EUROBASKET

Ελλάδα-Λετονία 67-57

Ελλάδα-Λετονία 67-57
INTIME SPORTS

Εξαιρετικό ξεκίνημα στο Ευρωμπάσκετ γυναικών για την Εθνική ομάδα η οποία επικράτησε με 67-57 της Λετονίας του Τζώρτζη Δικαιουλάκου στο ματς της πρεμιέρας. Κορυφαία η Τούλα Καλέντζου. Δεύτερος αντίπαλος η Κροατία (19/6, 16:00)

Ο δάσκαλος Κώστας Μίσσας νίκησε τον "μαθήτη" του, Τζώρτζη Δικαιουλάκο μετά από 11 χρόνια κοινής πορείας και έτσι η Εθνική ξεκίνησε με το δεξί τις υποχρεώσεις της στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Εθνική ομάδα νίκησε σε επίσημο ματς τη Λετονία, πετυχαίνοντας μία σπουδαία επικράτηση που ίσως της χαρίσει από πολύ νωρίς την πρόκριση στις 12 καλύτερες ομάδες. Ανεξαρτήτως από το τελικό +10 το παιχνίδι ήταν ντέρμπι στη μεγαλύτερη διάρκειά του με τις δύο ομάδες να παίρνουν και να χάνουν διαφορές.

Πάντως, τα κορίτσια του Κώστα Μίσσα έδειξαν τεράστια ψυχικά αποθέματα και παρά τα προβλήματα με τα φάουλ κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες του αγώνα κόντρα στις πανύψηλες Λετονές. Οι τελευταίες τελείωσαν το ματς με 44 ριμπάουντ έναντι 35, όμως υπέπεσαν σε 20 λάθη, εννέα περισσότερα από την Ελλάδα (11-20).

Την Κυριακή το απόγευμα (19/6, 4μ.μ.) το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα αντιμετωπίσει την Κροατία στο δεύτερο παιχνίδι της στον Δ' όμιλο του Ευρωμπάσκετ που διεξάγεται στο Κατοβίτσε.

Κορυφαία για την ελληνική ομάδα η Τούλα Καλέντζου με 20 πόντους, όμως εκπληκτική ήταν και η Εβίνα Μάλτση που έκανε νταμπλ νταμπλ με 17 πόντους και 12 ριμπάουντ. Καθοριστική και η Καλτσίδου που πρόσθεσε 10 πόντους και 5 ριμπάουντ.

Ο αγώνας:

Σε ένα ματς με ιδιαιτερότητες όπως είπαμε η Εθνική μπήκε δυνατά και αποφασισμένα στο παρκέ, άσχετα αν τελικά η Λετονία κατάφερε να προηγηθεί με 5-10 στο 4'. Ωστόσο, τα κορίτσια του Κώστα Μίσσα αντέδρασαν και δεν επέτρεψαν στις αντιπάλους τους να ξεφύγουν ακόμα περισσότερο. Τελικά, με δύο τρίποντα της Μάλτση πέρασε μπροστά για πρώτη φορά στο σκορ με 13-12. Η είσοδος της Δημητράκου στο παρκέ έδωσε λύσεις για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα (15-14) και με όπλο την καλή του άμυνα ολοκλήρωσε το πρώτο δεκάλεπτο έχοντας το προβάδισμα με 16-14.

Παρά το +2, η Εθνική αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα στα ριμπάουντ καθώς οι κατά πολύ ψηλότερες Λετονές είχαν τον απόλυτο έλεγχο στον τομέα αυτό, ενώ συχνά πυκνά ανανέωναν και τις επιθέσεις τους. Στη συνέχεια το ματς έγινε ντέρμπι με τις δύο ομάδες να εναλλάσσονται συνεχώς στο σκορ (18-17, 18-19, 20-19) πριν η ομάδα του Δικαιουλάκου τρέξει ένα σερί 6-0 και ξεφύγει με 20-25. Πάντως, η ελληνική ομάδα δεν κατέθεσε τα όπλα και με δικό της σερί 7-0 προηγήθηκε στο 17΄με 27-25 με καλάθι της Παπαμιχαήλ.

Οι Ελληνίδες εκμεταλλεύτηκαν τα λάθη της Λετονίας και παίζοντας και για τη Μάλτση η οποία είχε τραυματιστεί (15΄) έτρεξαν ένα σερί 8-0 το οποίο τους έδωσε την ευκαιρία να προηγηθούν με 35-27. Εκεί, όμως τα πάντα άλλαξαν... Η αυτοσυγκέντρωση χάθηκε, υπήρξαν βεβιασμένες ενέργειες και κακή άμυνα στην Μπάσκο η οποία με 3/3 τρίποντα άλλαξε τη ροή του αγώνα μέσα σε ενάμιση λεπτό και έγραψε το 35-36 του ημιχρόνου.

Πολλά φάουλ και νευρικότητα

Δείχνοντας να έχει συνέλθει από το σερί που δέχτηκε στο τέλος του α' ημιχρόνου, η Εθνική μπήκε στην γ' περίοδο ορεξάτη. Με τη Μάλτση η Εθνική ξέφυγε με 41-38 όμως και πάλι δεν πρόσεξε την άμυνα της και τελικά ένα νέο σερί 6-0 της Λετονίας την έφερε στο 41-44. Το χειρότερο όμως απ΄όλα ήταν ότι μέσα σε τρία λεπτά η Καλτσίδου χρεώθηκε με 4ο φάουλ και πέρασε στον πάγκο από τον Κώστα Μίσσα.

Από εκεί και πέρα οι Καλέντζου και Μάλτση ανέλαβαν δράση στην επίθεση και η Εθνική βρέθηκε στο +4 και πάλι (48-44), δείχνοντας να έχει τα κότσια να αντισταθεί απέναντι στις πανύψηλες Λετονές. Τελικά, με τους διαιτητές να χρεώνουν τις Μάλτση, Σπυριδοπούλου με τρία φάουλ και να μην δίνουν βολές στην Εθνική στα 0,4'' πριν το τέλος φτάσαμε στο τέλος του γ' δεκαλέπτου με το σκορ στο 48-46.

Στο κρίσιμο δεκάλεπτο, η Μάλτση ήταν εύλογο να πάρει ορισμένες προσπάθειες... Φυσικά, η άμυνα ήταν προσαρμοσμένη πάνω της, αλλά έγραψε το 52-50 στο 34'. Το πιο σημαντικό της όμως σουτ ήταν το τρίποντο στα 4.29'' πριν το τέλος του αγώνα που έγραψε το 57-53. Από εκει κι έπειτα η Εθνική πίστεψε στις δυνατότητές της και παρά τα συνεχή φάουλ με τα οποία χρεώθηκε κατάφερε να βγει αλώβητη.

Η Μπάσκο προσπάθησε και πάλι να βάλει φωτιά στο παιχνίδι, αλλά τα σουτ τριών πόντων τα οποία επιχείρησε ήταν άστοχα. Το επιθετικό ριμπάουντ της Καλέντζου και το δικό της τρίποντο που ακολούθησε στα 2.21'' πριν τη λήξη της αναμέτρησης ήταν καθοριστικό καθώς έγραψε το 61-55 "κόβοντας" παράλληλα τα πόδια των αντιπάλων της. Το ματς πήγε στη ρώσικη ρουλέτα των βολών, όπου οι παίκτριες του Μίσσα ήταν ψύχραιμες και όχι μόνο κράτησαν τη νίκη αλλά πήραν και διαφορά.

Τα δεκάλεπτα: 16-14, 35-36, 48-46, 67-57

Ελλάδα (Μίσσας): Καλέντζου 20(2), Σταμάτη, Δημητράκου 4, Χατζηνικολάου 8, Καλτσίδου 10(2), Μάλτση 17(3), Παπαμιχαήλ 4, Σωτηρίου, Σπυριδοπούλου 2, Σπανού 2.

Λετονία (Δικαιουλάκος): Μπάμπκινα 12(1), Νιέντολα 3, Ετζίλτε 2, Ταμάνε 12, Μπάσκο 12(3), Γιανσόνε 4, Πούτνινα, Κάρκλινα 5, Κούμπλινα 7(1).

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ