 της Γερμανίας

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ