EUROBASKET

Το πιο ... κοχονάτο χρυσό

Το πιο ... κοχονάτο χρυσό
INTIME SPORTS

Μεγάλες στιγμές για την Ισπανία στο πιο παλικαρίσιο χρυσό που πήρε ποτέ. Σκαριόλο, Ροντρίγκεθ και Γκασόλ μιλάνε στην κάμερα του Sport24.gr, λίγες στιγμές μετά τον τελικό. Δείτε σε βίντεο και την απονομή

Δεν ήταν και τόσο ... ευγενικοί οι Γάλλοι στην απονομή. Οι μισοί (μαζί με όλους τους Λιθουανούς) αποδοκίμαζαν τη νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης, τον ΜVP Πάου Γκασόλ. Μόνο ο Βασιλιας Φελίπε τη γλίτωσε και μαζί με την πρόεδρο της Λιθουανίας Ντάλια Γριμπουσκάιτε (αυτήν που φώναζε στη συνοδο κορυφής, ότι η Ελλάδα δε δικαιούται το ένα και το άλλο) έδωσαν τα μετάλλια, χωρίς να ακούσουν τα ου της εξέδρας.

Αυτό, βέβαια, δεν εμπόδισε την ισπανική αποστολή να πανηγυρίσει τη μεγάλη επιστροφή στον θρόνο της Ευρώπης. Το τρία στα τρία δεν έγινε στην Σλοβενία και μετατράπηκε στο τρία (χρυσά, 2009, 2011 και 2015) στα τέσσερα τελευταία Ευρωμπάσκετ (τους ξέφυγε μόνο το 2013).

Η "φούρια ρόχα" με επικεφαλής τον ανυπέρβλητο Γκασόλ,πήρε ενδεχομένως το πιο παλικαρίσιο χρυσό μετάλλιο, που έχει κατακτήσει. Δεν έκανε περίπατο, δεν ήταν ανίκητη (αντίθετα έχασε δυο φορές) συμμετείχε στον πιο δύσκολο όμιλο της πρώτης φάσης, πέρασε δια πυρός και σιδήρου από τα προημιτελικά με την Ελλάδα, νίκησε τη Γαλλία στον ημιτελικό, ε ... όπως και να το κάνουμε, όσο κι αν την αντιπαθείτε, βγάλτε της το καπέλο. Εϊναι και φέτος η καλύτερη όλων.

Δείτε σε βίντεο τις στιγμές της απονομής, με τον πρόεδο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, Τουρκάι Ντεμιρέλ να δίνει το Κύπελλο του πρωταθλητή στον Φελίπε Ρέγες.

Ο Σέρτζιο Σκαριόλο είναι κι αυτός ένα από τα πρόσωπα του Ευρωμπάσκετ. Επέστρεψε κι αυτός στην κορυφή, στην αγαπημένη του θέση, που δεν είναι καθόλου εύκολη. Ρωτήστε και τον δύσμοιρο Ορένγκα, που πέρσι τέτοια εποχή άκουγε σύσσωμο το Παλάθιο Ντε Ντεπόρτες να απαιτεί την απόλυσή του

"Είναι ένα ομαδικό επίτευγμα, γιατί το μπάσκετ είναι ομαδικό σπορ" ήταν η απάντηση του Σκαριόλο στην ερώτηση αν θεωρεί προσωπική του επιτυχία την επιστροφή της Ισπανίας με αυτόν στον πάγκο στην κορυφή της Ευρώπης. Ο Ιταλός κόουτς επισήμανε: "Για μας ήταν δύσκολα όλα τα παιχνίδια. Και στον πρώτο γύρο και στη δεύτερη φάση, ενώ είχαμε και τραυματίες, ανάμεσά τους και αυτόν ακόμη τον Πάου. Παίξαμε με μια καλή ομάδα στον τελικό, είμαστε περήφανοι και ευτυχισμένοι. Παίξαμε πολύ καλά, είχαμε σωστές αντιδράσεις και στο πνευματικό επίπεδο και στο μπάσκετ, που δείξαμε στο γήπεδο. Όλα τα παιδιά. Και οι πιο έμπειροι και οι νέοι μας βοήθησαν σημαντικά..."

Τον ρωτήσαμε αν αυτό το χρυσό είναι το πιο δύσκολο απ' όλα: "Δύσκολο ε; Ιδιαίτερο θα έλεγα. Είχαμε αρκετές ιδιαιτερότητες. Και νέα παιδιά και τραυματισμούς, έπρεπε να παντρέψουμε πολλές καταστάσεις. Είχαμε ένα δύσκολο όμιλο στην αρχή. Ναι, δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε ως εδώ. Πάντως και τις άλλες φορές ήταν σημαντικό, ειδικά όταν έπρεπε να συνταιριάξουμε όλες τις μεγάλες προσωπικότητες" ήταν η απάντηση του κόουτς.

Λίγο πιο δίπλα ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ θυμόταν ότι έχει κερδίσει τα πάντα φέτος. Τρεμπλ στην Ισπανία, Ευρωλίγκα με τη Ρεάλ και τώρα Ευρωμπάσκετ: "Και την άλλη εβδομάδα παίζω στο Ιντερκοντινέταλ Καπ. Λέτε να συνεχίσω να παίρνω τίτλους. Είναι μια μεγάλη σεζόν για μένα. Και χαίρομαι πάρα πολύ, γιατί αυτό το χρυσό το ήθελα πάρα πολύ (σ.σ δεν συμμετείχε στις ομάδες του 2007 και του 2009).

Είμαι ευτυχής και υπερήφανος για την ομάδα μου. Κανένα παιχνίδι μας δεν ήταν εύκολο. Δώσαμε 9 τελικούς. Παίξαμε σε ένα πολύ δύσκολο ομιλο στην αρχή, νικήσαμε δυο γηπεδούχους. Και τη Γερμανία και την Γαλλία. Είχαμε σκληρό αντίπαλο στα προημιτελικά, την Ελλάδα. Νομίζω ότι αξίζαμε το χρυσό. Η ομάδα ήταν περίφημη"

Φυσικά, ο πρωταγωνιστής δεν ήταν άλλος από τον Πάου Γκασόλ. Ο άνθρωπος που ήθελαν όλοι Ισπανοί να αγκαλιάσουν. Ο απόλυτος σταρ. Ο "καλύτερος της Ευρώπης" όπως παραδέχθηκε ο Σκαριόλο στην τελευταία ερώτηση (ξαναδείτε το βίντεο). Ο ίδιος πάντως κράτησε χαμηλούς τόνους. Γιατί όπως είπε "όλη η ομάδα δούλεψε σκληρά για αυτό το επίτευμα. Είμαι υπερήφανος που τα καταφέραμα και πήραμε το χρυσό μετάλλιο. Δεν ήταν εύκολος ο τελικός. Εμείς τον κάναμε εύκολο και είχαμε ενδεχομένως περισσότερη εμπειρία από τη Λιθουανία".

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ