EUROBASKET

Ο Πάρκερ επιστρέφει για το back to back

Ο Πάρκερ επιστρέφει για το back to back

Δέκα λεπτά αφότου είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία της κλήρωσης για το Eurobasket 2015, ο Τόνι Πάρκερ πήρε τηλέφωνο τον Βενσάν Κολέ για να τον ενημερώσει πως... θα είναι εκεί. Τι άλλο αποκάλυψε ο Γάλλος κόουτς στο Sport24.

Πριν τη Δευτέρα (8/12), ουδόλως ασχολείτο με τους "τρικολόρ". Μα καθόλου. Είχε επικεντρώσει στη Στρασμπούρ. Μετά την κλήρωση του Eurobasket 2015 " η ζωή μου άλλαξε άρδην. Κάθε μέρα σκέφτομαι τι πρέπει να γίνει, προκειμένου να μπορέσουμε να κρατήσουμε τον τίτλο, τι μπορούμε να κάνουμε εναντίον κάθε αντιπάλου. Τι να πω; Είναι φανταστικό να κοουτσάρω αυτήν την ομάδα", ομολογεί ο Βενσάν Κολέ στο Sport24, πριν κάνει σειρά αποκαλύψεων. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά που έγιναν.

Προσελήφθη από τους "τρικολόρ" το 2009, για να γίνει εκείνος που θα κρατούσε το τιμόνι στα προκριματικά (όχι, δεν πλήρωσαν για wild card) που τους έστειλαν στο Ευρωμπάσκετ του 2009. Στην Πολωνία έφτασαν έως την 5 θέση (με τον Ντε Κολό ακόμα το εύστοχο σουτ που πανηγύρισε μόνος του -την ώρα που όλοι οι συμπαίκτες του τον έβριζαν- και επέτρεψε σε εμάς να προχωρήσουμε έως το τρίτο σκαλοπάτι του βάθρου -αφού αποφύγαμε την Ισπανία). Στο Παγκόσμιο της Τουρκίας (2010) δεν κατάφεραν τίποτα (ήταν 13οι) και μετά άρχισε το... βήμα βήμα στην κορυφή. Στο Πανευρωπαϊκό του 2011 φόρεσαν το αργυρό στο στήθος, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 ήταν 6οι, στο Eurobasket του 2013 ανέβηκαν στην κορυφή της Ευρώπης και το 2014 αναδείχθηκαν η τρίτη δύναμη του κόσμου -πετώντας εκτός την Ισπανία.

Για όλα αυτά (και πολλά περισσότερα) ο Κολέ ομολόγησε πως " φυσικά και θέλουμε να διακριθούμε, αλλά πάνω από όλα θέλουμε ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς". Γιατί έτσι θα κλείσει ένας υπέροχος κύκλος για τη Γαλλία. " Το χάσαμε όπως το χάσαμε πριν δυο χρόνια, αλλά... Τι να πω. Δεν ξέρω αν το αξίζουμε, αν αυτά τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε ένα τέτοιο φινάλε. Ξέρω πως τα τελευταία χρόνια δείχνουμε μια συνέπεια".

"Ο Τζόρτζεβιτς είπε πως θα έλθει στη Γαλλία, για να το πάρει"

Πλέον η ομάδα του φιγουράρει στα best of, στα φαβορί κάθε διοργάνωσης. Δεδομένου ότι η τελική φάση του 2015 θα διεξαχθεί στην πόλη Λιλ, κάνει τους Γάλλους το πρώτο φαβορί. " Δεν θα συμφωνήσω. Θα παραδεχτώ πως είμαστε μεταξύ των φαβορί. Δεν το κάνω για να μειώσω την πίεση που είναι δεδομένη, αλλά γιατί σκέφτομαι ότι όπως αλλάξαμε εμείς τις ισορροπίες στην Ευρώπη, πιστεύω ότι θα εμφανιστεί κάποιος άλλος για να πάρει τα δικά μας πρωτεία. Και πιστεύω ότι αυτή η ομάδα θα είναι η Σερβία. Του Τζόρτζεβιτς. Μετά την κλήρωση, είπε πως οι Σέρβοι θα έλθουν στη Γαλλία για να πάρουν το χρυσό και επειδή τον ξέρω, γνωρίζω ότι αυτά δεν ήταν μόνο λόγια".

"Δεν έχει τελειώσει η Ισπανία"

Ποιος άλλος είναι στα φαβορί;" Η Ισπανία. Δεν είναι "τελειωμένη". Αυτό που έγινε στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν πως πίστεψε ότι θα είναι πολύ εύκολο να φτάσει στον τελικό και όσο πλησίαζε εκεί λύγιζε υπό την πίεση του γεγονότος ότι έπαιζε στην έδρα της. Πάνω σε αυτά "πατήσαμε" εμείς. Βέβαια, το πάθημα των Ισπανών πρέπει να γίνει μάθημα για εμάς, διότι τώρα είναι η δική μας σειρά να παίξουμε στο "σπίτι" μας, μπροστά στον κόσμο μας και πρέπει να διαχειριστούμε σωστά αυτό το δεδομένο. Όπως πρέπει να διαχειριστούμε σωστά το γεγονός ότι ο όμιλος μας δεν είναι και ο πιο δύσκολος του Eurobasket (εκεί βρίσκονται οι Φιλανδία, Βοσνία, Πολωνία, Ισραήλ και Ρωσία). Θα τολμούσα να πω ότι φαίνεται εύκολος. Μετά όμως, θα "σταυρώσουμε" με το Β' γκρουπ που είναι γνωστό ως "του θανάτου" (με Ισπανία, Σερβία, Ιταλία, Γερμανία, Τουρκία, Ισλανδία). Όποιος και αν τερματίσει στην τέταρτη θέση, θα είναι το ίδιο δυνατός με τον πρώτο. Θα είναι μια εξαιρετική ομάδα".

Θα προτιμούσε να είναι οι "τρικολόρ" στο Β' όμιλο; " Θα προτιμούσα να είμαστε σε ένα πιο ισορροπημένο γκρουπ, όπου υπάρχουν ομάδες όλων των επιπέδων. Σε ένα όπου θα μπορούσαμε να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά όχι και 100% βέβαιοι πως θα προκριθούμε. Που θα έπρεπε να μοχθήσουμε, να παλέψουμε σε κάθε ματς, για να το πάρουμε".

"Παλιά, ήθελαν να πέφτουν πάνω στη Γαλλία"

Αποκάλυψε πως ξέρει πολύ καλά τι σκέφτονται εκείνοι του β΄γκρουπ: " Δεν έχουν την πολυτέλεια να σκεφτούν κάτι άλλο, πέραν του ότι πρέπει να κοιτάξουν κάθε αγώνα ξεχωριστά, με τη σειρά που θα έλθει, για να προκριθούν στην επόμενη φάση. Ενδεχομένως, να σκέφτονται πως θα είναι χρήσιμο να αποφύγουν την τέταρτη θέση, για να μην πέσουν επάνω μας".

Έκανε μια παύση, χαμογέλασε και είπε "πώς αλλάζουν οι καιροί; Θυμάμαι άλλες εποχές που ήθελαν να "πέφτουν" επάνω μας. Ήμουν πάλι εκεί. Αυτό που ξέρω είναι ότι όλα είναι πιο δύσκολα, όταν υπερασπίζεσαι κάτι απ' όταν το διεκδικείς. Όλοι όσοι αντιμετωπίζεις, θέλουν να κερδίσουν τον πρωταθλητή. Και όλοι δεν έχουν κάτι να χάσουν. Εσύ έχεις: το στέμμα. Θα πρέπει να αποδείξουμε πως είμαστε αρκετά καλοί για να παραμείνουμε στην κορυφή".

"Ο Πάρκερ ήταν ο πρώτος που μου τηλεφώνησε"

Είχε να κάνει και μια ακόμα αποκάλυψη: " Δέκα λεπτά μετά την κλήρωση της Δευτέρας (8/12) με πήρε τηλέφωνο ο TP (ένας είναι ο ΤΡ -ευρύτερα γνωστός ως Τόνι Πάρκερ) και μου είπε πως είναι έτοιμος να παίξει στο Eurobasket. Με ενημέρωσε μάλιστα, ότι θα είναι κοντά στην εθνική από την πρώτη ημέρα. Το ίδιο και ο Ντιό. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία πως οι παίκτες μου θα τηρήσουν τη δέσμευση τους, ούτε ότι θα έχουν το μεγαλύτερο δυνατό κίνητρο. Πιστεύω ωστόσο, πως το "κλειδί" για ό,τι επιτύχουμε θα είναι η συγκέντρωση. Γιατί επαναλαμβάνω ότι δεν είναι και το πιο απλό πράγμα να υπερασπίζεσαι έναν τίτλο, επί των εδαφών σου, μπροστά στους φίλους σου. Πρέπει να επικεντρωθούμε στο στόχο μας, γιατί γύρω μας θα γίνονται διάφορα που θα αφορούν τη διοργάνωση και εμάς, ως οικοδεσπότες. Δεν πρέπει όμως, να "χάσουμε" το μυαλό μας. Κάποιοι ενδεχομένως να πιστεύουν ότι θα είναι εύκολο να κρατήσουμε τον τίτλο, αλλά αυτό δεν είναι ποτέ εύκολο, κάτι που θέλω να περάσω στους παίκτες μου. Θέλω να βάλω στο μυαλό τους την πίστη στο repeat, όπως τους προειδοποιώ πως θα είναι πιο δύσκολο από το 2013. Αν το καταλάβουν όλοι αυτό, έχουμε πιθανότητες".

"Η Ελλάδα και οι δυο εκπλήξεις που θα γίνουν"

Δεν γινόταν να μη ρωτήσουμε για τη δική μας Εθνική. Τι συμβαίνει με την περίπτωση μας; Πώς μας βλέπει; " Πάντα έτρεφα σεβασμό για την Ελλάδα, για όσα κάνει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ εδώ και χρόνια και δεν εννοώ μόνο σε επίπεδο εθνικών ομάδων, αλλά και στην Euroleague. Ό,τι και αν συμβαίνει, οι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός παραμένουν μεταξύ των καλύτερων. Η Εθνική σας έχει τα "εργαλεία" και τις δυνατότητες να διαγράψει καλή πορεία. Αυτό που έγινε στην Ισπανία, με εξέπληξε πάρα πολύ. Ήταν μια ομάδα που κυριαρχούσε σε όλα τα ματς, με δεσποτικό τρόπο. Για εμάς, είναι πάντα δύσκολο να παίζουμε με την Ελλάδα, ακόμα και στα φιλικά. Αν με ρωτάς, γιατί εμείς προχωρούμε και εσείς όχι, θα σου πω διότι διαθέτουμε μεγαλύτερη υπομονή και καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας, αλλά σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι μια εκ των φαβορί της διοργάνωσης, μαζί με τη Σερβία και την Ισπανία.

Επίσης, πιστεύω πως θα υπάρξουν ακόμα δυο έθνη, δεν ξέρω ποια, αλλά θα υπάρξουν δυο ευχάριστες εκπλήξεις στο Πανευρωπαϊκό. Δεν ξέρω. Ίσως η Κροατία ή η Σλοβενία. Γιατί όχι και η Γερμανία, με τον Νοβίτσκι; Θα έλεγα πως προσοχή χρειάζεται η Τουρκία, γιατί έχει πολλούς καλούς νέους παίκτες, αλλά και πολύ έμπειρους που μπορούν να ηγηθούν".

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ